ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Αυτή η επανάσταση είναι από το λαό για το λαό»

Χιλιάδες κουβανοί συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την 26 Ιούλη

Associated Press

Χιλιάδες κουβανοί συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την 26 Ιούλη
ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΝΤΕ ΚΟΥΜΠΑ.--

Χιλιάδες Κουβανοί, κάτοικοι του Σαντιάγο ντε Κούμπα, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 55 χρόνων από την επίθεση των επαναστατικών δυνάμεων στο στρατώνα Μονκάδα, που αποτέλεσε την απαρχή της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης του κουβανικού λαού ενάντια στον δικτάτορα Φ. Μπατίστα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, που σε μια εφ' όλης της ύλης ομιλία υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Εμείς οι Κουβανοί έχουμε αντιμετωπίσει δυσκολίες και σκληρές στιγμές. Μόνο χάρη στη βαθιά πεποίθηση και αυταπάρνηση του λαού να κρατηθεί και να νικήσει έγινε δυνατό να γιορτάζουμε σήμερα αυτή τη νέα επέτειο με περηφάνια και αισιοδοξία». Αφού αναφέρθηκε εκτεταμένα στις κατακτήσεις της κουβανικής επανάστασης, αλλά και στη δύσκολη και επίμονη δουλειά που απαιτείται απ' όλους για αύξηση της παραγωγής σε πολλούς τομείς της χώρας, ο Κουβανός Πρόεδρος τόνισε ότι «μαζί με την παραγωγή θα συνεχίσουμε να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην άμυνα, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ».

«Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε στιγμή και να μαθαίνουμε γρήγορα από κάθε μας εμπειρία, ακόμα και από τα λάθη μας καθώς μας διδάσκουν, αν αναλυθούν με σοβαρότητα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να συζητάμε με το λαό, κυρίως με τους εργάτες, τα βασικά μας προβλήματα με την ίδια διαφάνεια και θάρρος όπως πάντα. Θα αναζητήσουμε τις καλύτερες λύσεις».

«Δε θα ξεχάσουμε ποτέ πως αυτή είναι μια σοσιαλιστική Επανάσταση του λαού, για το λαό και από το λαό. Δε θα προδώσουμε ποτέ αυτούς που έπεσαν στη μάχη ή που δολοφονήθηκαν στο Σαντιάγο ντε Κούμπα και στο Μπαγιάμο πριν 55 χρόνια», είπε.

Καταλήγοντας, ο Ραούλ Κάστρο υπογράμμισε ότι «η μάχη μας σήμερα είναι ίδια με αυτήν που ξεκίνησε στις 26 Ιούλη του 1953 (...) Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό που είναι πιο ισχυρός από τους στρατιώτες της τυραννίας που ήταν πίσω από αυτό το στρατώνα. Αλλά η δύναμη του λαού μας έχει επίσης ενισχυθεί πάρα πολύ χάρη στην επαναστατική του ενότητα, την οργάνωση και τη συνείδηση, και στην εκπαίδευσή του. Επιπρόσθετα έχουμε περισσότερους λόγους για να θυσιάσουμε τις ζωές μας, αν αυτό χρειαστεί».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντικομμουνισμός με ... δοξολογίες

Η εκκλησία εγκλωβισμένη στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στον αντικομμουνισμό

Με την παρουσία του οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο, αλλά και του Πατριάρχη της Μόσχας Αλέξιου, πραγματοποιήθηκαν στο Κίεβο εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 1.020 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων.

Στρατιωτικά αγήματα απέδιδαν τιμές, ενώ γιγαντοοθόνες και εκατοντάδες γιγαντοαφίσες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Ουκρανό Πρόεδρο διακοσμούσαν το κέντρο του Κιέβου, θέλοντας να περάσουν το «μήνυμα» πως το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στηρίζει τα σχέδια του Β. Γιούστσενκο για τη δημιουργία «αυτοκέφαλης» εκκλησίας, που δε θα ανήκει στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

Πρόκειται για μια ακόμη παράμετρο της προσπάθειας των κυρίαρχων κύκλων της χώρας να περιορίσουν την κάθε είδους επιρροή της Ρωσίας στις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας και να την εντάξουν στους ευρω-ατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτή η εξέλιξη δε συναντά μόνον την αντίθεση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που κινδυνεύει να χάσει ένα τμήμα της, αλλά και του επίσημου ρωσικού κράτους, που επιδιώκει την ενσωμάτωση της Ουκρανίας σε διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπου το ρόλο της «ατμομηχανής» θα τον έχει η Ρωσία. Η όλη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση έχει ήδη οδηγήσει σε διάσπαση την ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας. Οι ευχές περί «ενότητας της εκκλησίας», τα «συλλείτουργα» πατριαρχών Βαρθολομαίου και Αλέξιου, δεν μπορούν να κρύψουν τις αντιθέσεις.

Να σημειωθεί πως από τις εκδηλώσεις απουσίαζε η πρωθυπουργός Γ. Τιμοσένκο, με τη δικαιολογία των καταστροφικών πλημμυρών στη Δυτική Ουκρανία, όμως η απουσία της εκτιμήθηκε από πολλά ΜΜΕ ως μήνυμα προς το Κρεμλίνο, ότι αυτή δε στηρίζει τα σχέδια του Β. Γιούστσενκο, κι είναι, ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών, πιο αξιόπιστη συνομιλήτρια απ' ό,τι ο νυν Πρόεδρος.

Δίπλα σ' αυτά τα γεωπολιτικά και ενδοκυβερνητικά παιχνίδια στις εκδηλώσεις για τα 1.020 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων, κυριάρχησε ο αντικομμουνισμός, τόσο στις προκλητικές αναφορές του Β. Γιούστσενκο, όσο και με το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπως γράφει η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», χοροστάτησε σε μνημόσυνο για τα θύματα του «λιμού», αυτής της γκαιμπελικής σύλληψης αντισοβιετικής προπαγάνδας, που το σημερινό καθεστώς της Ουκρανίας έχει ανακυκλώσει και αναδείξει σε κρατική πολιτική, επισύροντας μάλιστα χρηματικά πρόστιμα σε όσους δημόσια διατυπώσουν την αντίθεσή τους με την αντικομμουνιστική ερμηνεία της Ιστορίας. Αντικομμουνισμός δηλαδή με ... δοξολογίες.


Ι.Π.-Ε.Β.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων στη «Λουφτχάνσα»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι συμμετέχουν, σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων τους, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής στις απεργιακές κινητοποιήσεις του προσωπικού εδάφους και αέρος της «Λουφτχάνσα» («Lufthansa»), ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συνδικάτου Ver.di.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη απεργία τα τελευταία 23 χρόνια, μάλιστα μια απεργία επ' αόριστο, όπως αποφάσισε από την προηγούμενη Πέμπτη το 90,7% των εργαζομένων που ανήκουν στο συνδικάτο Ver.di, ενώ η απεργία θα κλιμακωθεί και θα επεκταθεί σε όλα τα αεροδρόμια από τα οποία πετά η «Λουφτχάνσα». Το συνδικάτο Ver.di διεκδικεί αύξηση μισθών της τάξης του 9,8% για το τρέχον 12μηνο, για όλες τις κατηγορίες του προσωπικού της «Λουφτχάνσα», όπως θαλάμου επιβατών, στα εκδοτήρια, στα εστιατόρια των αεροδρομίων, στη συντήρηση αεροσκαφών, αθροιστικά 52.000 εργαζόμενοι. Η απεργία χτυπά την καρδιά της «Λουφτχάνσα» στα δύο μεγάλα αεροδρόμια, στη Φρανκφούρτη και το Αμβούργο.

Ολόπλευρη αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Την πλήρη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεων της χώρας μας στους εργαζόμενους απεργούς της αεροπορικής εταιρείας LUFTHANSA μεταφέρει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με επιστολή που στέλνει στη Διεθνή Συνδικαλιστική Οργάνωση Μεταφορών της ΠΣΟ.

«Εκ μέρους του ΠΑΜΕ (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο) που συσπειρώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας και τη διεθνή αλληλεγγύη μας στους απεργούς εργαζόμενους της αεροπορικής εταιρείας LUFTHANSA. Οι 52.000 εργαζόμενοι της LUFTHANSA έχουν ξεκινήσει απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις και συλλογική σύμβαση εργασίας ενός χρόνου», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία.

Και καλώντας τα συνδικάτα της χώρας να εκφράσουν την ταξική τους αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους της αεροπορικής εταιρείας, καταλήγει: «Τη νίκη θα φέρει ο αγώνας»!

ΛΑΪΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΡΕΜΕΧ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Η συντριπτική πλειοψηφία του μεξικανικού λαού απορρίπτει το προωθούμενο από την κυβέρνηση του Προέδρου Φελίπε Καλδερόν νομοσχέδιο «μεταρρύθμισης», ουσιαστικά ιδιωτικοποίηση, της κρατικής πετρελαϊκής βιομηχανίας Petroleos Mexicanos Co. (PEMEX). Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το δημοψήφισμα που έλαβε χώρα την Κυριακή μετά από πρωτοβουλία της οργάνωσης για την «Υπεράσπιση του Πετρελαίου», οργάνωση που δημιουργήθηκε με στόχο την υπεράσπιση της PEMEX από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης και μετά από πρωτοβουλία συνδικάτων, οργανώσεων και κομμάτων μεταξύ αυτών και του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος PRD αλλά και της τοπικής κυβέρνησης της Πόλης του Μεξικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών «Οχι» στο σχέδιο Καλδερόν είπε το 84,7%, τουλάχιστον όσον αφορά την πρωτεύουσα.

Επίσης, τόνισαν ότι συνολικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα υπάρξουν σε λίγες μέρες, καθώς το δημοψήφισμα διενεργήθηκε σε 12.000 εκλογικά τμήματα που στήθηκαν - 5.586 στην πρωτεύουσα - με την εθελοντική συμμετοχή και συμβολή 25.000 αγωνιστών και μελών οργανώσεων, και σε 9 διοικητικές περιφέρειες.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Διευρύνεται το «Οχι» όσο αυξάνονται οι πιέσεις

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Στο κενό η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, στο κενό και οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς τον ιρλανδικό λαό να σκύψει το κεφάλι και να διενεργήσει νέο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και φυσικά να ψηφίσει «ναι»...

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ιρλανδών, δηλαδή το 71%, αντιτίθενται στη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ενώ μόλις το 24% λέει «ναι» στη διεξαγωγή του, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Open Europe.

Τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικά: μεταξύ όσων έλαβαν μέρος στη σφυγμομέτρηση το 62% είπαν πως θα ψήφιζαν «όχι» σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος και 34% έκλιναν προς το «ναι» γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση επανάληψης του δημοψηφίσματος για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη το «Οχι» θα επικρατούσε συντριπτικά με 24 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. Επίσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 17% των Ιρλανδών που ψήφισαν «ναι» τον Ιούνη είναι τώρα έτοιμοι να πουν «όχι», έναντι ενός 6% αυτών που ψήφισαν «όχι» και είναι τώρα αποφασισμένοι να εγκρίνουν τη Συνθήκη. Αλλο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι μεταξύ αυτών που απείχαν τον Ιούνη, 57% λένε πως είναι έτοιμοι να ψηφίσουν «όχι», έναντι μόνον 26% «ναι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ