Associated Press |
Η μαζική απεργία που βρίσκεται στη δεύτερη μέρα, έχει παραλύσει τα πάντα στη Ν. Υόρκη |
Συνεχίζουν την απεργία τους οι 34.000 εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρά τα τεράστια πρόστιμα που ενδεχομένως επιβληθούν και παρά τις προσπάθειες ποινικοποίησης της απεργιακής κινητοποίησης που ενδεχομένως στείλει εργαζόμενους και συνδικαλιστές στη φυλακή.
Ηδη η απεργία κατά την πρώτη της μέρα, δεν ήταν ότι μόνο είχε καθολική επιτυχία αλλά έχει σύμφωνα με ανεξάρτητα ΜΜΕ τη στήριξη της πλειοψηφίας των εργαζομένων της Νέας Υόρκης. Είναι η πρώτη απεργία εδώ και 25 χρόνια μετά την απεργία των 11 ημερών του 1980 που ενώ γονάτισε τη Μητροπολιτική Αρχή Συγκοινωνιών (ΜΤΑ) και το δήμο, τελικά «προδόθηκε» από τη συνδικαλιστική ηγεσία του συνδικάτου των εργαζομένων(TWU). Ενα τέταρτο του αιώνα μετά, το πλέον ισχυρό και μαχητικό συνδικάτο της μεγαλούπολης είναι σε θέση ισχύος. Καμία δυνατότητα δεν υπάρχει για να αντικατασταθούν οι 34.000 εργαζόμενοι τη στιγμή μάλιστα που οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι της Νέας Υόρκης τάσσονται αναφανδόν με τους απεργούς ενάντια στην πλούσια ελίτ της πόλης. Αυτή την πλούσια ελίτ, με επικεφαλής το μεγαλοκαρχαρία Μάικλ Μπλούμπεργκ που είναι δήμαρχος.
Πρόκειται για «ταξικό πόλεμο», επί της ουσίας, με τεράστια σημασία εάν συνεχιστεί. Ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι στις μεταφορές δεν είναι μόνο για μεγαλύτερη αύξηση κατά την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεών τους. Το ζήτημα που ουσιαστικά προκάλεσε τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να απορρίψει τις προτάσεις στις διαπραγματεύσεις και να ψηφίσει απεργία, είναι οι προσπάθειες της ΜΤΑ να αποψιλώσει δικαιώματα κερδισμένα με πολυετείς αγώνες και κυρίως να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα. Μεταρρύθμιση που θα σημάνει για τους νεοπροσληφθέντες την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 55 χρόνια που είναι σήμερα στα 62.
Ηδη οι επιπτώσεις της απεργίας είναι εμφανείς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πήγαν στη δουλιά ή επέστρεψαν στα σπίτια τους με τα πόδια με θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, προειδοποίησε ότι η απεργία στοιχίζει στην πόλη 400 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα και κάλεσε τους Νεοϋορκέζους να πηγαίνουν με οποιοδήποτε μέσο στη δουλιά τους.
Ηδη δικαστής του Μπρούκλιν επέβαλε στο συνδικάτο πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα, καθώς ο νόμος στη Νέα Υόρκη απαγορεύει την πραγματοποίηση απεργίας στο δημόσιο τομέα, επιβολή που αποσκοπεί στην αποτροπή απεργιακών κινητοποιήσεων διαρκείας.
Στις 21 Δεκέμβρη αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με επικεφαλής τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρο της ΚΕ του κόμματος, επισκέφτηκε το Μαυσωλείο του Λένιν και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Ι.Β. Στάλιν, στην Κόκκινη Πλατεία. Μαζί με τον Γκ. Ζιουγκάνοφ χιλιάδες μοσχοβίτες κομμουνιστές, με κόκκινες σημαίες συμμετείχαν στην εκδήλωση τιμής των 126 χρόνων από τη γέννηση του Στάλιν.
Μετά την κατάθεση στεφάνων ο Γκ. Ζιουγκάνοφ μίλησε στους δημοσιογράφους για τη σημασία που έχει αυτή η μέρα για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους του κόσμου:
«Ο Στάλιν ήταν ένας μεγάλος κρατικός ηγέτης, ιδρυτής μιας παγκόσμιας υπερδύναμης. Είχε στρατηγική σκέψη και μπόρεσε να προωθήσει οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που διαμόρφωσαν ποιοτικά μια νέα χώρα, στην οποία ο εργαζόμενος άνθρωπος αισθανόταν τη σιγουριά και την κοινωνική υπεράσπιση. Ο Στάλιν είναι η Μεγάλη Νίκη. Δε θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την πολιτική της εκβιομηχάνισης, της προετοιμασίας στελεχών, της μορφωτικής μεταρρύθμισης. Ο Στάλιν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους διπλωμάτες και πολιτικούς, που κατάφερε να ενώσει, μπροστά στον κίνδυνο της παγκόσμιας κυριαρχίας της φασιστικής πανούκλας, διαφορετικές χώρες και δυνάμεις. Για να κρίνει κάποιος τον Στάλιν πρέπει να τον προσεγγίσει με τις διαλεκτικές μεθόδους αποτίμησης. Καμία προσπάθεια ταύτισης με τις διώξεις και τις μεμονωμένες παραβιάσεις της νομιμότητας δεν μπορεί να χαρακτηρίσει αυτήν τη σύνθετη, δραματική και ηρωική εποχή της ιστορίας της χώρας μας. Οσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτήν την εποχή, όλο και περισσότερο η ανθρωπότητα θα καταλαβαίνει ότι ο 20ός αιώνας ήταν ο αιώνας των Λένιν και Στάλιν».
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Στη βελτίωση της ζωής των μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο θα εστιαστεί ο πρώτος γύρος συνομιλιών για τον καθορισμό του καθεστώτος της περιοχής τον ερχόμενο μήνα στη Βιέννη, δήλωσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής των επικείμενων συνομιλιών, Μάρτι Αχτισαάρι. Παραδέχθηκε πως η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης θα είναι «δύσκολη υπόθεση», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας «μέσα στους επόμενους 12 μήνες».
Πρόσθεσε πως σε επόμενο στάδιο στόχος θα είναι η βελτίωση της οικονομίας του Κοσσυφοπεδίου με τη συμβολή, όπως είπε, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, της ΕΕ και της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο...
Δεν παρέλειψε να ασκήσει πιέσεις στη σερβική πλευρά καλώντας τη να δει «ρεαλιστικά» την «απαραίτητη» συμμετοχή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στους θεσμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης λέγοντας (εν είδει «προειδοποίησης») πως «κανείς δε θέλει να τερματιστεί η διαδικασία με την έξοδο των Σέρβων απ' το Κοσσυφοπέδιο»! Επανέλαβε πως παρότρυνε τη σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου να «συμμετάσχει στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης με τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου και να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον της μαζί με τις άλλες μη αλβανικές κοινότητες»...
Προχτές, ο Αχτισαάρι συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, η οποία του ανακοίνωσε το διορισμό του Φρανκ Ουίσνερ στη θέση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ. Ο Ουίσνερ είναι νυν αντιπρόεδρος της πολυεθνικής ασφαλιστικής εταιρίας «Αμέρικαν Ιντερνάσιοναλ Γκρουπ», πρώην στέλεχος της «Ενρον», πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και Αμυνας και πρώην πρέσβης «καριέρας» σε Ινδία, Φιλιππίνες, Ζάμπια και Αίγυπτο.
ΝΤΟΒΕΡ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε χθες ότι η θεωρία του «ευφυούς σχεδιασμού» δεν πρέπει να διδάσκεται στα αμερικανικά σχολεία. Η απόφαση εναντίον της εισαγωγής της θεωρίας στα σχολικά προγράμματα, η οποία υποστηρίζει στην ουσία της ότι το σύμπαν δεν μπορεί παρά να δημιουργήθηκε από μια «ανώτερη δύναμη», συνοδεύτηκε με την κρίση ότι ως επιστημονική αλήθεια πρέπει να διδάσκεται η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου. To θέμα προέκυψε, όταν με προσφυγή τους 11 γονείς σε σχολείο του Ντόβερ στην πολιτεία Πενσιλβάνια, είχαν ζητήσει να σταματήσει να διδάσκεται η εν λόγω θεωρία του «ευφυούς σχεδιασμού».
Οι υποστηρικτές της θεωρίας - πολλοί «τυχαίνει» να ανήκουν στο ίδιο ιδεολογικό στρατόπεδο με τον Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους, που έχει ρητά τοποθετηθεί υπέρ της - κατέκριναν την απόφαση επειδή «περιθωριοποιεί» τους πιστούς. Ωστόσο, οι πολέμιοι της εισαγωγής της θεωρίας στα σχολεία επικροτούν την απόφαση, θεωρώντας ότι προωθεί το διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας.
Το θέμα - που απασχολεί πλέον την πλειοψηφία των πολιτειών που συγκροτούν τις ΗΠΑ - εντάσσεται, σύμφωνα με αναλυτές, στο ρεύμα της συντηρητικοποίησης και οπισθοδρόμησης που διατρέχει τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας. Μάλιστα, διάφορες οργανώσεις της αμερικανικής θρησκευτικής δεξιάς χαρακτήριζαν, εν εξάλλω, χθες την απόφαση ως «επικίνδυνο προηγούμενο». Σημειώνεται ότι νωρίτερα φέτος η πολιτεία του Κάνσας πέρασε νόμο, που προβλέπει ότι οι φοιτητές πρέπει να ενημερώνονται πως η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου είναι «αμφιλεγόμενη».