Πληθαίνουν οι επικρίσεις για τις «επιδόσεις» της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης, που χαρακτηρίζεται «ανεπαρκής»
Associated Press |
Με συμφιλιωτικό ύφος και καλώντας όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να... «συνεργαστούμε σαν φίλοι, εγκαταλείποντας το παρελθόν για την ειρήνη», εμφανίστηκε ο Κόλιν Πάουελ στην έδρα του ΟΗΕ, όπου συναντήθηκε με τον Κόφι Ανάν. Η Ουάσιγκτον προτείνει σχέδιο απόφασης που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προβλέπει την ολική, άνευ όρων, άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ, με εξαίρεση την εισαγωγή όπλων. Προβλέπει επίσης το διορισμό από τον ΓΓ του ΟΗΕ ενός συντονιστή, που θα συμμετέχει, μαζί με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, στο Συμβούλιο που θα επιβλέπει τα έσοδα του Ιράκ από τις πωλήσεις πετρελαίου στο «Ιρακινό Ταμείο Βοήθειας».
Εντούτοις, όπως υποστήριζαν οι ίδιες πηγές, ο συντονιστής θα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και ουσιαστικά οι ΗΠΑ θα έχουν το γενικό πρόσταγμα. Επίσης, δε γίνεται λόγος για επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ, αίτημα που θέτουν οι Ρωσία - Γαλλία - Γερμανία, ως προϋπόθεση αξιόπιστης εκτίμησης για το αν υπάρχουν ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Το σχέδιο απόφασης συνυπογράφει η Βρετανία.
Από τη Μόσχα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό βοηθό ΥΠΕΞ, Κιμ Χολμς, αποσαφήνιζε ότι «οι κυρώσεις έχουν δύο όψεις: την ανθρωπιστική και τη νομική. Ο,τι άπτεται της ανθρωπιστικής βοήθειας συμφωνούμε να αρθεί άμεσα. Ο,τι άπτεται της νομικής πλευράς θα συζητηθεί στη βάση των υπαρχουσών αποφάσεων του ΟΗΕ». Η «αναμέτρηση» αναμένεται σκληρή. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί να έχουν αρθεί οι κυρώσεις μέχρι τις 3 Ιούνη, οπότε λήγει το πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων», προκειμένου να περάσει ο έλεγχος του ιρακινού πετρελαίου στα αμερικανικά χέρια. Προς το παρόν, ήρθησαν μόνο οι μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις, ανοίγοντας το δρόμο για αμερικανικές επενδύσεις στο Ιράκ.
Εμπλοκή έχει παρουσιαστεί και στο θέμα της ανάπτυξης στρατιωτικής «ειρηνευτικής δύναμης». Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συναντήθηκαν, χτες, στο Λονδίνο στρατιωτικοί από δέκα χώρες, ανάμεσα στις οποίες, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είναι οι ΗΠΑ, Βρετανία, Πολωνία, Τσεχία, Ισπανία και άλλες. Εντούτοις, μετά από συνάντηση των υπουργών Αμυνας Πολωνίας, Γερμανίας και Δανίας, στην Κοπεγχάγη, οι δύο τελευταίοι ξεκαθάρισαν ότι δε θα στείλουν στρατεύματα, παρά μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Μετά από αυτό και η Πολωνία φέρεται να επανεξετάζει τη συμμετοχή της.
«Οσον αφορά στην ανάδειξη νέας πολιτικής σκηνής, η αμερικανική παρουσία στο Ιράκ, ένα μήνα τώρα, είναι καταστροφική», εκτιμούσε ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Κροατία, Πίτερ Γκάλμπρεϊθ. Σε εκτενές άρθρο της υπό τον τίτλο «το Ιράκ σε ελεύθερη πτώση», η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» τονίζει ότι «ο αμερικανικός στρατός δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει την τάξη, την ασφάλεια, την ευημερία του ιρακινού λαού. Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές, δεν υπάρχει βενζίνη. Περισσότερες καταστροφές προκλήθηκαν μετά τον πόλεμο και είτε μας αρέσει είτε όχι, οι ΗΠΑ είναι η νόμιμη δύναμη κατοχής και οφείλουν να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους».
Χτες, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκαν τη Βασόρα για να εκτιμήσουν το εύρος της απειλής επιδημίας χολέρας, ενώ στη Βαγδάτη ο Αμερικανός διοικητής Ντέιβιντ Μακ Κίρναν δήλωνε «ικανοποιημένος από την πρόοδο στον τομέα ασφαλείας». Οι δηλώσεις Μακ Κίρναν συνέπεσαν με την είδηση του θανάτου ενός Αμερικανού στρατιώτη από πυροβολισμό εξ επαφής σε γέφυρα της Βαγδάτης, με την ανάλογη απώλεια ενός Βρετανού στη Βασόρα και με τα αλλεπάλληλα περιστατικά πυρών κατά αμερικανικών δυνάμεων στη διάρκεια των μετακινήσεών τους εκτός των πόλεων.
«Ετοιμη για συνομιλίες», δηλώνει η Δαμασκός, εφόσον τεθεί θέμα συνολικής διευθέτησης της ισραηλινο - αραβικής διένεξης
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
«Εάν αποδειχτεί ότι στη Συρία υπάρχουν ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής, τότε θα αναγκαστούμε να δράσουμε». Αυτό υποστήριξε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις. Η Ράις, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου για το αν «η αναγκαιότητα δράσης σημαίνει την εξαπόλυση ενός νέου πολέμου», αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η Συρία έχει διαβεβαιώσει ότι έκλεισε τα σύνορά της για τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής και για τους καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους. Αν αυτό δεν ισχύει, τότε η διεθνής κοινότητα θα αναλάβει δράση».
Απαντώντας στις δηλώσεις της Ράις, ο Σύρος πρέσβης στην Ισπανία, Μοχσέν Μπιλάλ, επαναλάμβανε ότι δεν υπάρχουν ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής στη χώρα του και ότι η Δαμασκός «δε φοβάται ούτε αναμένει κάποια επίθεση από τις ΗΠΑ». Ο Μπιλάλ υποστήριξε, όπως είχε πράξει λίγες ώρες νωρίτερα και η εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ, Μπουτέινα Σααμπάν ότι ο Πρόεδρος Ασαντ εξήγησε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ ότι «ο οδικός χάρτης του Κουαρτέτου για την ισραηλινο - παλαιστινιακή διένεξη θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα, αν δεν υπάρξει συνολική διευθέτηση της ισραηλινο - αραβικής διένεξης».
Στο μεταξύ, χτες, Ισραηλινός αξιωματούχος, που τήρησε την ανωνυμία του, δήλωνε ότι «η Συρία δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως κατά των παλαιστινιακών οργανώσεων που έχουν γραφεία στη Δαμασκό ούτε κατά όσων οργανώσεων υποστηρίζει, όπως τη Χεζμπολάχ, στο νότιο Λίβανο». Ο ίδιος αξιωματούχος κατηγόρησε τη συριακή ηγεσία ότι προσπάθησε να παραπλανήσει τις ΗΠΑ, λέγοντας στον Κόλιν Πάουελ ότι θα λάβει μέτρα κατά των οργανώσεων αυτών, και κατέληξε ότι η «ανάμειξη της Συρίας στην τρομοκρατία θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης Πάουελ - Σαρόν το Σαββατοκύριακο». Παρ' όλα αυτά, ο Αριέλ Σαρόν, σε συνέντευξή του, δήλωνε έτοιμος για «συνομιλίες» με τη Συρία «άνευ προϋποθέσεων», κάτι που πιθανώς αντιτίθεται στη συριακή άποψη ότι το πλαίσιο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι οι αποφάσεις του ΟΗΕ.
Στη Δαμασκό, προς το παρόν, δεν έχει κλείσει το γραφείο καμίας οργάνωσης. Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επαναλάμβανε ότι για τη συριακή ηγεσία, τα γραφεία αυτά είναι «ενημερωτικά» συμπληρώνοντας, όμως, ότι είναι κατανοητή η αμερικανική ανησυχία για την ευόδωση του «οδικού χάρτη». Ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση, Αχμαντ Τζιμπρίλ, δήλωνε έτοιμος να «κλείσει τα γραφεία, προκειμένου να μη δοθούν προσχήματα για κλιμάκωση της άδικης αμερικανικής επίθεσης κατά της Συρίας», αν και τόνισε ότι δεν υπάρχει επίσημο συριακό αίτημα. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Ναγιέφ Χαουατμέχ, εξέφραζε την ελπίδα η συριακή ηγεσία να αντισταθεί στις αμερικανικές απειλές.
ΝΤΟΧΑ.-
Εντεκα Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν, όταν σημειώθηκε έκρηξη σε κάδο απορριμμάτων στο πολεμικό πλοίο «Saipan», που βρίσκεται στη βόρεια Αραβική Θάλασσα. Οπως έγινε γνωστό από την αμερικανική διοίκηση, κανένας από τους τραυματίες δεν είναι σοβαρά, ενώ εξετάζονται οι αιτίες της έκρηξης.