Από επιθεωρητές δημοσίων έργων θα εξεταστεί ο φάκελος του έργου και θα επιμεριστούν ευθύνες
Εκτός από τη διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού, που έγινε χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες γεωλογικές μελέτες, ένας από τους λόγους που θεωρείται ότι προκάλεσε την τρομερή κατολίσθηση του περασμένου Σαββάτου θεωρούνται οι εκχερσώσεις και η αποψίλωση αρκετών στρεμμάτων δάσους της Πάρνηθας που έγιναν, προκειμένου να χτιστεί η... "Ιπποκράτεια Πολιτεία"!
Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή των επιστημόνων που έχει αναλάβει να συντάξει το πόρισμα για τα αίτια της καταστροφής εξετάζει και τα δύο αυτά ενδεχόμενα, αλλά μέχρι στιγμής ενοχοποιεί ως πρώτη αιτία τις εκχερσώσεις της"Ιπποκράτειας Πολιτείας", η οποία βρίσκεται πάνω ακριβώς από την πλαγιά όπου έγιναν οι κατολισθήσεις. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται από αρμόδιους επιστήμονες ότι η αποψίλωση του δάσους έγινε αφορμή να μην κατακρατιέται πια το νερό της βροχής που περνώντας στον υδροφόρο ορίζοντα παρασέρνει το σαθρό αργιλώδες έδαφος, με αποτέλεσμα να γίνουν οι κατολισθήσεις προς την πλαγιά.
Το φαινόμενο αυτό επιτείνουν επίσης οι αρκετές τεχνητές λίμνες νερού που υπάρχουν για τις ανάγκες των οικιστών της "Ιπποκράτειας Πολιτείας" και οι οποίες έχουν σαθρή στεγάνωση.
Αν αυτή η άποψη εδραιωθεί από τις έρευνες που πραγματοποιούνται, τότε για άλλη μια φορά θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας που λέει ότι "η φύση εκδικείται όταν παραβιάζεται ασύστολα". Και βέβαια, η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που επέτρεψαν την οικοδόμηση μιας ολόκληρης πολιτείας μέσα στο δάσος είναι τεράστιες.
Πάντως, δεν αποκλείεται τελικά το φαινόμενο των κατολισθήσεων να οφείλεται στο συνδυασμό και των δύο παραγόντων: και της "Ιπποκράτειας Πολιτείας" και των έργων διαπλάτυνσης.
Στο μεταξύ, χτες, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Γείτονας έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων να ελεγχθούν όλοι οι φάκελοι του έργου, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε, "να διαπιστωθεί η πληρότητα των μελετών, η σωστή εφαρμογή τους και το έντεχνο της κατασκευής". Σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση που από το πόρισμα των επιθεωρητών προκύψουν ευθύνες που θα αφορούν είτε τις μελέτες είτε την κατασκευή του έργου, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν αποκλείεται να παραπέμψει το φάκελο στον εισαγγελέα, που όπως είναι γνωστό δεν έχει επέμβει μέχρι στιγμής αυτεπάγγελτα.
Ωστόσο, με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ ακολουθεί την τακτική του "ήξεις αφήξεις" σχετικά με τις ευθύνες της κατασκευάστριας εταιρίας ΑΤΕΜΚΕ. Συγκεκριμένα σε μια παράγραφο της ανακοίνωσης αφήνει να διαφανεί ένα παράθυρο ενοχής της λέγοντας ότι "ο ανάδοχος είχε υποχρέωση να συντάξει, με βάση την προϋπάρχουσα μελέτη του '86, την οριστική μελέτη εφαρμογής του κυκλοφοριακού έργου και να προβεί στις οποιεσδήποτε αναγκαίες γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες", αλλά δύο παραγράφους μετά την... αθωώνει, επισημαίνοντας ότι "η κατολίσθηση που εκδηλώθηκε πρόσφατα επεκτείνεται σε πολύ ευρύτερη κλίμακα της ζώνης του έργου"!
Ο Κ. Γείτονας επανέλαβε χτες στους δημοσιογράφους ότι από γεωλογική μελέτη που έγινε πριν οκτώ μήνες - όταν είχαν παρατηρηθεί οι πρώτες διαβρώσεις στο τείχος του δρόμου - δεν είχε προβλεφτεί μια τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα - πρόσθεσε - κανένα σημάδι κατολίσθησης δεν είχε εντοπιστεί κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή που βρίσκεται μόλις 50 μέτρα από την αρχή του ρήγματος.
Χτες, πάντως, για δεύτερη μέρα το φαινόμενο βρισκόταν σε ύφεση, παρέμεινε όμως ο φόβος των βροχοπτώσεων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια νέα κατολίσθηση.
Ο Κ. Γείτονας επανέλαβε, επίσης, ότι κανένα χρονοδιάγραμμα για οριστική ή προσωρινή λύση δεν μπορεί να καθοριστεί πριν παραδοθεί το πόρισμα από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.
Ωστόσο, σήμερα δεν αποκλείεται να αρχίσει να γίνεται η κυκλοφορία από παρακαμπτηρίους της Εθνικής Οδού στο συγκεκριμένο σημείο.
Ο οικοδομικός συνεταιρισμός "Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία" (ΔΙΠ) είναι κάτοχος 7.500 στρεμμάτων δημόσιου δάσους στην ανατολική πλευρά της Πάρνηθας. Η έκταση αυτή είχε αγοραστεί το 1973 - 1977 και οικοδομείται αφού ο συνεταιρισμός έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την έκδοση άδειας κατάτμησης και ρυμοτομικού σχεδίου. H περιοχή αυτή (δάσος της Αγ. Τριάδας), αποτελεί πολύτιμη περιαστική ζώνη πρασίνου. Είναι από τα ελάχιστα δασικά συγκροτήματα που έχουν απομείνει γύρω από την Αθήνα. Βρίσκεται στο δίαυλο Πεντέλης - Πάρνηθας από τον οποίο οι ΒΑ άνεμοι εμπλουτίζονται με οξυγόνο διαλύοντας έτσι το νέφος.
Στο διάστημα 1973 - 1977 ο μεγαλοοικοπεδούχος Νάστος αγόρασε τα μερίδια 80 κατοίκων για λογαριασμό της ΔΙΠ. Το 1977 το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών αναγνώρισε το δάσος ως ιδιωτικό. Την ίδια χρονιά υποβλήθηκε στο υπουργείο Γεωργίας αίτημα για κατάτμηση και ρυμοτόμησή του. Το υπουργείο ρώτησε το Δασαρχείο Πεντέλης αν μπορούσε να γίνει κατάτμηση. Το τελευταίο αντιπαρήλθε το ερώτημα και διατύπωσε την άποψη ότι η έκταση μπορεί να μπει σε οικιστικό πρόγραμμα. Αντίθετα, το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών έκανε δυσμενή έκθεση για τους ενδιαφερόμενους.
Η υπόθεση έφτασε στο τότε υπουργείο Δημοσίων Εργων που την παρέπεμψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αποκρύπτοντας όμως την έκθεση του Τεχνικού Συμβουλίου. Ο τότε υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, για να εντάξει την έκταση σε οικιστικό πρόγραμμα στηρίχτηκε σε χουντικό νόμο. Αργότερα το ΣτΕ αντιπαρήλθε το γεγονός ότι αυτός ο νόμος ερχόταν σ' αντίθεση με το Σύνταγμα του 1975 και εξέδωσε ευνοϊκή απόφαση. Το υπουργείο Δημοσίων Εργων ενέταξε την περιοχή σε οικιστικό πρόγραμμα. Ετσι έγινε κατάτμηση της περιοχής ανά δύο στρέμματα. Σήμερα στην περιοχή έχουν οικοδομηθεί πάρα πολλές βίλες και εξοχικά.
Μια εβδομάδα πριν την καταστροφική κατολίσθηση του περασμένου Σαββάτου, οι αρμόδιοι του ΟΣΕ είχαν παρατηρήσει φθορές και μετατοπίσεις στη σιδηροδρομική γραμμή και ρωγμές στην πλαγιά του βουνού, αλλά δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή. Αντίθετα, θεώρησαν το φαινόμενο "σύνηθες", γιατί, όπως υποστηρίζουν, μετά από βροχοπτώσεις, ο ΟΣΕ αντιμετωπίζει προβλήματα με κατολισθήσεις, αλλά είναι "δουλιά ρουτίνας".
Αυτά προκύπτουν από επίσημες δηλώσεις του προέδρου του ΟΣΕ Γ. Πέτσου,του βοηθού γενικού διευθυντή Γ. Ρήγα και του διευθυντή Περιφέρειας του Οργανισμού Κ. Καλιανού.Και οι τρεις παραδέχονται πως από μέρες ήταν γνώστες ότι στην περιοχή παρουσιάστηκαν φαινόμενα κατολίσθησης στην περιοχή, αλλά δεν εξηγούν πειστικά γιατί δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Ιδρύματος Γεωλογικών - Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).
Αποκαλυπτικές είναι οι επίσημες δηλώσεις Καλιανού: "Πριν από μια εβδομάδα, περίπου, από την κατολίσθηση, είχαμε ορισμένες ενδείξεις μετακινήσεως της γραμμής και γι' αυτό το λόγο εγκαταστάθηκε 24ωρη φύλαξη στο σημείο εκείνο και επιβλήθηκε βραδυπορία 10 χιλιόμετρα την ώρα. Ο φύλακας είδε έγκαιρα τις ρωγμές το βράδυ της Παρασκευής και ειδοποίησε τους σταθμούς να διακόψουν την κυκλοφορία των τρένων". Τόσο από τις δηλώσεις Καλιανού,όσο και από τις δηλώσεις Πέτσου και Ρήγα,συνάγεται ότι οι αρμόδιοι του ΟΣΕ επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους μόνο στο σιδηροδρομικό δίκτυο και δε φρόντισαν έγκαιρα να ενημερώσουν και να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΓΜΕ και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό έγινε λίγες ώρες πριν την εκδήλωση του φαινομένου, με έγγραφο που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή ο Κ. Καλιανός προς τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το έγγραφο αυτό, είναι άγνωστο πότε έφτασε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και ποιος το είδε, αλλά η ομολογία του βοηθού γενικού διευθυντή του ΟΣΕ Γ. Ρήγα ότι "δυστυχώς το έγγραφο δεν πήγε νωρίτερα από την εκδήλωση του φαινομένου", δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι οι αρμόδιοι του ΟΣΕ, ουσιαστικά, ενήργησαν "κατόπιν εορτής".Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Γ. Πέτσος,με δηλώσεις του μίλησε για "θεομηνία, που δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς", είπε ότι "δεν μπορούμε να τιθασεύσουμε τα φαινόμενα της φύσεως", ενώ για την έλλειψη γεωλογικών ερευνών στα έργα, επικαλέστηκε ότι την εποχή που χαράχτηκε το δίκτυο του ΟΣΕ (επί Χαριλάου Τρικούπη) δεν υπήρχαν γεωλόγοι!
Υποβαθμίζεται ένας από τους τελευταίους πνεύμονες της Δυτικής Αθήνας, τονίζουν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ
Στο τσιμέντο ετοιμάζεται να παραδώσει με Προεδρικό Διάταγμα το ΥΠΕΧΩΔΕ ένα τμήμα έκτασης 115 στρεμμάτων του γνωστού κτήματος του "Πύργου Βασιλίσσης", που αποτελεί το μοναδικό μεγάλο ελεύθερο χώρο - ανάσα για ολόκληρη την υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Δυτικής Αθήνας!
Το γεγονός αυτό καταγγέλλουν με ερώτησή τους που απευθύνουν προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ - που ας σημειωθεί έχει υποσχεθεί την ανάπλαση ολόκληρου του χώρου του "Πύργου Βασιλίσσης"! - οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Ορέστης Κολοζώφ.
Ενας από τους κυριότερους πνεύμονες που έχουν απομείνει είναι ο χώρος του"Πύργου Βασιλίσσης" - τονίζουν οι βουλευτές - συνολικής έκτασης 1.250 στρεμμάτων περίπου, από τα οποία τα 900 περίπου ανήκουν στο δημόσιο (στεγάζουν ορισμένες υπηρεσίες και χρήσεις εντελώς ασυμβίβαστες με το περιβάλλον) και τα 366 στρέμματα αποτελούν ιδιοκτησία του μεγαλοκτηματία Σερπιέρη.
Με Προεδρικό Διάταγμα - υπογραμμίζουν - που προωθείται από τον Οργανισμό Αθήνας και που βρίσκεται σήμερα στο νομοθετικό τμήμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, πολεοδομούνται 115 στρέμματα του ιδιωτικού κτήματος και ο Σερπιέρης αποκτά δικαίωμα να οικοδομήσει τα 44. Με αυτόν τον τρόπο αρχίζει η τσιμεντοποίηση του "Πύργου Βασιλίσσης" χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η καταστροφή που συντελείται, μιας και στην ήδη επιβαρημένη περιοχή προστίθενται επιπλέον προβλήματα κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά κλπ., υποθηκεύοντας το μέλλον των κατοίκων και των παιδιών τους και το δικαίωμά τους να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες.
Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι σύμφωνα και με παλιότερες αποφάσεις των 3 δήμων που περιβάλλουν το χώρο (Αγ. Ανάργυροι, Ν. Λιόσια και Καματερό), αλλά και με τις προτάσεις του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), επιβάλλεται άμεσα το υπουργείο να πάρει τα παρακάτω μέτρα:
Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό: Εάν θα παρέμβει προκειμένου να μην προωθηθεί το σχετικό ΠΔ που δίνει τη δυνατότητα πολεοδόμησης 115 στρεμμάτων και οικοδόμησης των 44 στρεμμάτων στον Σερπιέρη. Πότε θα απαλλοτριωθεί όλο το κτήμα Σερπιέρη και θα ενταχθεί στο ενιαίο σύνολο του χώρου. Τι νομοθετικά μέτρα θα ληφθούν, ώστε να γίνει δυνατή η απομάκρυνση όλων των ενοχλητικών χρήσεων που είναι ασυμβίβαστες με τη λειτουργία του πάρκου. Εάν προτίθεται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δήμων και των φορέων της περιοχής.
Από παλιότερη δενδροφύτευση των δήμων Δυτ. Αττικής χώρου του "Πύργου Βασιλίσσης"
Οι κατεστραμμένες ράγες της σιδηροδρομικής γραμμής
Το ρήγμα από την κατολίσθηση
Η "Ιπποκράτειος Πολιτεία" όπως ήταν πριν οικοδομηθεί!
Σήμερα, μετά την ευνοϊκή απόφαση του υπουργείου Δημοσίων Εργων, που ενέταξε την περιοχή σε οικιστικό πρόγραμμα, έχουν οικοδομηθεί πάρα πολλές βίλες και εξοχικά
Κατατέθηκε τελικά χτες αργά το βράδυ στη Βουλή από το ΥΠΕΧΩΔΕ το νομοσχέδιο για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης που θα αυξήσει το τσιμέντο σε όλες τις πόλεις της χώρας και ιδιαίτερα αυτές που μέχρι τώρα είχαν μικρά σε όγκο κτίρια.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με τις γνωματεύσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και βρίθει από "φωτογραφικές" διατάξεις που μπήκαν την τελευταία στιγμή για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών ή ακόμη - όπως λέγεται - και πολιτικών προσώπων.