Associated Press |
Τα χημικά που ρίχνει ο ισραηλινός στρατός ενάντια στους διαδηλωτές την βρήκαν μέσα στο σπίτι της... |
Μετ' εμποδίων εξελίσσεται η αιγυπτιακή διαμεσολάβηση στο σχέδιο «απεγκλωβισμού» του Αριέλ Σαρόν από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τόσο η παλαιστινιακή, όσο και η ισραηλινή πλευρά προβάλλουν σειρά αντιρρήσεων. Την υποστήριξή της, πάντως, στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία εξέφρασε η Ουάσιγκτον.
Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον ειδικό σύμβουλό του επί θεμάτων ασφαλείας, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, είχε, χτες, στη Ραμάλα, ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο προτάσεων αναδιαμόρφωσης των σωμάτων ασφαλείας της, πάνω στο οποίο θα εργαστούν οι περίπου 200 Αιγύπτιοι αξιωματικοί που θα μεταβούν στη Γάζα για να «βοηθήσουν» μετά την ισραηλινή αποχώρηση.
Λίγες ώρες νωρίτερα, 10 παλαιστινιακές οργανώσεις, με κοινή ανακοίνωση, κατήγγειλαν την αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, τονίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται «δείχνει σαν να είναι ο παλαιστινιακός λαός το πρόβλημα και όχι η ισραηλινή κατοχή». Η παλαιστινιακή ηγεσία επισήμως έχει καλωσορίσει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία, χωρίς, όμως, να είναι κρυφό ότι ο Γιάσερ Αραφάτ δεν επιθυμεί να χάσει τον πλήρη έλεγχο των σωμάτων ασφαλείας, που σήμερα διαθέτει. Ο διορισμός, χτες, του στενού του συνεργάτη, Αμπντάλ Ραζάκ Ματζαϊντί, στη θέση του γενικού υπεύθυνου Ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας εκτιμάται ότι είναι μια κίνηση στο πλαίσιο των γενικότερων ανακατατάξεων που ετοιμάζονται.
«Σημαντικό» χαρακτήρισε το ρόλο της Αιγύπτου και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος, όμως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι αν η αιγυπτιακή διπλωματία προσπαθήσει να αναθερμάνει τον ισραηλινο-παλαιστινιακό διάλογο θα προκαλέσει προβλήματα στο σχέδιο μονομερούς αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από συμβούλιο που είχε ο Αριέλ Σαρόν με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, ενόψει της σημερινής του συνάντησης με τον Σουλεϊμάν.
Πάντως, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον στην περιοχή, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για την επικείμενη σύνοδο του Κουαρτέτου, εξέφρασε την ικανοποίηση του Λευκού Οίκου για τις αιγυπτιακές πρωτοβουλίες. Ο Μπερνς συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ και με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.
Δύο Παλαιστινίους ενόπλους ισχυρίζεται ότι σκότωσε ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια εισβολής του στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η επιχείρηση είχε ως στόχο τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών σε εβραϊκούς εποικισμούς. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν έναν νεκρό Παλαιστίνιο αγρότη από πυρά των ισραηλινών αρμάτων μάχης.
Λίγο αργότερα, άλλος ένας Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά στη Νάμπλους κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης υπόπτων.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Προς επίλυση βαίνει η εμπλοκή που προκλήθηκε στις ιρανο-βρετανικές σχέσεις, μετά τον εντοπισμό και την ακινητοποίηση 3 στρατιωτικών βρετανικών πλοίων, εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων, την περασμένη Δευτέρα.
Μετά από μαραθώνιο διπλωματικών επαφών και διαβουλεύσεων, στην πλειοψηφία τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι, τόσο της πολιτικής, όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας, διαβεβαίωναν, χθες, ότι η απελευθέρωση των 8 Βρετανών ναυτών των ειδικών δυνάμεων είναι «θέμα ωρών». Στο Ιράν έχει, ήδη, φθάσει, από χθες το πρωί, βρετανική διπλωματική αντιπροσωπεία, προκειμένου να προχωρήσει στις τελευταίες συνεννοήσεις και να συνοδεύσει τους 8 εκτός Ιράν.
Την πληροφορία της απελευθέρωσης των Βρετανών ναυτών επιβεβαίωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο, χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να κάνει το ίδιο και με τις πληροφορίες που μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο «Σκάι Νιουζ», σύμφωνα με τις οποίες η όλη διαδικασία θα είχε λήξει μέχρι χθες βράδυ. Νωρίτερα, είχαν κυκλοφορήσει ορισμένες άλλες πληροφορίες, που έφεραν τον Ιρανό Πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί να δηλώνει ότι θα απελευθερωθούν οι 8 αμέσως μόλις η βρετανική κυβέρνηση ζητήσει επισήμως συγνώμη για το «λάθος».
Τέτοια κίνηση, επισήμως, τουλάχιστον δεν είχε γίνει μέχρι χθες βράδυ. Το βέβαιο είναι ότι για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη, τα 3 βρετανικά πλοία θα μείνουν υπό την εποπτεία των ιρανικών αρχών, όπως και ο εξοπλισμός τους.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--
Ως «τρομοκράτες» αντιμετωπίστηκαν τα μέλη του συγκροτήματος «Pasajeros», καθώς η κυβέρνηση Αλβαρο Ουρίμπε απαγόρευσε τη συναυλία τους και τρεις εκ των μουσικών συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του σχεδίου «Δημοκρατική Ασφάλεια»... Προφανώς είναι έγκλημα και τρομοκρατική ενέργεια να τραγουδά κανείς πολιτικά τραγούδια διαμαρτυρίας. Το σχέδιο «Δημοκρατική Ασφάλεια» επεκτείνεται έτσι και πέρα από τους συνδικαλιστές ή τους ακτιβιστές. Θύματα και οι καλλιτέχνες, και οι υπόλοιποι έπονται.
Το περιστατικό έλαβε χώρα το Σάββατο 12 του Ιούνη στην πόλη Μεντεγίν, αλλά μόλις χτες δημοσιοποιήθηκε και μάλιστα από το ανεξάρτητο κολομβιανό πρακτορείο «Anncol». Το συγκρότημα «Pasajeros» θα τραγουδούσε κατά τη διάρκεια της περιφερειακής Συνάντησης κοινωνικών και λαϊκών οργανώσεων και του πολιτιστικού Κέντρου Πένια, που διοργανώθηκε από την Κεντρική Ενωση Εργαζομένων (CUT) και το περιφερειακό γραφείο της στην Αντιόκια, σε ένδειξη αλληλεγγύης στο λαϊκό κίνημα που παλεύει ενάντια στους φόρους και στις διατιμήσεις στις περιοχές Κοπακαμπάνα, Αμπουρίν, βόρεια του Μεντεγίν. Οι μουσικοί Λεονάρντο Ρούα, Ερνάν Ρούα και Ρονάλντο Ιγκίτα, μέλη του συγκροτήματος, συνελήφθησαν και το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας. Δεκάδες πολιτιστικές, κοινωνικές, συνδικαλιστικές και λαϊκές οργανώσεις απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους και προετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις.
Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές με πρωτοφανή βία επιτέθηκαν εναντίον των απολυμένων εργατών κατά την πρόσφατη απεργία της USO, που διαδήλωναν ειρηνικά στην περιοχή πέριξ του διυλιστηρίου της Μπαρανκαμπερμέχα. Αποτέλεσμα, ο τραυματισμός μίας δημοσιογράφου τοπικού τηλεοπτικού καναλιού αλλά και οι συλλήψεις τόσο του ηγέτη του συνδικάτου των εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα (USO), Ραμόν Ράνχελ, όσο και του ηγέτη της τοπικής συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η διαδήλωση είχε διοργανωθεί ενάντια στην πολιτική που ακολουθείται στην ECOPETROL, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την καταγγελία της παραβίασης των όρων των συμφωνιών, οι οποίες έγιναν μεταξύ της διοίκησης της κρατικής πετρελαιοβιομηχανίας και της ειδικής επιτροπής της USO στις διαπραγματεύσεις των συλλογικών συμβάσεων.
ΠΕΚΙΝΟ.- Ξεκίνησε χτες στην κινεζική πρωτεύουσα, Πεκίνο, ο τρίτος γύρος των εξαμερών συνομιλιών, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, που πραγματοποιούνται με την παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας, οι ΗΠΑ παρουσίασαν σχέδιο που προβλέπει μεταβατική περίοδο τριών μηνών, προτού η Πιονγκγιάνγκ αρχίσει να καταστρέφει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα και η Ρωσία) θα αναλάβουν να συνδράμουν οικονομικά και ενεργειακά τη ΛΔ Κορέας, ενώ επίσης θα εγγυηθούν και την ασφάλειά της. Σε «αντάλλαγμα», η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να δώσει ακριβή κατάλογο όλων των πυρηνικών δραστηριοτήτων της και να επιτρέψει τον έλεγχο της διαδικασίας καταστροφής των εγκαταστάσεών της από διεθνείς παρατηρητές. Τη γραμμή αυτή, φυσικά, υιοθέτησε και η Νότια Κορέα, που τόνισε ότι θα αναλάβει τον εφοδιασμό της ΛΔ Κορέας με πετρέλαιο, εάν αυτή προχωρήσει άμεσα σε πάγωμα του πυρηνικού προγράμματος της και έπειτα στην ολοκληρωτική καταστροφή του με «αυστηρότητα και διαφάνεια».
Αμεση απάντηση από την Πιονγκγιάνγκ δεν υπήρξε. Νωρίτερα πάντως, ο βασικός διαπραγματευτής της, υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Γκουάν, είχε κάνει σαφές ότι η χώρα του θα δεχόταν να αποκηρύξει το πυρηνικό της πρόγραμμα, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν να βάλουν τέλος στην «επιθετική πολιτική» τους.