Motion Team |
Από τα συλλαλητήρια που ανάγκασαν την κυβέρνηση να μεταθέσει το χρόνο κατάθεσης του νέου νόμου -πλαισίου |
Οι ιδιαίτερα μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις φοιτητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών κι εργαζομένων την ίδια περίοδο ανάγκασαν την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νόμο μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να αποκλιμακώσει τις αντιδράσεις. Προσπαθώντας να νομιμοποιήσει το αντιδραστικό νομοθέτημα, η κυβέρνηση εξάγγειλε «διάλογο», όμως η άμεση απάντηση του κινήματος που βρισκόταν στους δρόμους, ήταν η καταγγελία του διαλόγου ως «στημένου» και «προσχηματικού», ως μια προσπάθεια να εγκλωβιστεί το κίνημα σε ένα παζάρι για το πόσα περισσότερα δικαιώματα θα απεμπολήσει.
Το αντιδραστικό νομοθέτημα της κυβέρνησης οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων. Στον ίδιο ακριβώς στόχο που οδηγεί και η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Στην ουσία, αυτές οι συνολικές αναδιαρθρώσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση έρχονται να συνδέσουν όλους τους νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια και να θεμελιώσουν την πολιτική της Μπολόνια στη χώρα μας. Συνέπειά τους θα είναι ο πολλαπλασιασμός των ταξικών φραγμών στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η πλήρης χειραγώγηση της εξέλιξης της επιστήμης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.
Βέβαια, κοινή διαπίστωση του λαού, της νεολαίας και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι ότι και σήμερα τα πράγματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση κάθε άλλο παρά ρόδινα είναι... Το ζήτημα όμως σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι όποιες αλλαγές, ποιον θα εξυπηρετούν.
Motion Team |
Στις 13 Οκτώβρη κυκλοφόρησε στους δημοσιογράφους ένα σύντομο κείμενο με τίτλο «Διακήρυξη πανεπιστημιακών υπέρ της μεταρρύθμισης του νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ», που φέρει τις υπογραφές 490 πανεπιστημιακών από όλα τα ιδρύματα της χώρας, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ, Θ. Βερέμης. Πρόκειται σαφώς για μια μειοψηφία στο σύνολο των χιλιάδων πανεπιστημιακών από τα 21 ιδρύματα της χώρας, που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με τις τοποθετήσεις των συλλογικών οργάνων των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών, τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν πάρει θέση κατά του νόμου - πλαισίου. Η μονοσέλιδη αυτή «διακήρυξη» υποστηρίζει ότι το προσχέδιο του υπουργείου (μαζί και τα πορίσματα του ΕΣΥΠ και των πρυτάνεων) πρέπει να υιοθετηθούν ως κείμενα διαλόγου και να αποτελέσουν τη βάση των αλλαγών που θα γίνουν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πρόκειται δηλαδή για «μια χούφτα» υποστηρικτών της κυβερνητικής πολιτικής.
Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας ένα άλλο πολυσέλιδο κείμενο από το Ελληνικό Ιδρυμα Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) που εμφανίζεται ως «εμπειρική» έρευνα και καταλήγει σε συμπεράσματα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που... όλως τυχαίως συμπίπτουν με το προσχέδιο της κυβέρνησης.
Αντίστοιχα, στις αρχές του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, κυκλοφόρησε ένα κείμενο των πρυτανικών αρχών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, που αφού φρόντιζε να «απαγορέψει» στην ουσία κάθε μορφή αγώνα των φοιτητών (από καταλήψεις έως παραστάσεις διαμαρτυρίας), κατέληγε υποστηρίζοντας ανοιχτά το προσχέδιο της κυβέρνησης. Και σε αυτό το κείμενο επιχειρήθηκε η συλλογή υπογραφών από πανεπιστημιακούς.
Πιο εντυπωσιακά όμως και αποκαλυπτικά για την ταύτιση της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμα και του ΣΥΝ στο θέμα του νόμου - πλαισίου, είναι δυο κείμενα που παρουσιάζουμε παρακάτω από κάποια «πρωτοβουλία πανεπιστημιακών» και από μια τάση του ΣΥΝ.
Το πιο εντυπωσιακό ίσως από όλα τα κείμενα που έχουν κυκλοφορήσει με προτάσεις για τα πανεπιστήμια και για το νόμο - πλαίσιο, είναι αυτό της πλατφόρμας του ΣΥΝ με τίτλο «Αριστερά Σήμερα» (ΑΡΣΗ). Τα στελέχη του ΣΥΝ λοιπόν, συμφωνούν πλήρως με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προτείνει η κυβέρνηση και καταθέτουν ένα κείμενο που από την αρχή μέχρι το τέλος του... αντιγράφει ουσιαστικά το προσχέδιο της κυβέρνησης!
Βέβαια, πανεπιστημιακοί που πρόσκεινται στο ΣΥΝ έχουν ήδη συνυπογράψει μαζί με τον Θ. Βερέμη την υποτιθέμενη «Διακήρυξη» των 490 πανεπιστημιακών, το κείμενο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ.ο.κ. Δηλαδή, έχει εμφανιστεί ήδη μια ομάδα πανεπιστημιακών του ΣΥΝ που περιφέρει τις υπογραφές της από το ένα υποστηρικτικό κείμενο του νόμου - πλαίσιο στο άλλο! Ενιωσαν όμως την ανάγκη να ξαναπούν τα ίδια πράγματα, να ξαναπούν ότι στηρίζουν την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης έχοντας την επίσημη σφραγίδα του κόμματός τους.
Ετσι, οι όροι «ευελιξία», «αυτοτέλεια», «αξιολόγηση», αλλά και η στήριξη της θέσης για «μάνατζερ» στα ιδρύματα, για αλλαγή του καθεστώτος του ακαδημαϊκού ασύλου κ.ο.κ. δίνουν και παίρνουν στο κείμενο της πλατφόρμας του ΣΥΝ... Ομως όσο κι αν ψάξαμε, πουθενά δε βρήκαμε την απαίτηση του κινήματος για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των αναγκών του λαού.
Μια επιστημονική κάλυψη στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Ανώτατη Εκπαίδευση επιχειρεί να δώσει η πρωτοβουλία πανεπιστημιακών που έχουν κυκλοφορήσει το κείμενο με τίτλο: «Μεταρρύθμιση του πανεπιστημίου με πυξίδα την κοινή λογική». Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο συνυπογράφεται και από πανεπιστημιακούς που κινούνται στο χώρο του ΣΥΝ, πράγμα που δε δημιουργεί έκπληξη, αφού κάποιοι από αυτούς υπογράφουν ταυτόχρονα και άλλα παρόμοια κείμενα που μοιάζουν διαφορετικών... κομματικών τοποθετήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν παίρνουν θέση ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και... ξεμπερδεύουν λέγοντας ότι και σήμερα είναι υπαρκτή η ιδιωτικοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αρα, σύμφωνα με τη «λογική» τους, η ιδιωτικοποίηση είναι κάτι σαν... φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν αλλάζει!
Σύμφωνα με αυτό το κείμενο, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει με τους χειρισμούς της «αντίθετο κλίμα από αυτό που θα χρειαζόταν μια σοβαρή και συναινετική μεταρρυθμιστική προσπάθεια». Δηλαδή, ξεκαθαρίζουν από την πρώτη παράγραφο ότι το πρόβλημά τους δεν είναι με την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά με τους χειρισμούς, που χάλασαν το εξ αρχής διαφαινόμενο «συναινετικό κλίμα» (βλέπε δυναμικοί αγώνες που φρέναραν τις αντιδραστικές αλλαγές)!
Στη συνέχεια μιλούν για αύξηση της χρηματοδότησης, συνδεδεμένη όμως με την «αξιολόγηση», δηλαδή σε μορφή «μπόνους» προς όσα ιδρύματα συμμορφώνονται με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Σ' αυτό το πνεύμα ζητούν εφαρμογή της «αξιολόγησης», του ελέγχου, δηλαδή, για το κατά πόσο προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις σε κάθε ίδρυμα, πόσο εντείνεται η ιδιωτικοποίησή του. Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να μιλούν ακόμα και για «πιστοποίηση», που παραπέμπει σε... αφαίρεση του τίτλου του ΑΕΙ από τα ιδρύματα που δε θα προσαρμόζονται και θα αντιστέκονται.
Ζητούν να αποκτήσουν τα προγράμματα σπουδών «εξατομικευμένο» και «σεμιναριακό» χαρακτήρα, δηλαδή άνθρωποι με το ίδιο πτυχίο να μαθαίνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα και τα επιστημονικά αντικείμενα να αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο, σύμφωνα με τις πρόσκαιρες απαιτήσεις των εργοδοτών. Σ' αυτό το σημείο δείχνουν και πόσο αποστρέφονται τους αγώνες, αφού λένε το αμίμητο: «Τα μαζικά αμφιθέατρα δημιουργούν μαζικούς φοιτητές και άκριτη δράση»!
Στο ίδιο πνεύμα, κάνουν και για τα συγγράμματα, το άσυλο, την εκλογή πρυτανικών αρχών τις ίδιες ακριβώς προτάσεις με την κυβέρνηση και την ΑΡΣΗ.
«Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού (...) κάθε ΑΕΙ συντάσσει τετραετές ακαδημαϊκό - αναπτυξιακό πρόγραμμα».
Μάνατζερ: «Σε κάθε ΑΕΙ συνίσταται μια (1) οργανική θέση εκτελεστικού διευθυντή οικονομικών κα διοικητικών υποθέσεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση του έργου των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών».
Ασυλο: «Αρμόδιο όργανο είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο(...) Το αρμόδιο όργανο αποφασίζει κατά πλειοψηφία».
«Σε φοιτήτριες και φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου μπορούν να παρέχονται (...) ανταποδοτικές υποτροφίες». «Φοιτήτριες και φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν άτοκα εκπαιδευτικά δάνεια».
Θα διανέμεται δωρεάν μόνο ένα σύγγραμμα δωρεάν ανά μάθημα και τα υπόλοιπα επί πληρωμή. «Κάθε διδάσκων οφείλει να διανέμει, με δαπάνες του ΑΕΙ στο οποίο ανήκει, αναλυτικό διάγραμμα μελέτης το οποίο θα περιλαμβάνει τη διάρθρωση της ύλης του μαθήματος, σχετική βιβλιογραφία, άλλη τεκμηρίωση και συναφή πληροφόρηση».
«Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων που απαρτίζεται από το σύνολο (...) των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών του Πανεπιστημίου».
Για την εκλογή και εξέλιξη μελών ΔΕΠ: «Ενα από τα μέλη της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής απαιτείται να προέρχεται από Τμήμα άλλου ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής».
«Να καθιερωθεί ο δεσμευτικός 4ετής προγραμματισμός "βάσει στόχων"».
Μάνατζερ: «Να εξασφαλιστεί η ευέλικτη και διαφανής διαχείριση των πόρων των ΑΕΙ, με την καλύτερη οργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών, με την προκήρυξη των θέσεων των προϊσταμένων».
Ασυλο: «Σε απολύτως έκτακτες περιπτώσεις, το Πρυτανικό Συμβούλιο αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεων οι οποίες επικυρώνονται ή μη από τη Σύγκλητο (ψήφος εμπιστοσύνης) τις αμέσως προσεχείς ημέρες».
«Να ενισχυθούν οικονομικά οι ασθενείς φοιτητές με αντισταθμιστικές υποτροφίες και με μακροπρόθεσμα άτοκα εκπαιδευτικά δάνεια».
«Κατάργηση του ενός και μοναδικού συγγράμματος (χωρίς να καταργηθεί η οικονομική ενίσχυση για την αγορά συγγραμμάτων), με τη χρήση πολλαπλής βιβλιογραφίας και της δανειστικής βιβλιοθήκης, με τη σύνταξη οδηγών μελέτης και βοηθημάτων (...), με τη χρήση του διαδικτύου και της ιστοσελίδας του μαθήματος».
Εκλογή πρυτανικών αρχών: «Να κατοχυρωθεί η καθολική ψηφοφορία των μελών κάθε ομάδας ψηφοφόρων».
«Να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία κατά την εκλογή, εξέλιξη και μονιμοποίηση των διδασκόντων και ερευνητών, με το "άνοιγμα" των εκλεκτορικών σωμάτων και των εισηγητικών επιτροπών (τουλάχιστον κατά το 1/3) σε εκλέκτορες από άλλα Ιδρύματα του εσωτερικού ή και του εξωτερικού».