Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρέμβασης και οργάνωσης της πάλης από το ταξικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που βρίσκεται στο πλευρό τους για την καταβολή δεδουλευμένων
Ελληνες και μετανάστες υπογράφουν το χαρτί της επίσχεσης εργασίας |
Οι εργάτες απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που τους αφήνει για μήνες απλήρωτους αξιώνοντας μάλιστα από αυτούς να δεχτούν να υπολειτουργήσει η επιχείρηση για το χρονικό διάστημα από 21/12/08 έως 12/1/09, αντέταξαν το δρόμο του οργανωμένου αγώνα. Το δρόμο της συσπείρωσης στο σωματείο, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Ανδρες και γυναίκες που εργάζονται μέσα σε άθλιες συνθήκες λιώνοντας στην πρέσα σε 24ωρη βάση, χειμώνα - καλοκαίρι, για την επεξεργασία ελαστικών ακριβείας, εισπνέοντας χημικές ουσίες χωρίς να υπάρχει επαρκές σύστημα εξαερισμού, πραγματοποίησαν συνέλευση μέσα στο εργοστάσιο.
Οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν από την πρώτη στιγμή στο ταξικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Αναγνώρισαν τη συνεπή δράση του για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, την παρέμβαση και τις μάχες που έδωσε το σωματείο μπροστά στις πύλες των εργοστασίων στη βιομηχανική περιοχή, μαζί με το ΠΑΜΕ, για την περιφρούρηση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Με οργανωτή το σωματείο, οι εργαζόμενοι, Ελληνες και μετανάστες, συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα.
Οι εργάτες συζητούν με τους συνδικαλιστές του ταξικού Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων |
Να σημειωθεί ότι η εργοδοσία, ενώ από τη μία ισχυρίζεται πως αδυνατεί να καταβάλει τα δεδουλευμένα, από την άλλη προωθεί τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, παίρνοντας ζεστό χρήμα από το Γ' ΚΠΣ. Εκσυγχρονισμός που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και χαφιεδοκάμερες, οι οποίες λειτουργούν εδώ και δυο μήνες περίπου.
Συγκεντρώσεις το Γενάρη για ωράριο και κυριακάτικη αργία αποφάσισαν τα σωματεία
Η παραπέρα συσπείρωση στα σωματεία και η ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού, της κοινής δράσης των εργαζομένων με τους μικρεμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες, ήταν ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της περιφερειακής σύσκεψης των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αρτα την περασμένη Κυριακή.
Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε η πείρα από τους αγώνες και τα αποτελέσματά τους. Για παράδειγμα, στη Βόρεια Κέρκυρα συσπειρώθηκαν αρκετοί εργαζόμενοι ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που επιχειρήθηκε με άλλοθι την τουριστική ζώνη της περιοχής. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν να μένουν κλειστά τα μαγαζιά την Κυριακή. Στον «Μαρινόπουλο» της Αρτας το 85% των εργαζομένων απέργησε στην πρόσφατη πανελλαδική απεργία, στο «ALEX PARK» στο Αγρίνιο ανακλήθηκε απόλυση, ενώ το σωματείο στα Γιάννενα παρενέβη στα «LIDL» για την παραβίαση του ωραρίου.
«Δυσκολίες υπήρχαν και θα υπάρχουν, αλλά πρέπει να τις ξεπερνούμε. Οπλο είναι η οργάνωση και δράση, η ζωή στο σωματείο» σημείωσε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Κομνηνός, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΟΙΥΕ. «Δουλειά για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας σημαίνει συνεδρίαση του ΔΣ, διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης, Επιτροπές Αγώνα, συναντήσεις με φορείς και άλλα συνδικάτα, τους ΕΒΕ. Να απευθυνθούμε σε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, με συμπαράσταση και αλληλεγγύη από και προς τους άλλους κλάδους των εργαζομένων μαζί με τους μικρομεσαίους εμπόρους και ΕΒΕ. Να προταχθεί η κοινή δράση ενάντια στα μονοπώλια, το πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες». Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων στην περιοχή στα μέσα Γενάρη.
Σε περικοπές φαρμάκων των ασθενών, αδυναμία προμήθειας πετρελαίου για τις δομές αποασυλοποίησης και τη μετάθεση της πληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών στο 2009 έχει οδηγήσει η κυβέρνηση με την πολιτική της το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ). Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του νοσοκομείου, ήδη το έλλειμμα εκτινάχτηκε στα 37 εκ. ευρώ με αποτέλεσμα τις εξής οδυνηρές επιπτώσεις:
«Οι ελλείψεις σε προσωπικό, όπως καταγγέλλει η Πενταμελής της ΕΙΝΑΠ στο ΨΝΑ, έχουν φτάσει σε χωρίς προηγούμενο σημείο, ώστε, τόσο τα τμήματα εισαγωγών, όσο και οι στεγαστικές δομές να λειτουργούν με τέτοιο βαθμό υποστελέχωσης, ώστε το προσωπικό να εξουθενώνεται». Αλλά και οι ίδιες οι δομές να λειτουργούν «πέραν κάθε έννοιας ασφαλούς λειτουργίας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους».
Στην απειλή της για τη διακοπή των προμηθειών αλλά και την απόσυρση των λεγόμενων παρακαταθηκών τους στα δημόσια νοσοκομεία απ' τις 12.1.2009 επανέρχεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ), επειδή διαφωνεί με τον τρόπο που αποφάσισε η κυβέρνηση να ρυθμίσει την καταβολή των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.
Η συμφωνία κυβέρνησης και ΠΑΣΥΠΟΥ έγινε στις 21.11.2008 σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με το ΔΣ Συλλόγου και στην οποία συμφωνήθηκε η εξόφληση των χρεών σε τρεις δόσεις με την καταβολή της πρώτης δόσης μέσα στο 2008. Ωστόσο, ο ΠΑΣΥΠΟΥ διαφωνεί με τον τρόπο εξόφλησης που προτείνει η κυβέρνηση - καθώς όπως υποστηρίζει - είναι πανομοιότυπο με εκείνο που εξοφλήθηκαν παλιότερα χρέη το 2004. Εκείνο που βασικά φαίνεται να ενοχλεί τους προμηθευτές είναι οι λεγόμενες εκπτώσεις που ζητά η κυβέρνηση. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα «δούναι και λαβείν» κυβέρνησης και επιχειρηματιών που εκδηλώνεται στα γενικότερα πλαίσια της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, την οποία έχουν ως κορωνίδα τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση θα αφορά τους πάσης φύσεως προμηθευτές των νοσοκομείων, προς τους οποίους οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 4,68 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 42% είναι για φάρμακα, το 33,5% για ορθοπεδικά υλικά και τα υπόλοιπα για άλλα υλικά.