ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Ανθρωποκυνηγητό για τη διπλή επίθεση
  • Επέστρεψαν στο Ισραήλ τουρίστες, τραυματίες καθώς και οι σοροί των νεκρών μετά τη διπλή επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων στη Μομπάσα
  • Ανακρίνονται 12 ύποπτοι, ενώ διεξάγονται εξονυχιστικές έρευνες από Ισραηλινούς, Αμερικανούς και Κενιάτες

Συντρίμμια έμειναν μόνο από το ξενοδοχείο στη Μομπάσα

Associated Press

Συντρίμμια έμειναν μόνο από το ξενοδοχείο στη Μομπάσα
ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αερογέφυρα ανάμεσα στη Μομπάσα και το Τελ Αβίβ έστησαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ισραηλινές αρχές, προκειμένου να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί τραυματίες, οι σοροί των νεκρών, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι Ισραηλινοί τουρίστες. Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί και Αμερικανοί άνδρες των μυστικών υπηρεσιών και εμπειρογνώμονες έφταναν στην Κένια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι κενιατικές αρχές ανακρίνουν 12 άτομα, εκ των οποίων μόνο ο ένας είναι Κενιάτης.

Περισσότεροι από 235 Ισραηλινοί εγκατέλειψαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, την Κένια, συμπεριλαμβανομένων των 20 τραυματιών και των σορών των 3 νεκρών. Λίγες ώρες μετά την επίθεση, είχαν μεταβεί στην Κένια 150 άνδρες των ειδικών ισραηλινών δυνάμεων και ιατρικό προσωπικό, το οποίο αφού προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, υπό την προστασία των ειδικών δυνάμεων τους συνόδευσε στο αεροδρόμιο. Οπως έγινε γνωστό από ισραηλινές νοσοκομειακές πηγές, είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες να μεταφερθεί σε ισραηλινό νοσοκομείο και μία Κενιάτισσα σοβαρά τραυματισμένη για να της προσφερθεί η απαραίτητη βοήθεια.

Ενώ οι τουρίστες εγκατέλειπαν τη Μομπάσα, έφθαναν οι άνδρες της Μοσάντ, άνδρες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και εμπειρογνώμονες και από τις δύο χώρες για να συμμετάσχουν στις έρευνες που διεξάγονται. Χτες το πρωί, Ισραηλινοί και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες μετέβησαν στο ξενοδοχείο «Παραντάιζ», αλλά και στην περιοχή, 2 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Μομπάσα, από όπου εικάζεται ότι εξαπολύθηκε η επίθεση με ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού «Μπόινγκ».

Στην περιοχή, εκτός από τις θήκες των 2 ρουκετών που εκτοξεύτηκαν, βρέθηκαν άλλες 5 άθικτες ρουκέτες με τους εκτοξευτήρες τους, οι οποίες, σύμφωνα με αξιωματούχους είναι «Strela SS 16», ή αλλιώς «SAM 7», ρωσικής κατασκευής, που είναι παρόμοιες με τους αμερικανικούς «Stinger». Ισραηλινοί ειδικοί εκτιμούσαν ότι ο συγκεκριμένος τύπος οπλισμού είναι εξαιρετικά διαδεδομένος και είναι πολύ εύκολο να τον προμηθευτεί κανείς οπουδήποτε.

Προβληματισμός και συλλήψεις

«Η χώρα μας έχει γίνει πεδίο μάχης πολέμου άλλων λαών» δήλωνε με πικρία ο Κενιάτης αντιπρόεδρος Μουσάλια Μουνταβάντι, τονίζοντας ότι η χώρα του θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να συλλάβει τους ενόχους. Ανάλογο «παράπονο» εξέφραζε, χτες, και το σύνολο του κενιατικού Τύπου, που επισήμαινε ότι η χώρα «ενεπλάκη σε θέματα τα οποία ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει». Η κενιατική κυβέρνηση επανέλαβε ότι είχε δεχτεί προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο τρομοκρατικού πλήγματος στη Μομπάσα ή στο Ναϊρόμπι από γειτονικές χώρες. Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είχε προειδοποιήσει τους πολίτες της, όπως και η γαλλική.

Εχουν συλληφθεί 12 ύποπτοι, εκ των οποίων ο ένας είναι Κενιάτης, και σύμφωνα με αξιωματούχους, το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο εις βάρος του μέχρι στιγμής είναι ότι μοιάζει με Αραβα. Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι πρόκειται για 6 Πακιστανούς, 3 Σομαλούς και μία Αμερικανίδα με τον Ισπανό σύζυγό της. Οι Πακιστανοί και οι Σομαλοί έχουν, κατ' αρχάς, συλληφθεί επειδή εισήλθαν παράνομα στην Κένια. Η Αμερικανίδα και ο Ισπανός σύζυγός της συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο τους, κοντά στο «Παραντάιζ», λίγη ώρα μετά την επίθεση, αφού είχε δοθεί εντολή σε όλα τα ξενοδοχεία να αναφέρουν τέτοιες κινήσεις. Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωνε ότι «προφανώς βρέθηκαν στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή».

Οι υποψίες των κενιατικών και ισραηλινών αρχών στρέφονται προς την Αλ Κάιντα, αν και η Ουάσιγκτον παραμένει επιφυλακτική. Ο Πρόεδρος Μπους αρκέστηκε να καταδικάσει τα «φρικτά εγκλήματα» και να προειδοποιήσει ότι «οι ΗΠΑ θα αγωνιστούν με τους συμμάχους τους ενάντια σε τέτοιες απεχθείς πράξεις». Πάντως, αν όντως πρόκειται για επίθεση της Αλ Κάιντα θα είναι η πρώτη φορά που πλήττει ισραηλινούς στόχους και σύμφωνα με αναλυτή της αραβικής εφημερίδας του Λονδίνου, «Αλ Κουντς αλ Αράμπι», «θα πρέπει να ερμηνευτεί ως προσπάθεια της Αλ Κάιντα να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αραβικής κοινής γνώμης».

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που τήρησαν την ανωνυμία τους, εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε πίσω από την επίθεση να κρύβεται και η σομαλική ισλαμιστική οργάνωση «Αλ Ιτιχάντ αλ Ισλαμίγια», της οποίας στελέχη φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

«Δε θα δείξουμε έλεος»

«Θα πιάσουμε τους ενόχους όπου και αν βρίσκονται και δε θα υπάρξει κανένα έλεος» προειδοποιούσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, δίνοντας εντολή στη Μοσάντ να αναλάβει τις έρευνες. Ο ειδικός της Μοσάντ, Γιόσι Μέλμαν, τόνιζε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, «την οποία, όμως, σίγουρα θα φέρουμε σε πέρας». Μετά την είδηση της εμπλοκής της Μοσάντ, πολλοί θυμήθηκαν την απαγωγή και δολοφονία 11 Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972.

Η τότε πρωθυπουργός Γκόλντα Μέιρ είχε συστήσει τη μυστική Επιτροπή X και είχε δώσει εντολή στη Μοσάντ να εντοπίσει και να εξοντώσει τους ηγέτες της υπεύθυνης παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», όπου και αν βρίσκονται. Τα επόμενα χρόνια δολοφονήθηκαν με πανομοιότυπο τρόπο πολλά στελέχη της οργάνωσης στην Ευρώπη και μάλιστα εντύπωση είχε προκαλέσει ο τρόπος δράσης των εκτελεστών: Λειτουργούσαν ανεξάρτητα και ενημερώνονταν μόνο για το στόχο και για το πού θα παραλάβουν την αμοιβή, έτσι ώστε και να έχουν ελευθερία κινήσεων, αλλά και να μην εμπλέκεται άμεσα η ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επαναλάμβανε, χτες, ότι το σημαντικότερο στοιχείο είναι η αποτυχημένη επίθεση εναντίον του επιβατηγού αεροσκάφους, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «σοβαρότατη κλιμάκωση στη δράση της τρομοκρατίας». Σύμφωνα, πάντως, με ορισμένους Ισραηλινούς ειδικούς ίσως το γεγονός ότι το αεροσκάφος βγήκε αλώβητο, να μην είναι μόνο θέμα τύχης, καθώς εδώ και καιρό οι ισραηλινές αρχές απεργάζονται αμυντικά μυστικά συστήματα και για τα επιβατηγά αεροσκάφη. Στον ισραηλινό Τύπο κυριαρχεί ένα αίσθημα ανασφάλειας με το σύνολο, σχεδόν, των εφημερίδων να υποστηρίζουν ότι καταρρίφθηκε ο μύθος του αλώβητου Ισραήλ και ότι οι Ισραηλινοί είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στο εξωτερικό.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Πιέζει για επιχειρησιακούς συμμάχους η Ουάσιγκτον

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποσκάψουν την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία και την ομαλή ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων» υποστήριζε, χθες, η ιρακινή καθεστωτική εφημερίδα «αλ Θάουρα», τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δείχνει αποφασισμένη να βρει με κάθε τρόπο ένα πρόσχημα για να πλήξει το Ιράκ. Χθες, δεν έγιναν επιθεωρήσεις λόγω της αργίας της Παρασκευής για τους μουσουλμάνους, αλλά οι επιθεωρητές αναμένεται από σήμερα να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους ενώ φέρονται να έχουν, ήδη, παραγγείλει και ελικόπτερα προκειμένου να μεταβαίνουν αυθημερόν σε εγκαταστάσεις εκτός Βαγδάτης, κάτι που αναμένεται να συμβεί από την επόμενη βδομάδα.

Οι ισχυρισμοί της «αλ Θάουρα» είναι απευθείας αναφορά στις κατηγορίες που είχε εκτοξεύσει παλαιότερα η Βαγδάτη εναντίον των ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν τις επιθεωρήσεις για να κατασκοπεύσουν το Ιράκ. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, παραδεχόταν ότι το κύρος του σώματος των επιθεωρητών έχει πληγεί σοβαρά από τις διασυνδέσεις του, παλαιότερα, με μυστικές υπηρεσίες και δυτικές κυβερνήσεις. Ο Μπλιξ δήλωσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αν υπάρχουν τέτοια άτομα στις ομάδες των τωρινών επιθεωρήσεων, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα τους απομακρύνει αμέσως μόλις το αντιληφθεί.

Την ίδια στιγμή, ο βρετανικός Τύπος («Τάιμς», «Ιντιπέντεντ»), υποστήριζε ότι με βάση ορισμένες πληροφορίες, το ιρακινό καθεστώς έχει διατάξει αξιωματούχους και πολίτες του να κρύψουν στα σπίτια τους απαγορευμένα όπλα, γεγονός που φέρεται να ανησυχεί την Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, μοιάζει να επισπεύδει τις διαδικασίες εξασφάλισης συμμάχων σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να μεταβούν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μέσα στην επόμενη βδομάδα και ο υφυπουργός Αμυνας, Πολ Βόλφοβιτς, μεταβαίνει στην Αγκυρα. Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να διασφαλίσει μια άμεση, γρήγορη και ισοπεδωτική απάντηση εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Χθες, στο Παρίσι συνεδρίασαν οι κουρδικές παρατάξεις του βορείου Ιράκ, οι οποίες επανέλαβαν καθησυχαστικά προς την Αγκυρα ότι δε στοχεύουν σε ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος αλλά σε μια ιρακινή ομοσπονδία. Εσπευσαν, όμως, να προειδοποιήσουν και τις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε στρατιωτική επίθεση αν δε ληφθούν και οι ίδιες υπόψη σε ένα σχεδιασμό για τη μετα - Σαντάμ εποχή.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
«Μυρίζει μπαρούτι... »

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Νέες ομάδες στασιαστών εμφανίστηκαν να διεκδικούν το δυτικό τμήμα στην Ακτή Ελεφαντοστού, οξύνοντας τις ανησυχίες, για επανέναρξη των εχθροπραξιών. Το αρχικό σώμα των στασιαστών - Πατριωτικό Κίνημα - αρνείται τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Γκμπάγκμπο, για συνεργασία με τις δύο νέες ομάδες, Κίνημα Ειρήνης και Δικαιοσύνης και Πατριωτικό Κίνημα για Ισχυρότερη Δύση. Αντίθετα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «υποκινεί και ενθαρρύνει τέτοιου είδους κινήματα, προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις, έναντι των στασιαστών και να διακοπούν οι ειρηνευτικές διαδικασίες».

Ο γαλλικός στρατός, που βρίσκεται στην περιοχή, επιβεβαίωσε τις φήμες, για χρήση μισθοφόρων στον επίσημο στρατό και για βαριά όπλα, στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές ελεγχόμενες από τους στασιαστές και είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο πολλών αμάχων.

Στα αντίπαλα στρατόπεδα, ο Πρόεδρος Γκμπάγκμπο πραγματοποιεί περιοδεία, προκειμένου να εμψυχώσει το στρατό, οι εκπρόσωποι των στασιαστών δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο γειτονικό Τόγκο, σε ένδειξη καλής θέλησης, για τη διάσωση των ειρηνευτικών διαδικασιών. Και ενώ οι δύο πλευρές επιδίδονται στο κυνήγι των εντυπώσεων, οι κάτοικοι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, μήπως και γλιτώσουν...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι πυροσβέστες εντείνουν τον απεργιακό αγώνα...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε νέο αδιέξοδο κατέληξε και ο χτεσινός γύρος επαφών συνδικαλιστικών εκπροσώπων του βρετανικού Πυροσβεστικού Σώματος με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, η οποία παραμένει ανένδοτη στα αιτήματα των εργαζομένων (με κορυφαίο εκείνο των μισθολογικών αυξήσεων της τάξης του 40% για το βασικό μισθό). Ως εκ τούτου, οι πυροσβέστες ξαναρχίζουν από την ερχόμενη βδομάδα 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για οκτώ μέρες..

«Οι εργαζόμενοι κατέστησαν σαφέστατες τις θέσεις τους στην κυβέρνηση. Δε μας έγινε καμία νέα πρόταση» είπε ο δεύτερος γενικός γραμματέας της Ενωσης Πυροσβεστών, Μάικ Φόρντχαμ. Ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας, Τσαρλς Νόλντα, αρκέστηκε να μιλήσει «για χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων». Ο δε πρωθυπουργός Μπλερ επέμεινε πως δε συζητά αυξήσεις μεγαλύτερες του 4% και επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις για «εκσυγχρονισμό» των εργασιακών σχέσεων των πυροσβεστών (που ισοδυναμούν με ανατροπή του ισχύοντος εργασιακού καθεστώτος και επιδείνωση των συνθηκών για τους Βρετανούς πυροσβέστες)...

Οι πυροσβέστες της Βρετανίας ξεκίνησαν τον πρώτο γύρο 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών στις 22 του μήνα, που ολοκληρώνεται σήμερα (Σάββατο). Η απόφαση για το δεύτερο απεργιακό γύρο ελήφθη για τις 4-16 του Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ