Σοβαρός κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής στο Κουρσκ, προειδοποιεί ο ΔΟΑΕ
www.rosatom.ru/Rosatom State A |
Από την επίσκεψη του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ που δέχεται επιθέσεις από ουκρανικά drones |
Οπως άφησε να εννοηθεί ο Ζελένσκι, το «ειρηνευτικό σχέδιο» περιλαμβάνει ...κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών της Ουκρανίας, τόσο σε μεθοριακές περιοχές της Ρωσίας, όπως το Κουρσκ, το Μπέλγκοροντ κ.ά., όσο και χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία. Για τον σκοπό αυτό ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας και ο προεδρικός σύμβουλος αναμένεται να ταξιδέψουν στην Ουάσιγκτον, προτείνοντας «στόχους» και ζητώντας έγκριση για πλήγματα, σύμφωνα με δημοσίευμα.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι η επίθεση του Κιέβου στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, που ξεκίνησε πριν από 3 βδομάδες, ήταν μέρος του σχεδίου του, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα βήματα στο οικονομικό και διπλωματικό μέτωπο, με στόχο «να αναγκαστεί η Ρωσία να βάλει τέλος στον πόλεμο».
Το Κρεμλίνο απέρριψε, όπως αναμενόταν, την «ειρηνευτική» πρόταση. «Συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρησή μας και θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Είπε επίσης ότι η Ρωσία συμμερίζεται την άποψη της Ινδίας για την ανάγκη να υπάρξει μια «ειρηνική διευθέτηση», αλλά είναι «περισσότερο από προφανές» πως δεν υπάρχει βάση για συνομιλίες αυτήν τη στιγμή. Η Μόσχα έχει αποκλείσει συνομιλίες με το Κίεβο μετά την εισβολή στο Κουρσκ.
Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, είχε επισκεφτεί το Κίεβο την περασμένη βδομάδα και στη συνέχεια ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εκτός από την εισβολή στο Κουρσκ, που συνεχίζεται, και τις επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ, που έχουν γίνει πλέον καθημερινές, χτες ουκρανικά drones επιτέθηκαν στις περιφέρειες Ροστόφ και Βορόνεζ προκαλώντας πυρκαγιά σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων.
Συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας σε επίπεδο πρέσβεων πραγματοποιήθηκε χτες, έπειτα από αίτημα του Κιέβου, μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα της Τρίτης και της Δευτέρας με εκατοντάδες πυραύλους και drones, που κατέστρεψαν σημαντικό τμήμα των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών.
«Η ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει την άμυνά της απαιτεί αυξημένη προσφορά και περισσότερη υποστήριξη. Στον απόηχο της τελευταίας ρωσικής επίθεσης, οι Σύμμαχοι επιβεβαίωσαν εκ νέου ότι εντείνουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά που χρειάζεται», τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης τους ΝΑΤΟικούς για την κατάσταση στο πεδίο και η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας ήταν ένα από τα θέματα της συνεδρίασης.
Ο Ζελένσκι επανέφερε προ ημερών την ουκρανική πρόταση για μια ΝΑΤΟική «ασπίδα» αεράμυνας τύπου Ισραήλ, δηλαδή με τη συνδρομή ΝΑΤΟικών αντιπυραυλικών συστημάτων που θα σταθμεύουν στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, τη Ρουμανία ή πετώντας ευρωπαϊκά μαχητικά.
Ζητώντας βοήθεια από τις δυνάμεις Πολεμικής Αεροπορίας των Ευρωπαίων για να αποκρούει τις ρωσικές επιδρομές σημείωσε: «Στις διάφορες περιφέρειες της Ουκρανίας, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να προστατεύσουμε ζωές, αν η αεροπορία των Ευρωπαίων γειτόνων μας δούλευε μαζί με τα μαχητικά F-16 μας και με την αντιαεροπορική άμυνά μας», υποστήριξε, απαιτώντας «λύσεις».
Σήμερα στις Βρυξέλλες διεξάγεται άτυπη σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα του Κιέβου για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία με «δυτικούς» πυραύλους και το ενδεχόμενο αποστολές της ΕΕ να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος. Αύριο συνεδριάζουν οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ.
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «από την αρχή της εισβολής, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία είναι ότι κυριαρχεί η έννοια της κλιμάκωσης στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των εταίρων μας».
Για τον κίνδυνο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, που τον επισκέφτηκε προχτές, μετά από αίτημα και καταγγελίες της Μόσχας ότι βομβαρδίζεται από ουκρανικά drones.
Ο επικεφαλής του οργανισμού δήλωσε ότι επιθεώρησε ζημιά από πλήγμα drone, χωρίς ωστόσο να πει ποιος ευθύνεται, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Γκρόσι να λάβει «πιο αντικειμενική και πιο σαφή» θέση όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια, «με μοναδικό σκοπό την εγγύηση της ασφάλειας και την πρόληψη της εξέλιξης ενός σεναρίου σε μια καταστροφική πορεία, στην οποία ωθεί όλους το καθεστώς του Κιέβου».
Η Ουκρανία δεν έχει απαντήσει στις ρωσικές κατηγορίες ότι επιτέθηκε στον πυρηνικό σταθμό στην περιφέρεια του Κουρσκ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο σημείο από το οποίο οι δυνάμεις της εξαπέλυσαν αιφνιδιαστικά επιδρομή στις 6 Αυγούστου.
Πάντως, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να διαχωριστεί αυτό που είδαμε εδώ από την πρόσφατη στρατιωτική δραστηριότητα».
Ο Γκρόσι σημείωσε ότι ο σταθμός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος διότι - σε αντίθεση τους περισσότερους σύγχρονους πυρηνικούς σταθμούς - δεν διαθέτει προστατευτικό θόλο που θα προσέφερε προστασία στην περίπτωση πλήγματος από drones, πυραύλους ή πυροβολικό.
Ο επικεφαλής του οργανισμού χαρακτήρισε την κατάσταση σοβαρή και ζήτησε την αποτροπή πυρηνικής καταστροφής.
Η κυβέρνηση της περιφέρειας Κουρσκ ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στην πόλη Κουρτσάτοφ και στον πυρηνικό σταθμό από σήμερα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές, προσπαθώντας να πιέσει την ΕΕ και το Κίεβο να παρατείνουν τη συμφωνία για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας που λήγει στις 31 Δεκέμβρη. Το Κίεβο έχει δηλώσει πως δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία διέλευσης.
«Υπάρχουν (άλλες) διαδρομές, αλλά, βέβαια, τέτοιες αποφάσεις από την ουκρανική πλευρά θα προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα συμφέροντα των Ευρωπαίων καταναλωτών», είπε ο Πεσκόφ.
Μια άλλη επιλογή για την «Gazprom» είναι να παρέχει ένα μέρος του αερίου της μέσω του TurkStream, της Βουλγαρίας, της Σερβίας ή της Ουγγαρίας. Ωστόσο η ικανότητα αυτών των διαδρομών είναι περιορισμένη.
Η ΕΕ και η Ουκρανία έχουν ζητήσει επίσης από το Αζερμπαϊτζάν να διευκολύνει τις συζητήσεις με τη Ρωσία σχετικά με τη συμφωνία διέλευσης αερίου.
Πρόσφατα, ο Βλ. Πούτιν συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ, και συζήτησαν συμφωνία μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Αζερμπαϊτζάν στις «παγκόσμιες αγορές».
Σε Βερολίνο και Παρίσι ο Στάρμερ για συμφωνία Ασφαλείας, Εμπορίου και Ενέργειας
Μια νέα συμφωνία, που στοχεύει να επιφέρει «έναν πρωτοφανή βαθμό» διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς και αυξημένη συνεργασία σε τομείς όπως το Εμπόριο και η Ενέργεια, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των συνομιλιών του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, στο Βερολίνο.
Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Στάρμερ σε χώρα της ΕΕ μετά την εκλογή του τον Ιούλη, ενώ στη συνέχεια αναμενόταν στο Παρίσι για να παραστεί στην τελετή έναρξης των παρα-Ολυμπιακών Αγώνων και να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Η κυβέρνηση των Εργατικών προσβλέπει σε βελτιωμένους δεσμούς με τους Ευρωπαίους «συμμάχους», στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομική της ανάπτυξη, δήλωσε ο Στάρμερ πριν το ταξίδι του. Επιδιώκει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία ασφαλείας και καλύτερη εμπορική συμφωνία με τους «27».
Ωστόσο ο Στάρμερ τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει αναίρεση του Brexit: Δεν σκοπεύει να επανενταχθεί η Βρετανία στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, στην τελωνειακή ένωση ή στη Συνθήκη «για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων».
Βρετανία και Γαλλία συζητούν για μια νέα διμερή συμφωνία, στη βάση εκείνων στο Lancaster House τις οποίες είχαν συνάψει το 2010, συμφωνία που θα αποτελεί «πυλώνα της επαναφοράς των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρώπη στο προσκήνιο», σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.
Σολτς και Στάρμερ εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα την υπογράψουν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στόχος της είναι να ενισχυθούν οι εμπορικές συναλλαγές, να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και να ενισχυθεί «η κοινή δράση κατά της παράτυπης μετανάστευσης».
Ο Σολτς καλωσόρισε τον στόχο του Στάρμερ να βελτιώσει τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, δεδομένου ότι «η Βρετανία είναι απαραίτητη για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».
Στα τέλη Ιούλη Βερολίνο και Λονδίνο είχαν ήδη δεσμευτεί να συνεργαστούν πιο στενά σε θέματα «άμυνας και ασφάλειας», με την υπογραφή διακήρυξης που είχε παρουσιαστεί ως η πρώτη τέτοια μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ και η οποία θα επιτρέψει κυρίως την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών.
Η Βρετανία και η Γερμανία - με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στη Δυτική Ευρώπη και οι μεγαλύτεροι στρατιωτικοί προμηθευτές της Ουκρανίας στην Ευρώπη - αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία ενόψει μιας πιθανής εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, και μπροστά στο ενδεχόμενο ο τελευταίος να επανεξετάσει τους όρους και τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της «Siemens Energy», η οποία απασχολεί περίπου 6.000 άτομα στη Βρετανία, για να συζητήσουν περαιτέρω επενδύσεις.