ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2024
Σελ. /28
«Οι νέοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά»

Στο Μαθητικό Φεστιβάλ στη Ν. Σμύρνη μίλησε ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θοδωρής Κωτσαντής

Με εκδηλώσεις στις οποίες πολύμορφα και δημιουργικά ξεδιπλώνονται οι ανησυχίες των νέων, συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μάη τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, καλώντας κάθε μαθητή να γίνει η φωνή του συνθήματός τους: «Πολεμάμε το άδικο, χτίζουμε το αύριο, με το ΚΚΕ αλλάζουμε τα δεδομένα».

Αγιοι Ανάργυροι, Κυψέλη, Ν. Φιλαδέλφεια, Παγκράτι, Περιστέρι, Χαλάνδρι, Αργυρούπολη, Κορυδαλλός, Μοσχάτο, Χαϊδάρι, ήταν οι προγραμματισμένες στάσεις στην επιτυχημένη πορεία των Μαθητικών Φεστιβάλ στην Αττική. Αντίστοιχα εκδηλώσεις έγιναν σε Λιβαδειά, Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, Συκιές, Βέροια, Γιαννιτσά και Αμαλιάδα.

Στο Μαθητικό Φεστιβάλ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης μίλησε το Σάββατο 18 Μάη ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θοδωρής Κωτσαντής.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό μαθήτριας εκλεγμένης στο 15μελές του 2ου ΓΕΛ Νέας Σμύρνης, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγώνες που έχουν δώσει οι μαθητές της περιοχής μαζί με την ΚΝΕ όλη τη σχολική χρονιά, στις δράσεις και κατακτήσεις της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής. Ξεχώρισε το αντιπολεμικό αφιέρωμα που επιμελήθηκαν οι μαθητές για να εκφράσουν την εναντίωσή τους στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και την αλληλεγγύη τους στους νέους όλου του κόσμου που κινητοποιούνται ενάντια στη γενοκτονία. Οι μαθητές άνοιξαν πανό στην πλατεία Νέας Σμύρνης και αντήχησε παντού το σύνθημα «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ!».


Το φεστιβάλ συνεχίστηκε με τις δυνατές ατάκες και το χιούμορ του stand up comedian Ορέστη Θεοφανούδη, που χάρισε γέλιο αλλά και προβληματισμό και χειροκρότημα στο κοινό. Τη σκυτάλη πήραν μαθητικά συγκροτήματα που ξεσήκωσαν το κοινό, τα «Βαπόρια», η Αλεξάνδρα Πολυχρονοπούλου, οι «Drammatica» και οι «Κλείσε τα φώτα» έδωσαν κέφι και ενθουσιασμό στο φεστιβάλ. Το φεστιβάλ έκλεισε με ένα αυθόρμητο live από μαθητές του 7ου ΓΕΛ Νέας Σμύρνης, που έκαναν όλους τους μαθητές μια αγκαλιά στους ρυθμούς του Ικαριώτικου.

Ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Θ. Κωτσαντής τόνισε: «Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε όλους εσάς που δημιουργήσατε με όρεξη, ομαδική δουλειά και φαντασία αυτό το όμορφο Μαθητικό Φεστιβάλ! Σε αυτήν εδώ την πλατεία, που πριν τρία χρόνια οι δυνάμεις καταστολής ξυλοφόρτωναν νέους ανθρώπους μέσα στην πανδημία, ξεσηκώνοντας τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τη νεολαία σε μια τεράστια διαδήλωση στις γειτονιές σας...

Σήμερα κυριαρχούν τα τραγούδια, οι φωνές, τα χαμόγελα και οι διεκδικήσεις των μαθητών.

Ετσι θέλουμε να είναι κάθε Σαββατόβραδο οι πλατείες όλης της χώρας!

Ετσι θέλουμε να είναι η ζωή μας, χωρίς το μόνιμο άγχος, το ατελείωτο τρέξιμο, την αγωνία για το αν βγαίνει ο μήνας!


Να μπορεί κάθε μαθητής, κάθε νέος να εκφραστεί, να διασκεδάσει, να μορφωθεί, να αθληθεί χωρίς να πληρώνει ένα σκασμό λεφτά!», τόνισε αναδεικνύοντας τις σημερινές αντιφάσεις του «παράλογου και επικίνδυνου συστήματος που ζούμε», του καπιταλισμού. «Που μετράει τα κέρδη και όχι την ανθρώπινη ζωή. Αφήνει απροστάτευτα τα παιδιά, τις γυναίκες! Συντρίβει τα όνειρα και προσθέτει νέα εμπόδια στη ζωή της πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων! Για αυτά τα όνειρα και για αυτή τη ζωή αξίζει να αγωνιστούμε, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Με πιο δυνατό ΚΚΕ να τιμωρήσουμε την ΕΕ και τα κόμματα του συστήματος», κάλεσε.

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρθηκε σε όλα εκείνα - και στην πείρα των μαθητών στην περιοχή - που δείχνουν πως όταν οι μαθητές πιστέψουν στη δύναμή τους μπορούν να αλλάξουν πολλά, προσθέτοντας: «Και στις ευρωεκλογές οι μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου, οι νέοι και οι νέες μπορούν να κάνουν τη διαφορά! Να κάνουν την έκπληξη! Με πιο δυνατό ΚΚΕ να τιμωρήσουμε την ΕΕ, την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του συστήματος που συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν την εγκληματική πολιτική της.

Να καταδικάσουμε την ΕΕ του πολέμου, την κυβέρνηση και τα άλλα ΝΑΤΟικά κόμματα που μπλέκουν τη χώρα μας σε δύο πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους εμάς. Ψηφίζουμε ΚΚΕ για να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις μας».

«Ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε», τόνισε, σημειώνοντας: «Με δυνατό ΚΚΕ για να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις μας. Εκεί, στο κίνημα είναι η πραγματική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική! Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι αντισυστημική».

«Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στην ΕΕ.

Γιατί το ΚΚΕ είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος και των κομμάτων που το υπηρετούν. Εχει πρόταση και σχέδιο για μια άλλη διακυβέρνηση και εξουσία με τον λαό πρωταγωνιστή και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του.

Μόνο έτσι μπορεί η χώρα μας να αναπτύσσει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους και πραγματικές συμμαχίες με άλλους λαούς και να μην είναι ο λαός μας απομονωμένος και στοχοποιημένος, όπως συμβαίνει σήμερα»

«Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η ψήφος ενάντια στον φασισμό και στην ακροδεξιά!» σημείωσε ο Θ. Κωτσαντής, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων πως «το καλύτερο πλυντήριο του φασισμού και της ακροδεξιάς είναι η ίδια η ΕΕ με τον αντικομμουνισμό της, που οδηγεί σε κράτη - μέλη να απαγορεύονται ΚΚ και να τιμώνται ως ήρωες οι ναζί» και τονίζοντας πως «για να απομονωθούν οι φασίστες χρειάζεται ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα. Και αυτό το ξέρετε καλά πως μόνο το ΚΚΕ μπορεί να το εγγυηθεί!».

Στις φοιτητικές εκλογές να πλημμυρίσουν οι κάλπες με το κόκκινο γαρύφαλλο

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε: «Αυτή την Τετάρτη στις 22 Μάη να πλημμυρίσουν οι κάλπες με το κόκκινο γαρύφαλλο της Πανσπουδαστικής, να ηττηθεί ξανά η κυβερνητική ΔΑΠ. Η πλειοψηφία των φοιτητών, με τη μαζική της συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές, να αποδείξει ότι δεν την έχουν στο χέρι! Οτι έμαθε να παλεύει και ξέρει να νικάει!

Πάμε λοιπόν στις 22 Μάη με "Πανσπουδαστική" 1η δύναμη για μια μεγάλη νίκη των φοιτητών!

Στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη στέλνουμε από την Ελλάδα πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και ενίσχυσης των αγώνων, με ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ!

Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών!

Καλή συνέχεια στο μαθητικό σας φεστιβάλ και καλή αντάμωση στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας!».

  • Ολοκληρώνονται αυτήν τη βδομάδα στην Κεντρική Μακεδονία τα Μαθητικά Φεστιβάλ. Το μεγάλο μαθητικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη δίνεται στο κέντρο της πόλης την Παρασκευή 24 Μάη, στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Βασιλειάδης. Το πρόγραμμά του, που ξεκινάει στις 7.30 μ.μ., περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από μαθητές Λυκείων της περιοχής. Επίδειξη πολεμικών τεχνών. Συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα της πόλης και από τον Αθάνατο Θνητό από τους ΔΠ, τους Rast Maqam και τον LAP. Μαθητικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και το Σάββατο 25 Μάη, στις 7 μ.μ., στην Πολίχνη.

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Το Σάββατο στην Γκράβα ο δεύτερος μεγάλος σταθμός

Με σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζει αυτό το Σαββατοκύριακο το ταξίδι στα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 49 χρόνια.

Αυτό το Σάββατο, 25 Μάη, επιστρέφει στην Γκράβα, όπου βρέθηκε το 1990, σε μια δύσκολη περίοδο, όπου κορυφωνόταν η κρίση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, με τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ευρώπης. Η ΚΝΕ απευθύνεται κυρίως στους μαθητές και τις μαθήτριες της Αττικής, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει:

19.00 - 20.00

Συζήτηση για το μπούλινγκ και τη ρατσιστική βία:

«Μαγκιά δεν είναι να στοχοποιείς τον "αδύναμο", αλλά να αγωνίζεσαι κόντρα στο σύστημα της αδικίας».

Στη συζήτηση θα μπορούν όλοι και όλες να συμμετάσχουν από τον χώρο της εκδήλωσης μέσα από ειδικά διαμορφωμένη εφαρμογή.

Θα μιλήσουν οι:

Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ.

Μυρτώ Καλτικοπούλου, ψυχολόγος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, επικεφαλής της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ.

Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων.

Παναγιώτης Βαλάκος, φιλόλογος (52ο Γυμνάσιο - 52ο ΓΕΛ Αθηνών), μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής.

Στις 20.15 χαιρετισμό θα απευθύνει η Κλειώ Χριστοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα ως εξής:

20.30 - 21.30 Κίσσα γκρι, Drugitiz, Dason, Retro, Frank the Zapper

21.30 - 22.00 Κώστας Μαλιάτσης - Stand up comedy

22.00 - 00.00 Raibo, Ζωγράφος - Ghetto Rock, McYinka, Το Σφάλμα full band

00.00 - 01.00 Ρεμπετωραίοι

  • Στον χώρο θα λειτουργούν εκθέσεις, στέκι κατά των ναρκωτικών, θα διεξαχθούν τουρνουά σκακιού και πινγκ πονγκ και άλλες πλούσιες δραστηριότητες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ