Φθάνει, σήμερα, στο Ισραήλ, κομίζοντας νέα «ειρηνευτική πρόταση» ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Ουίλιαμ Μπερνς
Associated Press |
«Σκληρή και ακριβής» θα είναι η αντίδραση του Ισραήλ μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, της Δευτέρας, αλλά «θα γίνουν σεβαστά τα αμερικανικά συμφέροντα». Αυτό κατέστησε σαφές, χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών, λίγες ώρες πριν την άφιξη, σήμερα, στο Ισραήλ του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου, που κομίζει και τη νέα «ειρηνευτική πρόταση» της Ουάσιγκτον. Θετική είναι η πρώτη αντίδραση και της Π. Αρχής στο αμερικανικό σχέδιο, όπως δήλωνε ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού, Ναμπίλ Σάαθ.
«Αν απαντήσουμε άμεσα και σαρωτικά, όπως κάναμε τις προηγούμενες φορές, θα προκαλέσουμε δυσκολίες στους Αμερικανούς, ενόψει των προετοιμασιών τους για το Ιράκ και επειδή ο πλήρης αφοπλισμός και η ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος είναι και προς το δικό μας εθνικό συμφέρον, θα λάβουμε υπόψη μας αυτήν την προσπάθεια», δήλωνε, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Ελι Γισάι. Μία μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν με παγιδευμένο αυτοκίνητο δύο μέλη της «Τζιχάντ» εναντίον λεωφορείου, που προκάλεσε το θάνατο 14 Ισραηλινών και τον τραυματισμό 40, ο ισραηλινός στρατός δεν προέβη σε καμία, ευρείας κλίμακας, αντίδραση.
Μάλιστα, σε αντίθεση με ό,τι συνήθιζε να κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις, ο Αριέλ Σαρόν δε συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται σχέδιο «επιλεκτικών σκληρών πληγμάτων κατά των τρομοκρατών». Πάντως, έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ισραηλινό Τύπο. Η «Μααρίβ» εκτιμά ότι ο Σαρόν «θα αξιοποιήσει την επίθεση για να προωθήσει τους πολιτικούς του στόχους, όπως δυστυχώς έκανε μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε αυτό το σημείο». Η «Γιεντότ Αχρονότ» τονίζει ότι η «ξεροκεφαλιά της ισραηλινής ηγεσίας έχει πολύ υψηλό ανθρώπινο κόστος. Η επίμονη άρνησή της να δεχτεί σύνορα στα ανατολικά της έχει δημιουργήσει μια πραγματικότητα, όπου 2 λαοί ζουν δίπλα - δίπλα και μισιούνται θανάσιμα».
Associated Press |
Σήμερα, αναμένεται στο Ισραήλ ο Αμερικανός απεσταλμένος, ο οποίος θα έχει συναντήσεις, τόσο με την ισραηλινή ηγεσία, όσο και με Παλαιστινίους αξιωματούχους, πλην, όμως, του Γιάσερ Αραφάτ, όπως τουλάχιστον έχει ανακοινωθεί. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού, Ναμπίλ Σάαθ, που συναντήθηκε με τον Ουίλιαμ Μπερνς, την περασμένη εβδομάδα εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, υποστήριζε ότι του παραδόθηκε ένα «αμερικανικό σχέδιο», με το οποίο, γενικά, η παλαιστινιακή πλευρά συμφωνεί και πρόκειται να ζητήσει μερικές διευκρινίσεις, όσον αφορά, κυρίως, στο χρονοδιάγραμμα και σε ό,τι σχετίζεται με την επιτήρηση της εφαρμογής μιας τυχόν συμφωνίας.
Σύμφωνα, πάντα, με τα λεγόμενα του Σάαθ, το σχέδιο προβλέπει σε μια πρώτη φάση, από το Νοέμβρη μέχρι τον Απρίλη του 2003, να κηρυχτεί εκεχειρία από τους Παλαιστινίους, να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα στις θέσεις που κατείχαν πριν το 2000, και να διεξαχθούν παλαιστινιακές εκλογές. Η δεύτερη φάση εκτείνεται από το Μάη μέχρι το Δεκέμβρη του 2003 και προβλέπει ίδρυση προσωρινού παλαιστινιακού κράτους, διάλυση αρκετών εποικισμών και περαιτέρω απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί εδαφική συνέχεια στο κράτος. Η τελευταία φάση είναι από το 2004 έως τα μέσα του 2005, οπότε θα καταληχθεί τελική συμφωνία.
TZAKAPTA.--
Η Ινδονήσια πρόεδρος Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι ετοιμάζει τις βαλίτσες της για να λάβει μέρος στη, μεταξύ άλλων και «αντιτρομοκρατικού ενδιαφέροντος», διάσκεψη ηγετών του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Κάμπο Σαν Λούκας του Μεξικού).
«Η συνάντηση του ΑΡΕC θα δώσει στην Ινδονησία την ευκαιρία να μοιραστεί με άλλες χώρες την τραγωδία στο Μπαλί και τις προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλλει η χώρα για να συλλάβει τους δράστες» έλεγε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτι Ναταλέγκα, δίνοντας μ' αυτόν τον τρόπο στους δημοσιογράφους το στίγμα ενδοτικότητας της Τζακάρτα στις έξωθεν πιέσεις για ενεργότερη συμβολή αυτής της χώρας στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» των ΗΠΑ. Οπως διαφαίνεται, η μετάβαση της Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι στο Μεξικό δε θα είναι ταξίδι αναψυχής, καθώς θα αποτελέσει την αφορμή και το πλαίσιο για συγκεντρωμένες πιέσεις εκτεταμένης και πολυεπίπεδης «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας» και «συμβουλές» έναντί της από ηγέτες, όπως ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι...
Ομως, δεν είναι μόνον η Ινδονήσια πρόεδρος που βρίσκεται εν μέσω νέων πιέσεων για «ενεργότερη» αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Χτες στο Τόκιο βρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Ασκροφτ... Σε δηλώσεις του στην πρεσβεία των ΗΠΑ είπε πως Ουάσιγκτον και Τόκιο «διαπραγματεύονται μια κοινή συμφωνία νομικής βοήθειας, που θα δημιουργήσει επίσημες οδηγίες και διαδικασίας για το μοίρασμα πληροφοριών που θα έχουν σχέση με την τρομοκρατία»! Ο Ασκροφτ απέφυγε να αναφερθεί στο ακριβές περιεχόμενο της διμερούς αμερικανο-ιαπωνικής συμφωνίας αρκούμενος να προσθέσει: «Ο καλύτερος φίλος της πληροφόρησης είναι η συνεργασία. Οι χώρες μας συμφωνούν πως το πιο σημαντικό είναι μία ισχυρή, αποτελεσματική και αμοιβαίως συνεργατική σχέση»...
Την ίδια ώρα, έβλεπε το φως της δημοσιότητας σε εναλλακτικά δυτικά ΜΜΕ το προ ενός μηνός ρεπορτάζ της ινδονησιακής εφημερίδας ΤΕΜΠΟ, στο οποίο ο Μανουλάνγκ, πρώην αρχηγός των ινδονησιακών κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του, δήλωνε πως ο κουβεϊτιανής υπηκοότητας Ομάρ αλ-Φαρούκ (που «αποκάλυπτε» πρόσφατα στο περιοδικό ΤΑΪΜ δολοφονικά σχέδια Ινδονήσιων φανατικών μουσουλμάνων κατά της Σουκαρνοπούτρι και μία σειρά βομβιστικών ενεργειών στη Νοτιοανατολική Ασία) είναι πράκτορας στρατολογημένος από τη CIA με αποστολή τη διείσδυση σε παραστρατιωτικές μουσουλμανικές οργανώσεις ή και τη δημιουργία νέων ισλαμικών τρομοκρατικών πυρήνων, ώστε να εξαπολυθεί στην Ινδονησία ένα μεγάλο κυνήγι μαγισσών με αντιτρομοκρατικό μανδύα...
Ο Ομάρ αλ-Φαρούκ, που συνελήφθη τον περασμένο Ιούνη με πακιστανικό διαβατήριο στη Δυτική Ιάβα, ως ύποπτο στέλεχος μουσουλμανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, βρίσκεται υπό την κράτηση των Αμερικανών. Προσφάτως ισχυριζόταν μιλώντας στο... περιοδικό ΤΑΪΜ πως ο υπό κράτηση, σήμερα, Ινδονήσιος μουσουλμάνος ιερωμένος Αμπού Μπακάρ Μπασίρ (που κατηγορείται ως αρχηγός της οργάνωσης Τζεμάγια Ισλαμίγια) και άλλοι φανατικοί μουσουλμάνοι της Τζαμάγια Ισλαμίγια σχεδίαζαν δολοφονική απόπειρα κατά της Σουκαρνοπούτρι και μία σειρά βομβιστικών ενεργειών στη Νοτιοανατολική Ασία...
«Οταν ο αλ-Φαρούκ ολοκλήρωσε την αποστολή του, δηλαδή τη διείσδυσή του σε ισλαμικές ριζοσπαστικές ομάδες και τη στρατολόγηση ντόπιων πρακτόρων σε αυτές, η CIA δημιούργησε ένα σύνηθες σενάριο για τη σύλληψη και απομάκρυνσή του από την Ινδονησία» είπε ο Μανουλάνγκ. Ο ίδιος σε νεότερες δηλώσεις του (μετά την έκρηξη στο Μπαλί) σημείωσε: «Οι αντι-ισλαμικές υπηρεσίες αντικατασκοπίας διέπραξαν τις εκρήξεις. Εχουν εκπαιδευτεί ειδικά γι' αυτό το σκοπό και είναι πολύ οργανωμένοι. Είναι άσκοπο να συλληφθούν οι φυσικοί αυτουργοί. Πρέπει να συλληφθούν οι ηθικοί αυτουργοί των βομβιστικών επιθέσεων στην Ινδονησία».
ΚΑΡΑΚΑΣ.--
Οι δυνάμεις που συνιστούν το μπλοκ της αντιπολίτευσης ερίζουν ότι η απεργία ήταν επιτυχής... ωστόσο ανακοίνωσαν ότι αναιρούν τα αρχικά σχέδιά τους περί παράτασης της 12ωρης γενικής απεργίας που κήρυξαν τη Δευτέρα για να εκβιάσουν την παραίτηση του προέδρου της χώρας Ούγο Τσάβες.
Οπως είχε ήδη γίνει γνωστό, αρκετό καιρό πριν, η ομοσπονδία εργαζόμενων στην πετρελαϊκή βιομηχανία, είχε διαχωρίσει τη στάση της, ενώ και αρκετές άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν ανταποκρίθηκαν στη Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Βενεζουέλας(CTV), μία από τις κύριες συνιστώσες του μπλοκ της αντιπολίτευσης. Ετσι, παρά την απροθυμία» των εργαζομένων, η «λύση» βρέθηκε και ο πρόεδρος της CTV, Κάρλος Ορτέγα, ανακοινώνοντας τη λήξη της κινητοποίησης, εξέφρασε συγχαρητήρια «στο λαό της Βενεζουέλας γι' αυτή τη σαφή και σημαντική έκφραση της πολιτειακής και δημοκρατικής βούλησής του» και ανακοίνωσε από κοινού με τον πρόεδρο της Ενωσης Εργοδοτών «Fedecamaras», Κάρλος Φερνάντες, ότι το επόμενο βήμα θα είναι η συγκέντρωση υπογραφών... «Η απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε να συγκεντρώνουμε υπογραφές για να ζητήσουμε από την Εθνοσυνέλευση να εκφραστεί υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος που θα εκφράζει τη λαϊκή βούληση για την παραμονή του Τσάβες στην Προεδρία της Δημοκρατίας», τόνισε ο Ορτέγα, προσθέτοντας πως το αίτημα θα κατατεθεί στις 4 Νοέμβρη στο Κεντρικό Εκλογικό Συμβούλιο.
Από την πλευρά τους εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της «μπολιβαριανής επανάστασης» του προέδρου της χώρας συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας για να γιορτάσουν τη «νίκη του λαού» έναντι της απεργίας που οργάνωσε η αντιπολίτευση.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Στην απίστευτη δήλωση ότι «οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις εκτέλεσαν πολλές αποστολές πέραν της στρατιωτικής, αλλά ποτέ δε χρησιμοποίησαν την ισχύ τους για να εγκαταστήσουν στρατιωτικό καθεστώς» (!) προέβη χτες ο Κεμάλ Ντερβίς, αλλοτινός «υπερυπουργός» Οικονομικών, πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, και για κάποιους «αρχιτέκτονας της προσπάθειας ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας» (αυτό μάλλον ανέκδοτο είναι) κι υποψήφιος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ντερβίς, ο οποίος έχει ενταχθεί στο μόνο κόμμα το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα εισέλθει στη Βουλή πέρα από εκείνο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτό της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), προφανώς δεν άκουσε ποτέ τίποτα για τα τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα που έχουν γίνει στη χώρα του...
Αφορμή για τις απίστευτες δηλώσεις του Ντερβίς αποτέλεσε η «κριτική» από πλευράς Βρυξελλών για τη «στενή σχέση στρατού και πολιτικής». Ο υποψήφιος του CHP χαρακτήρισε «άδικη» την κριτική της ΕΕ, ενώ είπε και το αμίμητο πως η άνοδος του Ερντογάν και του κόμματός του μπορεί να συγκριθεί «με την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στη Γερμανία» (!), προσθέτοντας ότι το ΑΚΡ «θέλει να δημιουργήσει ένα θεοκρατικό καθεστώς» και τόνισε «ας μην ξεχνάμε ότι ο Χίτλερ ήρθε στην εξουσία σε περίοδο μεγάλης ανεργίας». Ωστόσο, μάλλον είναι ο ίδιος ο Ντερβίς που εκφέρει λόγο αντάξιο του υπευθύνου προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ, του Γκαίμπελς δηλαδή...
Την ίδια ώρα, το πολιτικό σκηνικό εξακολουθούσε να απασχολεί το Ιράκ - με τον πρωθυπουργό Ετζεβίτ να λέει πως «έχουμε βρεθεί στη μέση» και καλώντας τις ΗΠΑ «να αποφασίσουν και να ενημερώσουν την Αγκυρα τι θα πράξουν». Παράλληλα, το θέμα των επόμενων κινήσεων των Κούρδων του Ιράκ, που φέρονται να προσβλέπουν σε «διπλασιασμό των εσόδων τους από το πετρέλαιο», σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κουρδικού Κοινοβουλίου στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», συνεχίζει να προκαλεί ένταση με την Αγκυρα, πολύ περισσότερο που ο στρατός πιέζει να τεθεί θέμα τουρκομανικής μειονότητας στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη.
ΤΙΡΑΝΑ.--
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο υποσχέθηκε χτες σαρωτικές αλλαγές στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας, προκειμένου η Αλβανία να γίνει κάποτε... μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού έρχεται να συμπληρώσει την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (κατά τη διάρκεια συνάντησής τους χτες στις Βρυξέλλες) να επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει από φέτος συνομιλίες που ενδέχεται να καταλήξουν μετά από τρία χρόνια στη σύναψη του Συμφώνου Σταθεροποίησης και Σταθερότητας μεταξύ των δύο πλευρών. Το Σύμφωνο θα οριοθετεί χρονικά την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Φάτος Νάνο χαιρέτισε την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών και μεταξύ άλλων είπε ότι: «Η Αλβανία είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις ευθύνες που απορρέουν από τη διαδικασία ολοκλήρωσης και θα εργαστεί για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ επίσης τόνισε ότι «η χώρα του θα προσηλωθεί στην προσπάθεια ανάπτυξης μιας οικονομίας της αγοράς σύμφωνα με τις νόρμες της ΕΕ».
Η Αλβανία έχει ήδη υπογράψει με την ΕΕ ένα πρόγραμμα βοήθειας διάρκειας τριών χρόνων, σύμφωνα με το οποίο η χώρα θα λάβει 144 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη δημόσια διοίκηση και τις δικαστικές υπηρεσίες.
ΜΑΝΙΛΑ.-- Η Γκλόρια Αρόγιο μάλλον βιάστηκε να δώσει σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο συνέντευξη Τύπου, στην οποία πανηγυρικά ανακοίνωσε τη σύλληψη «ενός κορυφαίου στελέχους» της Αμπού Σαγιάφ, το Σάββατο: Χθες αποκαλύφθηκε ότι η «μεγάλη νίκη κατά της τρομοκρατίας» ήταν τελικά ...άνθρακες, αφού ο 21 ετών Μαρκ Μπόλκεριν Γκούμπαχαλ που συνελήφθη στη Μανίλα δεν είναι ο Δρ. Αμπού, ο οποίος έχει επικηρυχτεί για 5 εκατομμύρια δολάρια.
ΠΑΡΙΣΙ.--
Φαίνεται να ξανανοίγουν οι δρόμοι συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Γαλλίας, έπειτα από πολλά χρόνια ψυχρότητας στις σχέσεις τους. Η ένταση που είχε δημιουργηθεί στις δύο χώρες, εξαιτίας της διαμάχης του Τσαντ, της κατηγορίας για συμμετοχή της Λιβύης σε τρομοκρατικές ενέργειες, της επίθεσης σε αεροπλάνο της UTA, εμφανίζεται να ξεπερνιέται, μπροστά σε μία συμφέρουσα οικονομική συμφωνία.
Ετσι για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, δημιουργήθηκε κοινή επιτροπή με σκοπό να ορίσει τους κύριους όρους της οικονομικής τους συνεργασίας. Σε δηλώσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, δήλωσαν ότι προχωρούν στην οριστικοποίηση μίας σχέσης, στηρίζοντας το μεταξύ τους διάλογο, προκειμένου να δοθεί τέλος στην υπάρχουσα κρίση και λύση στα παλιά προβλήματα.
Να σημειωθεί ότι η Λιβύη είναι μία χώρα με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, στην εκμετάλλευση των οποίων θέλει να διεισδύσει η Γαλλία, καθώς και στον τομέα των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών της επαναπροσεγγιθείσας χώρας.