ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2025
Σελ. /28
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ωρολόγια προγράμματα - παζλ», συγχωνεύσεις, τμήματα χωρίς δάσκαλο

Συνέχιση της διεκδίκησης για κάλυψη όλων των αναγκών που δεν καλύφθηκαν από τη Γ' φάση πρόσληψης αναπληρωτών

«Η κυβέρνηση μετράει ακόμα... κενά, κι εμείς μετράμε χαμένες ώρες για τα παιδιά μας», σχολιάζει η ΑΣΓΜΕ μετά και την ολοκλήρωση της Γ' φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, καλώντας σε δυνάμωμα της κοινής δράσης με τους εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών.

«Η Γ' φάση προσλήψεων, που παρουσιάστηκε ως "λύση", κατάφερε να ξεγυμνώσει πλήρως το μέγεθος της κυβερνητικής αναλγησίας και το πόσο βαθιά έχει προχωρήσει η πολιτική επιλογή να μπει κόφτης στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας», σημειώνεται από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, η οποία παραθέτει τα εξής:

  • Παρά τις δεσμεύσεις της υπουργού για ολοκλήρωσή της μέχρι 15 Νοεμβρίου, υπάρχουν ακόμα σχολεία που μετρούν συνολικά χιλιάδες κενά - οι εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 9.000, αφού και αυτή τη σχολική χρονιά ο αριθμός των αναπληρωτών ξεπερνούν το 20% του συνολικού αριθμού των εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρας, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό ο αριθμός του ΕΕΠ και ΕΒΠ.
  • Στις περιφέρειες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από Αθήνα μέχρι Ηπειρο και από Κρήτη μέχρι Δυτική Μακεδονία, τμήματα λειτουργούν "κανονικά"... χωρίς δάσκαλο.
  • Η Γ' φάση "έδωσε έμφαση στην παράλληλη στήριξη", λέει η υπουργός. Μεταφράζουμε: Αφού άφησαν χιλιάδες μαθητές χωρίς ειδική εκπαιδευτική υποστήριξη επί μήνες, τώρα κάνουν μπαλώματα μπας και κλείσουν λογιστικά οι τρύπες.
  • Οι περιβόητες 2.800 πιστώσεις της ΚΥΑ αποδείχθηκαν σταγόνα στον ωκεανό. Ειδικά στις περιοχές με τεράστιες ανάγκες (Α' και Γ' Αθήνας, Ανατολική Αττική, Ηράκλειο, Αχαΐα, Ροδόπη) η κατάσταση αγγίζει το όριο του γελοίου».

Αποτελέσματα των παραπάνω είναι σύμφωνα με τους γονείς οι συγχωνεύσεις τμημάτων, τα λουκέτα και οι περικοπές στα ολοήμερα, ολόκληρα σχολεία να λειτουργούν με «ωρολόγια προγράμματα - παζλ» και αναπληρωτές σε καθεστώς «περιπλανώμενου θιάσου», να πηγαίνουν όπου λείπει ο επόμενος «μοναδικός» εκπαιδευτικός.

Η ΑΣΓΜΕ για μία ακόμα φορά προβάλλει επιτακτικά τα αιτήματα για: Αμεση κάλυψη όλων των κενών - μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για να ξεκινάει η σχολική χρονιά χωρίς καμία χαμένη ώρα μαθήματος. Να παρθούν πίσω όλες οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων. Μέγιστο αριθμό 15 μαθητών σε τμήματα Νηπιαγωγείου και Α' Δημοτικού και 20 σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις. Αμεσα μέτρα στήριξης για το στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών.

Συνεχίζονται οι διεκδικήσεις από Ενώσεις Γονέων

Για την κάλυψη όλων των κενών κινητοποιούνται σήμερα οι γονείς στο Ηράκλειο, μετά από κάλεσμα των Ενώσεων Γονέων Ηρακλείου και Αλεβιζίου, που μαζί με εκπαιδευτικούς προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (Λ. Κνωσσού 6) στις 2 μ.μ.

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση» δηλώνουν στο κάλεσμά τους όπου επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής: «Το δικαίωμα στην απρόσκοπτη, ολόπλευρη, δωρεάν, δημόσια μόρφωση μέσα σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία οι γονείς το έχουμε κερδίσει για τα παιδιά μας με πολύ κόπο και αγώνα.

Και τι έχουμε; Σχολεία χρέπια, άδεια από δασκάλους, σχολεία χωρίς ολοήμερα, με τον οικογενειακό προγραμματισμό να έχει τιναχτεί στον αέρα, σχολεία χωρίς παράλληλη στήριξη, χωρίς τμήματα ένταξης με εκτεθειμένους τους μαθητές που χρειάζονται εξατομικευμένη υποστήριξη.

Και τι συζητάμε μέχρι και σήμερα; Για φάσεις αναπληρωτών και ειδικές και τοπικές προσκλήσεις, λες και το υπουργείο δεν γνωρίζει τις ανάγκες των σχολείων πριν ακόμα αυτά ανοίξουν. Λες και δεν γνωρίζει τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, που πρέπει να ταξιδεύουν απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα για λίγους μήνες δουλειάς και για ψίχουλα που δεν τους φτάνουν να βγάλουν ούτε τον μισό μήνα», σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα.

Σε πανεκπαιδευτική κινητοποίηση καλεί όλους τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς των δήμων της Γ' Αθήνας η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ., στην Πλατεία Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι. «Μετά και την ολοκλήρωση της Γ' φάσης προσλήψεων εκπαιδευτικών, τοποθετήθηκε μόλις το 26% του προσωπικού που ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και ταυτόχρονα εξακολουθούν να υπάρχουν κενές ώρες στα Γυμνάσια και τα Λύκεια» αναφέρει η Ενωση, διεκδικώντας άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών σε εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας, Ειδικής Αγωγής και ειδικοτήτων και ανάκληση όλων των συγχωνεύσεων, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, σχολικούς νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε όλα τα σχολεία.


ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση της Ενωσης Γονέων για τη διεκδίκηση της ΕΡΙΟΤΕΚ

Με επιτυχία, μεγάλη συμμετοχή και πολύμορφες πολιτιστικές - αθλητικές δράσεις πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η εκδήλωση της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Νέας Ιωνίας για τη διεκδίκηση του χώρου της ΕΡΙΟΤΕΚ, για να χτιστούν σε αυτόν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

Το οικόπεδο της ΕΡΙΟΤΕΚ, εμβαδού 4.800 τ.μ., είχε χαρακτηριστεί χώρος ανέγερσης σχολείων από το 2004, ωστόσο με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε η απαλλοτρίωση του χώρου δεν προχώρησε και βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο σημείο, δίνοντας «αέρα στα πανιά» επιχειρηματιών που διεκδικούν το οικόπεδο για τους δικούς τους σκοπούς.

Το ΔΣ της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Νέας Ιωνίας σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει και ευχαριστεί θερμά τους γονείς και τα παιδιά τους, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τον λαό της γειτονιάς, που συμμετείχαν στην εκδήλωση της Κυριακής, γεμίζοντας το προαύλιο του 6ου Λυκείου, ακριβώς δίπλα από το οικόπεδο της ΕΡΙΟΤΕΚ.

Εκφράζει επίσης ευχαριστίες «στους ανθρώπους του πολιτισμού και τους αθλητικούς συλλόγους της πόλης μας που υποστήριξαν με δημιουργικές δράσεις την εκδήλωσή μας, συμβάλλοντας να ακουστεί το μήνυμά της πιο δυνατά».

Μέσα από πολύμορφες δράσεις, με εικαστικά δρώμενα, θεατρικό παιχνίδι, αγώνες μπάσκετ, παιχνίδια στίβου, συναυλίες από μαθητές σχολείων και από μαθητές του Δημοτικού Ωδείου, όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση έδωσαν τη δική τους «πινελιά» στον καμβά που αποτυπώνει τα σχολεία που ονειρεύονται και έχουν ανάγκη.


Το ίδιο μήνυμα αποτυπώθηκε στους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων, Αλέξανδρος Ματθαίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», Ντιάνα Λιάκου, η πρόεδρος της Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, Αθηνά Σπυράτου, και ο μαθητής του 6ου Λυκείου Μήτσος Καραγιάννης.

«Τα παιδικά χαμόγελα, η αισιοδοξία και αγωνιστικότητα όλων όσων παρευρέθηκαν επιβεβαιώνει τον λόγο για τον οποίο έγινε η εκδήλωση: Αν για τους κυβερνώντες, τις δημοτικές αρχές, τους διάφορους "αρμόδιους" η ΕΡΙΟΤΕΚ "έχει χαθεί" όπως λένε, εμείς δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Συλλόγων Γονέων.

«Οι γονείς βάζουμε μπροστά τις ανάγκες και τη ζωή των παιδιών μας, και όχι τα κέρδη και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Εμείς οι γονείς αγωνιζόμαστε για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, για να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια στην Παιδεία και όχι στα πολεμικά παραληρήματα», υπογραμμίζει, και καταλήγει:

«Στην ΕΡΙΟΤΕΚ θέλουμε να ακούμε παιδικές φωνές και όχι τις μπουλντόζες των επενδυτών! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ακόμη πιο οργανωμένοι, συσπειρωμένοι και δυνατοί».




Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ