ΜΕΞΙΚΟ ΣΙΤΙ.--
Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Μεξικού, εξ αφορμής της εκδίωξης κουβανικής αντιπροσωπείας από το ξενοδοχείο «Μαρία Ισαμπέλ Σέρατον», κορυφώνεται.
Μετά τις δηλώσεις της προεδρίας και της δημαρχίας περί ίσως και πιθανού κλεισίματος του ξενοδοχείου, καθώς παραβίασε το νόμο περί «διακρίσεων», ο υπουργός Εξωτερικών το Μεξικού Λουίς Ερνέστο Ντέρμπες επανήλθε.
Με χτεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι ήδη έχει αποσταλεί στις ΗΠΑ διπλωματική αποστολή και θα κριθεί εάν θα υπάρξει επίσημη διαμαρτυρία εκ μέρους της μεξικανικής κυβέρνησης. Ο Ντέρμπες δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύει ο αμερικανικός νόμος εκτός αμερικανικών συνόρων και να τίθεται σε ισχύ σε τρίτη χώρα. Ο Ντέρμπες διευκρίνισε, μάλιστα, σε δηλώσεις στο BBC ότι αναφέρεται στην εφαρμογή του νόμου Χελμς - Μπάρτον και της επέκτασης του νόμου Τοριτσέλι, βάσει του οποίου εκδιώχτηκε η κουβανική αντιπροσωπεία από το ξενοδοχείο Σέρατον, αμερικανικών συμφερόντων. Νόμος που είναι μέρος του φονικού αποκλεισμού που προσπαθούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, προκειμένου να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά επεκτατικά τους σχέδια και να ανατρέψουν την επαναστατική κυβέρνηση και το σοσιαλιστικό σύστημα.
Εντούτοις, στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν άφησε περιθώρια επιλογής ή ελιγμών καλύτερα στη «φίλη» μεξικανική κυβέρνηση. Ο Σιν ΜακΚόρμακ με περισσή αλαζονεία τόνισε ότι το ξενοδοχείο είναι αμερικανικών συμφερόντων, όπερ σημαίνει ότι υπάγεται στους αμερικανικούς νόμους και τη δικαιοδοσία. «Απλά, οι αμερικανικοί νόμοι θα εφαρμόζονται σε αμερικανικές επιχειρήσεις ή θυγατρικές τους, όπου και εάν βρίσκονται στην Πόλη του Μεξικού ή την Ευρώπη ή τη Νότια Αμερική» κατέληξε ο ΜακΚόρμακ, σύμφωνα με το Ρόιτερς και δίνοντας το στίγμα της επιβολής που έρχεται... και διά μέσου των «επενδύσεων».
Associated Press |
Η πρόκληση για το λαό της Βολιβίας, μετά τη νέα πολιτική κατάσταση, είναι μπροστά |
Η κρίσιμη συζήτηση για τη σύσταση Συνταγματικής Συνέλευσης στη Βολιβία, που θα προωθήσει τις αλλαγές που επαγγέλλεται η νέα κυβέρνηση αναμενόταν να ξεκινήσει χτες.
Χτες ο Πρόεδρος της χώρας Εβο Μοράλες, προϊδεάζοντας για τη διαδικασία αυτή σημείωσε: «Ο λαός της Βολιβίας, το λαϊκό κίνημα και ειδικά το ιθαγένικο κίνημα δεν είχαν καμία συμμετοχή στην ίδρυση της Βολιβίας το 1825», συνεπώς η ουσία βρίσκεται στο κείμενο του νόμου όπου περιγράφεται ότι με «τη δύναμη του λαϊκού και ιθαγένικου κινήματος και των απελευθερωμένων εσωτερικών δυνάμεων που συνθέτουν μία ενότητα δύναται να γίνει εφικτός ο μετασχηματισμός της κοινωνίας και του κράτους». Επίσης, ο Εβο Μοράλες, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη «η δημοκρατική επανάσταση για την αλλαγή των παλαιών δομών που δημιούργησαν 180 χρόνια ολιγαρχικών καθεστώτων» και τόνισε ότι στόχος είναι η «εξάλειψη των αποικιοκρατικών κρατικών δομών και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου» από τη Βολιβία - τα δύο σημαντικότερα, δηλαδή, στοιχεία που καταδίκασαν τη χώρα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, παρ' όλο το φυσικό της πλούτο.
Παράλληλα, ο Εβο Μοράλες προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν νέες λαϊκές κινητοποιήσεις εάν η έγκριση του νέου Συντάγματος αναβληθεί. Ο Μοράλες δήλωσε, πάντα κατά την Πρένσα Λατίνα Latina, ότι ελπίζει να εγκριθεί το σχέδιο για τη Συνταγματική Συνέλευση την πρώτη βδομάδα του Μάρτη και το ίδιο το νέο Σύνταγμα να κυρωθεί τον Ιούλη, όπως είχε συμφωνηθεί επί των ημερών του πρώην Προέδρου Εδουάρδο Ροδρίγες.
Παράλληλα, μιλώντας στη σύνοδο της Συνομοσπονδίας των Αγροτών της Λα Πας, ο Μοράλες είπε ότι η Συνταγματική Συνέλευση θα τεθεί σε κίνδυνο αν δεν εγκριθεί στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, προειδοποιώντας ότι αν αυτό συμβεί, θα ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις.
Το «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» - (MAS) διαθέτει πάνω από τις μισές έδρες στη Βουλή, όμως χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων, για να εγκριθεί η πρόταση, κι έτσι πρέπει να πείσει τα στελέχη της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τη Συνταγματική Συνέλευση, σημείωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας.
Κατά το σχέδιο που θα κατατεθεί, η Συνέλευση θα έχει απεριόριστες εξουσίες και θα προωθήσει μέτρα για τη συμμετοχή των ιθαγενών στη λήψη των αποφάσεων σχετικά με το Σύνταγμα και το μέλλον της χώρας, ενώ επανακτάται ο έλεγχος του κράτους στους φυσικούς πόρους.
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--
Ο ιός της γρίπης των πουλερικών έφθασε πλέον στη Νιγηρία. Η αιτία θανάτου τουλάχιστον 100.000 πουλερικών σε πτηνοτροφεία των βόρειων νιγηριανών πολιτειών Καντούνα και Κάνο ήταν «ιδιαίτερα παθογόνα» στελέχη του ιού Η5Ν1, όπως απέδειξαν εργαστηριακές εξετάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Ζωικής Υγείας (ΟΙΕ)... Η είδηση προκάλεσε έντονη ανησυχία στους αξιωματούχους της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), καθώς εάν η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου τότε δε θα έχουμε δραματικές επιπτώσεις μόνον για το λαό (περίπου 130.000.000 ανθρώπους) και την οικονομία της Νιγηρίας, αλλά για την ευρύτερη υποσαχάρεια Αφρική που φιλοξενεί πάνω από 600.000.000 φτωχών ανθρώπων σε χώρες δίχως στοιχειώδη μέσα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης!
Αξιωματούχοι της ΠΟΥ έσπευσαν να προσφέρουν (λεκτικώς τουλάχιστον...) βοήθεια, αλλά ο αρμόδιος Νιγηριανός υπουργός Γεωργίας Αντούμου Μπέλο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα. Ανακοίνωσε δέσμη μέτρων, όπως υγειονομική απολύμανση πτηνοτροφείων, περιορισμούς στις κινήσεις οικόσιτων πτηνών και επιβολή καραντίνας.
Δραματική παραμένει, όμως, η κατάσταση και στο υπό κατοχή Βόρειο Ιράκ, όπου παραμένουν πρωτόγονα τα μέσα για την αντιμετώπιση της νόσου. Σε ανακοίνωση της ιρακινής ιατρικής οργάνωσης «Γιατροί για το Ιράκ», στηλιτεύεται η έλλειψη διαγνωστικού εργαστηριακού εξοπλισμού, εμβολίων, φαρμάκων για την περίθαλψη των πασχόντων, ακόμη και η μη ενημέρωση του κόσμου για τα συμπτώματα της ασθένειας!
Στην Κίνα δε, ανακοινώθηκε πως ασθένησε μία 26χρονη από τον ιό Η5Ν1.
Τέλος, ομάδα 29 επιστημόνων σε μελέτη που δημοσίευσε σε αμερικανική ιατρική επιθεώρηση διαπίστωσε πως υπάρχουν τέσσερις γενετικές ποικιλίες του ιού Η5Ν1 (γνωστές ως Z, V, W και Mekong δέλτα) και πως μεταδίδεται και από τα φαινομενικά υγιή (ζωντανά ή σφαγιασθέντα) πουλερικά! Υποστήριξαν ότι εξαιτίας των γενετικών ποικιλιών της νόσου κανένα από τα πειραματικά εμβόλια δε θα είναι αποτελεσματικό εάν δεν καλύπτουν και τους τέσσερις γενετικούς τύπους του παθογόνου ιού...
ΚΙΤΟ.--
Μπορεί η κρατική εταιρία πετρελαίου του Ισημερινού, Petroecuador, να επανέλαβε τις εξαγωγές της λίγες ώρες μετά την αναστολή τους κατόπιν των καταλήψεων από τους διαδηλωτές, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει.
Οι διαδηλωτές, που αποχώρησαν με τη βία και την απειλή βίας του στρατού, δήλωσαν ότι θα επανέλθουν πάντα με αίτημα την άμεση διακοπή των συνομιλιών για τη σύναψη μιας διμερούς Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (TLC) με τις ΗΠΑ και την ακύρωση συμβολαίου με την αμερικανικών συμφερόντων Occidental Petroleum.
Η Petroecuador είχε κλείσει τον πετρελαιαγωγό Σότε, που έχει δυνατότητα μεταφοράς 380.000 βαρελιών τη μέρα και διαπερνά το Εκουαδόρ, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές από τις επαρχίες Σουκούμπιος και Ορεγιάνα εισέβαλαν σε σταθμό άντλησης στην Μπαέσα. Ο αγωγός αυτός χρησιμοποιείται για τη διαμετακομιδή όλου του πετρελαίου που παράγει η Petroecuador. Το Εκουαδόρ βρίσκεται στην πέμπτη θέση όσον αφορά την εξόρυξη πετρελαίου στη Λατινική Αμερική και το θέμα των υδρογονανθράκων «καίει» όσο και τη γειτονική Βολιβία.
Υπενθυμίζεται ότι από το 1997 έχουν ανατραπεί τρεις πρόεδροι εξαιτίας των λαϊκών κινητοποιήσεων. Ο Αλφρέδο Παλάσιο χρίστηκε Πρόεδρος τον περασμένο Απρίλη, όταν ο προκάτοχός του Λούσιο Γκουτιέρες καθαιρέθηκε από το Κογκρέσο της χώρας. Μόλις πριν από λίγες μέρες, οι μαθητές για δέκα μέρες είχαν βρεθεί στους δρόμους ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για αύξηση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ενάντια στην TLC, ενώ και τα Συνδικάτα έχουν κηρύξει απεργίες και κινητοποιήσεις γι' αυτό το μήνα. Θεωρείται μάλιστα δεδομένο ότι οι διαδηλώσεις θα ενταθούν όσο θα πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Οκτώβρη.