Με μια συνέντευξη-«ξαναζεσταμένη σούπα» ο υπουργός Αμυνας θέλησε, μέσω της υποστήριξης των κυβερνητικών μέτρων, να υποδηλώσει την παρουσία του
Ειδικότερα, αναφορικά με τη μείωση των εξοπλισμών, είπε ότι αυτή θα αφορά στο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 2001-2005 και το ύψος της θα κυμανθεί μεταξύ 800 δισ. και 1 τρισ. δρχ. Πρόσθεσε δε ότι το ΚΥΣΕΑ που θα συνέλθει στις 17 του Μάρτη θα αποφασίσει για «μετακυλίσεις προγραμμάτων σε διάρκεια και σε πληρωμές» και όχι για περικοπές με βάση την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Επισήμανε ακόμα ότι το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 1996-2000 θα φθάσει τελικά τα 5,2 τρισ. δραχμές από τα 4 τρισ. που ξεκίνησε λόγω ανόδου του δολαρίου. Από αυτά έχουν υπογραφεί συμβάσεις για τα 4,2 τρισ. και μένουν σε εκκρεμότητα τα προγράμματα που αφορούν στο άρμα μάχης, στο μέσο μεταφορικό αεροσκάφος και στην ανάπτυξη της δύναμης του πυροβολικού. Τα τρία αυτά προγράμματα θα φθάσουν το 1 τρισ. δραχμές και οι σχετικές συμβάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, πρόκειται να υπογραφούν μέσα στο 2001.
Ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες δε σχετίζεται με το αν υπάρχουν ανάλογες αποφάσεις από την Τουρκία. Πράγμα βέβαια που δε συμβαδίζει με πρόσφατες δηλώσεις του Κ. Σημίτη, που συνέδεσε τις διαδικασίες αυτές στις δύο χώρες. Μάλιστα, είπε, είχε συζητήσει το ενδεχόμενο αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Σ. Τσακμάκογλου, στη συνάντησή τους στη Βουλιαγμένη και ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει αμοιβαία περικοπή των εξοπλισμών γιατί η Τουρκία λαμβάνει υπόψη της ακόμα 13 παράγοντες, όπως Συρία, Κουρδικό, Ιράν, Ιράκ κλπ.
Οσον αφορά στο νομοσχέδιο για τον επαγγελματικό στρατό, στο οποίο θα διατυπώνεται και το νέο αμυντικό δόγμα, η λεγόμενη Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση, αυτό, είπε, βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Μετά την «αναθεώρηση» αυτή, το προσωπικό που στελεχώνει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα μειωθεί από τις 140.000 μέλη που είναι σήμερα κάτω από τις 100.000. Επανέλαβε ακόμα ότι η μείωση της στρατιωτικής θητείας κατά δύο μήνες θα καλύψει αυτούς που κατατάχτηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις μετά την 1η του Γενάρη 2001. Ομως, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί μόνο στο βαθμό «που θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε την πρόσληψη των επαγγελματιών οπλιτών μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2001».
Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί στη συμβολή του υπουργείου Αμυνας στην εφαρμογή των ΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή των Βαλκανίων και έκανε γνωστό ότι στις 6 του Ιούνη θα έρθει στη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο σκοπός της επίσκεψης αυτής, σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, συνδέεται με τους «όρους ασφάλειας, την εξέλιξη της ειρήνης και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».
Παρόλο που είπε προκαταβολικά ο Α. Τσοχατζόπουλος, ότι δε θέλει να ξεφύγει η συνέντευξή του από τα θέματα του υπουργείου Αμυνας, το θέμα του Ασφαλιστικού κυριάρχησε. Ο υπουργός Αμυνας επανέλαβε την τοποθέτηση που είχε κάνει μετά την τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας πίστη στα κυβερνητικά μέτρα. «Πρέπει, είπε, να πάμε σε μια αποδεκτή και δίκαιη λύση του Ασφαλιστικού». Μίλησε δε αόριστα ότι το πρόβλημα δε λύνεται μακροχρόνια μέσω της αύξησης των εισφορών. Υποστήριξε ακόμα πράγματα που δεν ισχύουν, όπως ότι με τις ρυθμίσεις δεν αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης και εκτίμησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση στη «λύση του προβλήματος».
Σε έκδοση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας καταγράφονται για πρώτη φορά επίσημα οι τουρκικές διεκδικήσεις για το Αιγαίο
Η Αγκυρα, μάλιστα, δε φαίνεται να αποθαρρύνεται ούτε από την άσχημη οικονομική συγκυρία την οποία αντιμετωπίζει, ούτε από την πολιτική της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης» που υποτίθεται ότι ακολουθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ι. Τζεμ και Γ. Παπανδρέου. Ετσι, λοιπόν, στην ετήσια έκδοση της «Λευκής Βίβλου», όπου καταγράφονται οι στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας, επαναλαμβάνονται οι γνωστές θέσεις της τουρκικής διπλωματίας για το Αιγαίο.
Οπως είπε χτες ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για πρώτη φορά εμφανίζει σε επίσημο κείμενο τις διεκδικήσεις της Αγκυρας έναντι των Αθηνών.
Οι πέντε στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας, όπως αυτοί αναφέρονται σε ειδικό κεφάλαιο της «Λευκής Βίβλου» 2000-2001 του τουρκικού ΥΠΕΘΑ για το Αιγαίο και το Κυπριακό, κατά τον κ. Τσοχατζόπουλο είναι:
- Το εύρος των χωρικών υδάτων και ο περιορισμός της υφαλοκρηπίδας.
- Προβλήματα εναέριου χώρου, με πρωταρχικό αυτό της κακής χρήσης για το FIR (χώρος εναέριας ευθύνης), πάνω από τα ελληνικά νησιά.
- Εξοπλισμός νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, σε αντίθεση με όσα προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις.
- Τίθεται υπό αμφισβήτηση το καθεστώς κυριαρχίας νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, χωρίς όμως να προσδιορίζεται για ποιες πρόκειται.
- Αναφέρεται ως διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες και ένα θέμα το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα: ο προσδιορισμός των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (μη ύπαρξη σύμβασης).
Οι πέντε αυτές διαφορές - σύμφωνα με την Αγκυρα - πρέπει να λυθούν ειρηνικά μέσω διμερών συνομιλιών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.
Στη «Λευκή Βίβλο» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται αναφορά και στο Κυπριακό και επισημαίνεται η πάγια θέση της Αγκυρας ότι μόνο μέσω της δημιουργίας Συνομοσπονδίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.
Την παρουσία επικίνδυνων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης σε ένα νομοσχέδιο για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού που αν εξέλειπαν θα μπορούσε να αντιμετωπίζει υπάρχοντα προβλήματα στις Ενοπλες Δυνάμεις, επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη στη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου, που ξεκίνησε χτες στην ολομέλεια της Βουλής. Παίρνοντας το λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: Στο νομοσχέδιο «έχουν εμφιλοχωρήσει δυο ή τρεις πολιτικές επιλογές που μας βρίσκουν αντίθετους», αν και «υπάρχουν θετικές παρεμβάσεις, αντιμετωπίζονται κάποια ζητήματα και το ΚΚΕ θα τα ψηφίσει ως άρθρα».
Η βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενη συγκεκριμένα στο Αρθρο 6 του νομοσχεδίου που ορίζει την αναβάθμιση του πολίτικου συμβουλίου του ΥΕΘΑ, αναρωτώμενη «γιατί ο υπουργός να χρειάζεται ένα συμβούλιο ισάξιο των αρχηγών των όπλων», τόνισε ότι αφαιρούνται από το Στρατό «τα θεσμοθετημένα όργανα και σειρά αρμοδιοτήτων» και αναβιβάζονται «στο επίπεδο ενός αρχηγού κλάδου». Παρόμοια κριτική άσκησε και στα άρθρα που αφορούν τα «ινστιτούτα στρατηγικής». Συνολικά το σκηνικό που διαμορφώνεται, συνιστά ένα «Βατικανό»! Με βάση τα παραπάνω η Λιάνα Κανέλλη σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Από την πλευρά της κυβέρνησης τόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, αλλά και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσίμας σημείωσαν ότι το νομοσχέδιο επιλύει χρόνια προβλήματα (κυρίως συνταξιοδοτικού χαρακτήρα) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ και ο ΣΥΝ.
Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η κατάσταση στα Βαλκάνια και η θέση της Ελλάδας σήμερα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μάη και ώρα 7.45μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χολαργού που βρίσκεται στο Δημαρχείο της πόλης.
Συγκέντρωση με σκοπό την ανασύσταση της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) Καισαριανής, διοργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας που συστάθηκε γι' αυτό το σκοπό, σήμερα Τετάρτη και ώρα 7.00 μ.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔημαρχείουΚαισαριανής (οδός Βρυούλων και Κλαζομενών).
Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας καλεί όλες τις Καισαριανιώτισσες κι όλους τους Καισαριανιώτες, αγωνίστριες και αγωνιστές της ειρήνης, όλων των ηλικιών, να πάρουν μέρος και να συμβάλουν στην ανασύσταση και στην εκλογή της νέας Επιτροπής Ειρήνης της πόλης.
Μονοήμερη εκδρομή στο Δισπηλιό Καστοριάς με επίσκεψη και ξενάγηση στο χώρο ανασκαφών και της αναπαράστασης του προϊστορικού λιμναίου οικισμού, οργανώνει την Κυριακή 29/4 η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Η επιστημονική ξενάγηση θα γίνει από τον καθηγητή του ΑΠΘ Γ. Χουρμουζιάδη, υπεύθυνου της ανασκαφής.
Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται κάθε μέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα 220.571 και 858.102, καθώς και στις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης. Η τιμή συμμετοχής είναι 3.000 δρχ. το άτομο και περιλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς.