Associated Press |
Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω από το νεκρό από τα πυρά τους Παλαιστίνιο |
Επί ώρες, Ισραηλινοί στρατιώτες και ελικόπτερα σφυροκοπούσαν ακόμη και με ρουκέτες κτίριο στον προσφυγικό καταυλισμό Αϊν Μπάιτ Ιλμα, στη Νάμπλους, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη. Σύμφωνα με την επίσημη ισραηλινή ανακοίνωση, στόχος της επιχείρησης ήταν δύο ένοπλοι του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Ο ένας από τους δύο ενόπλους επέζησε μιας σύντομης μάχης και φέρεται να αναζήτησε καταφύγιο στην οροφή του εν λόγω κτιρίου. Ισραηλινοί στρατιώτες άρχισαν να γαζώνουν το κτίριο, ενώ με ρουκέτες έβαλλαν και ελικόπτερα. Ο Παλαιστίνιος καθηγητής πανεπιστημίου, με αμερικανική υπηκοότητα, Κχάλεντ Σάλαχ, μετά από ώρες στο πάτωμα του σπιτιού του, ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα των στρατιωτών προς τους ενοίκους να εξέλθουν.
Εκτελέστηκε εν ψυχρώ, όπως και ο 16χρονος γιος του, που έσπευσε να τον βοηθήσει, κατήγγειλε η υπόλοιπη οικογένεια που σώθηκε και υπογραμμίζει ότι δεν επιτράπηκε στα ασθενοφόρα να πλησιάσουν. Εν ψυχρώ, σύμφωνα με μάρτυρες, εκτελέστηκε και ο δεύτερος Παλαιστίνιος ένοπλος, ενώ κειτόταν τραυματίας στο έδαφος. Ο ισραηλινός στρατός εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των δύο «πολιτών», αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για «παράπλευρες απώλειες από θραύσματα».
Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινού ελικοπτέρου, χτες, στο πέρασμα Κισουφίμ, στη Λωρίδα της Γάζας ενώ τη Δευτέρα, ένας 14χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Ράφα κατά τη διάρκεια ισραηλινής εισβολής. Τέλος, χτες, σημειώθηκε εξέγερση στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Παλαιστινίων, Γκιλμπόα, στο Ισραήλ, και σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες 2 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων το ένα είναι ο διοικητής της φυλακής, που φέρεται να δέχτηκε επίθεση με καυτό λάδι.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Την πολιτική του «δε λέμε τίποτε, δε δείχνουμε τίποτε» είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει η ισραηλινή ηγεσία, όσον αφορά στις πυρηνικές της δραστηριότητες, αλλά και στο πυρηνικό της οπλοστάσιο. Αυτό κατέστησε σαφές, χτες, ο Αριέλ Σαρόν, λίγες μόνο ώρες πριν φτάσει στη χώρα ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η «διφορούμενη» πολιτική που έχει ακολουθηθεί αποδείχτηκε «αποτελεσματική και θα συνεχιστεί. Το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει μυστική όλη την αναγκαία δύναμη για να προστατευτεί» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή επωδό περί ύπαρξης εχθρικών γειτόνων.
Λίγο μετά τις δηλώσεις Σαρόν έφθασε στο Τελ Αβίβ, ο Μουχάμαντ ελ Μπάρανταϊ, ο οποίος αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων με την ισραηλινή ηγεσία, αρχής γενομένης από την Πέμπτη. Εκπρόσωπός του αρκέστηκε να σχολιάσει ότι η ΔΕΑΕ γνωρίζει «πολύ καλά τις υπάρχουσες δυσκολίες αλλά στόχος της είναι να προσπαθήσει και πάλι να ανοίξει ένας δίαυλος διαλόγου και να προωθήσει την ιδέα της δημιουργίας μιας ζώνης απαλλαγμένης από πυρηνικά στη Μέση Ανατολή».
Το Ισραήλ ουδέποτε επιβεβαίωσε ή διέψευσε ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, και δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, χωρίς, όμως, να έχει υποστεί ούτε καν πίεση, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί με χώρες όπως το Ιράκ, το Ιράν ή η ΛΔ Κορέας. Χτες, πάντως, στην ιστοσελίδα της Ισραηλινής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας εμφανίστηκαν φωτογραφίες του πυρηνικού εργοστασίου που βρίσκεται στην έρημο Νεγκέβ, χωρίς να δίνονται περισσότερες εξηγήσεις. Αναλυτές θεωρούν ότι το Ισραήλ διαθέτει, τουλάχιστον, 200 πυρηνικές κεφαλές.
Associated Press |
Μια από τις 700.000 χήρες του Αφγανιστάν χτυπημένη από νάρκη |
Η κατάσταση στη χώρα συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ασταθής, στην πραγματικότητα ο πόλεμος συνεχίζεται καθημερινά. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος, μαχητές των Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή «σκότωσαν επτά στρατιώτες της συμμαχίας», στη Ζαμπούλ.
Παράλληλα, η τακτική των Ταλιμπάν να επιτίθενται σε στόχους σχετιζόμενους με τις εκλογές καταλαμβάνει κεντρικό ρόλο στις επιχειρήσεις τους, με 30 μαχητές του ισλαμιστικού παραστρατιωτικού κινήματος να επιτίθενται χθες σε κέντρο εγγραφής ψηφοφόρων στην Κανταχάρ, ανοίγοντας πυρ ομαδόν και τραυματίζοντας έναν εργαζόμενο σ' αυτό. Κυβερνητικοί στρατιώτες ανταπέδωσαν πυρά και τραυμάτισαν «αρκετούς».
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Στα 38 εκατομμύρια έχουν φθάσει οι άνθρωποι που ζουν καθημερινά με τον εφιάλτη του AIDS, με 5 εκατομμύρια να έχουν μολυνθεί το 2003 - το μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό νέων κρουσμάτων μέσα σ' ένα χρόνο - και τις τάσεις να καταδεικνύουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια «καταστροφή» στην Ασία, όπου πέρυσι καταγράφηκαν 1,1 εκατ. νέα κρούσματα, επίσης ιστορικό ρεκόρ: Αυτές είναι οι βασικές διαπιστώσεις έκθεσης της UNAIDS για την επιδημία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Λονδίνο.
Η υπηρεσία καλεί να αυξηθεί η διεθνής χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της ασθένειας από 5 δισ. δολάρια πέρυσι σε 20 δισ. το 2007. Η Ινδία είναι η χώρα με την ταχύτερη διάδοση του φονικού ιού, που καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, με 5,1 εκατ. κρούσματα, αριθμός που πλησιάζει αυτόν της Νοτίου Αφρικής, με 5,3 εκατ. - παρ' όλ' αυτά, ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας ελέγχου του AIDS δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» μιας «επιδημίας».
Η περιοχή που έχει τα θλιβερά πρωτεία φορέων και νοσούντων εξακολουθεί να είναι η υποσαχάρεια Αφρική.