ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΔΡΟΥΤΣΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τα ιμπεριαλιστικά ενδιαφέροντα στο επίκεντρο

Στο Ισραήλ βρέθηκε χτες ο Ελληνας ΥΠΕΞ μετά την Ιορδανία

Μιλώντας σε εφημερίδες του Ισραήλ, ο Δ. Δρούτσας κράτησε ίσες αποστάσεις από το θύτη και το θύμα στη Μέση Ανατολή, παίρνοντας επί της ουσίας θέση υπέρ του πρώτου
Μιλώντας σε εφημερίδες του Ισραήλ, ο Δ. Δρούτσας κράτησε ίσες αποστάσεις από το θύτη και το θύμα στη Μέση Ανατολή, παίρνοντας επί της ουσίας θέση υπέρ του πρώτου
Με εναπομείναντες σταθμούς την Αίγυπτο σήμερα και το Λίβανο αύριο, μετά την επίσκεψη σε Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη, ολοκληρώνεται η τετραήμερη περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρίσκεται το Παλαιστινιακό και η προσπάθεια της Ελλάδας να αναβαθμίσει την παρέμβασή της τόσο στον ενδοπαλαιστινιακό διάλογο, όσο και στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Παλαιστινίων, με σαφή στόχο να υποβοηθήσει τα γενικότερα σχέδια των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή.

Στην Ιορδανία, ο Δ. Δρούτσας συναντήθηκε την Κυριακή με τον ομόλογό του Νάσερ Τζουντέχ, τον βασιλιά Αμπντάλα τον Β' και τον πρωθυπουργό, Σαμίρ Ριφάι. Κατά την παραμονή του χτες στο Ισραήλ, ο Δ. Δρούτσας συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβιγκορ Λίμπερμαν, τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον Εχούντ Μπαράκ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Αμυνας.

Στις συναντήσεις, συμφωνήθηκε η σύγκληση κοινού Υπουργικού Συμβουλίου, με σύνθεση ανάλογη του θέματος της διμερούς συνεργασίας, που θα έχει κατά περίπτωση επιλεγεί. Ανάμεσα σε άλλες, υπογράφτηκε συμφωνία που αφορά την αεροπλοΐα και ουσιαστικά απελευθερώνει (χωρίς τον καθορισμό «οροφής») τη δυνατότητα πτήσεων τσάρτερ από/προς το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Αυτό ωστόσο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι συνεντεύξεις που έδωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ σε δυο ισραηλινές εφημερίδες, μέσα από τις οποίες παρέχονται αποκαλυπτικές διευκρινίσεις για το περιεχόμενο και τους στόχους των σχέσεων που οικοδομούν οι δυο χώρες.

Οπως εξηγεί στην εφημερίδα «Yedioth Aharonoth» ο Δ. Δρούτσας, στόχος της διμερούς συνεργασίας «είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», με το πιστόλι των ιμπεριαλιστών στον κρόταφο των Παλαιστινίων.

Θετική είναι η απάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ και στην ερώτηση για το αν η Ελλάδα «προσδοκά να λάβει από το Ισραήλ υψηλή τεχνολογία ασφαλείας, να αναπτύξουν οι δύο χώρες από κοινού συστήματα ασφαλείας και να αυξήσουν την μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών». Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι προχωράνε οι συζητήσεις για την κατασκευή αγωγών ενέργειας από το Ισραήλ προς την Ελλάδα, λέγοντας ωστόσο ότι «είναι νωρίς να συζητούμε για τόσο συγκεκριμένα σχέδια και ενδεχόμενα».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - Ιράν, ο Δ. Δρούτσας παρατηρεί ότι «η στάση της Τουρκίας, η οποία είναι και υποψήφιο μέλος της ΕΕ, έναντι του Ιράν δεν ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της Ενωσης και αυτό είναι μια παράμετρος που έχει τη σημασία της. Εκείνο όμως που πραγματικά μας ανησυχεί είναι η έλλειψη απτής προόδου στις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος».

Τέλος, ο Δ. Δρούτσας φροντίζει να κρατήσει και εκκωφαντικά ίσες αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος σε ό,τι αφορά την επίθεση στη νηοπομπή προς τη Γάζα, λέγοντας ότι «η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις θεμιτές ανησυχίες και ευαισθησίες του Ισραήλ σχετικά με την ασφάλειά του, παράλληλα, όμως, συνειδητοποιούμε τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του αποκλεισμού της Γάζας».

Στη Ραμάλα, όπου μετέβη αργά το απόγευμα, ο Δ. Δρούτσας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Αμπάς, στους οποίους τόνισε την επιθυμία της Ελλάδας «να έχει ενεργό συμμετοχή σε όλες τις φάσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Στην Αθήνα το γεράκι του ΝΑΤΟ

Με στόχο να εξασφαλίσει χρήμα και έμψυχο υλικό για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας, ενόψει της έγκρισης το Νοέμβρη του νέου στρατηγικού δόγματος, ο γγ του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουνσεν επισκέπτεται μεθαύριο Πέμπτη την Αθήνα, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε πρωτεύουσες των χωρών - μελών της συμμαχίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Λισαβόνα.

Η τάση για περιορισμό των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών, με αφορμή την οικονομική κρίση, αποτελεί μείζον ζήτημα για τις ΗΠΑ, οι οποίες, μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων των συμμάχων, ενισχύουν παραδοσιακά την πολεμική τους βιομηχανία. Οπως είναι γνωστό, οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει τον κανόνα των αμυντικών δαπανών σε ποσοστό 2% επί του ΑΕΠ κάθε χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις στατιστικές του ΝΑΤΟ, παρά τα ελλείμματα και το χρέος, το 2009 βρέθηκε στη δεύτερη θέση (πίσω μόνο από τις ΗΠΑ) ως προς το ποσοστό επί του ΑΕΠ που δαπάνησε για χάρη του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τους σχετικούς καταλόγους, η Ελλάδα δαπάνησε το 3,9% επί του ΑΕΠ για εξοπλισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 2,76% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Αθήνα ενδέχεται να βρεθεί και η «αντιπυραυλική ασπίδα», ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ικανοποιήσει τις ΝΑΤΟικές αξιώσεις και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσει τις εξοπλιστικές της δαπάνες κοντά στο 2% επί του ΑΕΠ, όριο που έχει θέσει η συμμαχία.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Πήραν και τα ρέστα τους οι πολυεθνικές

Εξολοκλήρου φαίνεται πως ικανοποιήθηκαν από την κυβέρνηση και οι τελευταίες - προς το παρόν - εκβιαστικές απαιτήσεις των πολυεθνικών και μέχρι την Παρασκευή 22 του Οκτώβρη θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 75,1% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τη μια πολυεθνική στην άλλη. Ταυτόχρονα, θα ενεργοποιηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της παραλαβής του προβληματικού υποβρυχίου «Παπανικολής», που επί 5 χρόνια είναι δεμένο στον ντόκο των ναυπηγείων του Κιέλου της Γερμανίας.

Το στοιχείο που προστέθηκε μετά τον τελευταίο κύκλο των εκβιασμών είναι ότι η μεταβίβαση από τη γερμανική «Thyssen Krupp» δε θα γίνει στην αραβική εταιρεία «Abu Dhabi Mar», αλλά στη διασυνδεδεμένη με τη δεύτερη εταιρεία «Privinvest», η οποία κατέχει το 30% του αραβικού ομίλου.

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για τους κινδύνους που προκύπτουν αναφορικά με το μέλλον του Ναυπηγείου και τις θέσεις εργασίας από την ολοκληρωτική παράδοση της παραγωγής και των υποδομών στις πολυεθνικές, οι οποίες θα επιδιώξουν το μέγιστο κέρδος από τις μπίζνες με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Ηδη, το ελληνικό δημόσιο έχει καταβάλει μέσα στη δεκαετία άνω των 2 δισ. ευρώ, το 85% του συνολικού τιμήματος των παραγγελιών του, για την κατασκευή 4 υποβρυχίων Τ-214 και ανακατασκευή ενός υποβρυχίου Τ-209, και μέχρι στιγμής δεν έχει παραλάβει απολύτως τίποτα. Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση αφού παραδίδει στις πολυεθνικές ένα στρατηγικό τομέα της παραγωγής, τους δίνει και πανωπροίκι, με την παραγγελία δύο ακόμα υποβρυχίων, ανεβάζοντας το συνολικό τίμημα στα 3,6 δισ. ευρώ.

ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Γνωμάτευση για το απευθείας εμπόριο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με 18 ψήφους υπέρ, 5 κατά και μία αποχή, η Επιτροπή Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία αναφέρεται ότι ο εν εξελίξει Κοινοτικός Κανονισμός για την έναρξη απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα της Κύπρου, στηρίζεται σε λάθος νομική βάση. Η χτεσινή απόφαση κρίνεται θετική από διπλωματικούς κύκλους της Λευκωσίας, καθώς απορρίπτει τη νομική βάση που επέλεξε η Κομισιόν για τον επίμαχο Κανονισμό, που επιχειρούσε να αναγνωρίσει επί της ουσίας την κατεχόμενη Κύπρο ως τρίτο κράτος με το οποίο θα μπορούσε η ΕΕ να συνάψει απευθείας εμπορικές σχέσεις. Στην Κύπρο, η επόμενη διμερής συνάντηση μετατέθηκε για την 1η Νοέμβρη (από τις 22 Οκτώβρη), ενισχύοντας τη φημολογούμενη επίσκεψη του Δ. Χριστόφια στην Αθήνα, ενόψει και της έλευσης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο μία συνάντηση μεταξύ τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ