ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αποκαλύπτει κάτι ευρύτερο η «οπερέτα»;

Κυβερνητικοί στρατιώτες ενώ αποσυνδέουν τα εκρηκτικά, επισφραγίζοντας έτσι, το τέλος της στάσης

Associated Press

Κυβερνητικοί στρατιώτες ενώ αποσυνδέουν τα εκρηκτικά, επισφραγίζοντας έτσι, το τέλος της στάσης
ΜΑΝΙΛΑ.- Χωρίς να πέσει ούτε μια τουφεκιά τερματίστηκε η «στάση» μιας ομάδας εκατοντάδων κατώτερων αξιωματικών και φαντάρων των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, που κατέλαβαν εμπορικό κέντρο το Σάββατο και απειλούσαν να το ανατινάξουν.

Η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο κατάφερε να αντεπεξέλθει στην «απόπειρα πραξικοπήματος», όπως δείχνουν τα υπάρχοντα στοιχεία, για τρεις λόγους: 1) διότι η ηγεσία του στρατεύματος - η οποία την είχε στηρίξει και κατά την ανατροπή, διαμέσου λαϊκής εξέγερσης που έμεινε ημιτελής, του προέδρου Εστράντα - έμεινε στο πλευρό της, 2) λόγω της ανοιχτής στήριξης των ΗΠΑ, που έκαναν σαφές ότι αντιμετώπιζαν αρνητικά τους στασιαστές και 3) λόγω της ανυπαρξίας λαϊκής στήριξης προς την ομάδα των περίπου 300 στασιαστών, της «ομάδας Μαγκνταλό», που πήρε το όνομα και το σύμβολό της από ένα κίνημα αντίστασης κατά των Ισπανών αποικιοκρατών το 19ο αιώνα.

Η Αρόγιο διέταξε χτες «ανεξάρτητη έρευνα» για τη στάση των «παραπλανημένων», όπως τους χαρακτήρισε, αξιωματικών, και απείλησε με διώξεις σε βάρος και των πολιτικών που «υποστήριξαν» τους στασιαστές. Παράλληλα, στην ομιλία της για την Κατάσταση του Εθνους, η Αρόγιο κήρυξε «πόλεμο» στην «διαφθορά, στην τρομοκρατία, στην ανέχεια, στις ασθένειες, στα ναρκωτικά», και πάει λέγοντας. Ωστόσο, όλα αυτά τα βαρύγδουπα μάλλον υποκρύπτουν την πρόθεσή της να ξεφορτωθεί αντιπάλους της: το Ραμόν Καρντένιας, πρώην σύμβουλο του Τζόσεφ Εστράντα, όπως και τον Γκρεγκόριο Χόνασαν, γερουσιαστή, πρώην πραξικοπηματία συνταγματάρχη και πιθανό αντίπαλό της στις προεδρικές εκλογές του 2004.

Οι εξεγερμένοι στρατιωτικοί είχαν κατηγορήσει σε συνεντεύξεις των ηγετών τους την Αρόγιο ότι σχεδίαζε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που θα αποδίδονταν σε διάφορες ένοπλες αυτονομιστικές και αριστερές οργανώσεις, ώστε να παραμείνει στην εξουσία. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, το σχέδιο περιλάμβανε την απόδοση των επιθέσεων στον Ινδονήσιο Φαθούρ Ράχμαν αλ-Γκόζι, που θεωρείται ενεχόμενος στις επιθέσεις στο Μπαλί και απέδρασε από φυλακή υψίστης ασφαλείας των Φιλιππίνων, πιθανότατα με τη συνεργασία δεσμοφυλάκων.

Η Αρόγιο διαβεβαίωσε ότι «δεν τίθεται θέμα σταθερότητας» της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές διαφωνούν. Σύμφωνα με αναλυτή της United Overseas Bank, τα «πολιτικά ρίσκα» στην Ασία «απειλούν την πολιτική σταθερότητα» όχι μόνο στις Φιλιππίνες, αλλά και στην Ινδονησία, στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.

Γύρω Από Τον Κόσμο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.- Τουλάχιστον 40 πρώην αξιωματικοί του Στρατού της Αργεντινής συνελήφθησαν και θα εκδοθούν στην Ισπανία, όπου θα δικαστούν για καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την υπογραφή σχετικού διατάγματος από τον Πρόεδρο Νέστορ Κίρσνερ. Ανάμεσά τους, ο Αλφρέδο Αστις, αξιωματικός του Ναυτικού, που γίνει γνωστός τα χρόνια της δικτατορίας ως «ξανθός άγγελος του θανάτου», ο Χόρχε Βιντέλα, εκ των ηγετών της δικτατορίας, κι ο Εμίλιο Μασέρα, διοικητής της Ναυτικής Σχολής Μηχανικών, όπου συγκεντρώνονταν και βασανίζονταν αντιφρονούντες.

ΡΩΜΗ.- Η Δημοκρατική Ενωση Κέντρου, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας, απειλεί με αποχώρηση για άλλη μια υπόθεση διαφθοράς, που αφορά στον όμιλο επιχειρήσεων του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Εκτός από τη ΔΕΚ, και η Εθνική Συμμαχία απαίτησε επίσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης να διενεργηθεί έρευνα σχετικά με ύποπτες συναλλαγές της εταιρίας Mediaset του Μπερλουσκόνι με αμερικανική εταιρία τη δεκαετία του '90.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Δεν κόστισε ζωές η έκρηξη παγιδευμένου οχήματος την Κυριακή στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου στην πόλη Σανταντέρ (βόρεια Ισπανία). Η Αστυνομία απέδωσε την επίθεση στη βασκική οργάνωση ΕΤΑ.

ΝΤΕΝΠΑΣΑΡ.- Την επιβολή της θανατικής ποινής σε βάρος του 33χρονου Ιμάμ Σαμούντρα, φερόμενου ως συντονιστή της επίθεσης στο Μπαλί που προκάλεσε το θάνατο 202 ανθρώπων τον Οκτώβρη του 2002, ζήτησε Ινδονήσιος εισαγγελέας.

ΛΟΥΖΑΚΑ.- Τουλάχιστον 23 επιβάτες πλοίου, που κόπηκε στα δύο και καταβυθίστηκε εν μέσω θύελλας στα νερά της λίμνης Ταγκανίκα στη Ζάμπια, πνίγηκαν, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ. Μόνον ένας επιβάτης μπόρεσε να φθάσει σε όχθη της λίμνης.

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.- Ο Καμποτζιανός πρωθυπουργός Χουν Σεν και το Λαϊκό Κόμμα (CPP) οδεύουν προς νίκη με απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής στην Καμπότζη. Κατά τα πρώτα αποτελέσματα, το CPP καταλαμβάνει 73 από τις 123 έδρες στη Βουλή. Επίσημα αποτελέσματα αναμένονται την 8η Αυγούστου.

ΜΟΣΧΑ.- Ενας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός των εκρήξεων από φωτιά που ξέσπασε σε όρχο αρμάτων μάχης Τ-80 των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, σύμφωνα με τις υπουργείο Αμυνας.

ΡΙΑΝΤ.- Εξι ισλαμιστές και δύο αστυνομικοί αλληλοεξοντώθηκαν χθες σε μάχη κατά την επιχείρηση σύλληψης «καταζητούμενων ισλαμιστών» στην περιοχή Κάσιμ, βόρεια της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας. Οι αρχές του κράτους (που κτίστηκε βάσει των αρχών του ουαχαμπιτισμού) φέρονται να επιχειρούν να ελέγξουν ακραιφνείς αντικαθεστωτικούς.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΟΥΟΤΕΡΓΚΕΪΤ
Με εντολή Νίξον

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Με εντολή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, του μοναδικού Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει παραιτηθεί, διαπράχτηκε το 1972 η διάρρηξη της έδρας του Δημοκρατικού Κόμματος στο ξενοδοχείο «Γουότεργκεϊτ», όπως καταγγέλλει ο πρώην βοηθός προεκλογικής εκστρατείας Τζεμπ Στούαρτ Μαγκρούντερ.

Ο Μαγκρούντερ, αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον, το 1972, αποκάλυψε σε εκπομπή του PBS -- που θα μεταδοθεί αύριο - ότι ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διατάξει τη διάρρηξη στο Γουότεργκεϊτ, απόφαση που στη συνέχεια τον οδήγησε σε παραίτηση, το 1974.

Η αποκάλυψη γίνεται περισσότερο από 30 χρόνια μετά το διαβόητο εγχείρημα της 17ης Ιουνίου του 1972 να τοποθετηθούν κοριοί στο γραφείο του τότε προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Λάρι Ο' Μπράιαν στο ξενοδοχείο «Γουότεργκεϊτ». Η ιστορία του Μαγκρούντερ, εάν είναι αληθινή, θα ρίξει περισσότερο φως σε ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός της αμερικανικής πολιτικής. Οι ειδικοί που μελετούν την υπόθεση του «Γουότεργκεϊτ» έχουν αποδεχτεί εδώ και πολύ καιρό ότι ο Νίξον γνώριζε για τη διάρρηξη και είχε συνωμοτήσει προκειμένου να συγκαλυφτεί η εμπλοκή του Λευκού Οίκου. Ωστόσο ως εμπνευστής του σχεδίου είχε κατηγορηθεί ο Τζ. Γκόρντον Λίντι, ο πρώην πράκτορας του FBI, ο οποίος έμεινε 5 χρόνια στη φυλακή αρνούμενος να καταθέσει για την υπόθεση.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ζητείται... ιππικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αεροσκάφος «Μπόινγκ 727» των κρατικών αερογραμμών «Αριάνα» χτυπήθηκε χτες από πυρά αγνώστων λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πόλης Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Πληροφορίες έφεραν τον Μουλά Μοχαμάντ Ομάρ να διατάζει «ένταση των επιθέσεων» εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και των στρατευμάτων της κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάι, σε ανακοίνωσή του το Σάββατο - γεγονός που ώθησε τις αρχές να καλέσουν το... αμερικανικό ιππικό.

«Οι Ταλιμπάν κυκλοφορούν ελεύθερα», έλεγε χτες αξιωματούχος στην επαρχία Ουρουζγκάν, προσθέτοντας πως «η περιοχή είναι υπό τον έλεγχό μας, αλλά αν δεν υπάρξει μια μεγάλη επιχείρηση από πλευράς συμμαχικών δυνάμεων εδώ, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα».

Η κυβέρνηση Μπους, Στο μεταξύ, φερόταν να προορίζει ένα ποσό 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από υπάρχοντες προϋπολογισμούς ως «επιπλέον βοήθεια» στην κυβέρνηση ανδρεικέλων στην Καμπούλ υπό τον άνθρωπό της Χαμίντ Καρζάι, για «να φτιάξει δρόμους και σχολεία» και να βελτιώσει την «ασφάλεια» στη χώρα, σύμφωνα με το κυριακάτικο φύλλο της «Ουάσινγκτον Ποστ».

Ωστόσο, οι χρηματοδοτούμενοι και ευνοηθέντες από την Ουάσινγκτον πολέμαρχοι σκορπούν περισσότερο τρόμο από τους Ταλιμπάν: σύμφωνα με αναφορές οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Χιούμαν Ράιτς Ουότς, το «κλίμα φόβου» στη χώρα ουσιαστικά δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια «αποκατάστασης της ομαλότητας». Εκθεση της οργάνωσης αποδίδει στους συμμάχους των Αμερικανών «απαγωγές, εκβιασμούς, ληστείες, βιασμούς γυναικών, κοριτσιών και αγοριών». Και σ' ανώτερα...

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Πιέσεις για κινεζική παρέμβαση

ΠΕΚΙΝΟ, ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε χτες πως η Κίνα έχει κάνει «ό,τι μπορεί» σε διπλωματικό επίπεδο, για να πείσει τη ΛΔ Κορέας να προσέλθει σε διάλογο για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος, ωστόσο σχολίασε πως το Πεκίνο «εξακολουθεί να έχει τεράστια επιρροή» επί της Πιονγιάνγκ, καθώς αποτελεί τον κύριο παροχέα τροφίμων και καυσίμων της χώρας.

Ουσιαστικά, ο Μπόλτον κάλεσε εμμέσως την Κίνα να «πειθαναγκάσει» τη ΛΔ Κορέας να προσέλθει σε πολυμερή διάλογο, βάσει των αμερικανικών αξιώσεων, λόγω αυτής της «επιρροής» της, πράγμα που, όπως ανοιχτά ομολόγησε, Αμερικανοί διπλωμάτες «έχουν πει αρκετές φορές» σε Κινέζους ομολόγους τους. Βασικότερη αμερικανική αξίωση είναι να δηλώσει κατηγορηματικά η ηγεσία της ΛΔ Κορέας ότι «εγκαταλείπει» το πυρηνικό της πρόγραμμα. Από την άλλη, η ΛΔ Κορέας έχει επιμείνει ο διάλογος να μην είναι πολυμερής (με τη συμμετοχή της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και πιθανώς της Ρωσίας) αλλά διμερής και απευθείας.

Αν δεν υπάρξουν συνομιλίες, η ΛΔ Κορέας, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν, φέρεται έτοιμη να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή και να αυτοανακηρυχτεί η 9η πυρηνική δύναμη στον κόσμο. Σύμφωνα με την πληροφόρηση της εφημερίδας, αυτήν τη δήλωση έκανε ο Χαν Σουνγκ Ρολ, αναπληρωτής πρεσβευτής της ΛΔ Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ