ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάη 2003
Σελ. /44
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ελιγμός Πάουελ για τις κυρώσεις

Η Ουάσιγκτον μοιάζει να υπαναχωρεί στο αίτημά της για οριστική και άνευ όρων άρση των κυρώσεων, καθώς Μόσχα, Παρίσι, Βερολίνο και Πεκίνο αντιδρούν στην ανάληψη, από τις ΗΠΑ, του αποκλειστικού ελέγχου του ιρακινού πετρελαίου

Συλλήψεις στο Τικρίτ

Associated Press

Συλλήψεις στο Τικρίτ
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΜΟΣΧΑ-ΠΑΡΙΣΙ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Πρόθυμη να ακούσει την επιχειρηματολογία περί προσωρινής αναστολής των κυρώσεων και όχι άρσης» εμφανίζεται, πλέον, η Ουάσινγκτον, διά στόματος Αμερικανού ΥΠΕΞ, καθώς οι επίμονες προσπάθειές του δεν κατάφεραν να κάμψουν τις αντιδράσεις των Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας και, τελευταίως, της Κίνας, για το κομβικό ζήτημα του ελέγχου του ιρακινού πετρελαίου. Την ίδια ώρα, στην ιρακινή πρωτεύουσα ο νέος επικεφαλής της κατοχικής πολιτικής διοίκησης, Πολ Μπρέμερ, έδινε την πρώτη συνέντευξη Τύπου δεσμευόμενος να «επαναφέρει την τάξη».

«Επιθυμούμε πάντα την οριστική και άνευ όρων άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Νομίζουμε ότι ο στόχος είναι ρεαλιστικός και επιθυμούμε απόλυτη ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είμαστε, όμως, διατεθειμένοι να ακούσουμε τα επιχειρήματα των χωρών-μελών του Συμβουλίου που προτείνουν προσωρινή αναστολή των κυρώσεων και να συμφωνήσουμε μαζί τους αν κριθεί ορθό». Αυτά δήλωνε, χτες, έχοντας ολοκληρώσει τις επαφές του στη ρωσική πρωτεύουσα και κατευθυνόμενος προς το Βερολίνο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος έδειξε να προχωρά σε μια ουσιαστική στροφή στην αμερικανική θέση για τις κυρώσεις στο Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές στον Πάουελ ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην άρση των κυρώσεων αν δεν επαληθευτεί από επιθεωρητές του ΟΗΕ πως δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ (για τα οποία υποτίθεται ότι έγινε ο πόλεμος) και αν δεν αναλάβει ο ΟΗΕ κομβικότερο ρόλο στην ανοικοδόμηση άρα και στον έλεγχο του ιρακινού πετρελαίου. Με διπλωματικότερο τρόπο αυτό διατυπώθηκε από τον Πούτιν ως «προσήλωση στη θέση αρχών που τήρησε η Ρωσία πριν τον πόλεμο και επιμένει σε αυτήν».

Πιο ρεαλιστικά, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκιόρκι Μαμέντοφ, τόνιζε ότι «η τύχη της αμερικανικής πρότασης για τις κυρώσεις εξαρτάται από τη διευθέτηση του ιρακινού χρέους προς άλλες χώρες και την τήρηση των υπαρχόντων πετρελαϊκών συμβολαίων». Ο Πάουελ προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι η νέα ιρακινή κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις υποχρεώσεις της προς τη Ρωσία. Γνωρίζουμε ότι το χρέος προς αυτήν είναι 8 δισ. δολάρια». Εντούτοις, η, προφανώς, αρνητική απάντηση του Πάουελ όσον αφορά στα συμβόλαια περιόρισε τις θετικές επιδράσεις των παρατηρήσεών του.

Αναμένοντας τον Πάουελ, ο Γερμανός καγκελάριος επαναλάμβανε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στο Ιράκ και τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης του Οργανισμού «προκειμένου να γίνει ισχυρό διεθνές σώμα, το μοναδικό ικανό για να αποτραπούν μελλοντικές συγκρούσεις». Το Παρίσι, στη δήλωση του Πάουελ ότι ΗΠΑ-Γαλλία είναι φίλες χώρες, απάντησε με μια πολυσέλιδη επιστολή προς το Κογκρέσο, όπου, αφού αναφέρεται ένας εκτενής κατάλογος των δυσφημιστικών άρθρων περί στενής συνεργασίας Γαλλίας-Σαντάμ που έχουν φιλοξενηθεί στον αμερικανικό Τύπο τους τελευταίους μήνες, με βάση «ψεύδη που διέρρεαν από κυβερνητικές πηγές», κατηγορεί την αμερικανική ηγεσία ότι «δεν αντιμετώπισε τα πρόσωπα εκείνα στους κόλπους της που ενορχήστρωσαν τη δυσφημιστική καμπάνια». Μετά από αυτά, ήταν μάλλον αναμενόμενες οι σοβαρές επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι πρεσβευτές των Γαλλίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Κίνας, στις, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παράδοση της τύχης του Ιράκ και του πετρελαίου του σε αμερικανικά χέρια για τουλάχιστον ένα χρόνο.

«Προτεραιότητα η ασφάλεια»

Δεν προβλέπεται καμία μείωση, προς το παρόν, του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η τάξη και η ασφάλεια, κατέστησε σαφές ο Πολ Μπρέμερ, διαψεύδοντας την είδηση ότι δόθηκε εντολή στους στρατιώτες να πυροβολούν κατά επίδοξων κλεφτών. Ο Μπρέμερ, επίσης, δεσμεύτηκε ότι, εντός των ημερών, θα παρουσιάσει «συγκεκριμένα μέτρα κάθαρσης, έτσι ώστε να απαλλαγεί οριστικά το Ιράκ από την ιδεολογία και τα στελέχη του "Μπάαθ"». Προς το παρόν, η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε τη σύλληψη του πρώην αρχηγού του ιρακινού ΓΕΣ και του επικεφαλής του «Μπάαθ» στην Ντιάλα, ενώ τα βρετανικά στρατεύματα παρέδωσαν τη διοίκηση του Ουμ Κασρ σε ένα 12μελές τοπικό συμβούλιο εθελοντών, που θα οργανώσει εκλογές την επόμενη βδομάδα.

ΙΡΑΝ - ΣΥΡΙΑ - ΗΠΑ
«Στο ίδιο χαράκωμα» Τεχεράνη - Δαμασκός

Νέες απειλές της Ράις κατά των δύο χωρών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Συρία και Ιράν ήταν και παραμένουν στο ίδιο χαράκωμα», δήλωνε με νόημα ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί, ο οποίος συνοδευόμενος από πολυμελή συνοδεία υπουργών και αξιωματούχων ολοκλήρωσε, χτες το μεσημέρι, την πρώτη επίσκεψή του στη Δαμασκό, μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Μπάσαρ αλ Ασαντ. Χαταμί και Ασαντ υποστήριξαν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή χωρίς μια δίκαιη ειρήνη που θα σέβεται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των λαών». Την ίδια στιγμή, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των δύο χωρών για «υπόθαλψη τρομοκρατίας».

Στη, μέγιστης σημασίας, συνεργασία των δύο χωρών, που πρέπει «να συνεχιστεί ως έχει και να ενισχυθεί σε όλους τους τομείς», αναφέρθηκε στις λακωνικές δηλώσεις του, μετά το πέρας των επαφών του στη Δαμασκό, ο Ιρανός Πρόεδρος. Με τις παρατηρήσεις του συμφώνησε ο Σύρος ομόλογός του, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες, με το συντονισμό και τη συνεργασία τους, «οφείλουν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας και της ενότητας του Ιράκ», ενώ εκθείασε τη διμερή συνεργασία των δύο χωρών πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Μοχάμαντ Χαταμί επισήμανε ότι «οι δύο χώρες, και καλές σύμμαχοι, καλούνται να είναι σε διαρκή και εντεινόμενη εγρήγορση έναντι των απειλών που αντιμετωπίζει η περιοχή».

Επιμένει να «ανησυχεί» η Ουάσιγκτον

Αποφεύγοντας να αναφερθεί, συγκεκριμένα, στην επίσκεψη Χαταμί στη Δαμασκό, η Κοντολίζα Ράις διατύπωσε εκ νέου απειλές τόσο κατά του Ιράν όσο και κατά της Συρίας. Η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου χαρακτήρισε «προβληματική» τη σχέση ΗΠΑ - Συρίας, «λόγω της πολιτικής και της συμπεριφοράς της Συρίας, που επιμένει να υποστηρίζει την τρομοκρατία». Η Ράις εκτίμησε ότι «η σχέση θα παραμείνει δύσκολη και δεν αναμένεται να βελτιωθεί, αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη συριακή συμπεριφορά», ενώ ζήτησε από τη Δαμασκό να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Λίβανο.

Ανάλογου περιεχομένου και ύφους ήταν οι «παρατηρήσεις» της και για το Ιράν, το οποίο, όπως είπε, «εξακολουθεί να έχει προβληματική και αρνητική συμπεριφορά έναντι των αμερικανικών συμφερόντων, ενώ παραμένει ένας από τους σταθερότερους υποστηρικτές της τρομοκρατίας στον κόσμο». Η Ράις επανέλαβε τις γνωστές αμερικανικές αιτιάσεις περί ιρανικών προσπαθειών ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου και περί δράσης της αλ Κάιντα στο ιρανικό έδαφος.

Στο Ιράν αναφέρθηκε, όμως, πριν αναχωρήσει από τη Μόσχα, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξή του, εξέφρασε ανησυχία για το «πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», τονίζοντας ότι «προφανώς και η Ρωσία συμμερίζεται τις ανησυχίες αυτές». Ο Πάουελ συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να πειστεί το Ιράν να εγκαταλείψει αυτό τον επικίνδυνο δρόμο και προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράν». Η Μόσχα, από την άλλη, διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, Γκιόργκι Μαμέντοφ, δήλωνε ότι «θα ήταν καλό το Ιράν να υπογράψει με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας συμφωνία που να επιτρέπει τους συχνούς ελέγχους του πυρηνικού του προγράμματος», αλλά επανέλαβε τη ρωσική θέση ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Τεχεράνη δεν κατασκευάζει σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αλλά πυρηνικά όπλα».

Και μία «εξάρθρωση»

Την «εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής πρεσβείας στο Λίβανο, στρατιωτικών στόχων και απαγωγές πολιτικών προσώπων» ανακοίνωσε, χτες, ο λιβανικός στρατός. Ο στρατηγός Ελίας Φαρχάτ υποστήριξε ότι η εξάρθρωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη στρατιωτική μυστική υπηρεσία της Συρίας και ότι έχουν συλληφθεί 9 άτομα, Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Οι Αμερικανοί εμποδίζουν την παραλαβή φαρμάκων

Την ώρα που το υγειονομικό σύστημα του Ιράκ βρίσκεται υπό κατάρρευση, η αμερικάνικη διοίκηση κατοχής παρεμβαίνει στα νοσοκομεία και πιέζει τους γιατρούς να μην υπογράφουν πρωτόκολλα παραλαβής ανθρωπιστικής βοήθειας, που συνήθως είναι φάρμακα. Η απαγόρευση αυτή γίνεται στην προοπτική ότι οι Αμερικάνοι θα αναλάβουν και τη διοίκηση των νοσοκομείων και επομένως αυτοί θα πρέπει να είναι οι υπεύθυνοι παραλαβής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η μαρτυρία ανήκει στον Ελληνα φαρμακοποιό Σταύρο Χιλιόπουλο και κατατέθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του συνεδρίου Hellas Pharm, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Ο Στ. Χιλιόπουλος, ως μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Φαρμακοποιοί του Κόσμου», βρέθηκε στη Βαγδάτη στο διάστημα 20-30 Απρίλη 2003 και επισκέφτηκε τα 10 απ' τα 35 νοσοκομεία της ιρακινής πρωτεύουσας. Η κατάσταση είναι χαοτική και το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση. Στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν διοικήσεις και σταμάτησε η μισθοδοσία. Μέσα στο Μάη αναμένεται να τελειώσουν και τα τελευταία φάρμακα και τα υπόλοιπα υλικά που διέθεταν μέχρι τώρα οι κρατικές αρχές.

Οπως είπε στο «Ρ» ο Στ. Χιλιόπουλος, στο βόρειο μέρος της Βαγδάτης έχουν συγκροτηθεί επιτροπές απ' τους Σιίτες σε συνεργασία με τα τζαμιά και κατά ένα τρόπο έχουν αναλάβει και τη διοίκηση των νοσοκομείων. Οι Αμερικάνοι συνέλαβαν το γιατρό Μοχάντ Αλ Φαρτούσι και τον κράτησαν δύο μέρες (20-23 Απρίλη 2003) επειδή έκανε παραλαβές ανθρωπιστικού υλικού.

Η αποστολή των Ελλήνων φαρμακοποιών έγινε μέσω Ιορδανίας, μετείχε και ένας Ιρακινός γιατρός με ελληνικό διαβατήριο. Οι αρχές της Ιορδανίας δεν επέτρεψαν στο γιατρό να μπει στο Ιράκ διότι στο Αμάν εδρεύει μια πολιτική στρατιωτική επιτροπή των Αμερικανών που απαγορεύει να εισέρχονται στο Ιράκ άτομα ιρακινής καταγωγής που διέμεναν στο εξωτερικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ