Από παλιότερη κινητοποίηση κομμουνιστών της Ρωσίας |
ΠΑΡΙΣΙ.-
Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι βασικοί διεκδικητές του προεδρικού θώκου στη Γαλλία, μόλις τέσσερις μέρες πριν τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης την Κυριακή. Στόχος τους να προσεταιριστούν, έστω και την τελευταία στιγμή, κάποιους από τα εκατομμύρια των αναποφάσιστων, καθώς, με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον 2 στους 5 Γάλλους δεν έχουν ακόμη καταλήξει ποιον θα επιλέξουν ή ακόμη και αν θα ψηφίσουν.
Προκειμένου να αλιεύσουν ψήφους, ιδιαίτερα οι δύο πλέον πιθανοί αντίπαλοι του δεύτερου γύρου, Σαρκοζί και Ρουαγιάλ, μοιάζουν να αλλάζουν πολιτικές θέσεις σαν χαμαιλέοντες, υποσχόμενοι στους πάντες τα πάντα. Ενδεικτικό, παραδείγματος χάριν, είναι το γεγονός ότι ο Νικολά Σαρκοζί, γνωστός οπαδός της σκληρής λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, πρότεινε ακόμη και εξαγορά από το κράτος της προβληματικής αεροναυπηγικής εταιρείας «Airbus», προκειμένου να διαφυλαχτούν οι θέσεις εργασίας.
Από την άλλη, η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ρητορεύει υπέρ «παραδοσιακών αξιών», που είθισται να επικαλείται η γαλλική δεξιά, όπως είναι ο «πατριωτισμός και η εθνική περηφάνια», καλώντας όλους τους Γάλλους να έχουν τη γαλλική σημαία στα σπίτια τους. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στον πρώτο γύρο ο Σαρκοζί φέρεται να συγκεντρώνει 29,5%, η Ρουαγιάλ 24,5%, ο Φιλελεύθερος Φρανσουά Μπαϊρού, που υποσχέθηκε γενικόλογα «ισορροπία κεντροδεξιάς - κεντροαριστεράς», 18,5% και ακολουθεί με διαφορά ο ηγέτης του «Εθνικού Μετώπου» Λεπέν με 13,5%. Οι δημοσκοπήσεις συνήθως δίνουν όσους υποψηφίους βρίσκονται πάνω από το 10%. Η υποψήφια του Γαλλικού ΚΚ εμφανίζεται με ποσοστά γύρω στο 3-3,5%.
Ο Σαρκοζί, την τελευταία στιγμή, εξασφάλισε άλλο ένα «ηχηρό» όνομα μεταξύ των υποστηρικτών του, αυτό του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, που προέρχεται από τους Φιλελευθέρους. Ταυτόχρονα, δέχτηκε την επίθεση του Λεπέν, με αφορμή τις ακροδεξιές του θέσεις για τη μετανάστευση, ο οποίος «θύμισε» ότι ο Σαρκοζί είναι γόνος μεταναστών από την Ουγγαρία και δεν «είναι αρκετά Γάλλος για να γίνει Πρόεδρος».
Συνεχίζεται το παζάρι για τις υποψηφιότητες στις προεδρικές εκλογές
ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.--
Αλλο ένα επεισόδιο που απεικονίζει την άνοδο ακραίων τάσεων στην Τουρκία σημειώθηκε χτες στη Μαλάτεια: ο εκδοτικός οίκος «Zirve», ο οποίος επιδίδεται στην έκδοση της βίβλου και χριστιανικού ενδιαφέροντος κειμένων, δέχτηκε επίθεση αγνώστων. Ο επίσημος απολογισμός, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζαμάν», ήταν τρεις νεκροί, μεταξύ αυτών ένας Γερμανός υπήκοος - το τηλεοπτικό δίκτυο NTV έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς - και δύο τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση. Το θέμα, με δεδομένες τις διαθρησκευτικές εντάσεις που υποδαυλίζονται από οπαδούς του Χαντινγκτονικού ιδεολογήματος του «πολέμου των πολιτισμών» ένθεν κακείθεν, αλλά και τις εκκλήσεις της ΕΕ για μεγαλύτερες θρησκευτικές και «πολιτισμικές» (μειονοτικές) ελευθερίες, πήρε μεγάλες διαστάσεις, όπως και η δολοφονία του Αρμένη δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ νωρίτερα φέτος. Τούρκοι κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι καλλιεργούσαν την παράνοια ακραιφνών εθνικιστών και ισλαμιστών για τους χριστιανούς στη χώρα, ιεραποστόλους και μη, προβάλλοντάς τους ως εχθρούς της Τουρκίας - και δη «εσωτερικούς» - που εργάζονται για να υπονομεύσουν τους πολιτικούς και θρησκευτικούς θεσμούς της (σας θυμίζει κάτι;). Η αστυνομία, σύμφωνα με τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ, συνέλαβε έξι υπόπτους.
Κατά τα λοιπά: αβέβαια αποτελέσματα μοιάζουν να έχουν τα παζάρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την (εκτός Βουλής) αντιπολίτευση (ΑΝΑΡ, DYP, κ.ά.), ενόψει της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ για την προεδρία. Στο μεταξύ, η ηγέτης της Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TSAD), Αρζουχάν Ντογάν Γιαλτσιντάγ, κάλεσε και αυτή, μετά τους υπαινιγμούς του Α/ΓΕΕΘΑ Μπουγιούκανιτ, την κινδυνολογία του Προέδρου Σεζέρ και τις απειλές του ηγέτη του CHP Μπαϊκάλ, τον Ερντογάν να μη θέσει υποψηφιότητα. Εν μέσω της έντονης συζήτησης για το θέμα, από το ντουλάπι βγήκε και ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ: ο φωστήρας της κοσμικής δεξιάς παραλλήλισε, μιλώντας στη «Ντόιτσε Βέλε», τον ισλαμισμό με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό! «Εδώ και χρόνια παρατηρείται στη χώρα μία διάσπαση της κοινωνίας σε δύο στρατόπεδα. Τους οπαδούς του κοσμικού κράτους από τη μία και τους υπέρμαχους του θρησκευτικού από την άλλη», είπε. Απαντώντας έμμεσα, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν είναι «διασπασμένη, αλλά ενωμένη» (;) και κατηγόρησε όσους μιλούν για «διχασμό» ότι «δε σέβονται τη δημοκρατία».
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--
Σφοδρές συγκρούσεις στους δρόμους της ομώνυμης πόλης της πολιτείας Κάνο σημειώθηκαν χτες ανάμεσα σε Νιγηριανούς στρατιώτες και Αφρικανούς ισλαμιστές «Ταλιμπάν», που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του νιγηριανού στρατού, Αγιο Ολασίνγκον, «εισήλθαν στη χώρα από το γειτονικό Τσαντ». Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τουλάχιστον 25 Ισλαμιστές ένοπλους στο Κάνο (μία από τις 12 πολιτείες που ισχύει ο ισλαμικός νόμος), ενώ ειδησεογραφικά πρακτορεία κατέγραψαν κύματα εκατοντάδων αμάχων που «συν γυναιξί και τέκνοις» εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο από τα διασταυρούμενα πυρά.
Αφορμή των συγκρούσεων φέρεται πως αποτέλεσε η προχτεσινή επίθεση ισλαμιστών σε αστυνομικό τμήμα του Κάνο με αποτέλεσμα 13 νεκρούς... Η αιτία φαίνεται πως συνδέεται με τις διεξαχθείσες πολιτειακές εκλογές του περασμένου Σαββάτου (που στιγματίστηκαν από νοθεία, βία και αρκετούς νεκρούς) και τις προεδρικές της 21ης Απρίλη αλλά και τα χρόνια προβλήματα φτώχειας, και διαφθοράς των αρχών.
Επιπλέον, χτες, 18 κόμματα της αντιπολίτευσης ένωσαν τη φωνή διαμαρτυρίας τους για τα επεισόδια βίας και νοθείας στις «εκλογές ντροπής» του περασμένου Σαββάτου, ζητώντας ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και αναβολή των προεδρικών εκλογών. Ζήτησαν από το εκλογικό σώμα να κατέβει στους δρόμους και να εκφράσει την αντίθεσή του «με μη βίαια μέσα». Εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά...