Μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα οδηγήθηκε σε υπόγειο ημιτελούς πολυκατοικίας, όπου "διασκέδαζαν" 32 νεαροί. Την ίδια στιγμή, ρέιβ πάρτι με "έκσταση" και άλλα παραισθησιογόνα γίνονται παντού και μάλιστα σε κεντρικά μεγάλα μπαρ της Αθήνας
Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζει ο απότακτος αστυνομικός Δημ. Γεωργακόπουλος,που συνελήφθη προχτές μαζί με 31 ακόμη άτομα στο υπόγειο της οδού Αχιλλέως στο Μεταξουργείο, όπου γίνονταν "ρέιβ πάρτι" με χρήση ναρκωτικών και παραισθησιογόνων ουσιών. Εναντίον τόσο του Γεωργακόπουλου όσο και του συλληφθέντα Οδυσ. Κοκκινάκη η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε χτες το βράδυ ποινική δίωξη για "αγορά και πώληση ναρκωτικών κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση από μη τοξικομανή" (κακούργημα) και "διάθεση χώρου για χρήση ναρκωτικών". Από την Εισαγγελία ασκήθηκε, επίσης, ποινική δίωξη κατά του Παν. Καστανάρα και τριών ανηλίκων για "προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών προς ιδία χρήση" σε βαθμό πλημμελήματος. Ολοι οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν, ενώ οι υπόλοιποι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συλλήψεις των νεαρών ήταν αποτέλεσμα ενός ανώνυμου τηλεφωνήματος που έγινε το απόγευμα την Τετάρτης στο "100" και μιλούσε αόριστα για χρήση ναρκωτικών από δύο νεαρούς. Οι αστυνομικοί που πήγαν για έλεγχο στο συγκεκριμένο χώρο, ανακάλυψαν ότι επρόκειτο για μια ολόκληρη παρέα 32 ατόμων, που διασκέδαζαν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ακούγοντας δυνατή μουσική ρέιβ μέσα στο μισοσκόταδο. Ανάμεσά τους βρέθηκαν οκτώ γυναίκες, τρεις ανήλικοι και ο 40χρονος πρώην αστυνομικός Δ. Γεωργακόπουλος, η παρουσία του οποίου συγκέντρωσε και τα περισσότερα ερωτηματικά, καθώς τους τελευταίους μήνες είχε πρωτοστατήσει στις εκδηλώσεις για την κατάργηση της ελεγχόμενης στάθμευσης.
Ο Δ. Γεωργακόπουλος είχε αποταχτεί το 1979 επειδή είχε υπερασπιστεί σε δικαστήριο ένα νεαρό που είχε συλληφθεί σε επεισόδια, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του οι οποίοι ήταν μάρτυρες κατηγορίας. Το 1984 επανήλθε στο Σώμα, αλλά υπέβαλε την παραίτησή του το 1990 για να διεκδικήσει δύο φορές, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος την ψήφο των δημοτών της Καλλιθέας.Μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους ο Δ. Γεωργακόπουλος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για σκευωρία σε βάρος του. Είπε ότι πίσω από το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης κρύβονται μεγάλα συμφέροντα, μέχρι και επώνυμοι πολιτικοί και ισχυρίστηκε ότι πήγε στο χώρο μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα που δέχτηκε για συγκέντρωση νεαρών από την Καλλιθέα και ότι αμέσως μετά εισέβαλαν οι αστυνομικοί.
Ολοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου τελικά κατά την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι έξι άτομα, μεταξύ αυτών και ο Γεωργακόπουλος, είχαν διαπράξει διάφορα αδικήματα. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι κατείχαν μικροποσότητες χασίς, χάπια έκστασης και μια σιδερογροθιά.
Τα "ρέιβ πάρτι" τελευταία έχουν εξαπλωθεί επικίνδυνα και γίνονται παντού, ακόμη και σε μεγάλα κεντρικά μπαρ της Αθήνας. Πρόκειται για "διασκέδαση" με μουσική ρέιβ που ακούγεται με πολύ μεγάλη ένταση με ταυτόχρονη κατανάλωση διάφορων παραισθησιογόνων και κυρίως χαπιών "έκσταση". Το "έκσταση" είναι παραισθησιογόνος αμφεταμίνη και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1910 από δύο Γερμανούς χημικούς. Τα συμπτώματά της ανακαλύφθηκαν από Αμερικανό ερευνητή το 1950 και στην αμερικανική παράνομη αγορά εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1968. Μεγάλες ποσότητες παρασκευάζονται παράνομα στην Ολλανδία, στην Αγγλία, το Βέλγιο και αλλού.
Η χρήση αυτών των χαπιών προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία, ενώ οι χρήστες που συμμετέχουν σε ρέιβ πάρτι κινδυνεύουν να πεθάνουν από θερμοπληξία και αφυδάτωση μετά από ώρες χορού στο ζεστό περιβάλλον. Η μακρόχρονη χρήση αυτών των χαπιών οδηγεί στην εξάντληση των κινητικών περιοχών του εγκεφάλου και σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία μιας μελλοντικής γενιάς ανθρώπων που θα υποφέρουν από κατάπτωση επειδή ήταν χρήστες οι γονείς τους.
Ορέ μπράβο! Επιτέλους, κάποιοι ανακάλυψαν την Αμερική. Οτι, δηλαδή, η τοξικομανία, ως τρόπος ζωής, είναι από τις μεγαλύτερες απειλές για τους νέους της εποχής μας.
Και ω του θαύματος! Οι πλέον φωνασκούντες είναι εκείνοι που δίνουν βήμα - και χρόνο - σε κάθε είδους προπαγανδιστές της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών και - ταυτόχρονα - έχουν αποκλείσει απ' την ενημέρωσή τους την τιτάνια προσπάθεια της απεξάρτησης που γίνεται, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, στη χώρα μας. Είναι οι ίδιοι που παθαίνουν αλλεργία με την έννοια της πρόληψης και δε διαθέτουν γι' αυτήν σχεδόν ούτε μονόστηλο στις εφημερίδες τους ή δευτερόλεπτο στις εκπομπές τους.
***
Ομως ο "τεκές" των ρεμπέτικων τραγουδιών δεν ήταν - κατά βάση - και τρόπος ζωής μαζικής έκφρασης. Περισσότερο ήταν ο σηματοδότης μιας άλλης εποχής που δεν οδηγούσε - πάντοτε - στον πνιγμό της σημερινής κρίσης, την οποία βιώνουν οι νέοι.
Ουδεμία άφεση των αμαρτιών των τεκέδων περασμένων εποχών. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό απ' τα "ρέιβ πάρτυ" της εποχής μας. Τα "ρέιβ πάρτυ" είναι ένας ξενόφερτος τρόπος ζωής που προσπαθούν να επιβάλουν στους νέους μας διάφοροι εκπρόσωποι της εξουσίας. Και σ' αυτούς τους εκκωφαντικούς παραδείσους οδηγούν δηλώσεις σαν και αυτές του πρώην υπουργού Παιδείας Γ. Παπανδρέου που μετά "παρρησίας" δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ως φοιτητής κάπνισε κάνναβη. Επίσης, δήλωσε ότι στην εποχή του οι συμφοιτητές του έκαναν χρήση κάνναβης και άλλων ουσιών, για να αντέχουν στην αϋπνία των εξετάσεων.***
Τέτοια είναι η "πίστα" του Κολωνού, που ανακαλύφθηκε τελευταία, και σ' αυτή την πίστα των παραισθήσεων η "μπούκα" που πρέπει να γίνει μπορεί να προέλθει μόνο από εκείνους που οραματίζονται μια άλλη κοινωνία, απαλλαγμένη απ' τις κάθε είδουςδόσεις κοινωνικής αναισθησίας.
Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ
Και χτες η περιορισμένη ορατότητα δεν επέτρεψε την προσγείωση και απογείωση των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των πρωινών πτήσεων για τρίτη συνεχή μέρα. Το πρωί έγινε μόνο μια πτήση ιδιωτικής εταιρίας για το Μόναχο. Το αεροδρόμιο άνοιξε κανονικά αργά το απόγευμα.
Το πρόβλημα πυκνής ομίχλης, που σκεπάζει το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και καθιστά προβληματική έως αδύνατη τη λειτουργία του, δεν είναι καινούριο. Χρόνια τώρα, κυρίως τις γιορταστικές μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, δεκάδες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού ακυρώνονται εξαιτίας της χαμηλής νεφώσεως (ομίχλης) που καλύπτει τις χαμηλές περιοχές της Θεσσαλονίκης γενικότερα και του αεροδρομίου ειδικότερα. Χρόνια τώρα όμως όλο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και όλο παραμένει.
Χτες το πρωί ο υπουργός Μεταφορών, Χ. Καστανίδης, εξήγγειλε για άλλη μια φορά την αντιμετώπιση του προβλήματος και με αφορμή τα όσα γράφονται τελευταία στον Τύπο για την έλλειψη ειδικού εξοπλισμού που θα διευκόλυνε την πραγματοποίηση των πτήσεων και κάτω από αυτές τις συνθήκες, είπε πως τα ραντάρ δεν είναι αυτά που βοηθούν στις διαδικασίες προσγείωσης και απογείωσης σε συνθήκες χαμηλής νεφώσεως. Είπε, επίσης, πως ακόμη και η προμήθεια ενός οργάνου ILS, μεγαλύτερης κατηγορίας, δεν επιλύει από μόνη της το πρόβλημα. Απεναντίας, θα χρειαστεί επέκταση του διαδρόμου ώστε σε συνδυασμό με τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες να διευκολύνονται τα αεροπλάνα σε συνθήκες χαμηλής νεφώσεως. Πάντως, ο υπουργός δε διέψευσε τα όσα αναγγέλλονται για τις ελλείψεις ειδικού και σύγχρονου εξοπλισμού στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".
Τέλος, ο Χ. Καστανίδης ανακοίνωσε πως ήδη έχει συσταθεί μια μεικτή επιτροπή, αποτελούμενη από ανωτέρους υπαλλήλους της ΥΠΑ και της "Ολυμπιακής" που θα παραδώσει το πόρισμα της το αργότερο μέχρι το τέλος Φλεβάρη. Και με βάση αυτό το πόρισμα θα υπάρξουν επεμβάσεις στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες απογειώσεως και προσγειώσεως των αεροπλάνων μέσα σε συνθήκες ομίχλης.
Διάλογο με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ζητούν οι αστυνομικοί πριν εφαρμοστεί ο νόμος για το νέο μισθολόγιο, για να μην υπάρξουν, όπως υποστηρίζουν, αρνητικές επιπτώσεις στον καταβαλλόμενο μισθό τους. Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι αν εφαρμοστεί το νέο νομοσχέδιο, ο μισθός οκτώ χιλιάδων αστυνομικών θα μειωθεί, ενώ 24.000 άλλοι αστυνομικοί υπάλληλοι θα πάρουν αύξηση μικρότερη των 10.000 δραχμών. Το γεγονός αυτό απορρέει από την αύξηση των κρατήσεων σε ποσοστό 25 - 30%, αλλά και από την κατάργηση του αφορολόγητου ποσού που είχε δοθεί ως κοινωνική παροχή, χωρίς να υπολογιστούν οι απώλειες από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τον πληθωρισμό.