ΠΡΑΓΑ.--
Στη φυλακή βρίσκεται από χτες ο Κάρελ Χόφμαν, πρώην στέλεχος του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, που καταδικάστηκε για το ρόλο του στην καταστολή της αντεπάναστασης την 21 Αυγούστου του 1968. Ο 80χρονος Χόφμαν βρέθηκε «ένοχος» για «σαμποτάζ» επειδή διέταξε το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης το βράδυ της 20 Αυγούστου.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε λίγες ώρες πριν οδηγηθεί στη φυλακή ο Χόφμαν δήλωσε τα εξής: «Ημουν, είμαι και θα είμαι κομμουνιστής... Τα δικαστήρια απέδειξαν ότι σταμάτησα τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις. Σας παρακαλώ, τα δικαστήρια δεν είχαν τίποτα να αποδείξουν. Ποτέ δεν το έκρυψα. Από την αρχή όχι μόνο το παραδέχτηκα αλλά υποστήριξα την πράξη μου... Δικάζομαι για την αφοσίωση μου στο σοσιαλισμό».
Σύμφωνα με τα τσέχικα μέσα ενημέρωσης ο Πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους ενδέχεται να απονείμει χάρη στον Χόφμαν εξαιτίας της ηλικίας του, ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι θα απαντήσει όταν και αν αυτό γίνει. «Δε ζήτησα χάρη αλλά να αποδοθεί Δικαιοσύνη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο προσκήνιο και ο Λαφοντέν
Associated Press |
Ευρηματικοί οι διαδηλωτές στο Βερολίνο |
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε μεγαλύτερες και μικρότερες πόλεις των ακόλουθων πέντε ανατολικών κρατιδίων (πρώην ΓΛΔ) και επιπλέον στην πόλη Μπράουνσβαϊγκ του δυτικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας. Μάλιστα, σ' αυτή την πόλη είναι η τρίτη κατά σειρά διαμαρτυρία κατά της «Ατζέντας 2010», δηλαδή του «μεταρρυθμιστικού έργου» της κυβέρνησης σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
Τα συνθήματα, οι σύντομες ομιλίες και τα σφυρίγματα των διαδηλωτών υπήρξαν παντού σαφέστατα, και, όπως προηγούμενα, συγκεντρωμένα στο αίτημα να ανακληθούν τα μέτρα, δηλαδή να υπάρξει αλλαγή πολιτικής.
Οι μεγάλες πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις είναι: Μαγδεμβούργο, Χάλη, Χάλμπεστατ, Ασερλέμπεν, Ντεσάου και Στένταλ (Σαξονία - Ανχάλτη), Γένα, Γκέρα και Πέσνεκ (Θουριγγία), Ρόστοκ, Στράλζουντ, Σβερίν και άλλες μικρότερες πόλεις (στο κρατίδιο του Μεκλενμβούργου - Πρόσω Πομερανίας), Δρέσδη και Λιψία (στη Σαξονία), Ζένφτενμπεργκ (του Βρανδενμβούργου) και Μπράουνσβαϊγκ (δυτική Κάτω Σαξονία).
Την πρωτοβουλία για το κίνημα διαμαρτυρίας την είχαν οι Σύνδεσμοι ανέργων, μεσαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικά κινήματα, εκκλησιαστικές οργανώσεις και το ΚΟΔΗΣΟ. Αυτό το κόμμα έχει μεν πάρει αποφάσεις κατά της «Ατζέντας 2010» της κυβέρνησης, αλλά, όπως αποδείχνεται, δε θέλει ή δεν μπορεί να τεθεί επικεφαλής αυτού του κινήματος, επειδή ταλαντεύεται μεταξύ συμπολίτευσης (συγκυβέρνησης) και αντιπολίτευσης.
Επίσημα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει έως τώρα θέση στα αιτήματα των διαδηλωτών, αφήνει όμως να διαφανεί ότι «βασικά εμμένει» στην Ατζέντα της και αν διαπραγματευτεί θα πρόκειται μάλλον για λεπτομέρειες. Πάντως, ο πρόεδρος του SPD, Φραντς Μιντενφέρινγκ, και άλλοι ηγετικοί παράγοντες των σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων εξέφρασαν την «αγανάκτησή» τους, επειδή οι διαδηλωτές κατεβαίνουν τώρα στους δρόμους με το ίδιο σύνθημα «Είμαστε ο λαός», όπως το 1989, κατά του «ανελεύθερου» καθεστώτος της ΓΛΔ!
Ο καταργηθείς πρώην πρόεδρος του SPD (και υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης του καγκελάριου Σρέντερ), Οσκαρ Λαφοντέν, σε συνέντευξή του στον «Σπίγκελ» δήλωσε ότι ο Σρέντερ με την πολιτική του έχει «δυσφημιστεί» και πρέπει να παραιτηθεί. Ο ίδιος, είπε, «θα αγωνιστεί για να αλλάξει το SPD την πορεία του και να ακούσει επιτέλους το λαό».
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Λαφοντέν προβαίνει σε δηλώσεις κατά του Σρέντερ, όμως η πρώτη φορά που βάζει ζήτημα παραίτησης του καγκελαρίου και ότι «θα αγωνιστεί» για την αλλαγή της πολιτικής του SPD.
Θεωρείται βέβαιο ότι την αφορμή για την έντονη φρασεολογία του την έδωσε «ο δρόμος». Το κύμα διαμαρτυρίας που ογκώνεται και η προσπάθειά του να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που εκδηλώνονται γενικότερα στην κοινωνία, αλλά και μέσα στις γραμμές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, όπου τελευταία σημειώνονται διάφορες «αριστερές» κινήσεις με φραστική απειλή για ίδρυση κόμματος «αριστερά» του SPD. Φυσικά ο Λαφοντέν βλέπει και τον κίνδυνο - με τη συνεχιζόμενη πολιτική - το SPD να χάσει τις επόμενες εκλογές, και την κυβέρνηση να αναλάβουν οι άλλοι, οι «χριστιανοί» εκτελεστές των εντολών του γερμανικού και του διεθνούς μονοπωλιακού κεφαλαίου.
ΚΑΪΡΟ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-
Την πιθανότητα εξαπόλυσης ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Νταρφούρ και επιβολής εμπάργκο εις βάρος της σουδανικής κυβέρνησης απέρριψαν χτες σε ανακοίνωσή τους στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών του 22μελούς Συνδέσμου Αραβικών Χωρών. Ωστόσο, στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν οι αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου, δεν παρέλειψαν να πιέσουν το Χαρτούμ «να αναλάβει τις ευθύνες του» στο Νταρφούρ παροτρύνοντάς το να προχωρήσει το «ταχύτερο» στον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Το ανακοινωθέν του Αραβικού Συνδέσμου ενθάρρυνε την ισλαμική κυβέρνηση του Ομάρ αλ Μπασίρ που προτίμησε να επισημάνει πως στη διάσκεψη του Καΐρου η κατάσταση στο Νταρφούρ δε χαρακτηρίστηκε «ούτε γενοκτονία, ούτε εθνοκάθαρση αλλά πολιτικό πρόβλημα που πηγάζει απ' τον πόλεμο στο Νταρφούρ». Αυτό δήλωσε χτες ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών Μουσταφά Οσμάν Ισμαΐλ, ανακοινώνοντας την αντίθεση της κυβέρνησής του στην πρόσφατη πρόταση του προεδρεύοντος της Αφρικανικής Ενωση, να μετατραπεί η αποστολή των περίπου 450 παρατηρητών του οργανισμού σε «ειρηνευτική δύναμη» έως 2.000 ανδρών. «Οι σουδανικές αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες για την επιβολή ασφαλείας στη χώρα» συμπλήρωσε με νόημα ο υπουργός...
Σε άλλο σημείο, η σουδανική κυβέρνηση εμφανίστηκε χτες διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης, με εκπροσώπους των δύο ανταρτικών οργανώσεων στο Νταρφούρ, πιθανότατα στις 23 του μήνα, στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.
ΡΩΜΗ.--
Πλοιάριο που μετέφερε περίπου 73 αφρικανούς μετανάστες στην Ιταλία εντοπίστηκε την Κυριακή στα νότια της Σικελίας. Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, ακόμα 26 άτομα πέθαναν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ιταλία.
Οι διασωθέντες, πολλοί από τους οποίους είναι σε κακή κατάσταση, μεταφέρθηκαν σε «κέντρο» στην κεντρική Σικελία. Οι μετανάστες πλήρωσαν 800 με 1.800 δολάρια έκαστος για το «προνόμιο» της μεταφοράς...
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η ρωσική εφημερίδα «Γκαζέτα», γράφοντας πως αντλεί της πληροφορίες της από πηγές της ρωσικής κατασκοπίας. Με αυτό τον τρόπο η παραπάνω εφημερίδα ερμηνεύει και την πρόσφατη απόφαση των αμερικανικών αρχών να παραχωρήσουν πολιτικό άσυλο στον Ιλιάς Αχμάντοφ, «υπουργό Εξωτερικών» της Ιτσκερίας, δηλαδή της «Δημοκρατίας της Τσετσενίας», που έχουν ανακηρύξει οι ένοπλοι Τσετσένοι αποσχιστές. Να υπενθυμίσουμε πως η απόφαση αυτή των ΗΠΑ, που δείχνει και την έντονη παρασκηνιακή εμπλοκή των ΗΠΑ στις εξελίξεις στην Τσετσενία, είχε την περασμένη βδομάδα προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για «δύο μέτρα και σταθμά» στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».