Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες το πλαίσιο της πλειοψηφίας
Αλλη μια 24ωρη απεργία, στις 19 Δεκέμβρη και 3ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) στις 20 Δεκέμβρη αποφάσισε χτες η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με πλαίσιο που εξυπηρετεί σταθερά τον εγκλωβισμό του αγώνα των δημοσιογράφων σε στενά συντεχνιακά πλαίσια. Αφήνοντας στο απυρόβλητο τη συνολική αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, επικεντρώνει την αντίθεσή της στις «αντιδημοσιογραφικές ρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση. Γιατί «επιζητά, κατά τρόπο αυταρχικό, να επιβάλει την ενοποίηση ετερόκλητων Ασφαλιστικών Οργανισμών» και «με τον τρόπο αυτό και την επιχειρούμενη λεηλασία των αποθεματικών τους, υγιή Ταμεία, τα οποία δεν επιβαρύνουν το δημόσιο προϋπολογισμό ούτε κατά ένα ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα καταντήσουν εντός ολίγων χρόνων ελλειμματικά, σε σημείο που να κινδυνεύουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων σε αυτά».
Και στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» έθεσε με έμφαση για άλλη μια φορά το κρίσιμο ζήτημα του προσανατολισμού του αγώνα, της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και του αγωνιστικού συντονισμού με τις άλλες Ενώσεις του χώρου και συνολικότερα με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ζήτησε επίσης να γίνουν με ευθύνη του ΔΣ συνελεύσεις - συζητήσεις σε όλα τα Μέσα και στη συνέχεια να συγκληθεί γενική συνέλευση της Ενωσης - προτάσεις που απέρριψε η πλειοψηφία. Στις 19 Δεκέμβρη απεργούν ή απέχουν από την εργασία τους οι γιατροί, οι μηχανικοί, οι φαρμακοποιοί, οι οδοντογιατροί, οι κτηνίατροι, οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι, με τους τελευταίους να συνεχίζουν την αποχή και στις 20/12.
ΙΚΑ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), ΟΓΑ και ΟΠΑΔ πληρώνουν 520 εκ. ευρώ το χρόνο, καλύπτοντας μέχρι και το 60% του συνολικού τζίρου του ιδιωτικού τομέα Υγείας
Η μελέτη έγινε απ' το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), τον ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ (Ταμείο Δημοσίου), που καλύπτουν το 85,1% του συνόλου των ασφαλισμένων. Κατά την περίοδο 2001 - 2003 οι πληρωμές των παραπάνω Ταμείων προς τους ιδιωτικούς φορείς παροχής ξεπέρασαν το 1,56 δισ. ευρώ - ήτοι 520 εκ. ευρώ ετησίως κατά μέσον όρο - που αντιπροσωπεύουν το 52 - 60% του τζίρου των ιδιωτικών κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων και των μαιευτικών κλινικών (βλ. πίνακα).
Μάλιστα, τα ποσά αυτά υποεκτιμούν την πραγματική ροή χρηματοδότησης από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους μελετητές, δεν περιλαμβάνουν:
Μια άλλη πλευρά της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας αποκαλύπτει άλλη μελέτη και αφορά στη Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (ΜΔΝ) ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) και ΟΓΑ που αντιπροσωπεύουν το 72% του συνόλου των εξελθόντων ασθενών της χώρας κατά την περίοδο 2001 - 2003.
Προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
Απλήρωτοι για έξι ολόκληρους μήνες παραμένουν οι 60 και πλέον εργαζόμενοι στους Δήμους Ζακυνθίων και Λαγανά, οι οποίοι από πάνω βρίσκονται αντιμέτωποι με συλλήψεις και διώξεις, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές - πρόσκεινται στη ΝΔ - τους μεταχειρίζονται σαν μπαλάκι του «πινγκ-πονγκ».
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Δήμο Ζακυνθίων βρίσκονται σε απεργία από τις 6 Δεκέμβρη. Προχτές συνελήφθησαν μαζί με άλλους συναδέλφους τους που τους συμπαραστέκονται, γιατί η μάχη που δίνουν για να περιφρουρήσουν την απεργία τους θεωρήθηκε ότι απειλεί τη δημόσια υγεία. Για το «έγκλημά» τους ορίστηκε τακτική δικάσιμος στις 24 Οκτώβρη 2008. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λαγανά, επίσης από τις 6 Δεκέμβρη, κάνουν επίσχεση εργασίας. Δουλεύουν από τα μέσα Ιούνη χωρίς να πληρώνονται. Αν και οι δημοτικές αρχές έχουν αποφασίσει να τους διορίσουν σε προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου, η απόφαση δεν υλοποιείται με ευθύνη της κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών.
Χτες οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ζακυνθίων απαίτησαν δυναμικά από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει συγκεκριμένη θέση. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία», Γ. Κορφιάτης, αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για τις ψεύτικες υποσχέσεις που δίνονται διαρκώς από τη δημοτική αρχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ένας από τους εργαζόμενους, πατέρας έξι παιδιών, απείλησε να αυτοκτονήσει, ενδεικτικό της απόγνωσης στην όποια βρίσκονται.
Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την περασμένη Τετάρτη, συμμετείχε ανάμεσα σε άλλους και ο Μανώλης Μηλιαράκης, πρόεδρος του κινήματος «Χριστιανική Δημοκρατία», ο οποίος δήλωσε στο «Ρ»: «Με μοχλό τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις το σύστημα προχωρεί στην κατεδάφιση του όποιου κοινωνικού κράτους είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με σκληρούς και πολλές φορές αιματηρούς αγώνες. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο να επιλέξουν παρά το συντονισμένο και ασυμβίβαστο αγώνα για να ανακοπεί η πορεία που ξεκίνησε από το νόμο Σιούφα, πέρασε στο νόμο Ρέππα και οδεύει στην ολοσχερή αφαίρεση των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την παράδοση του ασφαλιστικού συστήματος στις ιδιωτικές εταιρείες, κατά τον τρόπο που ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ενας δρόμος υπάρχει, ο αγώνας».
Στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ, οι ταξικές δυνάμεις, η ΔΑΣ ΟΤΑ, επισήμαναν ότι η μαζική και αγωνιστική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στην απεργία στις 12 Δεκέμβρη - έφθασε το 80% με 85% πανελλαδικά - και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ δείχνουν την ανάγκη για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Και ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση ζήτησαν να συγκληθεί άμεσα το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει απόφαση για κινητοποιήσεις μέσα στο Γενάρη. Ποια ήταν η απάντηση της πλειοψηφίας; Να γίνει Γενικό Συμβούλιο στα τέλη Γενάρη για να εκτιμηθεί η κατάσταση! Πρόκειται για ξεκάθαρη στάση υπονόμευσης των αγώνων. Την απόφαση αυτή πήραν η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ. Ο εκπρόσωπος της ΑΣΚ (ΣΥΝ) έλειπε, αν και νωρίτερα, σε συνεδρίαση στο Σωματείο του, είπε ότι πρέπει να φύγει για να πάει στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής...