ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-
Σε συλλήψεις εκλεγμένων, σε διάφορα αξιώματα και ιδρύματα, αξιωματούχων της «Χαμάς» προχώρησε, χθες, ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη, ενώ, παράλληλα, συνέχισε και τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Ως «πρόσχημα» των συλλήψεων προβλήθηκε, για άλλη μια φορά, το ότι «όλοι οι αξιωματούχοι της οργάνωσης εγκρίνουν την εκτόξευση ρουκετών, ακόμη και αν δε δίνουν οι ίδιοι την τελική εντολή». Μεταξύ των 30 συλληφθέντων, συμπεριλαμβάνονται ο υπουργός Παιδείας, τουλάχιστον 3 βουλευτές και 4 δήμαρχοι (της Νάμπλους και της Καλκίλιας εκτός των άλλων).
Η Παλαιστινιακή Αρχή, Πρόεδρος και πρωθυπουργός, καταδίκασαν τις συλλήψεις ως παράνομες και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους, καλώντας, παράλληλα, τη «διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, και όλους τους άλλους οργανισμούς» να παρέμβουν. Τις συλλήψεις καταδίκασε η Γαλλία ζητώντας επίσης την απελευθέρωσή τους, ενώ «προβληματισμό» εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάικλ Ουίλιαμς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «ίσως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης ειρηνευτικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας, σε συνεννόηση με τους Παλαιστινίους και το Ισραήλ».
Στο μεταξύ, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε νέες επιδρομές, χθες, στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο εγκαταστάσεις της «Χαμάς», προκαλώντας συνολικά τον τραυματισμό 5 Παλαιστινίων. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς συναντήθηκε στην πόλη της Γάζας με τον Χαβιέ Σολάνα, που περιοδεύει στην περιοχή, από τον οποίο ζήτησε να παρέμβει για να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού λαού.
Νωρίτερα, ο Αμπάς είχε συνομιλίες τόσο με τον πρωθυπουργό Χανίγια όσο και με εκπροσώπους άλλων ενόπλων οργανώσεων, από τους οποίους ζήτησε να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις ρουκετών και να ισχύσει μια νέα εκεχειρία με το Ισραήλ. Εντούτοις, οι συνομιλητές του, στην πλειοψηφία τους, αντέτειναν ότι θα πρέπει πρώτα να σταματήσουν οι ισραηλινές επιδρομές. Την άμεση παρέμβαση της ΕΕ και του Κουαρτέτου για την αποκλιμάκωση της βίας ζήτησε και η Ιορδανία.
ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο μακελειό, χτες, με στόχο πολίτες. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη Φαλούτζα, την ώρα κηδείας, σκοτώνοντας 25 πολίτες και τραυματίζοντας δεκάδες. Τουλάχιστον άλλοι 15 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις ανά τη χώρα, ενώ ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 2 Αμερικανών στρατιωτών και επιβεβαιώθηκε ότι το πτώμα που εντοπίστηκε στον Ευφράτη ανήκε σε 1 από τους 3 αγνοούμενους Αμερικανούς στρατιώτες εδώ και 15 ημέρες.
ΧΟΣΤ.-- Τουλάχιστον 10 άνδρες της αφγανικής δοσιλογικής «αστυνομίας» σκοτώθηκαν χτες Πέμπτη από τις εκρήξεις δύο αυτοσχέδιων βομβών στο Αφγανιστάν, στην Πάκτικα και στην Κανταχάρ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν παράλληλα ότι πάνω από 20 «μαχητές», περιλαμβανομένων και επτά «μελών της αλ Κάιντα» σκοτώθηκαν σε μάχες στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας.
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Μια από τις πλέον αμφίρροπες εκλογές διεξήχθησαν χτες στην Ιρλανδία. Περίπου 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη νέας βουλής και ουσιαστικά για να κρίνουν αν θα παραμείνει για τρίτη πενταετία στην πρωθυπουργία ο Μπέρτι Αχερν και το Φάινα Φέιλ ή αν η εξουσία περάσει στα χέρια του αρχηγού της αντιπολίτευσης και του Φάινα Γκέιλ Εντα Κένι. Αποτελέσματα δεν επρόκειτο να ανακοινωθούν μέχρι σήμερα το πρωί.
ΚΙΕΒΟ.-- Νέο σημείο τριβής εμφανίστηκε, χτες, ανάμεσα στον πρόεδρο Γιούσενκο και τον πρωθυπουργό Γιανουκόβιτς. Ο πρώτος απέλυσε τον γενικό εισαγγελέα, με τον οποίο βρίσκεται σε αντιπαράθεση από το 2004 για διάφορα θέματα. Ο γενικός εισαγγελέας διαμήνυσε ότι θα περιμένει την επισημοποίηση της απόφασης από το κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός γύρισε άρον άρον για να συμμετάσχει σε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο και ο υπουργός Εσωτερικών έστειλε αστυνομία έξω από τη Γενική Εισαγγελία για να προστατεύσει τον απολυθέντα.
ΜΟΣΧΑ.-- Τουλάχιστον 36 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν, 6 τραυματίστηκαν και δύο αγνοούνται μετά την έκρηξη από διαρροή μεθανίου, που σημειώθηκε χτες το πρωί σε ανθρακωρυχείο της περιοχής Κεμέροβο της Σιβηρίας.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Σαφέστατα ανακουφισμένος, καθώς οι Δημοκρατικοί ήραν την «αντίθεσή» τους αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ, ο Πρόεδρος Μπους, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μπόρεσε με μεγαλύτερη άνεση να στρέψει το βλέμμα του στον επόμενο στόχο του Λευκού Οίκου: Το Ιράν...
Ετσι, ο Μπους δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να σκληρύνουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, λόγω της άρνησής του να ικανοποιήσει τα διεθνή αιτήματα για διακοπή του ευαίσθητου πυρηνικού του προγράμματος, και πρόσθεσε: «Θα συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για επιπλέον κυρώσεις» στο Ιράν, διευκρινίζοντας ότι έδωσε εντολή στην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, για επαφές και διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, σύμφωνα με το ΑΡ.
Οσο για το Ιράκ, ο Μπους θεωρεί ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι μία «κρίσιμη χρονική περίοδος», όσον αφορά τη στρατηγική της «οικοδόμησης» της οριστικής διάταξης των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, ενώ προέβλεψε ότι «σφοδρές μάχες» θα λάβουν χώρα στο Ιράκ τις ερχόμενες βδομάδες και μήνες, προειδοποιώντας και για «μεγαλύτερες απώλειες» τόσο για τους Ιρακινούς όσο και για τους Αμερικανούς. Στο ερώτημα, αν εξετάζεται αποχώρηση δυνάμεων από το Ιράκ, η μόνιμη επωδός επαναλήφθηκε: «Πρόωρη αποχώρηση θα έχει καταστροφικές συνέπειες»... αλλά στην περίπτωση που ζητήσει την αποχώρηση η κυβέρνηση στη Βαγδάτη, τότε Αμερικανοί στρατιώτες θα φύγουν από το Ιράκ.
«Το Ιράν βρίσκεται κοντά στην επίτευξη των στόχων του ειρηνικού πυρηνικού του προγράμματος και κανείς δε θα το σταματήσει..». Αυτά, μεταξύ άλλων, απάντησε ο Ιρανός Πρόεδρος στη δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), όπου επιβεβαιώνεται ότι, σε αντίθεση με την απαίτηση για τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου που θέτει η απόφαση 1747 του ΟΗΕ, η Τεχεράνη έχει επεκτείνει τη σχετική δραστηριότητά της.
Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Παρίσι, κατ' αρχάς, ανακοίνωσαν ότι θα «διαβουλευτούν» με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια νέα απόφαση με αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν, εφόσον δεν αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον κατέθεσε γραπτή διαμαρτυρία κατά του επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μπάρανταϊ, επειδή υποστήριξε ότι το Ιράν «μπορεί να διατηρήσει μια μικρή κλίμακα εμπλουτισμού ουρανίου, που δε θα αποτελεί απειλή».
Ο Μπάρανταϊ, από την άλλη, τόνισε ότι στόχος του είναι να παραμείνει ο εμπλουτισμός σε μη βιομηχανική κλίμακα, για να δοθεί περιθώριο σε διαπραγματεύσεις. Επανέλαβε, επίσης, ότι το Ιράν απέχει 3 - 8 χρόνια από την απόκτηση δυνατότητας κατασκευής πυρηνικού όπλου, εκτίμηση που κάνει και η CIA.
Ερώτηση στην υπουργό Εξωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, Αντώνης Σκυλλάκος και Βέρα Νικολαΐδου με θέμα: «Ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης για να σταματήσουν οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε βάρος των Παλαιστινίων».
Υπογραμμίζουν: «Τις τελευταίες μέρες κλιμακώνονται και πάλι οι επιθέσεις και δολοφονίες του ισραηλινού στρατού σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης όπως και η προσπάθεια για την οικονομική εξόντωσή του.
Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην αναγνώριση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Παλαιστίνης που προέκυψε στη βάση των συμφωνιών της Μέκκα και ούτε στην άρση του αποκλεισμού οικονομικής και άλλης βοηθείας προς την Παλαιστινιακή Αρχή.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός τι μέτρα σχεδιάζει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και στην ΕΕ, ώστε:
ΒΗΡΥΤΟΣ.-
«Η τρομοκρατία θα εξαλειφθεί ολοκληρωτικά» προειδοποίησε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην παρατεινόμενη κρίση στον προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ. Οι λιβανικές στρατιωτικές δυνάμεις πέριξ του καταυλισμού ενισχύθηκαν και αργά το βράδυ άρχισε, πάλι, σφοδρή ανταλλαγή πυρών.
Εντός, παραμένει οχυρωμένος άγνωστος αριθμός μαχητών της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης «Φάταχ αλ Ισλάμ». Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, κάποιοι (αδιευκρίνιστος αριθμός) προσπάθησαν να διαφύγουν με φουσκωτά από τη θάλασσα, αλλά εντοπίστηκαν και βυθίστηκαν από το λιβανικό ναυτικό, χωρίς να επιζήσει κανείς.
Ο Σινιόρα, έχοντας τη σιωπηλή συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, διευκρίνισε ότι «γίνεται προσπάθεια να προστατευτούν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες». Παράλληλα, όμως, εντείνονται οι πιέσεις στις παλαιστινιακές οργανώσεις, που φέρουν την ευθύνη για την τάξη εντός των 12 καταυλισμών στο Λίβανο, να αναλάβουν δράση κατά των ισλαμιστών.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Νέες απειλές για στρατιωτική εισβολή στο βόρειο Ιράκ εκτόξευσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξή του με στόχο την εξόντωση του ΡΚΚ. Οι αρχές του επιρρίπτουν - παρά τη διάψευση της κουρδικής οργάνωσης - την επίθεση στην Αγκυρα με έξι νεκρούς (επισήμως) ανεπισήμως, οι νεκροί είναι 8 και 91 τραυματίες.
Την ίδια ώρα, η Αγκυρα εντείνει τις πιέσεις προς ΗΠΑ, ΕΕ και ιρακινή (δοσιλογική) κυβέρνηση να «σβήσουν» τους Κούρδους. Ακόμη, καλεί τις χώρες της ΕΕ να θέσουν εκτός νόμου κάθε οργάνωση που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στο οποίο διατείνεται ότι «ανήκε» ο δράστης της επίθεσης.
Η συγκεκριμένη επίθεση μοιάζει όλο και περισσότερο με προβοκάτσια που αξιοποιείται από το στρατιωτικοπολιτικό κατεστημένο και εν όψει πρόωρων εκλογών.