ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμάζεται νέος γύρος διαβουλεύσεων πάνω στο διχοτομικό σχέδιο

Στα Κατεχόμενα βρέθηκε χτες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέες συναντήσεις για το Κυπριακό αναμένονται το επόμενο διάστημα, ενόψει και της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που φέτος ξεκινάει στις 12 Σεπτέμβρη. Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη από τις 17 του μήνα, όπου και «θα έχει σημαντικές επαφές και σίγουρα θα συναντηθεί και με τον γγ, με το Κυπριακό να είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει», όπως ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οπως έχουν ξεκαθαρίσει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, κάθε νέα διαπραγμάτευση θα κρατήσει ακέραια τα δεδομένα των προηγούμενων διαβουλεύσεων, καταρχήν το διχοτομικό χαρακτήρα της «λύσης» όπως προβλέπεται και στο Κοινό Ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014 που μιλά για δύο «συνιστώντα κράτη», τη διερεύνηση νέων πολυεθνικών «σχημάτων» που θα έχουν στρατιωτική παρουσία στο νησί κ.τ.λ. Ενδεικτική είναι και η «σύμπνοια» όλων για ζητήματα όπως η διατήρηση της βρετανικής στρατιωτικής βάσης στο νησί, ακόμα ένα θέμα που βεβαιώνει ότι στόχος είναι ο εγκλωβισμός του κυπριακού λαού στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες.

Στο μεταξύ, στα Κατεχόμενα βρέθηκε χτες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ρετζέπ Ακντάγ. Σε συνάντησή τους, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «η διαδικασία ανοικτού τέλους των διαπραγματεύσεων δεν μας έφερε κανένα αποτέλεσμα» και ότι πρέπει «να βρούμε τον πιο αποτελεσματικό δρόμο και μέθοδο». Επισήμανε ότι τώρα στο νησί «υπάρχουν δυο κράτη. Ενα εξ αυτών αναγνωρίζεται, το άλλο δεν αναγνωρίζεται. Ακόμα και αν δεν αναγνωριστεί, η ΤΔΒΚ είναι μια ύπαρξη με όλους τους θεσμούς... Θα αποδεχθούν να μοιραστούν (οι Ελληνοκύπριοι) τη διοίκηση με εμάς σε ισότιμη βάση... `Η θα συζητήσουν μαζί μας τους όρους της συνύπαρξης υπό δυο χωριστές στέγες και θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Από τη μεριά του, και ο Ακντάγ τόνισε πως η Αγκυρα είναι υπέρ μιας λύσης που θα βασίζεται σε δύο ίσους «λαούς» στην Κύπρο, αλλά και ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να αρθούν οι «άδικοι περιορισμοί» ενάντια στους Τουρκοκύπριους.

Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε επιστολή στον Κύπριο Πρόεδρο, αναφέροντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη «παραμένουν στη διάθεση των μερών για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό».

ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Επαφές με αιχμή το Μεταναστευτικό

Ο Εμ. Μακρόν υποδέχεται την Γερμανίδα καγκελάριο χτες στο Παρίσι

Copyright 2017 The Associated

Ο Εμ. Μακρόν υποδέχεται την Γερμανίδα καγκελάριο χτες στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνάντηση με αιχμή την «αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης» συνεχιζόταν χτες μέχρι αργά το απόγευμα στο Παρίσι, με οργανωτή τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που υποδέχτηκε τους Ευρωπαίους ηγέτες Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, αλλά και τους Αφρικανούς ηγέτες Λιβύης, Τσαντ και Νιγηρίας. Ακόμα, στη συνάντηση είχε προσκληθεί και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η γαλλική προεδρία δεν είχε δώσει περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο των επαφών. Ωστόσο, σύμφωνα και με γαλλικά ΜΜΕ, αυτή θα αφορούσε και πλευρές ενίσχυσης της «αμυντικής συνεργασίας», στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης που συνεχίζεται για την «αμυντική πολιτική» και τις σχετικές κινήσεις της ΕΕ.

Η νέα αυτή «πρωτοβουλία» της Γαλλίας αναδεικνύει την προσπάθειά της να διασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε διάφορες διεργασίες εντός ΕΕ και όχι μόνο.

Από τη μεριά της Γερμανίας, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε πρόθεση συνεργασίας με τις χώρες διέλευσης αλλά και προέλευσης μεταναστών, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών και άλλων σχεδιασμών του Βερολίνου. Γι' αυτό, άλλωστε, και η Μέρκελ αναφέρθηκε ξανά στη σημασία της «αναπτυξιακής βοήθειας», δηλαδή της πολιτικής και οικονομικής διείσδυσης των καπιταλιστικών κρατών στη Μαύρη Ηπειρο.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Γερμανία και η Αίγυπτος σύναψαν συμφωνία «με μέτρα πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης, ώστε να επιτευχθούν καλύτερο κλίμα και καλύτερες συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες στην Αίγυπτο». «Μαζί θα δημιουργήσουμε στην Αίγυπτο ένα κέντρο για θέσεις εργασίας, τη μετανάστευση και την επανένταξη», πρόσθεσε.

ΗΠΑ
«Ξαναζεσταίνουν» το στρατιωτικό εξοπλισμό αστυνομικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην άρση των περιορισμών που ισχύουν τα τελευταία λίγα χρόνια για τον εξοπλισμό των αστυνομικών δυνάμεων με στρατιωτικά όπλα και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται ευρέως σε πεδία μαχών προσανατολίζεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με το πρόσχημα ότι θα «βοηθήσουν» στην καλύτερη καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Πληροφορίες των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ανέφεραν ότι υπάρχει σκέψη για άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί μετά από τη δολοφονία 18χρονου Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον το 2014.

Ο εξοπλισμός των αστυνομικών με στρατιωτικά όπλα και μέσα είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του '90, στο πλαίσιο περαιτέρω αύξησης της κερδοφορίας μονοπωλίων της πολεμικής βιομηχανίας.

«Ο Πρόεδρος μιλά για τον εαυτό του...»

Στο μεταξύ, μιλώντας στο δίκτυο «Fox News», ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον αρνήθηκε ότι υπάρχει «πόλεμος» στο Λευκό Οίκο ανάμεσα σε «υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης που είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου» και εθνικιστές όπως ήταν ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής Στίβ Μπάνον, που πρόσφατα αποχώρησε από την κυβέρνηση. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «δεν βλέπω κανένα διχασμό, είναι ζήτημα τακτικής και επίτευξης των στόχων (που τίθενται)».

Πάντως, ερωτηθείς εάν ταυτίζονται «με τις αξίες του αμερικανικού λαού» οι δηλώσεις «ίσων αποστάσεων» που έκανε προ μερικών βδομάδων ο Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή τη δολοφονία αντιρατσίστριας διαδηλώτριας από ακροδεξιό νεαρό, ο Τίλερσον είπε: «Δεν πιστεύω πως κανείς αμφιβάλλει για τις αξίες του αμερικανικού λαού ή για τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης ή των κυβερνητικών υπηρεσιών για την προώθηση και την υπεράσπιση αυτών των αξιών», συμπληρώνοντας ότι «ο Πρόεδρος μιλά για τον εαυτό του».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Στο Κουβέιτ βρέθηκε την Κυριακή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκινώντας από εκεί την περιοδεία του σε χώρες της Αραβικής Χερσονήσου και του Περσικού Κόλπου. Δήλωσε ότι θα συζητούσε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής. Ο Λαβρόφ, πάντως, εξέφρασε την υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες μεσολάβησης που καταβάλλει το Κουβέιτ για την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις του Κατάρ με άλλες χώρες της περιοχής, καλώντας τες να εγκαταλείψουν την «εμπρηστική ρητορική».

ΡΙΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.-- Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος τρέχοντος έτους η πρώτη συνάντηση της στρατιωτικής - τεχνικής επιτροπής ειδικών από Ρωσία και Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο υλοποίησης της πρόσφατης συμφωνίας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε τον Ιούλη ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας «Rostec» Ντμίτρι Σουγκάγεφ και Σαουδάραβες αξιωματούχοι.

ΚΑΪΡΟ.-- Αμερικανικές διπλωματικές πηγές σε Ουάσιγκτον και Κάιρο υποστήριξαν ότι η αμερικανική στρατιωτική «βοήθεια» ύψους 195.000.000 δολαρίων προς την Αίγυπτο, που «πάγωσε» πρόσφατα, θα μπορούσε να ξαναρχίσει εφόσον η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εκπληρώσει έξι βασικές προϋποθέσεις, που μεταξύ άλλων αφορούν τη δράση «ισλαμικών και αριστερών οργανώσεων», εξωτερικής πολιτικής κ.τ.λ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σε ισχύ τέθηκε από χτες νομοθεσία για την απαγόρευση της χρήσης πλαστικής σακούλας στην Κένυα. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως 38.000 δολαρίων και τετραετή ποινή κάθειρξης. Παρόμοια νομοθεσία υιοθέτησαν πρόσφατα και άλλες αφρικανικές χώρες, όπως το Καμερούν, η Γουινέα - Μπισάου, το Μάλι, η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Αιθιοπία, η Μαυριτανία και το Μαλάουι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Εντοπίστηκαν οι σοροί και των 10 Αμερικανών ναυτών του αντιτορπιλικού «Τζον Μακέιν» που συγκρούστηκε πριν μία βδομάδα με δεξαμενόπλοιο ανοικτά της Σιγκαπούρης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ δήλωσε ότι με επιτόπιους ελέγχους επιβεβαιώθηκε η απόσυρση δυνάμεων και εξοπλισμού του ινδικού στρατού από τη διαφιλονικούμενη περιοχή Ντόκλαμ, στα δυτικά Ιμαλάια. Στα μέσα Ιούνη ινδικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, μετά από αντιδράσεις σε κινεζικές εργασίες οδοποιίας που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την «άνετη» πρόσβαση του Νέου Δελχί σε κρίσιμες περιοχές. Η Ινδία από τη μεριά της μίλησε για διμερή συμφωνία αμοιβαίας απόσυρσης στρατευμάτων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Επαναλαμβάνονται οι επαφές για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με φόντο μια ενδεχόμενη «στροφή» των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, ξεκίνησε χτες η συνάντηση των επικεφαλής διαπραγματευτών Βρετανίας και ΕΕ στις Βρυξέλλες, πριν την έναρξη του νέου γύρου διήμερων παζαριών που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα, Τρίτη.

Στη συνάντηση που είχαν χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, και ο επικεφαλής των Βρετανών αξιωματούχων και αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, συζήτησαν τα περιθώρια για το πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι παράλληλες διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών παράλληλα με εκείνες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την EE.

Το Σαββατοκύριακο ο «σκιώδης» υπουργός Brexit των Εργατικών Κιρ Στάρμερ προκάλεσε αίσθηση, δηλώνοντας στη βρετανική εφημερίδα «The Observer» ότι το κόμμα του «θα υποστηρίξει πλήρως» τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ «για μία μακρά μεταβατική περίοδο» που θα μπορούσε να κρατήσει δύο έως τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το Μάρτη του 2019.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ