ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Η ώρα των υπολογισμών και των εκτιμήσεων

Σκηνή διάσωσης από την Τσεχία

Associated Press

Σκηνή διάσωσης από την Τσεχία
Το λογαριασμό των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες καλούνται τώρα να υπολογίσουν οι κυβερνήσεις των χωρών που επλήγησαν. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα υποδεχτεί τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Βλαντίμιρ Σπίνλα, τον καγκελάριο της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Μίκουλας Τζουρίντα στο Βερολίνο, όπου την Κυριακή θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι για να εκτιμήσουν τις ανάγκες της κάθε χώρας, καθώς και για να συζητήσουν το μέγεθος της βοήθειας που αναμένεται να λάβουν από την ΕΕ. Ο Πρόντι ήδη σήμερα υποσχέθηκε 50 εκατομμύρια ευρώ για την Τσεχία (ποσό βέβαια ελάχιστο σε σχέση μ' αυτό που θα χρειαστεί για να καλυφθούν πλήρως οι ζημιές). Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, Λέτσεκ Μίλες και Πέτερ Μεντγκιέσι αντίστοιχα, ενδέχεται να συμμετάσχουν επίσης στη συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων, οι καγκελάριοι της Αυστρίας και της Γερμανίας αναμένεται να ζητήσουν από το Ρομάνο Πρόντι να επιδειχτεί από πλευράς ΕΕ ελαστικότητα σε περίπτωση που τα ελλείμματα στις δύο αυτές χώρες ξεπεράσουν το όριο του 3% του ΑΕΠ, εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσαν την Πέμπτη οι δύο άντρες, το θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος καθίσταται πλέον δευτερεύον.

Η εξέλιξη αυτή εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτηματικά σχετικά με τη λογική της εφαρμογής των οδηγιών του Συμφώνου Σταθερότητας (που ορίζει ότι το δημόσιο έλλειμμα στις χώρες της Ευρω-ζώνης δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ), που υποχρεώνει τις χώρες της Ευρω-ζώνης σε αυστηρή λιτότητα.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως είναι πρόωρο να ξεκινήσει από τώρα μια συζήτηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι πλημμύρες, στην τήρηση των δεσμεύσεων έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οσον αφορά τα μέτωπα της κακοκαιρίας, οι αρχές στη Γερμανία ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη ως τώρα καταστροφή στην πόλη της Δρέσδης. Η στάθμη του ποταμού Ελβα συνέχισε χτες Παρασκευή να ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να ξεπεράσει τα 9,2 μέτρα, γεγονός που ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια επιφυλακής των 8,17 μέτρων. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ σε μεγάλο κίνδυνο από τα νερά βρίσκονται μνημεία της πόλης, όπως η Οπερα του Σέμπερ και έργα τέχνης που φυλάσσονται στα μουσεία της.

Στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, υπάρχουν σημάδια ύφεσης, καθώς τα νερά του ποταμού Βτλάβα σε σχέση με την Τετάρτη έχουν υποχωρήσει περίπου 3 μέτρα. Οι πλημμύρες ωστόσο απειλούν ακόμα πόλεις και χωριά στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ ως τώρα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 13 άτομα, καθώς και τη μετακίνηση τουλάχιστον 200.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους.

Στη Σλοβακία υπάρχουν ελπίδες ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, καθώς ο Δούναβης αφού έφτασε στο υψηλότερο σημείο του την Παρασκευή υποχώρησε χωρίς να δημιουργήσει εκτεταμένες ζημιές. Υπενθυμίζεται ότι συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ευρώπη από την κακοκαιρία έχει φτάσει τους 103 (59 από αυτούς στη Ρωσία και 14 στη Γερμανία).

Εξάλλου, θύματα από πλημμύρες και καταστροφές υπάρχουν και στο Μεξικό, όπου την Πέμπτη μετά από ξαφνικές καταρρακτώδεις βροχές κατέρρευσαν δύο φράγματα στις πολιτείες Ζακατέκας και Λουίς Ποτόσι, στα βόρεια της χώρας, αφήνοντας πίσω14 νεκρούς, ενώ περίπου 7.000 είναι οι πληγέντες. Θύματα από πλημμύρες αναφέρονται και στην περιοχή του Γκολεστάν στο Βορειοανατολικό Ιράν. Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από υπερχείλιση ενός ποταμού τη Δευτέρα έχουν πλήξει περίπου 180 χωριά, ενώ τα θύματα -όπως αναφέρει το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων - είναι περίπου 40 (ακόμη 30 άτομα, που επέβαιναν σε λεωφορείο, αγνοούνται).

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ανοιξαν τους απόρρητους φακέλους της περιόδου 1964-1968

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά από αναβολές και πολύμηνες καθυστερήσεις, δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αναφέρονται στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία την πολυτάραχη περίοδο 1964-1968.

Στις αμέτρητες σελίδες του πολυαναμενόμενου 16ου τόμου των «Εξωτερικών Σχέσεων» της Ουάσιγκτον με Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα καταγράφονται οι κινήσεις και επεμβάσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης του τότε Προέδρου Λίντον Τζόνσον, αλλά και του ίδιου προσωπικά, στα ταραγμένα γεγονότα που αφορούν στη δικτατορία των συνταγματαρχών στην Αθήνα και σε κινήσεις που δρομολόγησε η Ουάσιγκτον και που οδήγησαν, μετέπειτα, στην αιματηρή επέμβαση του «Αττίλα» στην Κύπρο.

Τα μείζονος ιστορικής και πολιτικής σημασίας (και μέχρι πρότινος απόρρητα) έγγραφα των αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα υποθέσεων, όπως:

-- Τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη συνοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

-- Τις απόπειρες Αμερικανών αξιωματούχων να μηχανευτούν μια λύση για την Κύπρο που θα ικανοποιούσε τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

-- Την έντονη ανάμειξη των ΗΠΑ στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας. Το ρόλο των ΗΠΑ στην κίνηση των συνταγματαρχών τον Απρίλη του 1967, που επέφερε τη δικτατορία στην Ελλάδα, αλλά και την καταγραφή των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα για το Κυπριακό.

Στο 16ο τόμο των αρχειακών εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συγκαταλέγεται και η εκτεταμένη παρουσίαση εκτιμήσεων και αναλύσεων ανώτατων και ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων, γερουσιαστών, επιχειρηματιών και συμβούλων του τότε Προέδρου Λίντον Τζόνσον καθώς - εξυπακούεται - και «εκθέσεις» τότε αξιωματούχων των πρεσβειών των ΗΠΑ σε Αθήνα και Αγκυρα.

Η σημασία των πάμπολλων στοιχείων που καταγράφονται στα επίσημα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να αναλυθεί και να εκτιμηθεί προσεχώς, καθώς χρήζουν ενδελεχούς μελέτης και ανάλυσης, όχι μόνον από τους σημερινούς ιστορικούς αλλά και από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας...

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πυρά και αλληλοκατηγορίες

ΜΟΥΖΑΦΑΡΑΜΠΑΝΤ, ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Στις νέες ανταλλαγές πυρών βαρέως πυροβολικού χτες ανάμεσα στις δυνάμεις Ινδίας και Πακιστάν στα σύνορα του διαφιλονικούμενου Κασμίρ υπήρξαν και «παράπλευρες απώλειες», όταν μια οβίδα χτύπησε λεωφορείο και τραυμάτισε έξι επιβαίνοντες σ' αυτό, εκ των οποίων τρεις βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις αρχές του Πακιστάν.

Η ανταλλαγή των πυρών πυροβολικού καταγράφεται μια μέρα μετά την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ινδίας, που γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου, στην ομιλία του για την οποία ο εθνικιστής πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ εξαπέλυσε σφοδρά φραστικά πυρά κατά του Πακιστάν το οποίο, όπως είπε, «εξακολουθεί να στηρίζει τη διασυνοριακή τρομοκρατία» στο Κασμίρ. Από την άλλη πλευρά, ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ινδίας ότι διοργανώνει «εκλογές κωμωδία» στο κρατίδιο (δεν του είχε πει κανείς την παροιμία με το σχοινί και το σπίτι του κρεμασμένου προφανώς...).

Από την άλλη ούτε η κυβέρνηση Βάτζπαϊ έχει καθαρή «φωλιά», αφού εξακολουθεί να αρνείται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Κασμίρ (σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΑ/ΟΗΕ του 1948 και το 1949), δίνοντας τροφή στις κατηγορίες του Πακιστάν περί «παράνομης κατοχής» της περιοχής.

Νέες επιθέσεις Τσετσένων αυτονομιστών

ΜΟΣΧΑ.--

Ομάδες Τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών επιτέθηκαν χτες το πρωί σε τρία χωριά της νότιας Τσετσενίας, με αποτέλεσμα το θάνατο πέντε Τσετσένων αστυνομικών και δύο αμάχων. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αρκέστηκε να μη σχολιάσει τις αιματηρές επιθέσεις, αρκούμενο να ανακοινώσει πως η κατάσταση στη νότια Τσετσενία «είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των ομοσπονδιακών δυνάμεων».

Στο μεταξύ, η γραμματέας της οργάνωσης «Μητέρες Στρατιωτών», Βαλεντίνα Μελνίκοβα, δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Ηχώ της Μόσχας» πως απ' τον Οκτώβριο του 1999 (οπότε άρχισε η ρωσική επέμβαση) έως τον περασμένο Ιούνιο, έχουν σκοτωθεί κατά τις επιθέσεις Τσετσένων αυτονομιστών περίπου 11.000 Ρώσοι στρατιώτες και αστυνομικοί. Η Μελνίκοβα πρόσθεσε πως στον απολογισμό αυτό δεν περιλαμβάνονται μόνο τα θύματα στα πεδία των μαχών, αλλά και αυτοί που υπέκυψαν αργότερα στα τραύματά τους.

Αντίθετα, τα τελευταία επίσημα ρωσικά στοιχεία, που αναφέρονται στην περίοδο Αύγουστος 1999 έως Ιούλιος τρέχοντος έτους καταγράφουν πως τα θύματα απ' την πλευρά των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων, σε Τσετσενία και Νταγκεστάν, ανέρχονται σε 4.249.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ