ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκστρατεία ενημέρωσης για την απεργία στις 21 Μάρτη

Συσκέψεις προετοιμασίας οργανώνει το ΠΑΜΕ στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς

Ενημερωτική εκστρατεία των εργαζομένων της περιοχής για την 24ωρη απεργία, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μάρτη, ξεκίνησε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ). Η ενημέρωση για τους στόχους και τους σκοπούς της 24ωρης απεργίας - η κήρυξή της αποφασίστηκε, πριν λίγο καιρό, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΚΛ, με συντριπτική πλειοψηφία - αλλά και της άλλης απεργίας που αναμένεται να γίνει την πρώτη ημέρα της πολεμικής επίθεσης των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ, γίνεται με όλους τους πρόσφορους τρόπους: Με περιοδείες συνδικαλιστικών στελεχών στα εργοστάσια και στους άλλους χώρους δουλιάς, με διακίνηση ενημερωτικού υλικού - προκηρύξεις, αφίσες κ.ά.- με ανακοινώσεις και συνεντεύξεις στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης κ.λ.π.

Στα πλαίσια αυτής της ενημερωτικής δουλιάς, ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τάκης Τσιόγκας και μέλη της διοίκησης, επισκέφτηκαν, χτες, 13 εργοστάσια κι ένα σούπερ μάρκετ, ερχόμενοι σ' επαφή και συζητώντας με εκατοντάδες εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, χωρισμένοι σε δύο «συνεργεία», επισκέφτηκαν τα εργοστάσια Ιντραμέτ, Ντούφας, Μούλιας, ΒΙΟΜΕΤ, Μαλίδης, Γρουσόπουλος, Πετρογκάζ, ΟΣΚΑΡ, ΙΡΤΕΚ, Πασσάς - Ηλιόπουλος, Καρκανιάς, Θράκη, Γκολέμας και το σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» στη συνοικία Νέα Σμύρνη.

Οπως δήλωσε στο «Ρ», ο Δ. Σοφρωνίου, μέλος της διοίκησης του ΕΚΛ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος», ο οποίος συμμετείχε στις περιοδείες, «το κλίμα που συναντήσαμε στα εργοστάσια που πήγαμε ήταν πολύ θετικό, γεγονός που μας κάνει αισιόδοξους για την επιτυχία της απεργίας. Στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι τάσσονται κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ και δε θέλουν εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν. Ταυτόχρονα, τάσσονται κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί οδηγεί στην ανεργία, στην υποαπασχόληση, στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων και στην αφαίρεση κατακτήσεων, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε την ενημερωτική μας προσπάθεια, ώστε να μη μείνει κανείς εργαζόμενος χωρίς να ξέρει για την απεργία στις 21 Μάρτη και με στόχο να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απεργιακή συμμετοχή. Γιατί, όσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχει αυτή η απεργία, τόσο καλύτερα θα εκφραστεί η αγωνιστική αντίθεση της εργατικής τάξης της περιοχής μας στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Κι όσο περισσότεροι θα συμμετέχουμε στον αγώνα για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, τόσο περισσότερες ελπίδες υπάρχουν να σταματήσουμε τον πόλεμο και να πετύχουμε την κοινωνική απελευθέρωση».

Το ΠΑΜΕ

Για την ενημέρωση των εργαζομένων και την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας στις 21 Μάρτη, ενεργοποιούνται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία. Στα πλαίσια αυτά, οι Νομαρχιακές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, οργανώνουν συσκέψεις σωματείων και συνδικαλιστών, που θα γίνουν:

  • Στη Λάρισα, την Τρίτη 4 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στην Καρδίτσα, την Τετάρτη 5 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στα Τρίκαλα, την Τρίτη 4 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στη Μαγνησία, την Τετάρτη 5 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.
ΣΠΑΡΤΗ
Τινάχτηκαν μαζί με το λέβητα

Eurokinissi

Σοβαρό εργατικό ατύχημα μετά από έκρηξη του κεντρικού ατμολέβητα στο εργοστάσιο χυμοποίησης «Σπάρτη ΕΛΛΑΣ ΑΕ» που βρίσκεται λίγο έξω από τη Σπάρτη, έγινε χτες το μεσημέρι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν βαριά δύο εργάτες.

Τραυματίες είναι ο 25χρονος Ρουμάνος εργάτης Ντανιέλ Ροτάρου, που μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο της Τρίπολης με πολλαπλά κατάγματα και ο 43χρονος εργάτης Βασίλης Κάτσιος με εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χέρια που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Σπάρτης.

Η έκρηξη έγινε στον κεντρικό ατμολέβητα του εργοστασίου από τον οποίο κινείται όλο το εργοστάσιο και ήταν τόσο ισχυρή ώστε από το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε αποκολλήθηκε κομμάτι της σκεπής, ενώ αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά στο χώρο της επιχείρησης υπέστησαν ζημιές. Την ώρα του ατυχήματος περισσότεροι από 30 εργάτες βρίσκονταν στο εργοστάσιο, στη συντριπτική τους πλειοψηφία εποχιακοί και αλλοδαποί. Πολλά ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί η σφοδρή έκρηξη του ατμολέβητα που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία και για το λόγο αυτό υπάλληλοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας μετέβησαν στο χώρο του ατυχήματος χωρίς όμως να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των όποιων ερευνών.

Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου Δημήτρης Παπαδημητρακόπουλος ή έστω κάποιος υπεύθυνος, αν και αναζητήθηκαν δε βρέθηκαν, τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες η άδεια της επιχείρησης είχε ανακληθεί πριν από χρόνια αλλά στη συνέχεια ξαναχορηγήθηκε από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας Νομαρχίας Λακωνίας.

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το πρόσχημα

Συνάντηση των εμποροϋπαλλήλων με τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα

Το θέμα του υφιστάμενου απαράδεκτου ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων στο εμπόριο, η συζήτηση για την επιβολή ενός παραπέρα απελευθερωμένου ωραρίου εργασίας και τα αιτήματα που παλεύουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, ήταν τα θέματα που έθεσε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε χτεσινή τους συνάντηση.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, στο πλαίσιο ενός αγωνιστικού προγράμματος που έχει αποφασίσει και ήδη υλοποιεί, έχει ζητήσει συνάντηση με όλα τα πολιτικά κόμματα. Το πρώτο που ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα ήταν το ΚΚΕ και έτσι χτες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την Αλέκα Παπαρήγα. Οι συνδικαλιστές περιέγραψαν στη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, το απαράδεκτο καθεστώς κάτω από το οποίο εργάζονται οι εργαζόμενοι στον κλάδο, με ένα απελευθερωμένο ωράριο, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου. Κατέθεσαν τα αιτήματά τους για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών και κοινωνικών παροχών και τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Εκτιμάμε ότι ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, όπως και στο παρελθόν, είναι στην πρώτη γραμμή πάλης, για να μην επιβληθεί το βάρβαρο ωράριο της 12ωρης λειτουργίας των καταστημάτων, άρα και της 12ωρης εργασίας των υπαλλήλων ή του πολλαπλασιασμού της μερικής απασχόλησης.

Αναμφισβήτητα το πρόβλημα αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, που έχουν ένα μικρό αριθμό προσωπικού. Είναι γενικό πρόβλημα. Δεν πιστεύουμε και δεν έχει κόκκο αλήθειας, ότι η συζήτηση επιβολής ενός βάρβαρου ωραρίου συνδέεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απλώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το "όχημα" μέσα από το οποίο θα περάσει αυτή η βαρβαρότητα, που θα οδηγήσει στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ελεύθερου χρόνου ή στην αύξηση του ελεύθερου χρόνου, λόγω της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης.

Είναι ένα μέτρο που βοηθάει στη συγκεντροποίηση του εμπορίου στα χέρια όλο και λιγότερων "θηρίων" επιχειρηματιών. Αυτή είναι η ουσία. Δεν πρόκειται να μας κάμψει το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αγώνες θα κρατήσουν 20-25 μέρες. Το μέτρο όπως προωθείται και ομολογείται από την κυβέρνηση, αφορά όλη την Ελλάδα και όλο το χρόνο».


Σύσκεψη για την απεργία

Σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 21 Μάρτη διοργανώνει το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας. Η σύσκεψη γίνεται την Πέμπτη 6 Μάρτη, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στις 6.30 μ.μ.

Την Κυριακή το γλέντι των συνταξιούχων

Τα περήφανα γηρατειά, εκτός από τους αγώνες για τα δικαιώματά τους, καλύτερες συντάξεις και κοινωνικές παροχές, καλύτερη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχοντας δικαίωμα στη ζωή, αποφάσισαν να το γλεντήσουν. Ετσι, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας διοργανώνει γλέντι την Κυριακή, 2 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι, στο «Αρχοντικό του Σαράντη», στην οδό Φυλής 234, πλατεία Αμερικής. Δηλώσεις για συμμετοχή στα γραφεία του σωματείου, Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 1ος όροφος και στα τηλέφωνα 210.8229.325, 210.8227.539.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ