ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σύγχυση και απαισιοδοξία ενόψει της άφιξης Ρος

Σε διαδήλωση εξελίχθηκε η κηδεία του 24χρονου Παλαιστινίου

Associated Press

Σε διαδήλωση εξελίχθηκε η κηδεία του 24χρονου Παλαιστινίου
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Χωρίς πολλές προσδοκίες και με στόχο, μάλλον, τη διασφάλιση, τουλάχιστον, της συνέχισης της «ειρηνευτικής διαδικασίας» και μετά την αποχώρηση του Μπιλ Κλίντον από το Λευκό Οίκο, φτάνει, αύριο, στη Μέση Ανατολή, για σειρά πολυήμερων επαφών, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, μετά από καθυστέρηση 24 ωρών για «λόγους προγραμματισμού». Πάντως, ώρες πριν την αναμενόμενη άφιξη τα πνεύματα παρέμεναν οξυμένα και οι αντιρρήσεις σχετικά με τις αμερικανικές προτάσεις κλιμακώνονταν, δημιουργώντας την εντύπωση ότι ακόμη και ο ελάχιστος στόχος του Ρος δε θα αποδειχθεί διόλου εύκολος να υλοποιηθεί.

Με μια συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και στη συνέχεια με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ θα «ανοίξει» την παραμονή του στη Μέση Ανατολή ο Ντένις Ρος, ο οποίος αναμένεται να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που του απομένουν μέχρι τις 20 του Γενάρη, οπότε και λήγει η θητεία του, μαζί με του Προέδρου Κλίντον. Παρ' όλα αυτά, οι οιωνοί διόλου ευχάριστοι δεν είναι για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειάς του.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το παλαιστινιακό Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πολύωρη συνεδρίαση υπό τον Γιάσερ Αραφάτ, απέρριψε, επισήμως, τις, προσφάτως διατυπωθείσες, αμερικανικές προτάσεις ως πλαίσιο διαλόγου, με τη σιβυλλική φράση ότι «η ισραηλινή ηγεσία ευθύνεται για την αποτυχία και των τελευταίων αμερικανικών προσπαθειών». Παρ' όλα αυτά, ο Παλαιστίνιος ηγέτης έσπευσε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη ειρήνης, πράττοντας ό,τι είναι δυνατόν τόσο μέχρι τη λήξη της θητείας του Μπιλ Κλίντον όσο και μετά από αυτήν», επιβεβαιώνοντας τις αισιόδοξες δηλώσεις Παλαιστινίων αξιωματούχων για τις «προθέσεις» του νέου Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους Τζούνιορ για το Μεσανατολικό.

Νεαρός Παλαιστίνιος τραυματισμένος από ισραηλινές σφαίρες στο νοσοκομείο της Ραμάλα

Associated Press

Νεαρός Παλαιστίνιος τραυματισμένος από ισραηλινές σφαίρες στο νοσοκομείο της Ραμάλα
Να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης προσπαθεί, ενόψει της άφιξης Ρος, και η ισραηλινή ηγεσία. Από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι, αργά χτες το βράδυ, επρόκειτο να συναντηθούν, και πάλι, στρατιωτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας και των δύο πλευρών, προκειμένου να επανεξετάσουν τη, μεταξύ τους, συνεργασία για να αποκλιμακωθεί η βία. Οπως έγινε γνωστό, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί έχουν, ήδη, συμφωνήσει «γενικά», σε ένα σχέδιο 8 σημείων, το οποίο έχει εκπονήσει ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, παρά το γεγονός ότι οι, μέχρι στιγμής, συναντήσεις τους έχουν καταρρεύσει χωρίς αποτέλεσμα.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Ρος. Ο Μπεν Αμί δήλωσε ότι ο Ντένις Ρος έρχεται για να ελέγξει κατά πόσο οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για την «τελική ευθεία» και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί η κοινή γνώμη ότι το Ισραήλ επιμένει μέχρι τέλους στο δρόμο της ειρήνης, έστω και αν η άλλη πλευρά δε διευκολύνει την κατάσταση».

Παρ' όλα αυτά, καμία εικόνα ειρηνοποιού δε δόθηκε από το Ισραήλ, τη Δευτέρα το βράδυ, όταν, περίπου, 100.000 Ισραηλινοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δεξιών, ακροδεξιών και φανατικά θρησκευτικών οργανώσεων, και κατέκλυσαν την Ιερουσαλήμ, διαδηλώνοντας την εναντίωσή τους στην παροχή του οποιουδήποτε δικαιώματος στους Παλαιστινίους, όσον αφορά στην Ιερή Πόλη. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και διοργανωτές και ο δεξιός βουλευτής και ηγέτης του κόμματος των Ρώσων μεταναστών, Νατάν Σαράνσκι, ο οποίος τόνισε ότι «μιλώντας εκ μέρους όλων των συγκεντρωμένων, πρέπει να πω ότι η Ιερουσαλήμ είναι κέντρο των ονείρων, των προσευχών και των αγώνων του ισραηλινού λαού, είναι η καρδιά του και δεν πρόκειται να δώσει ούτε μέτρο από αυτήν».

Εξίσου αρνητική είναι και η διάθεση που επικρατεί στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που διενήργησε στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας το Ινστιτούτο Μέσων και Επικοινωνίας της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 70% των ερωτηθέντων Παλαιστινίων τάσσεται υπέρ της συνέχισης της Ιντιφάντα και δεν πιστεύει πια ότι μπορεί να υπάρχει θετική ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας», σε αντίθεση με το 26%, που ήταν αρνητικό, το Μάη του 1999.

Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δεν είναι αναγκαίες για να αντιληφθεί κανείς το πόσο εκρηκτικά βαρύ είναι το κλίμα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Και χτες, όπως σχεδόν κάθε μέρα από τα τέλη Σεπτέμβρη, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σε διάφορες παλαιστινιακές πόλεις ανάμεσα σε διαδηλωτές - λιθοβολητές και Ισραηλινούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα ένας νεαρός Παλαιστίνιος περαστικός να χάσει τη ζωή του, από σφαίρα στο κεφάλι, στη Ναμπλούς. Είναι το πολλοστό περιστατικό, όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι, που δολοφονείται, εν ψυχρώ, ένας περαστικός, επειδή ο ισραηλινός στρατός «θεώρησε ότι αποτελεί απειλή». Αλλεπάλληλες και πυκνές ήταν οι ανταλλαγές πυρών και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της νύχτας, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Οχθη.

Και νέα αραβική διάσκεψη

Αρχίζει, σήμερα, στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, άλλη μια διήμερη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών, με αποκλειστικό θέμα την έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή Ιντιφάντα και την εξεύρεση τρόπων πολιτικής και πρακτικής υλοποίησής της. Στη διήμερη διάσκεψη της Τύνιδας αναμένεται να λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Μαρόκου, της Ιορδανίας, της Συρίας, του Λιβάνου, του Μπαχρέιν, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Τυνησίας και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενα σκάνδαλο προκάλεσε σύγκρουση κυβέρνησης-στρατού

ΑΓΚΥΡΑ.-

Συνήθως ήταν η Αριστερά που κατηγορούσε πάντα την εφημερίδα Hurriyet ως φερέφωνο της ΜΙΤ, των μυστικών υπηρεσιών δηλαδή. Χτες, πάντως, η εφημερίδα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μάλλον ανεπανάληπτης «κόντρας» πολιτικών και στρατιωτικών, αφού τη Δευτέρα φιλοξένησε δηλώσεις στρατηγού, το όνομα του οποίου δεν αποκάλυψε, σύμφωνα με τον οποίο μια επιχείρηση «κατά της διαφθοράς» στο υπουργείο Ενέργειας ξεκίνησε από το στρατό και όχι από τους πολιτικούς.

Η όλη ιστορία λειτούργησε ως μια αφορμή, για να ξεσπάσει ένας φραστικός πόλεμος από πλευράς της κυβέρνησης εναντίον κάποιων, μη κατονομαζόμενων, «εραστών των πραξικοπημάτων», όπως τους χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ. Ο ίδιος επέκρινε σε ιδιαίτερα οξείς τόνους την Hurriyet καθώς, είπε, τον θλίβει να βλέπει «μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας όταν τίθεται το ερώτημα ποιος μπορεί να λύσει τα προβλήματα ως απάντηση να δημοσιεύει μια στρατιωτική στολή».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ κάλεσε τηλεφωνικά τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Χουσεϊν Κιβρίκογλου, ο οποίος εξέφρασε τη «θλίψη» του για τις πληροφορίες ότι οι στρατιωτικοί παρενέβησαν για να «ταπεινώσουν» τους πολιτικούς.

Οι πληροφορίες περί «βρώμικων» συμβολαίων στον τομέα της ενέργειας, πάντως, σύμφωνα με όσα γράφει στο χτεσινό της φύλλο η Turkish Daily News, ενδέχεται να αποτελεί μόνον την κορυφή του παγόβουνου στα τουρκικά πολιτικοοικονομικά πράγματα, καθώς είναι γνωστό ότι το πολιτικό και γραφειοκρατικό προσωπικό έχει διαθρέψει εδώ και πολλά χρόνια σχέσεις διαφθοράς με μαφιόζικους και άλλους σκοτεινούς κύκλους. Πληροφορίες, μάλιστα, κάνουν λόγο περί «κατεπειγουσών τηλεφωνικών κλήσεων» από κορυφαίους γραφειοκράτες σε τράπεζες και άλλες θέσεις - κλειδιά προς δικηγόρους τους, προκειμένου να πληροφορηθούν τι θα συμβεί αν κατηγορηθούν για κάποιο σκάνδαλο.

Γενικός, πάντως, είναι ο κανόνας πως πριν κάποιος γραφειοκράτης (π.χ. διευθυντής τράπεζας ή δημόσιας επιχείρησης κοινής ωφέλειας) παραπεμφθεί σε δίκη, πρέπει πρώτα να υπάρξει η έγκριση του υπουργού στον οποίο υπάγεται...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υπουργών προβλήματα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Οι ανησυχίες και οι φόβοι και κυρίως ο σάλος που έχει προκληθεί, εξαιτίας της υπόθεσης των τρελών αγελάδων, είχε ήδη τα πρώτα της «θύματα» επί γερμανικού εδάφους...

Ο λόγος για τη διπλή χτεσινή παραίτηση: της «πράσινης» υπουργού Υγείας Αντρέα Φίσερ, και του υπουργού Γεωργίας Καρλ Χάιντς Φούνκε που ανακοίνωσαν χτες διαδοχικά τις παραιτήσεις τους, «υποκύπτοντας» στις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον τους για λανθασμένους χειρισμούς αντιμετώπισης της κρίσης των «τρελών αγελάδων», όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές και κάνοντας την υπόθεση να προσλάβει μείζονα πολιτική διάσταση.

Η Φίσερ, ανακοινώνοντας την παραίτησή της παραδέχτηκε ότι « έκανε λάθη τις περασμένες βδομάδες σε σχέση με την κρίση στην υπόθεση με τις τρελές αγελάδες», αναλαμβάνοντας όλο το βάρος για τις κατ' αρχάς επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν είχε επεκταθεί η νόσος των τρελών αγελάδων στη Γερμανία. Επιβεβαιώσεις που διαψεύστηκαν οικτρά, όταν βρέθηκαν τελικά ύστερα από ελέγχους εννέα άρρωστες από τη νόσο αυτή αγελάδες, ενώ η κατανάλωση βοδινού υποχωρούσε ραγδαία. Ανάλογη τύχη είχαν και οι επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δε συνέτρεχε λόγος ανησυχίας και για τα λουκάνικα, που είναι αγαπημένο έδεσμα σε όλη τη Γερμανία, που τελικά δόθηκε εντολή προ ημερών από την υπουργό να αποσυρθούν από τα ράφια των πολυκαταστημάτων.

Με την Φίσερ και τον Φούνκε γίνονται επτά οι υπουργοί που αποχωρούν από το Υπουργικό Συμβούλιο του καγκελάριου Σρέντερ μετά το φθινόπωρο του 1998. Εντούτοις, αν και οι παραιτήσεις μάλλον ήταν αναμενόμενες η χρονική στιγμή ωστόσο, ήταν απροσδόκητη λόγω του ότι ο Σρέντερ είχε καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται επουδενί να αντικαταστήσει τους δύο υπουργούς, προκειμένου να μη δημιουργηθεί μια πολιτική δυναμικής εξασθένησης της κυβέρνησής του, δεδομένου ότι...

...ένας ακόμη υπουργός ο ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ αντιμετωπίζει σοβαρότατες κατηγορίες όσον αφορά τη δραστηριότητά του κατά τις ταραχώδεις δεκαετίες '70 και '80.

Η υπόθεση «Φίσερ» είναι εξαιρετικά περίπλοκη, νομικά και πολιτικά, και χτες ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξαναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις στήριξης του υπουργού του, προσπαθώντας να τον «καλύψει» μπροστά στον καταιγισμό των δημοσιευμάτων και των φωτογραφιών για το «βίαιο» παρελθόν του ως ακτιβιστής.

Βέβαια, ο Φίσερ δε χρειάζεται ιδιαίτερης υπεράσπισης, αφού όπως υποστηρίζουν αναλυτές, αλλά και πολιτικοί από όλο το κομματικό φάσμα, ο υπουργός Εξωτερικών « έχει πείσει το ακροατήριο για την πολιτική μεταστροφή του από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, την εποχή δηλαδή των βίαιων συγκρούσεων του κινήματος των "αυθορμητιστών", του οποίου διετέλεσε ηγετικό στέλεχος και για τη μετεξέλιξή του σε φερέγγυο εκφραστή της αστικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου που εκπροσωπεί».

Εξάλλου, ο Φίσερ θα καταθέσει, στις 16 Ιανουαρίου, στη δίκη του Χανς Γιοάχιμ Κλάϊν, παλιού συντρόφου του από την εποχή της Φρανκφούρτης, που προσχώρησε στη συνέχεια στην οργάνωση «Επαναστατικοί Πυρήνες» και συμμετείχε στην επίθεση κατά της υπουργικής συνόδου του OPEC, το Δεκέμβρη του 1975 στη Βιέννη...

Πάντως, οι μηνύσεις κατά του Φίσερ εξακολουθούν να «πέφτουν βροχή». Μήνυση ανήγγειλε ότι θα υποβάλει η κόρη της Ουλρίκε Μάινχοφ, Μπετίνα Ρελ -η οποία και έχει αναλάβει την εκστρατεία δημοσιοποίησης των επίμαχων φωτογραφικών ντοκουμέντων για την «αποκάλυψη» του Φίσερ, για «προσωπικούς λόγους», όπως η ίδια τονίζει στην ιστοσελίδα της, προκειμένου να αποδείξει ότι «όλη η Αριστερά της λεγόμενης γενιάς του '68 είναι της ίδιας πάστας με τους τρομοκράτες», παρά το γεγονός ότι κάποιοι αμνηστεύτηκαν επειδή ανένηψαν.

Παράλληλα, μια νέα, «διπλή» μήνυση υποβλήθηκε σήμερα στην εισαγγελική αρχή του Βερολίνου: Εναντίον του Φίσερ για «δόλια παραπλάνηση σε βάρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», επειδή όπως αναφέρεται « συγκάλυψε ενσυνειδήτως την αλήθεια για το παρελθόν του» και εναντίον του καγκελαρίου Σρέντερ για «παράβαση καθήκοντος», λόγω του διορισμού του Φίσερ στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών. Μηνυτής είναι το «Γερμανικό Κόμμα του Κέντρου».

Μια ντομάτα για τον Μπλερ...

Associated Press

Από όλα τα φρούτα και τα ζαρζαβατικά που εκτοξεύτηκαν κατά του Βρετανού πρωθυπουργού από δίκαια οργισμένους φοιτητές, μόνο μία υπερώριμη ντομάτα κατάφερε να βρει το στόχο της στην πλάτη του Τόνι Μπλερ και να «σκάσει» με πάταγο.

Εννοείται ότι ο Μπλερ, ως γνήσιος Βρετανός δεν «ίδρωσε» ούτε από την «επίθεση» ούτε φυσικά από την οργή και τις καταγγελίες των διαδηλωτών που βροντοφώναζαν «Πόσα μικρά παιδιά στο Ιράκ έχεις καθαρίσει;» διαμαρτυρόμενοι για τις κυρώσεις κατά του Ιράκ και που συγκεντρώθηκαν με αφορμή τη μετάβαση του Μπλερ στο Μπρίστολ της δυτικής Αγγλίας προκειμένου να εγκαινιάσει ένα νέο κολέγιο.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Στη Χάγη, η πρώην πρόεδρος των Σερβοβοσνίων

Η Μ. Πλάβσιτς

Associated Press

Η Μ. Πλάβσιτς
ΣΑΡΑΓΕΒΟ - ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ - ΧΑΓΗ.-

Στη Χάγη, στην έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, είναι από χτες η ΜπιλιάναΠλάβσιτς, πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας.

Ουδείς ακόμη γνωρίζει λεπτομέρειες για το λόγο ακριβώς που μετέβη η Πλάβσιτς στη Χάγη, αλλά σύμφωνα με τον Σβέτοζαρ Μιχαήλοβιτς, αντιπρόεδρο του κόμματος της «Σερβικής Εθνικής Συμμαχίας» της Πλάβσιτς, που ανακοίνωσε τη μετάβασή της στο ανεξάρτητο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο «Beta», η πρώην πρόεδρος κλητεύτηκε από το δικαστήριο ως ύποπτη για συμμετοχή σε «γενοκτονία και εγκλήματα σε βάρος της Ανθρωπότητας».

Ωστόσο, πάντα κατά το Μιχαήλοβιτς, κανένα κατηγορητήριο δεν έχει απαγγελθεί κατά της Πλάβσιτς. Σύμφωνα όμως με το βρετανικό BBC, ενδέχεται μετά την κατάθεσή της να της απαγγελθεί - παρότι το όνομά της δεν είναι ούτε στη λίστα του ΔΠΔ - αφού θεωρείται πρώην συνεργάτης του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη διάρκεια του εμφύλιου στη Βοσνία από το 1992 ως το 1995.

ΡΩΣΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Σύσφιγξη των σχέσεων

ΜΠΑΚΟΥ.-

«Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την επίσημη επίσκεψη στο Μπακού, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Γκεϊντάρ Αλίεφ, τονίζοντας ότι στις δύο χώρες υπάρχουν όλες οι συνθήκες για το άνοιγμα νέας σελίδας στις διμερείς σχέσεις σε όλες τις κατευθύνσεις. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, οι πρόεδροι Πούτιν και Αλίεφ υπέγραψαν δυο σημαντικά ντοκουμέντα: την Κοινή Διακήρυξη για τις αρχές της συνεργασίας στην Κασπία Θάλασσα και τη Διακήρυξη του Μπακού για τις αρχές εξασφάλισης της ασφάλειας και της ανάπτυξης της συνεργασίας στον Καύκασο. Οι κυβερνητικές αντιπροσωπείες των δυο χωρών υπέγραψαν τις εξής συμφωνίες: για τη διεθνή αυτοκινητιστική συγκοινωνία, για τη συνεργασία στον τομέα της προειδοποίησης εκτάκτων περιστάσεων, για την αλληλοβοήθεια στα ζητήματα τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας, για τη συνεργασία στον τομέα της κυβερνητικής επικοινωνίας. Οι επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας «ΛΟΥΚΟΪΛ» και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας του Αζερμπαϊτζάν, υπέγραψαν συμφωνία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ζιχ και Γκοβσανί του Αζερμπαϊτζάν. Το Ομοσπονδιακό Πρακτορείο κυβερνητικής επικοινωνίας της Ρωσίας και το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας του Αζερμπαϊτζάν, υπέγραψαν συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα εξασφάλισης της πληροφοριακής ασφάλειας. Οι δυο Πρόεδροι συζήτησαν, επίσης, τα προβλήματα της περιοχής του Καυκάσου, η οποία παραμένει εστία μεγάλων και μικρών συγκρούσεων. Ο Πούτιν σημείωσε ότι η επίλυσή τους (μεταξύ τους και του Ναγκόρνο Καραμπάχ) μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων των αρχηγών κρατών και της «Τετράδας του Καυκάσου» (Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν). Με τη σειρά του, ο Αλίεφ υπογράμμισε ότι οι συναντήσεις της «Τετράδας του Καυκάσου» είναι απαραίτητες για την προώθηση της σταθεροποίησης της κατάστασης, καθώς και για τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας των χωρών της περιοχής. Από την άλλη μεριά, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Αλίεφ για την έκδοση στη ρωσική πλευρά των τρομοκρατών, που συμμετείχαν στις θανατηφόρες εκρήξεις κτιρίων στο Νταγκεστάν.

Ξανά αύριο στα Προπύλαια για τα «λευκά κελιά»

Νέο κάλεσμα προς όλους τους «ευαισθητοποιημένους Ελληνες πολίτες» να πάρουν μέρος στην αυριανή καθιστική διαμαρτυρία, έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απευθύνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. «Θεωρούμε τη συμμετοχή όλων απαραίτητη και αναγκαία, γιατί, αν σιωπήσουμε, οι θάνατοι των απεργών κρατουμένων θα αυξηθούν. Ηδη, πολλοί απεργοί έχουν μεταφερθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας και έχουν πλέον χάσει την επαφή με το περιβάλλον», τονίζει στην ανακοίνωση - κάλεσμα η Επιτροπή Αλληλεγγύης.

Το νέο ραντεβού, στο οποίο θα εκφραστεί για μια ακόμη φορά η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους αγωνιστές πολιτικούς κρατούμενους της γειτονικής χώρας - οι οποίοι συνεχίζουν για 83η μέρα σήμερα την απεργία πείνας μέχρι θανάτου - έχει οριστεί για τις 6 αύριο το απόγευμα στα Προπύλαια. Από εκεί θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας, η οποία θα φτάσει στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης - επί της Αμαλίας - όπου και θα γίνει καθιστική διαμαρτυρία.

Να σημειωθεί, τέλος, πως σήμερα η Επιτροπή, στη σκηνή των απεργών πείνας στα Προπύλαια, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στις 12 το μεσημέρι. Θέμα της: «Οι τελευταίες εξελίξεις στις φυλακές της Τουρκίας, όπου συνεχίζεται η απεργία πείνας μέχρι θανάτου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ