ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στο αίμα πνίγεται η προσπάθεια «αποκλιμάκωσης»

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη...

Associated Press

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη...
ΚΑΛΚΟΥΤΑ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κυβέρνηση υπό τον πραξικοπηματία στρατηγό/ αυτοδιορισμένο πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, προσφέρθηκε χτες να αποκλιμακώσει την κατάσταση στα σύνορα με την Ινδία, εάν αρχίσει πρώτη την απόσυρση των εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών της -- αλλά στο Νέο Δελχί η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ δεν είχε καμία διάθεση να ανοίξει συζήτηση, καθώς κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι ενέχεται στη χτεσινή επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου και Κέντρου Πληροφοριών στην Καλκούτα, που άφησε 5 αστυνομικούς νεκρούς και επανέφερε το δείκτη της διμερούς έντασης στο κόκκινο...

Η επίθεση των αγνώστων ενόπλων που επέβαιναν σε μηχανάκια και άνοιξαν πυρ με αυτόματα «Καλάσνικοφ» εναντίον των φρουρών του προξενείου που δεν είχαν καμία ελπίδα να τους αντιμετωπίσουν με τα απαρχαιωμένα «Λι Ενφιλντ» τουφέκια τους, την ώρα της αλλαγής βάρδιας, κόστισε τις ζωές τεσσάρων αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων 20 ανθρώπων -- σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί, Γκόρντον Ντάγκουιντ, είπε πως δεν υπάρχουν Αμερικανοί μεταξύ των τραυματιών. Οι ινδικές αρχές κατηγόρησαν την οργάνωση Χαρκάτ -ουλ - Τζεχαντί - αλλα - Ισλάμι, που φέρεται να έχει την υποστήριξη των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών (ISI). Ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Λαλ Κρίσνα Αντβάνι είπε ότι τα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεσή του «καταδεικνύουν άμεση εμπλοκή της ISI».

Ο σεΐχης Μουζαφάρ Χουσεϊν Κασμίρι, όμως, ο ιδρυτής και ηγέτης της οργάνωσης, δήλωσε ότι «είναι εναντίον της τρομοκρατίας όλων των ειδών, όπου κι αν συμβαίνει», ενώ ο Πακιστανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μοχάμεντ Αζίζ Καν αποκάλεσε «ανυπόστατες» τις ινδικές κατηγορίες. Ωστόσο η δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις, που έχουν φθάσει στα πρόθυρα του πολέμου μετά την επίθεση στο ινδικό Κοινοβούλιο τη 13η Δεκέμβρη, δε μοιάζει να ηρεμεί -- αφού παρά τη θέση εκτός νόμου πέντε οργανώσεων του Κασμίρ από τον Μουσάραφ, όσο και την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στις δύο χώρες, τα διαρκή επεισόδια αναζωπυρώνουν την κατάσταση.

Η διπλωματική κινητικότητα για το θέμα συνεχίζεται βέβαια, καθώς σήμερα Τετάρτη στο Πακιστάν αναμένεται ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν και στις αρχές Φλεβάρη ο Περβέζ Μουσάραφ μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον. Την ίδια ώρα σε «χαμηλότερο» επίπεδο αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας πραγματοποιούν επίσκεψη στην Ινδία για να συζητήσουν την εγκατάσταση και χρήση ειδικού εξοπλισμού ανίχνευσης των εισβολών στο Ινδικό κομμάτι του Κασμίρ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χίντου». Αν και πράκτορες και στελέχη του FBI περιλαμβανομένου του διευθυντή του Ρόμπερτ Μιούλερ βρίσκονται στην Ινδία, δεν αναμένεται να μετάσχουν στις έρευνες για την επίθεση παρά το ότι πιθανότατα ζητήθηκε κάτι τέτοιο.

Πάντως η ασφάλεια σε όλες τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στην Ινδία εντάθηκε, ενώ το κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, όπου έγινε η επίθεση, τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα αιματηρά επεισόδια δεν περιορίστηκαν στην Καλκούτα: στο βορειοανατολικό κρατίδιο Ασαμ μια φυλετική αυτονομιστική ομάδα σφαγίασε 16 εποίκους από άλλη φυλή, ανάμεσά τους δύο παιδιά. Ενώ στο Κασμίρ, 25 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 παιδιά, σκοτώθηκαν συνολικά στα επεισόδια βίας της Δευτέρας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι κόντρες συνεχίζονται

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τα όσα λαμβάνουν χώρα στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο και κυρίως το καθεστώς των αιχμαλώτων έχουν εκτοπίσει για τα καλά από τη δημοσιότητα τα τεκταινόμενα στο Αφγανιστάν, αν και πια το «χρήμα», που τόσο προσδοκούσαν οι Αφγανοί φύλαρχοι και πολέμαρχοι και από τις δύο πλευρές, αρχίζει να ρέει.

Ο σάλος και οι διεθνείς αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσίευση των φωτογραφιών των αιχμαλώτων στο Γκουαντανάμο δεν κόπασαν, παρά τις προσπάθειες των Αμερικανών αξιωματούχων «μέσω των εξηγήσεων και των διευκρινίσεων» και τις «πυροσβεστικές» παρεμβάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού.

Επισήμως και η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε με ανακοίνωσή της την ομόλογή της αμερικανική και την κάλεσε να σεβαστεί τη Συνθήκη της Γενεύης. Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Μπεν Μπράντσο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, διαμήνυσε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί στο ενδεχόμενο να επιβληθεί στους κρατουμένους θανατική ποινή, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι είναι κατ' αρχήν ζήτημα των Αμερικανών να αποφασίσουν για την τύχη τους.

Αμύνονται επιτιθέμενοι

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ χαρακτήρισε ψευδείς τις πληροφορίες για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν κακομεταχειρίζονται τους Αφγανούς κρατουμένους, δήλωσε εξάλλου ο γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν, στέλεχος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας και πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος, όχι φυσικά υπό τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αλλά υπό τον Αλ Γκορ, το δημοκρατικό υποψήφιο.

«Οι κρατούμενοι είναι βίαιοι φονιάδες. Ηδη απειλούν το αμερικανικό προσωπικό που τους φυλάει», τόνισε ο Λίμπερμαν, μετά το πέρας της ενημέρωσής του στο κεντρικό αρχηγείο διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση Μακ Ντιλ στην Τάμπα. Ο Αμερικανός γερουσιαστής τόνισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να συνεχίσουν την εξάλειψη των δυνάμεων των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που απομένουν στο Αφγανιστάν και να τις παρεμποδίσουν να ανασυνταχθούν σε άλλες χώρες. Πρόσθεσε δε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να αναληφθεί στρατιωτική δράση και στην Υεμένη, στη Σομαλία, στο Σουδάν, και στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Επίσης δεν παρέλειψε να καλέσει τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν να εγκαταλείψει την εξουσία!

Πάντως, αν και πολιτικοί και αξιωματούχοι στις ΗΠΑ πλέουν στα πελάγη της ομοθυμίας, χτες δικαστής στις ΗΠΑ εξέταζε τις καταγγελίες που κατέθεσαν διάφορες οργανώσεις που υπερασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα - της υπόθεσης ηγείται ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Στέφεν Γιάκμαν - και αναμενόταν να αποφανθεί για το αίτημα περί προώθησης των υποθέσεων των κρατούμενων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στο μεταξύ, χτες, η δήλωση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού επιβεβαιώνει αυτό που φωνάζουν όλοι εξαρχής, ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τα δικαιώματα των κρατουμένων. Αλλά πώς..;

Μα με το να δημοσιοποιήσουν τις εικόνες των κρατουμένων από το Γκουαντανάμο, που έκαναν το γύρο του κόσμου προκαλώντας τη γενική κατακραυγή. Σύμφωνα μάλιστα με διάφορους αναλυτές, η δημοσιοποίηση αυτών των φωτογραφιών μπορεί να εξαναγκάσει τους Αμερικανούς να τους καταχωρήσουν ως «αιχμαλώτους πολέμου», που θα σημαίνει και ότι θα χαίρουν των δικαιωμάτων της Συνθήκης της Γενεύης... άρα θα έχουν δικαίωμα να μη δώσουν πληροφορίες, οι Αμερικανοί να μην μπορούν να τους ανακρίνουν όπως θα ήθελαν και το κυριότερο να μην τους δικάσουν, ειδικά αναλογιζόμενοι ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη στήσει τα στρατοδικεία στο Γκουαντανάμο.

Το χρήμα θα ρέει...

Οσο για τα χρήματα... τελικά έφτασαν τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς αυτό είναι το ποσό που ενέκριναν τελικώς οι δωρήτριες χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο του Τόκιο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Μέσα στο τρέχον έτος δεσμεύτηκαν να εκταμιεύσουν κονδύλια ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων, ενώ τα υπόλοιπα κονδύλια θα εκταμιευτούν σε 5 χρόνια. Περίπου 60 χώρες και 20 διεθνείς οργανισμοί συμμετείχαν στη σύνοδο του Τόκιο, προκειμένου να καθορίσουν τη συνεισφορά τους στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, που έχει σχεδόν καταστραφεί από τα σχεδόν είκοσι χρόνια διαρκούς πολέμου.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον, εξέφρασε ωστόσο φόβους ότι κάποια από τα κονδύλια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, θα καταλήξουν σε λάθος χέρια. Ο Αφγανός πρωθυπουργός Χαμίντ Καρζάι έχει πάντως διαβεβαιώσει τη Δύση ότι ξεκινά πόλεμο κατά της διαφθοράς, ώστε να μην υπάρξουν τέτοια κρούσματα.

ΠΓΔΜ
Επήλθε συμφωνία στο νομοσχέδιο - κλειδί...

ΣΚΟΠΙΑ.-

Οι ηγέτες του τετραμελούς κυβερνητικού συνασπισμού των Σκοπίων κατάφεραν χτες - μετά από συζητήσεις βδομάδων - να ξεπεράσουν τις εδώ και καιρό διαφωνίες τους, όσον αφορά στη συγγραφή ενός νέου σχεδίου νόμου, αναφορικά με ποικίλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την είδηση έσπευσε να ανακοινώσει, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Αλέν λε Ρουά, που προέβλεψε πως έως το τέλος της βδομάδας θα έχει παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο, βάσει του οποίου οι δήμοι και οι κοινότητες θα έχουν ουσιαστικό λόγο σε θέματα σχετικά με τους προϋπολογισμούς τους, τις δημόσιες υπηρεσίες, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την υγεία. Ο Αλέν λε Ρουά δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του, ισχυριζόμενος πως πλέον «τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ