Οι Ειδικές Δυνάμεις ξυλοκόπησαν τους εργαζόμενους και το Πολιτικό Εφετείο ανέβαλε ξανά την εκδίκαση της αίτησης για διακανονισμό των χρεών, λειτουργώντας στη λογική της πλήρους διάλυσης του ιστορικού πολυκαταστήματος
Την απρόκλητη επίθεση των Ειδικών Δυνάμεων δέχτηκαν χτες, για δεύτερη φορά σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα, οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ έξω από το Εφετείο στην οδό Σωκράτους! Το "αδίκημά" τους ήταν ότι προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο για να παρακολουθήσουν - όπως εξάλλου έχουν ξανακάνει - την εκδίκαση της αίτησης της επιχείρησης για ένταξή της στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του άρθρου 44 του νόμου 1892 (διακανονισμός των χρεών και πέρασμα της διοίκησης στα χέρια των πιστωτών της)!
Οι εργαζόμενοι έφτασαν με πορεία από το κατάστημα στο Εφετείο λίγο πριν ξεκινήσει η εκδίκαση της αίτησης και είδαν έκπληκτοι την Αστυνομία να κλείνει την κεντρική πύλη του κτιρίου και από άλλη, τη μικρότερη, να μπαίνουν και να παρατάσσονται στο προαύλιο δεκάδες άνδρες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης. Οταν άρχισε η εκδίκαση της αίτησης, προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο από ένα μικρό άνοιγμα της πύλης και τότε δέχτηκαν την άγρια επίθεση των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίοι παροτρύνονταν από ανωτέρους τους να προχωρήσουν και σε συλλήψεις! Δε σταμάτησαν ούτε όταν εργαζόμενη λιποθύμησε μπροστά στα πόδια τους!
Το χτύπημα των Ειδικών Δυνάμεων συνόδευσε και το δεύτερο μεγάλο χτύπημα που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από το Πολιτικό Εφετείο της Αθήνας,το οποίο ανέβαλε και πάλι την εκδίκαση της αίτησης για τις 2 του Ιούλη, προβάλλοντας ως δικαιολογία αυτή τη φορά την απουσία εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου και επιβεβαιώνοντας τις υποψίες των εργαζομένων για σκόπιμη κωλυσιεργία στην εκδίκαση της αίτησης, μέχρι να διαλυθεί πλήρως το ιστορικό πολυκατάστημα.
"Η κυβέρνηση και η ελληνική Δικαιοσύνη αναλαμβάνουν την ευθύνη για το αν θα μείνουν άνεργοι 400 εργαζόμενοι. Δεν μπορεί την τελευταία πάντα στιγμή το δικαστήριο να διαπιστώνει ότι κάτι λείπει και να αναβάλλει την εκδίκαση. Τους λέμε όμως ότι δε θα τους κάνουμε τη χάρη να πάμε στα σπίτια μας", δήλωσε ο γραμματέας του σωματείου, Γ. Πέρρος.
Από την πλευρά του ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ - που βρέθηκε στα δικαστήρια μαζί με τον Χρ. Κατσώτη,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ - απευθυνόμενος στους εργαζόμενους κατήγγειλε: "Οι στυλοβάτες των πολυεθνικών που μας κυβερνούν, ακολουθούν μια αισχρή αντεργατική πολιτική. Η δικαστική εξουσία συντάσσεται μαζί τους, η δήθεν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη βγάζει αποφάσεις - "καρμπόν" όταν πρόκειται για εργαζόμενους, σε βάρος τους βέβαια".
Συνεχίζοντας κατήγγειλε την επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Στη χώρα μας η εγκληματικότητα συνεχώς αυξάνει, οι έμποροι ναρκωτικών δρουν ανενόχλητοι και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης λέει ότι δε διαθέτουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Διαθέτουμε δυνάμεις, αλλά τους έχει ανατεθεί άλλος ρόλος, αυτός του ροπαλοφόρου χεριού της κυβέρνησης ενάντια στους εργάτες για να περάσει η αντεργατική πολιτική".
Καταλήγοντας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, με τη μαζική τους συμμετοχή σήμερα στην απεργία και τη συγκέντρωση, να καταδικάσουν την αυταρχική πολιτική και να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για το δικαίωμά τους στην εργασία.
ΛΑΡΙΣΑ.-
Συσπειρώνονται και ετοιμάζονται να οργανωθούν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στην εργασία Αλβανοί και Ρουμάνοι μετανάστες, που απασχολούνται σε αγροτικές δουλιές στην περιοχή Βελεστίνου Μαγνησίας.Στην πλατεία του χωριού Αγιος Γεώργιος πραγματοποίησαν άτυπη γενική συνέλευση, στην οποία αποφάσισαν να ζητούν κατώτερο μεροκάματο 5.000 δραχμών, οχτάωρη απασχόληση και ασφάλιση στον ΟΓΑ, καθώς οι περισσότεροι από τους 200 αλλοδαπούς που βρίσκονται εκεί έχουν υποβάλει δικαιολογητικά για την έκδοση κάρτας νομίμου παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα. Αποφάσισαν, μάλιστα, να προχωρήσουν σε αποχή από κάθε εργασία, αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια και νόμιμα αιτήματά τους. Και είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση για δουλιά (σκαλίσματα ντομάτας και βαμβακιού), που υπάρχει αυτή την περίοδο στην περιοχή.
Αρκετοί από τους μετανάστες μιλούν στα ΜΜΕ δηλώνοντας πως τα χρήματα που παίρνουν για τη δουλιά τους - από 2.500 μέχρι 4.000 δραχμές για εργασία 10 έως 12 ωρών μέσα στον ήλιο και σε άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες - δεν αρκούν για να ζήσουν οι ίδιοι με την ακρίβεια που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, ενώ στην πατρίδα τους περιμένει βοήθεια η οικογένειά τους. Επιμένουν δε να αναφέρονται με έμφαση στη διεκδίκηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
Η αγωνιστική στάση των μεταναστών - το πρώτο δείγμα κάπως οργανωμένης προσπάθειας στη χώρα μας - βρίσκει ανταπόκριση σε πολλούς εργαζόμενους της περιοχής και αρκετούς αγρότες, οι οποίοι γνωρίζουν πόσο αναγκαία είναι η δουλιά των μεταναστών αυτή την εποχή. Δε λείπουν, όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, και εκείνοι που επιμένουν να θεωρούν τους μετανάστες σαν φτηνή εργατική δύναμη - "και πολλά παίρνουν" (!), δηλώνουν κάποιοι - συμπληρώνοντας τις κατηγορίες περί "αγνωμόνων", με κραυγές περί "εγκληματικότητας" και άλλων που καταδείχνουν και κάποια υποβόσκουσα ρατσιστική αντίληψη. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Γεωργίου συγκάλεσε συνέλευση των κατοίκων του χωριού για να συζητηθεί το θέμα... της αύξησης της εγκληματικότητας. (Πάντως η συγκυρία ευαισθησίας περί της εγκληματικότητας και αποχής των μεταναστών από τις αγροτικές εργασίες κάτι άλλο δείχνει...).
Την περιοχή του Βελεστίνου επισκέφτηκε ο Τ. Τριανταφυλλάκος,στέλεχος της ΕΣΑΚ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των μεταναστών. Την περιοχή επισκέφτηκε και αντιπροσωπεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ,συζήτησε με τους αλλοδαπούς τα προβλήματά τους και μοίρασε φυλλάδια με τις θέσεις του Κόμματος για τους μετανάστες. Επίσης, ο Ν. Γκατζής,βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, συναντήθηκε με τους μετανάστες και συζήτησε με τον διευθυντή του ΟΑΕΔ στην περιοχή για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη χορήγηση της κάρτας παραμονής και εργασίας. Να σημειωθεί πως αρκετοί αλλοδαποί καταγγέλλουν ότι κάποιοι δικηγόροι τους ζητούν πεντοχίλιαρο - δηλαδή πολύ περισσότερα από ένα μεροκάματό τους - για να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση της κάρτας...
- Να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν παρουσιαστεί στο νοσοκομείο Βόλου για να πάρουν τα σχετικά πιστοποιητικά υγείας για τη νομιμοποίησή τους 8.500 αλλοδαποί.
Τα θερινά προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάνου και η πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας Δήμητρα Σπηλιωπούλου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν ήδη αποσταλεί ταχυδρομικά στους δικαιούχους 250.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού, η χρήση των οποίων ισχύει έως τις 7 Γενάρη. Θα διατεθούν, επίσης, 150.000 δελτία για την αγορά βιβλίων, που η εξαργύρωσή τους μπορεί να γίνει μέχρι τις 30 Αυγούστου, 100.000 εισιτήρια για θερινά θέατρα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και για θερινούς κινηματογράφους.
Το εκδρομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 7ήμερες και 8ήμερες εκδρομές για 23.000 άτομα που θα αρχίσουν από τις 30 Μάη και θα διαρκέσουν 4 μήνες. Από τις 13 Ιούνη μέχρι τα μέσα Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν εκδρομές και με πολιτιστικό χαρακτήρα στις οποίες θα συμμετάσχουν 9.500 άτομα. Σ' αυτές τις εκδρομές δικαιούχοι είναι: Εργαζόμενοι που καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού και έχουν πραγματοποιήσει 50 ημερομίσθια κατά το τρέχον έτος. Συνταξιούχοι που κατέβαλαν τις σχετικές εισφορές όταν εργάζονταν. Ατομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Οι απολυμένοι από το στράτευμα και σε χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών. Επιδοτούμενοι άνεργοι του ΟΑΕΔ. Ανεργοι που πραγματοποίησαν 50 ημερομίσθια τα τελευταία 3 χρόνια.
Εισιτήρια εκδρομών δε δικαιούνται: Οσοι έχουν λάβει δελτία κοινωνικού τουρισμού για τα έτη 1997 ή 1998. Οσοι συμμετείχαν στο περσινό εκδρομικό πρόγραμμα. Οσοι πήραν δελτία αγοράς βιβλίων, εισιτήρια θεάτρου χειμερινής περιόδου και πρόκειται να πάρουν εισιτήρια θερινής περιόδου και εισιτήρια θερινών κινηματογράφων τρέχοντος έτους.
Από την 1η Ιούνη θα αρχίσουν οι προεγγραφές των δικαιούχων στο νομό Αττικής, προκειμένου να δηλώσουν τη βδομάδα και την περιοχή που θέλουν να επισκεφτούν. Σε περίπτωση που η εκδρομή που επιθυμούν έχει καλυφθεί, θα δηλώνουν συμμετοχή σε κάποια άλλη εκδρομή. Οι προεγγραφές θα γίνονται όλη τη βδομάδα εκτός Δευτέρας στο ωράριο λειτουργίας των κέντρων διανομής του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Κάθε Δευτέρα πριν την έναρξη της εκδρομής ο δικαιούχος θα παραλαμβάνει το εισιτήριό του από το κέντρο διανομής. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει, χάνει το δικαίωμα.
Οι συνταξιούχοι δικαιούνται εισιτήρια για εκδρομές που θα πραγματοποιηθούν από τις 29 Μάη μέχρι τις 5 Ιούλη και από τις 29 Αυγούστου μέχρι τις 12 Σεπτέμβρη.
Από σήμερα Τετάρτη έως και την Παρασκευή 29 του Μάη, ψηφίζουν στο σωματείο τους (Μενάνδρου 44) οι συνταξιούχοι Μετάλλου.Η ψηφοφορία θα γίνεται από τις 9πμ έως τις 5 το απόγευμα. Η απερχόμενη διοίκηση καλεί τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες και να δυναμώσουν το σωματείο τους ενάντια στα σχέδια διάλυσης του επικουρικού ταμείου του κλάδου (ΕΤΕΜ).
Αξιωματικός της αστυνομίας με 4 αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων, εισέβαλαν οπλισμένοι στο πρακτορείο της ΔΕΗ Χερσονήσου στο Ηράκλειο Κρήτης την περασμένη Παρασκευή και συνέλαβαν έναν τεχνίτη, γιατί προσπάθησε να κόψει το ρεύμα - λόγω χρέους - σε σούπερ μάρκετ που ανήκει στη σύζυγο του αξιωματικού! Το γεγονός καταγγέλλεται σε ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ Ηρακλείου.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι υπάλληλοι της ΔΕΗ με εντολή της υπηρεσίας προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διακόψουν την παροχή ρεύματος στο σούπερ μάρκετ, όταν η σύζυγος ειδοποίησε με κινητό τον αξιωματικό και αυτός στη συνέχεια επέδραμε στα γραφεία της ΔΕΗ. Μάλιστα η σύζυγος γρονθοκόπησε τον προϊστάμενο της ΔΕΗ, ενώ οι αστυνομικοί συνέλαβαν βίαια και οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα τον τεχνίτη. Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν το γεγονός κατάχρηση εξουσίας και ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
Στους εργαζόμενους του ΜΙΝΙΟΝ ξέσπασε χτες ο κυβερνητικός αυταρχισμός