ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Σε κρίσιμη αναμέτρηση αναδεικνύεται η απεργία
  • Επιμένει η κυβέρνηση στην αντεργατική ρότα
  • ΠΑΜΕ: Υπόθεση των εργαζομένων η σύγκρουση μ' αυτή την πολιτική

Σε κρίσιμη αναμέτρηση, με την πολιτική της κυβέρνησης αναδεικνύεται η πανελλαδική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων που έχει προκηρυχτεί για τις 5 Δεκέμβρη, καθώς, όπως προέκυψε και χτες στη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομίας Ν.Χριστοδουλάκη, η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια αντεργατική ρότα.

Να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα δικά τους χέρια και να συγκρουστούν με τις πολιτικές που υπονομεύουν τα δικαιώματά τους κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους μετά το τέλος της συνάντησης, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Να προβάλλουν μέσα από την απεργία τα δικά τους αιτήματα, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους όπως: Βασικό μισθό στις 350.000 δραχμές, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 5 εκατ. δραχμές, αναδρομική ισχύ του οικογενειακού επιδόματος και διπλασιασμός του. Και, ταυτόχρονα, αύξηση των δαπανών για Υγεία και Παιδεία, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και του τελευταίου.

Ενδεικτική της στάσης της κυβέρνησης είναι και η δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σ.Παπασπύρου, μετά το τέλος της συνάντησης, ο οποίος όσον αφορά το εισοδηματικό είπε: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε». Ετσι, εκ μέρους του υπουργού δεν υπήρξε διαφορετική τοποθέτηση για το ζήτημα των αυξήσεων του 2003 (από το 2,5%). Για τα βαριά κι ανθυγιεινά η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην ΑΔΕΔΥ την ερχόμενη βδομάδα.

Οσο για το Ταμείο Πρόνοιας, για το οποίο η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή νέων εισφορών, η συζήτηση αναλώθηκε σε θέματα αναλογιστικών μελετών, παρεμβάσεων στη διαχειριστική λειτουργία και δομή του Ταμείου και το θέμα παραπέμφθηκε σε νέες συναντήσεις.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα και αυτής της συνάντησης ο Δ.Αγκαβανάκης δήλωσε ότι «μετά από όλα αυτά, φαίνεται ξεκάθαρα η ανάγκη, όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ν' αντιδράσουν δυναμικά, ν' αποκρούσουν αυτή την πολιτική, να συγκρουστούν με αυτήν. Η απεργία στις 5 Δεκέμβρη είναι Πανδημοσιοϋπαλληλική και πρέπει να συμμετέχουμε όλοι. Δυναμικά να δώσουμε τη δική μας απάντηση στην κυβέρνηση. Δυστυχώς -σημείωσε ο συνδικαλιστής- η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ παλινωδεί και σε πολλά συναινεί με τη λογική της κυβέρνησης. Εμείς, ως ΠΑΜΕ ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση και την καλύτερη προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους».

Ειδικότερα για τα ζητήματα της συνάντησης ο Δ.Αγκαβανάκης υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση σχεδιάζει, να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στο Δημόσιο. Θα έχουμε -είπε- και ονομαστικές μειώσεις στους μισθούς -παρά τα όσα "εγγυήθηκε" ο υπουργός- αφού θα επιβληθεί νέα ασφαλιστική εισφορά κατά 12.000 δρχ., μηνιαίως. Θα έχουμε όμως και μείωση από την «αύξηση» του 2,5% ως εισοδηματική πολιτική, δεδομένου ότι είναι πολύ πίσω και από τον τιμάριθμο, αλλά πολύ περισσότερο πίσω, από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».

Για το Ταμείο Πρόνοιας τόνισε πως «πρέπει να πούμε ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ήδη η κυβέρνηση με την πολιτική της στο Ταμείο, προσπαθεί να το επιλύσει πάλι, σε βάρος των εργαζομένων».

Οσον αφορά τώρα για τα ανθυγιεινά κι επικίνδυνα επαγγέλματα, ο Δ.Αγκαβανάκης τόνισε ότι εμείς έχουμε συγκεκριμένες θέσεις ως Ταξική Συσπείρωση, ως ΠΑΜΕ. Ομως, ο υπουργός, αντί να δεχτεί προτάσεις για μείωση χρόνου εργασίας, για μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και για επίδομα στους εργαζόμενους, παρέπεμψε σε «νέα πλαίσια» και σε νέες συζητήσεις...! Τέλος, η παράταξή μας, έθεσε και το θέμα του οικογενειακού επιδόματος. Ο υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να έχει αναδρομική ισχύ.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Απόλυση 30 ναυτεργατών

Οι οικογένειες τριάντα ναυτεργατών στην Κέρκυρα βιώνουν τις επιπτώσεις της ανεργίας, ύστερα από την απόλυσή τους, εξαιτίας της απόσυρσης των δύο πλοίων ανοιχτού τύπου, του «Αγαπητός» (δέκα ναυτεργάτες απολύθηκαν στις 21/10/2002) και του «Αντώνιος» (δέκα απολύθηκαν στις 31/10/2002) λόγω τριακονταπενταετίας, καθώς και του, επίσης, ανοιχτού τύπου, «Κέρκυρα» (δέκα ναυτεργάτες απολύθηκαν στις 31/10/2002), που αναχώρησε για μεταδρομολόγηση στη γραμμή Ρίου - Αντιρρίου. Αίτημα αποτελεί για τους άνεργους ναυτεργάτες η αποκατάστασή τους και η αντικατάσταση των πλοίων που αποσύρθηκαν. Παράλληλα, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της δυσαρέσκειας των κατοίκων της Κέρκυρας, που προκλήθηκε από την είδηση της «απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών» και την άρση του καμποτάζ (κανονισμός 3577/92 της ΕΕ), δόθηκε έως τις 31 Μάρτη 2003 παράταση του ισχύοντος καθεστώτος, το οποίο ούτως ή άλλως εξυπηρετεί τους πλοιοκτήτες.

Οι εναπομείναντες ναυτεργάτες της Κέρκυρας και με το ισχύον καθεστώς εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης, καθώς το ωράριό τους φτάνει τις 10 με 11 ώρες την ημέρα με άμεσες επιπτώσεις, τόσο για την υγεία και ασφάλεια των ίδιων των ναυτεργατών, όσο και για την εξυπηρέτηση και ασφάλεια του επιβατικού κοινού. Επίσης, οι συνθήκες ενδιαίτησης (κρεβάτια, θέρμανση, νερό, φωτισμός), ειδικά για την περίοδο του χειμώνα, κάθε χρόνο είναι ελλιπείς, ενώ η συντήρηση και η «ευπρέπεια» των πλοίων πολλές φορές γίνεται εν πλω, με αποτέλεσμα οι συνθήκες ζωής και δουλιάς των ναυτεργατών να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο και να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες. Η μη αντικατάσταση των πλοίων που έχουν πάθει κάποια βλάβη με άλλα εφεδρικά και η ταλαιπωρία των επιβατών αποτελεί ζήτημα, για το οποίο οι ναυτεργάτες ζητούν να βρεθεί λύση.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Βγήκαν στο δρόμο

Δυναμική συγκέντρωση ενάντια στο ξεπούλημα των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) έκαναν χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας εκατοντάδες εργαζόμενοι της εταιρίας, καταγγέλλοντας «το μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών». Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν συνέχεια του πολύμηνου αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, οι οποίοι αντιδρούν στην παραχώρηση της εταιρίας στην κοινοπραξία που έχει συσταθεί από τον όμιλο Λάτση και της ρωσικών συμφερόντων εταιρίας «Lukoil». H καταρρακτώδης βροχή που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας, περιόρισε τη διάρκεια του συλλαλητηρίου και έπειτα από ένα σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του Σωματείου οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή όπου αντιπροσωπεία του επέδωσε ψήφισμα στα κόμματα. Μιλώντας στον «Ρ» ο Μανόλης Περάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων, τόνισε την ανάγκη έντασης των αγώνων των εργαζομένων για να αποτραπεί το ξεπούλημα της επιχείρησης, αλλά και συντονισμού της δράσης διότι ο αγώνας αυτός πρέπει να γίνει υπόθεση του εργατικού κινήματος. «Το αίτημά μας, τόνισε, πρέπει να είναι να παραμείνει το 100% των ΕΛΠΕ στο ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο ενός ενιαίου φορέα ενέργειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ