Μια βδομάδα μετά την καταφανέστατη πρόκληση, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν να «σφυρίζουν» αδιάφορα
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου θεωρεί απαράδεκτο να μην έχετε χαρακτηρίσει ακόμη παράνομη την απόλυση της εγκύου εργαζόμενης Μανωλοπούλου Τσαρίγια Τόνγκμανγκ Αλκηστης, τη στιγμή που γνωρίζετε και έχουν καταγραφεί τα πραγματικά περιστατικά γύρω από την υπόθεση», σημειώνει σε επιστολή του το ΕΚΖ. Το οποίο μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποιούν ήδη εξορμήσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων του νησιού και την ακύρωση της άδικης απόλυσης, ενώ πολλές είναι ήδη οι αντιδράσεις από σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς.
Θυμίζουμε ότι στις 13 Αυγούστου, τα καταστήματα βρεφικών ειδών «Ροζαλί» στη Ζάκυνθο απέλυσαν τη νεαρή κοπέλα που εργαζόταν εκεί από το Δεκέμβρη του 2007, κάνοντας πράξη απειλές του τύπου «ή ρίχνεις το παιδί ή φεύγεις από τη δουλειά» που είχαν προηγηθεί. Την εργοδοσία (που συν τοις άλλοις χρωστά δεδουλευμένα στην εργαζόμενη - την οποία πλήρωνε για πέντε μέρες αν και δούλευε έξι - αλλά και ένσημα) έσπευσε ήδη να στηρίξει και η αστυνομία, που είχε προχωρήσει στη σύλληψη τεσσάρων συνδικαλιστών επειδή έγραφαν σε τοίχους συνθήματα όπως «Η δίωξη της μητρότητας από τα καταστήματα "Ροζαλί" δε θα περάσει».
Παρά την καταφανέστατη πρόκληση από την πλευρά της εργοδοσίας, η Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία κατέφυγαν το Εργατικό Κέντρο και η εργαζόμενη, οχυρώθηκε πίσω από νομικίστικα επιχειρήματα και απέφυγε να κινηθεί κατά της εταιρείας.
Το ταξικό κίνημα πρωτοστατεί στη μάχη ώστε να πάρει μαζική απάντηση από την εργατική τάξη η πολιτική που ιδιωτικοποιεί τον Οργανισμό
Αμεση ήταν η απάντηση του ΠΑΜΕ στα κυβερνητικά σχέδια για τον ΟΣΕ (φωτ. από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών την περασμένη Τετάρτη) |
Οι συνέπειες από την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στον Οργανισμό. Αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, που θα κληθούν να χρυσοπληρώσουν πολύμορφα τη δήθεν «εξυγίανση» του ΟΣΕ, στο όνομα του να δοθεί αυτός «καθαρός» από εργασιακά δικαιώματα και άλλα «βαρίδια» στους ιδιώτες. Γι' αυτό και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αναδεικνύει την αναγκαιότητα όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από κλάδο δουλειάς, να μπουν στη μάχη ώστε να μην περάσουν τα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου, για αποκλειστικά δημόσιες συγκοινωνίες και μεταφορές στην υπηρεσία του λαού. Αυτό το σκοπό υπηρετούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που άμεσα πήρε το ΠΑΜΕ μετά την ανακοίνωση του σχεδίου, αλλά και το πρόγραμμα δράσης που έχει χαράξει για το επόμενο διάστημα.
Η λειτουργία των σιδηροδρόμων με γνώμονα το κέρδος θα έχει ως άμεση πρακτική συνέπεια το χτύπημα του λαϊκού εισοδήματος. Το Δεκέμβρη του 2008 θα ανακοινωθεί η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων των τρένων, η οποία αναμένεται να φθάσει μέχρι και 100%. Ταυτόχρονα, εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα θα κληθούν εκβιαστικά να πληρώσουν ξανά και ξανά, προκειμένου να μην περιοριστούν ή ακόμα και να καταργηθούν δρομολόγια που δεν αποφέρουν κέρδος. Το χαράτσωμα θα επιτευχθεί μέσω της χρηματοδότησης αυτών των δρομολογίων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το κόστος της οποίας θα μετακυλιστεί στο λαό.
Η ανασυγκρότηση του ΟΣΕ προβλέπει μεταξύ άλλων την τεράστια μείωση του προσωπικού κατά 40% και πλέον (από περίπου 7.000 εργαζόμενους να φθάσουν στους 4.000), τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις είναι 2.500! Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εισαγωγή και γενίκευση νέων, πιο ευέλικτων μορφών εργασίας στον ΟΣΕ, θα οδηγήσει στην εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης του εναπομείναντος προσωπικού. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το νέο, ακόμα πιο βάρβαρο εργασιακό τοπίο θα θέσει νέα ζητήματα ασφάλειας του προσωπικού αλλά και των επιβατών.
Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που υλοποίησαν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, φροντίζοντας να βάλουν τα θεμέλια (διάσπαση του ΟΣΕ, δημιουργία θυγατρικών, ανάθεση έργων σε ιδιώτες εργολάβους και άλλα) για τις σημερινές εξελίξεις με τη στήριξη πάντα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον, πέρα από τις επιμέρους πολιτικές που εφαρμόστηκαν στον ΟΣΕ η ιδιωτικοποίηση - απελευθέρωση των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και μεταφορών εντάσσεται στους γενικότερους αντιδραστικούς σχεδιασμούς σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως ήδη έχει συμβεί με τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια.
Αλλοι 14 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι στη Λάρισα, καθώς έκλεισε το αρτοζαχαροπλαστείο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΙΣΤΑΣ και ΥΙΟΣ», επί της οδού Φαρσάλων. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και ενωμένοι να παλέψουν για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το κλείσιμο επιχειρήσεων και οι συνεχείς απολύσεις εργαζομένων αποδεικνύουν ότι η πραγματική ανεργία στο νομό αυξάνει, αντί να μειώνεται, διαψεύδοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί μείωσης των ανέργων.