ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΥΛΗ
Μοιράζει... ψηφιακά υποκατάστατα της Εκπαίδευσης!

Συνεχίστηκαν χτες οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με την ακρόαση φορέων και την κατ' άρθρων συζήτηση

Eurokinissi

Με ξεκάθαρες τοποθετήσεις για τα μεγάλα προβλήματα της Εκπαίδευσης που δεν θεραπεύονται, ούτε καν ανακουφίζονται από την κυβέρνηση, αλλά και με ουσιαστικές ενστάσεις και προβληματισμούς για όσα φέρνει με το νομοσχέδιο για την ψηφιακή εκπαίδευση, τοποθετήθηκαν στη χτεσινή ακρόαση φορέων στη Βουλή οι πρόεδροι των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θόδωρος Τσούχλος μετέφερε την αντίθεση των εκπαιδευτικών στην πλήρη αντικατάσταση της διά ζώσης διδασκαλίας από τα τηλεμαθήματα, είπε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διά ζώσης εκπαίδευση και αντιτάχθηκε στη διάταξη που δίνει δυνατότητα με μια απλή υπουργική απόφαση να επεκταθεί η ηλεκτρονική εκπαίδευση. Για τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό είπε ότι πρέπει να παραμείνει στον δημόσιο χαρακτήρα, να ενισχυθεί περισσότερο και να μην υπάρχει υλοποίηση προγραμμάτων από ιδιώτες. Για τις «αυτόνομες γυμνασιακές τάξεις» είπε ότι είναι θετικό για κάποια μικρά νησιά όπως τη Γαύδο, επισήμανε όμως ότι πρέπει να μείνουν σε τέτοιες εξαιρετικές περιπτώσεις και να μη γενικευτούν.

«Για μια ακόμα φορά μέσα στο καλοκαίρι, με κλειστά σχολεία, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να νομοθετήσει σημαντικά ζητήματα», είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης. Επισήμανε ότι «δεν βλέπουμε τίποτα για το μεγάλο πρόβλημα της καθημερινής διαβίωσης των εκπαιδευτικών, των 52.000 απολυμένων αναπληρωτών, ούτε καν για το θέμα της 9μηνης άδειας ανατροφής για τις αναπληρώτριες, για το θέμα της θωράκισης των σχολικών υποδομών» κ.ά. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο επικαιροποιεί ρυθμίσεις που έχουν καταδικαστεί από τους εκπαιδευτικούς και καταλήγει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας της Εκπαίδευσης. «Ο δρόμος της εμπορευματοποίησης της Εκπαίδευσης είναι εντελώς αδιέξοδος και καλούμε την πολιτική ηγεσία να το καταλάβει και να ακούσει τους εκπαιδευτικούς», είπε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας και το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται τα τελευταία χρόνια με αλλεπάλληλες διώξεις στα δικαστήρια. Τέλος κάλεσε το υπουργείο να πάρει θέση στα δημοσιεύματα για αντικατάσταση των δασκάλων στα ιδιωτικά σχολεία από εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης.

Σε αυτό το θέμα στάθηκε και ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, ζητώντας από το υπουργείο μια ξεκάθαρη απάντηση, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε αναλυτικά στις άθλιες συνθήκες εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και είπε ότι το υπουργείο αφήνει χωρίς έλεγχο τα ιδιωτικά σχολεία, ζητώντας κάτι να γίνει για αυτό. Αναφέρθηκε ακόμα στα κέντρα μελέτης για τα οποία δεν υπάρχουν νομικοί κανόνες, στο «όνειδος των δαπανών των οικογενειών» για την εισαγωγή των παιδιών τους σε πρότυπα σχολεία, αλλά και στο θέμα των αιτήσεων για κατ' οίκων διδασκαλία, που φτάνουν σε τριψήφιο αριθμό, ζητώντας το υπουργείο να κάνει επιτροπή και να ελέγχει αυτούς τους μαθητές και τα δικαιολογητικά τους.

Απαντώντας η υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη, είπε ότι δεν συνιστά πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα σε ιδιωτικά σχολεία να βάζουν καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη θέση των δασκάλων, ενώ πρόσθεσε ότι τον Σεπτέμβρη θα έρθει νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου μπορεί να ενταχθούν και ζητήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σχολεία πολλών κατηγοριών όπου θα αλωνίζουν ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις

Καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του υπουργείου Παιδείας ότι τάχα με το νομοσχέδιο ενισχύει τη διαδικασία της μάθησης και στηρίζονται οι ασθενέστεροι μαθητές και αυτοί των πιο απομακρυσμένων περιοχών, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στην κατ' άρθρων συζήτηση σε «αγκάθια» αυτού του νομοσχεδίου, «που δεν είναι και λίγα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Γιατί η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης «είναι γερά καρφωμένη σε κείνες τις ράγες οι οποίες οδηγούν κατευθείαν σε σχολεία μεταξύ τους διαφοροποιημένα, και άρα και πολλών κατηγοριών, και σε σχολεία, μέσα στα οποία θα αλωνίζουν ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις».

Αν ήθελε πραγματικά η κυβέρνηση να στηρίξει τη διαδικασία της μάθησης, τότε μπορούσε να διορίσει και να μονιμοποιήσει όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα σχολεία.

Οσο για τα παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών και των απομακρυσμένων περιοχών που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι ωφελεί με τα ψηφιακά μέτρα, ο Γ. Δελής είπε ότι ακριβώς αυτοί οι μαθητές είναι που χρειάζονται περισσότερο απ' όλους τη ζωντανή και φυσική εκπαίδευση και μάθηση. «Και τι νομίζετε; Ολα τα παιδιά έχουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στα ψηφιακά εργαλεία;», είπε χαρακτηριστικά. Κατήγγειλε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα γενίκευσης της ψηφιακής εκπαίδευσης παντού (άρθρο 3, παράγραφος 8), σε όλες τις τάξεις και τα μαθήματα, και τόνισε: «Ψηφιακά υποκατάστατα της Εκπαίδευσης μοιράζετε, λοιπόν, παντού, αντί για το αναγκαίο και εφικτό σήμερα σε κάθε γωνιά της χώρας: Τη συναρπαστική και ανεπανάληπτα μοναδική, ζωντανή διαδικασία της σχολικής μάθησης. Και να πώς, στα χέρια της δικής σας πολιτικής, τα τεχνολογικά επιστημονικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας μετατρέπονται και υποβιβάζονται σε αντιλαϊκά εργαλεία!».

Μίλησε επίσης για «απαράδεκτη, απευθείας είσοδο και εμπλοκή επιχειρήσεων και ιδιωτών στο μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, και μάλιστα με το αζημίωτο, αφού θα πληρώνονται κι από πάνω για τις "επαγγελματικές τους συμβουλές"». Και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο ανοίγει τις πόρτες των σχολείων σε ιδιώτες, ακόμα και προγράμματα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας (!), για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ακόμα και την παροχή εκπαίδευσης σε παιδιά με αναπηρία άνω των 15 ετών. «Αντί, δηλαδή, που τώρα χρειάζεται όσο ποτέ να ενισχύσετε ουσιαστικά την Ειδική Αγωγή, εσείς τι κάνετε; Παραχωρείτε ακόμη περισσότερο χώρο στην ιδιωτική, όπως λέτε, πρωτοβουλία να κάνει μπίζνες στην Ειδική Αγωγή, μπίζνες, δηλαδή, με τον πόνο και τις ανάγκες των ανθρώπων!», τόνισε.


ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Προβληματισμός πάνω σε γνωστά και χρόνια προβλήματα

Παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκη, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στην Πάτρα οι εργασίες της 106ης Συνόδου των Πρυτάνεων.

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν θέματα όπως η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών και της έρευνας, η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης σε πάσης φύσης προσωπικό, η ανάγκη συντήρησης και αναβάθμισης κτιριακών υποδομών των ΑΕΙ κ.ά., ενώ οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν με την εκλογή του νέου προεδρείου για το ακαδημαϊκό έτος 2024 - 2025, από τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Πάντειο και Πελοποννήσου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρέτισε τις εργασίες της Συνόδου η βουλευτής του Κόμματος Αφροδίτη Κτενά. Αναφέρθηκε στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών φέτος ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που κατάφεραν να στρέψουν την κοινή γνώμη ενάντια στο κυβερνητικό εγχείρημα, αλλά και στο νέο σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ, που επιβεβαιώνει όσες και όσους είχαν εκφράσει επιφυλάξεις και την αντίθεσή τους. «Η εκτίμησή μας ωστόσο είναι ότι το σύστημα διοίκησης δεν αποτελεί την αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμιά μας. Το κύριο πρόβλημα είναι η πίεση που ασκείται από ΕΕ και κυβερνήσεις να λειτουργήσει με όρους αγοράς, δηλαδή εμπορικής προσφοράς και ζήτησης, και οι πολιτικοί σχεδιασμοί που το εξωθούν στη λεγόμενη "αυτόνομη λειτουργία"», είπε.

Η εμπειρία που έρχεται από εκπαιδευτικά συστήματα που λειτουργούν με εμπορικά κριτήρια εδώ και δεκαετίες είναι αποκαλυπτική και άκρως ανησυχητική. Προγράμματα σπουδών, ολόκληρα Τμήματα κλείνουν, ανεξάρτητα από την ακαδημαϊκή τους ποιότητα ή το κοινωνικό τους αποτύπωμα, φοιτητές και προσωπικό πετιούνται στο δρόμο. Πανεπιστήμια μαραζώνουν επειδή δεν τα προτιμούν, γιατί είναι π.χ. μακριά από αστικά κέντρα. «Είναι βάσιμες οι ανησυχίες των περιφερειακών πανεπιστημίων για το πώς θα τα επηρεάσει η είσοδος των ιδιωτικών στην αγορά. 'Η το πώς θα μπορέσουν να προσελκύσουν ξένους φοιτητές - κι άρα έσοδα - με όρους εκπαιδευτικού τουρισμού», επεσήμανε, και αναφέρθηκε σε διατάξεις του νομοσχεδίου που τώρα συζητιέται στη Βουλή, για εύκολο κλείσιμο Τμημάτων. «Οι διατάξεις αυτές είναι έμμεση παραδοχή της κυβέρνησης ότι κάποια πανεπιστήμια δε θα αντέξουν, δεν θα βρουν τους πόρους που χρειάζονται για τη λειτουργία τους», είπε, για να καταλήξει:

«Ασχετα με το πώς τοποθετείται η καθεμία και ο καθένας από σας σε ζητήματα οικονομίας και αγοράς, το ερώτημα που θέτουμε εμείς είναι κατά πόσον ένας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης συνάδει με την ανάπτυξη των επιστημών, την ανάπτυξη του μορφωτικού επιπέδου του λαού μας (...) Η δική μας θέση είναι ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης και ότι υπάρχει μεγάλο κοινωνικό όφελος από την ανάσχεση μιας τέτοιας επίθεσης. Και εκεί το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό σας για να αναζητήσουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις σε μικρά, καθημερινά αλλά και μεγάλα προβλήματα των πανεπιστημίων μας».


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών σε ασφαλή σχολεία

«Καλά θα κάνει ο υπουργός, το υπουργείο του και η κυβέρνηση, εκτός από τις φωτογραφήσεις και τις συναντήσεις, να πάρουν όλα τα μέτρα για να μπορούν τα παιδιά μας να μορφώνονται ολόπλευρα σε ασφαλή και σύγχρονα σχολεία», επισημαίνει σε σχόλιό της η δημοτική αρχή Πάτρας σχετικά με συναντήσεις που είχε ο υπουργός Παιδείας στην πόλη - με αφορμή την παρουσία του εκεί για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων - με στελέχη της Εκπαίδευσης, τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ.ά. Και προσθέτει πως «ο πατραϊκός λαός, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές πρέπει να απαιτήσουν τώρα λύση για τα μεγάλα προβλήματα των σχολείων. Στο πλευρό τους βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή της Πάτρας, που δεν έχει σταματήσει λεπτό να διεκδικεί απ' όλες τις κυβερνήσεις και να αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες τους».

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις συναντήσεις τέθηκαν κτιριακά ζητήματα και σημειώνει ότι «αναρωτιόμαστε αν αυτή η συζήτηση, απ' τη στιγμή που ο δήμος Πατρέων - ο καθ' ύλην αρμόδιος για τα κτιριακά - δεν κλήθηκε, κατέληξε στο πώς θα προχωρήσουν τα σχολεία που είναι σε εκκρεμότητα (...) Αν συζητήθηκαν επίσης τα σχολεία που η δημοτική αρχή έχει σε προτεραιότητα και τα έχει εντάξει στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης», ενώ τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη για μια σειρά καθυστερήσεις, όπως «τη διαδικασία μετά τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, ώστε να προχωρήσουμε στον δευτεροβάθμιο και τον τριτοβάθμιο όπου απαιτείται, πράγμα που είναι μείζον θέμα για την ασφάλεια των μαθητών». Επίσης, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει ότι θα έπρεπε να απασχολήσει το θέμα της καθαριότητας των σχολείων, «αίτημα που έχει θέσει πολλές φορές η δημοτική αρχή στην κυβέρνηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ