ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη επίθεση κατά της ινδικής πρεσβείας

Συσκέψεις επί συσκέψεων στο Λευκό Οίκο

Νέο μακελειό στο Αφγανιστάν
Νέο μακελειό στο Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ινδική πρεσβεία ήταν ο στόχος, χτες νωρίς το πρωί, του καμικάζι που ανατινάχθηκε σε μία από τις «ασφαλέστερες» συνοικίες της Καμπούλ παρασύροντας μαζί του στο θάνατο άλλους 17 ανθρώπους και τραυματίζοντας 63. Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι πολίτες και εργάτες που δούλευαν σε έργα οδοποιίας μπροστά στο κτίριο της πρεσβείας, ενώ στις απώλειες συγκαταλέγονται και αστυνομικοί. Την επίθεση καταδίκασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Λίγο αργότερα, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι «σκότωσαν υψηλόβαθμους Ινδούς διπλωμάτες και στρατιώτες», κάτι που δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τις μαρτυρίες των δημοσιογράφων που μετέβησαν στο σημείο. Η ινδική πρεσβεία είχε γίνει στόχος και τον Ιούλη του 2008, οπότε είχαν σκοτωθεί 60 άνθρωποι. Ινδικών συμφερόντων επιχειρήσεις έχουν αναλάβει πολλά έργα υποδομής στο Αφγανιστάν, γεγονός που προκαλεί τους Ταλιμπάν, οι οποίοι παραδοσιακά έχουν καλύτερες σχέσεις με το Πακιστάν, το οποίο έχει σταθερά τεταμένες σχέσεις με το Νέο Δελχί.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Λευκό Οίκο

Την ίδια ώρα, στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος συγκαλούσε άλλο ένα συμβούλιο με θέμα τη στρατηγική που θα πρέπει ν' ακολουθηθεί στο Αφγανιστάν. Στη χτεσινή συζήτηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και στην Ασία, και ο ναύαρχος Μάικ Μιούλεν, επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η χτεσινή συζήτηση επικεντρώθηκε στο Πακιστάν και στην αναγκαιότητα να «διαδραματίσει» σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, καθώς στο έδαφός του έχουν βρει καταφύγιο. Δεν έγινε γνωστό αν καταλήχθηκε το πώς θα επιτευχθεί «η αναβάθμιση του ρόλου του Πακιστάν», καθώς ήδη οι όποιες επιθέσεις εξαπολύονται κατά Ταλιμπάν στο έδαφός του από αμερικανικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει εσωτερική αναταραχή. Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι ο Ομπάμα φέρεται να μην αποκλείει κάποιου είδους διάλογο με τους Ταλιμπάν, ακόμη και μια προοπτική εκπροσώπησής τους στην πολιτική ζωή του Αφγανιστάν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με ανοιχτά «νέα μέτωπα» έφτασε ο Μίτσελ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εξαιρετικά χαμηλών προσδοκιών προδιαγράφεται η επίσκεψη που άρχισε, χθες, ο ειδικός απεσταλμένος στην περιοχή του Προέδρου Ομπάμα, Τζορτζ Μίτσελ. Το στίγμα του «κλίματος» έδωσε, λίγο νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών. Ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, με τη γνωστή κυνικότητά του, ξεκαθάριζε ότι «δεν είναι πιθανή η επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους» και ότι «όποιος καλλιεργεί τέτοιες ψευδαισθήσεις, οδηγεί σε γενικευμένη διαμάχη».

Ο Λίμπερμαν υποστήριξε ότι «σε πολλά σημεία του κόσμου υπάρχουν άλυτες διαμάχες, όπως, π.χ., η Κύπρος, αλλά οι λαοί το έχουν αποδεχτεί και ζουν χωρίς βία». Τόνισε ότι «δε θα υπάρξει ποτέ συμφωνία για την Ιερουσαλήμ ή για την επιστροφή των προσφύγων». Εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ έχουν τη λανθασμένη τάση να πιστεύουν ότι το Ισραήλ είναι το πρώτο τους πρόβλημα. Προηγούνται, όμως, πολλά άλλα, όπως είναι το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν» για να καταλήξει ότι «το Ισραήλ, πλέον, οφείλει να λύνει μόνο του τα προβλήματά του, χωρίς να εμπλέκει τις ΗΠΑ».

«Βράζουν» τα παλαιστινιακά εδάφη

Παράλληλα, η ατμόσφαιρα δεν είναι καλή ούτε στην παλαιστινιακή πλευρά. Ο Μίτσελ θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, ο οποίος, όμως, βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» μετά τη συναίνεση που εξέφρασε στην αναβολή της συζήτησης για την έκθεση Γκόλντστοουν περί εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η παραδοχή στελεχών της Π. Αρχής ότι επρόκειτο για «μεγάλο λάθος» δεν έχει κατευνάσει τα πνεύματα. Οι διαδηλώσεις κατά του Αμπάς συνεχίζονταν, δίνοντας επιπλέον πλήγματα στο κύρος του ακόμη και στους κόλπους της «Φατάχ», που προφανώς, προσπαθώντας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων, θυμήθηκε την Ιερουσαλήμ και κάλεσε, σήμερα, σε γενική απεργία και διαδηλώσεις «υπεράσπισής» της.

Αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι ο συνδυασμός της οργής για τις ισραηλινές απαγορεύσεις και την επιτάχυνση του εποικισμού στην Ιερουσαλήμ με το «λάθος» του Αμπάς είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, που δεν αποκλείεται να εκραγεί σε μια «τρίτη» Ιντιφάντα. Προς το παρόν, πάντως, το βέβαιο είναι ότι η «Χαμάς», εξαιτίας των εξελίξεων με την έκθεση Γκόλνστοουν, ζήτησε από το Κάιρο να αναβάλει την προγραμματισμένη, για τα τέλη του μήνα, υπογραφή ενδο-παλαιστινιακής συμφωνίας. Οσο για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από λιβυκό αίτημα, δέχτηκε να εξετάσει σε τακτική συνεδρίαση στις 14 Οκτώβρη την έκθεση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Σήμερα φθάνουν στο Σεράγεβο ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζιμ Στάινμπεργκ, για να καταθέσουν το περιεχόμενο κοινής τους πρότασης στην ηγεσία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με στόχο «την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα και την επίσπευση της διαδικασίας για την ένταξη του Σεράγεβο στην ΕΕ».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Το Σουδάν ξεκινά πρόγραμμα εμβολιασμού 8,5 εκατομμυρίων παιδιών κατά του ιού της πολιομυελίτιδας, μετά τη μόλυνση 45 παιδιών από την ασθένεια, ανακοίνωσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το πρωί κοντά στα νησιά Βανουάτου με επίκεντρο σε περιοχή που βρίσκεται 291 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σάντο, σε βάθος 35 χιλιομέτρων. Αν και εκδόθηκε άμεσα προειδοποίηση για τσουνάμι, δε σημειώθηκε ούτε παλιρροϊκό κύμα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σάλος έχει προκληθεί σε βάρος του υπουργού Πολιτισμού, Φρεντερίκ Μιτεράν, μετά την καταγγελία της αντιπροέδρου του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» ότι σε βιβλίο του, που εκδόθηκε το 2005 υπό τον τίτλο «Η Κακή Ζωή», περιγράφει τις εμπειρίες του από τις υπηρεσίες σεξουαλικού τουρισμού (με ανήλικα αγόρια) στην Ταϊλάνδη. Εκτός από το «Εθνικό Μέτωπο», τον κατήγγειλε και ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, Αμόν Μπενουά, ενώ στελέχη της κυβέρνησης Σαρκοζί υποστήριζαν ότι «πρόκειται για βιβλίο, δηλαδή για μυθοπλασία διάσπαρτη με κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία».

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) αναμένουν τις αναγκαίες εγγυήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε προκειμένου να προχωρήσουν στις ενέργειες, μονομερώς, για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων Πάμπλο Εμίλιο Μονκάγιο και Ντανιέλ Κάλβο, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, δήλωσε ο Ιβάν Μάρκες, ηγετικό στέλεχος των FARC, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Anncol.

ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Αντικομμουνιστικό χρώμα

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Αντιδραστική και γεμάτη νόημα ήταν και η φετινή επιλογή της σουηδικής ακαδημίας για την απονομή του φετινού Νόμπελ λογοτεχνίας, που δόθηκε στην 56χρονη γερμανόφωνη Ρουμάνα ποιήτρια και συγγραφέα, Χέρτα Μίλερ.

Η Μίλερ, σχετικά άγνωστη και στη Γερμανία όπου εκδίδει τα έργα της και ζει απ' το 1987, βραβεύτηκε επειδή η ακαδημία των βραβείων έκρινε πως «με την πυκνότητα της ποίησής της και την ειλικρίνεια της πρόζας της σκιαγράφησε το σύμπαν των στερημένων»... Αφορμή; Η κριτική που η Μίλερ ασκούσε, μέσω των έργων της, για τις συνθήκες ζωής στη Ρουμανία επί κυβέρνησης του Νικολάε Τσαουσέσκου και στο λεγόμενο σιδηρούν παραπέτασμα. Αιτία; Η βράβευση της συγκεκριμένης λογοτέχνιδας ήταν ό,τι έπρεπε για να συμπέσει με τις εκδηλώσεις και φιέστες αμαύρωσης του σοσιαλισμού σε Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη που γίνονται αυτόν τον καιρό σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων απ' την ανατροπή της πρώην ΕΣΣΔ.

Αλλωστε ο ίδιος ο εκδότης της Μίλερ στη Γερμανία ήταν διαφωτιστικός σχετικά με τη σκοπιμότητα της βράβευσης της Μίλερ. «Με την απονομή του βραβείου στην Μίλερ αναγνωρίστηκε ένας συγγραφέας που αρνείται να ξεχάσει την απάνθρωπη πλευρά της ζωής υπό τον κομμουνισμό». Εξίσου διαφωτιστικός ήταν και ο γνωστός αντικομμουνιστής, διευθυντής του εθνικού θεάτρου στη Ρουμανία, Ιον Καραμίτρου, που δήλωσε πως «το βραβείο είναι μία διεθνής αναγνώριση της καταπίεσης σε Ρουμανία και Ανατολική Ευρώπη»...

Η Μίλερ πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1982 οπότε κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή διηγημάτων. Το πρώτο μυθιστόρημα της Μίλερ ήταν «Η Συνάντηση» το 1997. Αλλα μυθιστορήματα είναι «Η αλεπού ήταν κιόλας ο κυνηγός», «Το Ζώο της Καρδιάς». Στα ελληνικά κυκλοφορεί το «Μετέωροι Ταξιδιώτες».

ΡΩΣΙΑ
«Νέο» πυρηνικό δόγμα;

ΝΟΒΟΣΙΜΠΙΡΣΚ.--

Το ονομαζόμενο «νέο πυρηνικό δόγμα» της Ρωσίας θα περιλαμβάνει ορισμένες αλλαγές σε ό,τι αφορά τις συνθήκες στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα ή να πραγματοποιηθούν προληπτικές επιθέσεις ενάντια σε πιθανούς εχθρούς, υποστήριξε χτες ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ.

Οπως σημείωσε, η Ρωσία θα υιοθετήσει ένα νέο στρατιωτικό δόγμα ώστε να μεταρρυθμιστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας σε μια πιο αποτελεσματική και ευέλικτη στρατιωτική δύναμη. Το σχέδιο ακόμα μελετάται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, και σύμφωνα με τον Πατρούσεφ, μέχρι τα τέλη του 2009 θα δοθεί και στο Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μέχρι τώρα το στρατιωτικό δόγμα της χώρας - που υιοθετήθηκε το 2000 - ανέφερε πως ο ρόλος του στρατού είναι η εξασφάλιση της άμυνας της χώρας και, σε ανάγκη, η προετοιμασία για πόλεμο, παρά το γεγονός ότι υποστηρίζει πως αποτελεί αυστηρά αμυντικό δόγμα.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε χτες πως η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον θα επισκεφθεί τη Μόσχα από τις 12 έως τις 14 Οκτώβρη. Η τελευταία αναμένεται να έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο μεταξύ άλλων θα συζητήσουν και για την αντικατάσταση της Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Οπλων του 1991 που λήγει στις 5 Δεκέμβρη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως θέματα συζήτησης θα είναι και το Αφγανιστάν, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καθώς και το ζήτημα της Μέσης Ανατολής.

ΣΕΡΒΙΑ
Στέλνουν πρέσβη στο... ΝΑΤΟ

ΒEΛΙΓΡΑΔΙ._ Πρέσβη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μία δεκαετία μετά τους φονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999 κατά της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ετοιμάζεται να διορίσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς.

Την εξέλιξη ανήγγειλε χτες ο ίδιος ο Σέρβος πρόεδρος παραμερίζοντας στην θεωρία και στην πράξη ψήφισμα της σερβικής Βουλής για «στρατιωτική ουδετερότητα». Οπως είπε, αν και έλαβε υπόψη το ψήφισμα περί ουδετερότητας, αποφάσισε ότι η αμυντική πολιτική θα καθορίζεται στο μέλλον «με βάση την υπάρχουσα κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή, τις απειλές και τις προκλήσεις»...Σε επόμενο σημείο, ο Τάντιτς εκτίμησε ακόμη πως η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια της Σερβίας, «μολονότι με τη συμπεριφορά του το Βελιγράδι έχει αυξήσει διεθνώς το κύρος του και έχει καθορίσει τα εθνικά συμφέροντα».

Αργότερα, ο Σέρβος υπουργός Αμυνας Ιγκορ Γιόβιτσις δήλωσε ότι ο Σέρβος πρέσβης θα διοριστεί στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του χρόνου αφού η Σερβία θα εγκαινιάσει την αποστολή της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στο πλαίσιο της ένταξής της στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ