Με τους Προέδρους Ομπάμα και Πούτιν να διατείνονται πως μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη Συρία
Σε επιδρομές κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία συμμετέχουν από προχτές και γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη... |
Σημαντικές εξελίξεις στη Συρία αναμένεται να προκαλέσει η ενδεχόμενη περιστασιακή «σύμπλευση» ΗΠΑ - Ρωσίας στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) και άλλων συναφών οργανώσεων, με πρωτοβουλία της Ρωσίας, έπειτα από πρόταση για τη συγκρότηση ενός «μεγάλου διεθνούς συνασπισμού», που απηύθυνε χτες το απόγευμα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με το πολιτικό μέλλον του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, φαίνεται να παραμερίζονται προς το παρόν, καθώς διαφαίνεται γενικότερη σύγκλιση στην ανάγκη συνεννόησης με τη συριακή κυβέρνηση, προκειμένου να τερματιστεί με κάποιο τρόπο ένας ακόμη καταστροφικός πόλεμος που ξεκίνησαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων τους.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που πήρε πρώτος το λόγο στο βήμα του ΟΗΕ, δεν παρέλειψε να παρομοιάσει το Σύρο ομόλογό του με «τύραννο που σφαγιάζει αθώα παιδιά» και να τον εξισώσει με τους τζιχαντιστές του ΙΚ που «αποκεφαλίζουν ανθρώπους και σκλαβώνουν γυναίκες», δίχως να πει λέξη για το βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη δημιουργία του «Ισλαμικού Κράτους». Παρ' όλα αυτά, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι είναι «έτοιμος» να συνεργαστεί «με οποιοδήποτε έθνος, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, για να διευθετήσουν τη διένεξη».
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίθετα, έσπευσε να σημειώσει το αρνητικών ρόλο «δυνάμεων» (σ.σ. υπονοώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους) στη δημιουργία τρομοκρατικών οργανώσεων και τα «επικίνδυνα παιχνίδια με τρομοκράτες», τονίζοντας ότι εμφανίστηκαν στην περιοχή μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Καντάφι στη Λιβύη και μετά την επέμβαση και εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Πρότεινε, έτσι, τη δημιουργία ενός διεθνούς μετώπου κατά της τρομοκρατίας και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση υπουργικής συνόδου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την έκδοση ανακοίνωσης που θα υποστηρίζει την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών κατά του «Ισλαμικού Κράτους» «στη βάση της Χάρτας του ΟΗΕ». Χαρακτήρισε «μέγα λάθος» την άρνηση συνεργασίας με την κυβέρνηση Ασαντ, τονίζοντας ότι ο συριακός στρατός είναι η μόνη δύναμη «που πολεμά γενναία και κατά πρόσωπο το ΙΚ».
Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμενόταν αργότερα χτες βράδυ η συνάντηση ανάμεσα στους Προέδρους Πούτιν και Ομπάμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με βασικό θέμα τις εξελίξεις σε Ουκρανία, Συρία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και η οποία (σύμφωνα με πληροφορίες) κανονίστηκε την περασμένη βδομάδα με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου.
Επιπλέον, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, στην ομιλία του στον ΟΗΕ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του «να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Συρία και στην Υεμένη».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στη δική του ομιλία πρότεινε την παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία για ειδεχθή εγκλήματα.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δε θα συμμετάσχει προς το παρόν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά θα εντείνει τη συνεργασία της με τον Πρόεδρο Ασαντ και όσες δυνάμεις πολεμούν την τρομοκρατία. Ανακοινώθηκε, παράλληλα, από τις κυβερνήσεις Συρίας - Ιράκ - Ιράν - Ρωσίας η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου επιχειρήσεων κατά του «Ισλαμικού Κράτους» με έδρα τη Βαγδάτη, στο οποίο θα είναι επικεφαλής, με θητεία ενός τριμήνου, εκ περιτροπής, ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος.
Στο διπλωματικό πεδίο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε παράλληλα τη σύγκλιση της Ομάδας Επαφής για τη Συρία μέσα στον Οκτώβρη, μετά τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζοντας τη συμμετοχή αξιωματούχων από ΗΠΑ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Τουρκία και Αίγυπτο και τη συγκρότηση τεσσάρων ομάδων εργασίας στη Γενεύη.
Στο μεταξύ, έκδηλη είναι η αλλαγή στη στάση αρκετών ηγετών έναντι του Σύρου Προέδρου Ασαντ, αφού έπειτα από τις πρόσφατες δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκ. Μέρκελ και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χτες και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι ο Ασαντ «θα μπορούσε να παραμένει βραχυπρόθεσμα» στην εξουσία ως επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης ενότητας.
Από την άλλη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, συνέχισε να πιέζει για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στο έδαφος της βόρειας Συρίας, με στόχο τη δημιουργία τριών μεγάλων καταυλισμών που θα χρηματοδοτεί η ΕΕ για τη στέγαση 900.000 προσφύγων.
Τέλος, την Κυριακή, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε στη Ν. Υόρκη την έναρξη αεροπορικών επιδρομών της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΙΕΒΟ.--
Η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, ήταν όπως αναμενόταν ένα από τα κεντρικά θέματα της χτεσινής ομιλίας του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην 70ή ΓΣ του ΟΗΕ (που αναφέρθηκε φυσικά και στη Συρία και άλλα θέματα), ενώ δεν έλειψε και ο εκλεπτυσμένος αντικομμουνισμός, όταν μίλησε για την «ιδεολογικοποίηση της διεθνούς πολιτικής, όπως έκανε η Σοβιετική Ενωση, προσπαθώντας να εξάγει το μοντέλο της» και πρόσθεσε «ότι κανείς δεν διδάσκεται από τα λάθη των άλλων». Βεβαίως, η προσπάθεια ταύτισης των σημερινών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με τη διεθνιστική στάση της ΕΣΣΔ είναι εκτός τόπου και χρόνου, αλλά αναμενόμενη από έναν υπερασπιστή του καπιταλισμού που δήθεν μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινος ...αρμονικός με «σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Επί της ουσίας, ο Πούτιν μίλησε για τη στήριξη της Δύσης στο πραξικόπημα στην Ουκρανία - ζήτημα υπαρκτό - και εμφανίστηκε ο ίδιος ως δήθεν υπερασπιστής της θέλησης του λαού, όταν είναι ξεκάθαρο ότι η ρωσική αστική τάξη, που ο ίδιος υπηρετεί, διεκδικεί τα δικά της συμφέροντα και στην Ουκρανία, αξιοποιώντας βεβαίως τους ισχυρούς δεσμούς των πληθυσμών με τη χώρα του και μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.
Ο Πούτιν απάντησε στις κατηγορίες που είχε εξαπολύσει νωρίτερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και χτες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, για την «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ακεραιότητας της Ουκρανίας». Επέκρινε το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται πλήρως η συμφωνία του Μινσκ και κάλεσε την κυβέρνηση της Ουκρανίας να σταματήσει τη χρήση βίας και να προχωρήσει στη «συνεκτίμηση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των ανθρώπων στο Ντομπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) το σεβασμό της επιλογής τους, το συντονισμό μαζί τους για βασικές πλευρές της πολιτικής διευθέτησης όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες Μινσκ». Είναι χαρακτηριστικό πάντως του κλίματος ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ποροσένκο αποχώρησε από την αίθουσα - εκτός ενός διπλωμάτη - όλη η ρωσική αντιπροσωπεία και το ίδιο συνέβη κατά την ομιλία του Πούτιν από την άλλη πλευρά. Επίσης, ο Ποροσένκο ζήτησε να αλλάξει ο χαρακτήρας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «μπλοκάρει με βέτο τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας».
Την ίδια ώρα, σποραδικές συγκρούσεις στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ σημειώθηκαν και τις προηγούμενες μέρες, ενώ υπήρξαν και δηλώσεις Ουκρανών διπλωματών ότι οι συμφωνίες του Μινσκ έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του έτους και πρέπει να επανεξεταστεί η σύνθεση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής που προχωράει την εφαρμογή της και ενδεχομένως η έδρα των συζητήσεων που τώρα είναι η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Τη συμμετοχή 8.000 Κινέζων κυανόκρανων αστυνομικών και στρατιωτών, με στόχο την ενίσχυση των νέων ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ σε διεθνείς εστίες έντασης, αλλά και τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη πενταετία στην Αφρικανική Ενωση για την ενίσχυση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του οργανισμού, ανακοίνωσε χτες στην ομιλία που εκφώνησε στην 70ή Σύνοδο Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σημειώνοντας την επιθυμία της χώρας του για την προώθηση πολιτικών συνεργασίας και διπλωματίας για «διαρκή βιώσιμη ειρήνη και ευημερία».
Σημείωσε ότι ο «νόμος της ζούγκλας δεν πρέπει να επικρατεί στις διεθνείς σχέσεις, ούτε οι ισχυρές χώρες να επιβάλλουν το δίκιο τους σε βάρος άλλων ασθενέστερων χωρών», τονίζοντας σε επόμενο σημείο αφενός ότι «κανένας πολιτισμός δεν είναι ανώτερος από τον άλλον» και αφετέρου ότι «οι αντιπαραθέσεις και οι κατά τόπους διενέξεις θα πρέπει να λυθούν με περισσότερη διπλωματία και συνεργασία». «Η δικαιοσύνη πρέπει να είναι πάνω από το συμφέρον των χωρών» πρόσθεσε σε άλλο κομμάτι της ομιλίας του, υπογραμμίζοντας ότι η εδαφική ακεραιότητα των χωρών, τα κυριαρχικά τους δικαιώματα «πρέπει να γίνονται σεβαστά» όπως και τα δικαιώματα των λαών για βελτίωση της ζωής τους. Ο ίδιος, τέλος, κατέληξε, ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην επίλυση διεθνών κρίσεων και στον τερματισμό πολέμων και αντιπαραθέσεων «ώστε να μετατρέπονται οι εχθρότητες σε φιλίες». Βεβαίως, όλα αυτά στο σημερινό κόσμο της κυριαρχίας των μονοπωλίων και του αδυσώπητου ανταγωνισμού για νέα υπερκέρδη και σφαίρες επιρροής είναι αδύνατο να συμβούν, άρα και με αυτόν τον διεθνή αρνητικό συσχετισμό, το λεγόμενο «διεθνές δίκαιο» θα εκφράζει αυτά τα συμφέροντα και όχι των λαών.