Να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι προνοιακές δομές και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης
Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης ζητώντας να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα στα κέντρα ειδικής αγωγής και στα νομικά πρόσωπα που παρέχουν προνοιακές υπηρεσίες. Επίσης να χρηματοδοτηθούν για να καλύψουν 100% τις λειτουργικές ανάγκες τους, με προοπτική να περάσουν στο Δημόσιο και να τελειώσει η έμμεση ιδιωτικοποίησή τους και το εμπόριο στα άτομα με αναπηρία.
Πρέπει, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για τροφεία και θεραπείες και να μη διωχθούν παιδιά επειδή η οικογένειά τους δεν έχει να πληρώσει ή είναι ανασφάλιστοι, και επίσης να παρθούν όλα τα μέτρα για να ανοίξουν κανονικά το Σεπτέμβρη όλα τα κέντρα που έκλεισαν το καλοκαίρι.
Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας Μ. Μπόλαρης ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα δεν έχει τις διαστάσεις που αναφέρθηκε, αλλά παραδέχθηκε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα υστέρησης της επιχορήγησης στις δομές που δημιουργήθηκαν για την αποασυλοποίηση από τα ψυχιατρεία και για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες».
Την απέδωσε στο ότι υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, αφού η χρηματοδότηση πέρασε από τις νομαρχίες, που καταργήθηκαν, στις περιφέρειες, και ισχυρίστηκε ότι το θέμα λύθηκε, καθώς τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Υγείας, το οποίο έδωσε εντολή να εκταμιεύσουν οι περιφέρειες τη δόση του πρώτου εξαμήνου.
Ο Θ. Παφίλης απάντησε στον υφυπουργό ότι είναι περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και του ανακοίνωσε ότι την Τρίτη αποφασίστηκε τροποποίηση του προϋπολογισμού, αλλά «χρήμα δεν υπάρχει». Κάλεσε δε τους εργαζόμενους συνολικά να δυναμώσουν το μέτωπο αντίστασης και πάλης κατά αυτής της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βαρβαρότητα που υπάρχει και στο συγκεκριμένο τομέα.
Από την περιφρούρηση της απεργίας στα γραφεία της «InternetQ» στην Κυψέλη |
Από νωρίς το πρωί χτες οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν στα γραφεία της εταιρείας για την περιφρούρηση της απεργίας και στην Κυψέλη και στο Κορωπί, όπου η εργοδοσία μετέφερε τη δραστηριότητά της σε ένα βράδυ, αμέσως μετά την επιτυχημένη πρώτη 24ωρη απεργία των εργαζομένων. Παρά τα μέτρα που πήρε η εργοδοσία με τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των εργαζομένων για να σπάσει την απεργία, δεν τα κατάφερε. Κανένας εργαζόμενος δεν μπήκε για δουλειά ούτε στην Κυψέλη ούτε στο Κορωπί.
Ηταν τέτοια η «λύσσα» της εργοδοσίας, που δεν ήθελε οι εργαζόμενοι να έρθουν σε επαφή με το ταξικό τους συνδικάτο, που επιχείρησε με πούλμαν, που είχε σε σταθμό του προαστιακού, να μαζέψει όλους τους εργαζόμενους και να τους βάλει κατευθείαν στα γραφεία της εταιρείας. Τους εργαζόμενους, μάλιστα, συνόδευαν διάφοροι «φουσκωτοί», όπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές του κλάδου.
Ο οδηγός του πούλμαν, προφανώς με εντολή, κατευθύνθηκε προς τις δυνάμεις της περιφρούρησης με στόχο να τους τρομάξει και να σπάσει την απεργιακή φρουρά. Αφού αυτό δεν έγινε κατορθωτό, στην πορεία ο οδηγός αρνιόταν να ανοίξει τις πόρτες του πούλμαν για να κατέβουν οι εργαζόμενοι. Βεβαίως, η αποφασιστική στάση των δυνάμεων του συνδικάτου τσάκισε κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει την απεργία και να δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης με τους εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι και χτες παρούσα ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της απεργίας και η αστυνομία μετά από «πρόσκληση» της εργοδοσίας.
Αλλους έξι εργαζόμενους απέλυσε η εργοδοσία στην επιχείρηση μετάλλου «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», του Ομίλου Κόκκαλη, στη Λάρισα, τους οποίους ανακάλεσε από τη διαθεσιμότητα στην οποία έθεσε για ένα μήνα όλο το προσωπικό. Από την αρχή του έτους έκανε συνολικά 35 απολύσεις, αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ είναι η δεύτερη φορά που θέτει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, έχει επινοικιάσει, εντός των εγκαταστάσεών της, δύο τμήματα σε εργολάβους, στους οποίους δίνει δουλειές και σκοπεύει να δώσει κι άλλο τμήμα με στόχο να μειώσει το κόστος και ν' αυξήσει τα κέρδη της.
Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που είχε κάνει παλιότερα, ότι η εταιρεία σχεδιάζει να απολύσει και άλλους εργαζόμενους, μετά το πέρας των διαθεσιμοτήτων, κρατώντας το πιο εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να διατηρήσει την κερδοφορία της, σε βάρος των εργαζομένων.
Και υπογραμμίζει: «Η "ΙΝΤΡΑΚΑΤ" που σήμερα επικαλείται μείωση κερδών, λόγω κρίσης και ανταγωνισμού, όλα τα προηγούμενα χρόνια αποκόμισε πολύ μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση της δουλειάς εκατοντάδων εργαζομένων που στο τέλος εισέπραξαν πολλοί απ' αυτούς την απόλυση και όλοι όσοι απέμειναν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Είμαστε υποχρεωμένοι επίσης να καταγγείλουμε στους εργαζόμενους, την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου που ανήκει στην ΠΑΣΚΕ, που δεν κάνει τίποτα για να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων, απέναντι στις συνεχιζόμενες απολύσεις και στις διαθεσιμότητες. Αντίθετα όταν το Εργατικό Κέντρο και το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου προσπάθησαν να οργανώσουν συνέλευση των εργαζομένων, την υπονόμευσαν από κοινού με στελέχη της επιχείρησης».
Καταλήγοντας το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αξιώνει:
Την ανάκληση των απολύσεων που έγιναν μέσα στο 2011.
Σταμάτημα των απολύσεων.
Καμία μείωση μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων, είτε μέσω επιχειρησιακής σύμβασης, είτε με τον εκβιασμό της απόλυσης.
«Οχι» στις διαθεσιμότητες και στην εκ περιτροπής εργασία.
Το σταμάτημα της προσπάθειας εκφοβισμού των εργαζομένων από μέρους στελεχών της εταιρείας για να μην αντιδράσουν στο ξεκλήρισμά τους.