Τρόπους για την ανακούφιση των αμάχων, που πλήττονται ιδιαίτερα από τις σφοδρές συγκρούσεις, αναζητεί από χτες υψηλόβαθμη αξιωματούχος του ΟΗΕ... |
Ως γνωστόν η Μπουτάινα Σαάμπαν, με την ιδιότητα της απεσταλμένης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, ξεκίνησε από χτες (Τρίτη) επίσκεψη στο Πεκίνο, πραγματοποιώντας κύκλο επαφών με τη σινική ηγεσία, ξεκινώντας πρώτα με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί.
Στο μεταξύ το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «ΙΡΝΑ» μετέδωσε δηλώσεις του Σύρου πρέσβη στην Τεχεράνη Χαμέντ Χασάν ότι η συριακή κυβέρνηση «θα χαιρέτιζε» την πραγματοποίηση διαλόγου με οργανώσεις της αντιπολίτευσης για τερματισμό της σύρραξης υπό την προϋπόθεση ότι οι όποιες συνομιλίες «θα ήταν υπό την εποπτεία του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ». Ωστόσο, αυτός ο όρος είναι βέβαιος ότι θα απορριφθεί από τις δυνάμεις της λεγόμενης συριακής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, κίνηση για «αποπομπή» της Συρίας από τον 57μελή Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) προωθεί από χτες η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες που επιχειρούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του οργανισμού στη Τζέντα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΙΣ Εκμελεντίν Ιχσάνογλου δήλωσε ότι η σχετική πρόταση έχει ήδη εγκριθεί από την εκτελεστική επιτροπή του οργανισμού και θα υποβαλλόταν χτες στην υπουργική σύνοδο.
Εντούτοις, είναι βέβαιο πως σε αυτή τη σύνοδο ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα επιχειρήσει να παίξει το ρόλο του αντίθετου πόλου και να συσπειρώσει όσες δυνάμεις μπορεί πίσω από τη Συρία. Ο Αχμαντινετζάντ πριν την αναχώρηση του για τη Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε τη σύνοδο του ΟΙΣ «ιστορική δοκιμασία για οικοδεσπότες και συμμετέχοντες όσον αφορά στην προστασία μακροπρόθεσμων στόχων, αξιοπρέπειας και βασικών δικαιωμάτων των μουσουλμανικών εθνών»...
Τέλος, τρόπους αύξησης της έκτακτης βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Συρίας, που πλήττεται ιδιαίτερα από τις συγκρούσεις στρατού και των λεγόμενων αντικυβερνητικών δυνάμεων, αναζητεί από χτες στη Δαμασκό η επικεφαλής Ανθρωπιστικών Αποστολών του ΟΗΕ Βάλερι Αμος. Η Αμος πραγματοποιεί σειρά επαφών με ανώτερους Σύρους αξιωματούχους, στελέχη της Ερυθράς Ημισελήνου και άλλων οργανώσεων αρωγής, ενώ στελέχη του ΟΗΕ σημείωναν πως η τριήμερη επίσκεψή της σε Συρία και Λίβανο δεν θα πετύχει εάν δεν γίνει εκεχειρία.
ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Ο συνωστισμός των ξένων πολυεθνικών του πετρελαίου για την υπογραφή συμβολαίων εκμετάλλευσης των πλούσιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Ιρακινού Κουρδιστάν, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση του Ιράκ συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις ειδικά υπό το σκεπτικό των εξελίξεων στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Ουσιαστικά πρόκειται για το άλλο το πιο σκοτεινό και δυσανάγνωστο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται στην περιοχή.
Η ρωσική «Gazprom» και ο γαλλικός όμιλος «Total» είναι οι δύο εταιρείες που υπέγραψαν συμβόλαια το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Η «Gazprom» πήγε για λόγους «δημοσίων σχέσεων και στη Βαγδάτη» ενώ η «Total» όχι. Χτες η κυβέρνηση του Ιράκ της απέστειλε τελεσίγραφο: «Για να κλείσει η υπόθεση αυτή, ζητήθηκε από την "Total" να αποσυρθεί από το πετρελαϊκό πεδίο της Χελφάγια στο Νότιο Ιράκ, δίνοντάς της τη δυνατότητα να πουλήσει το μερίδιό της σε άλλες εταιρίες ή να διακόψει το συμβόλαιό της με το Κουρδιστάν», εξήγησε ο Χουσεΐν αλ-Χαριστάνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπεύθυνος για την Ενέργεια, δίχως ωστόσο να διευκρινίζει ποια είναι η προθεσμία που δόθηκε στην «Total» προκειμένου να λάβει μια απόφαση.
Η αυτόνομη κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν υπέγραψε δεκάδες πετρελαϊκά συμβόλαια με ξένες εταιρίες - μία πρακτική που ξεκίνησαν οι αμερικανικές «Chevron Exxon Mobil» - χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης, η οποία απαιτεί οι διαπραγματεύσεις να γίνονται μέσω του υπουργείου Πετρελαίου και θεωρεί παράνομο κάθε συμβόλαιο που υπογράφεται δίχως να τηρηθεί η διαδικασία. Πρακτική που μέχρι πρόσφατα είχαν αποφύγει οι ξένες πολυεθνικές προκειμένου να μη βρεθούν σε τροχιά σύγκρουσης με τη Βαγδάτη η οποία όμως τροποποιήθηκε.
Ομως, η αυτόνομη κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν συνεργάζεται πλέον με την Τουρκία ούτως ώστε να διοχετεύεται το πετρέλαιο μέσω του αγωγού Κιρκούκ - Τζεϊχάν, παρέκαμψε το εμπόδιο «Βαγδάτη», αλλά προκάλεσε τρομακτικές εντάσεις μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και της τουρκικής.
Η απόφαση των πολυεθνικών για απευθείας διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν υπονομεύει τη συνοχή και την εδαφική κυριαρχία του Ιράκ καθώς εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζεται «η ανεξάρτητη» κυβέρνηση. Παράλληλα, υπονομεύεται με αυτό τον τρόπο η κυριαρχία και του Ιράν και της Συρίας που επίσης έχουν κουρδικούς πληθυσμούς. Ειδικά, όσον αφορά τους Κούρδους της Συρίας, μπορεί μεν να μην θεωρείται μεγάλη μειονότητα - αποτελούν το 9% του συνολικού πληθυσμού, περίπου 1,6 εκατομμύρια άτομα - όμως εξαιτίας του γεγονότος ότι οι περιοχές που κατοικεί η κουρδική μειονότητα είναι αμιγώς κουρδικές προσφέρει την πλεονεκτικότερη λύση για την απευθείας διάθεση του κουρδικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τόσο τη Βαγδάτη όσο και την Αγκυρα.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Περιοδεία σε τρεις χώρες της Ανατολικής Αφρικής ξεκίνησε ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλον στο πλαίσιο προσπαθειών του Τελ Αβίβ να αναβαθμίσει στρατηγικά την παρουσία του στην Υποσαχάρεια Αφρική και να ανακόψει την επιρροή ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.
Πρώτος σταθμός περιοδείας του Ισραηλινού αξιωματούχου είναι η Κένυα, στην οποία ο Αγιαλον συμμετείχε στην τελετή έναρξης προγράμματος καθαρισμού και επανακατοίκησης μολυσμένων περιοχών πέριξ της Λίμνης Βικτώρια σε συνεργασία με το Γερμανό υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ντιρκ Νίμπελ. Στην Ουγκάντα επρόκειτο να εγκαινιάσει μία νέα πτέρυγα αποκατάστασης τραυματιών σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Καμπάλα που φτιάχτηκε με ισραηλινά κονδύλια.
Σύμφωνα με τον Αβι Γράνοτ, υποδιευθυντή του τμήματος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών για την Αφρική, η περιοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών εντάσσεται στο πλαίσιο προσπαθειών που καταβάλλει το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις του με διάφορες αφρικανικές χώρες που «ολοένα και περισσότερο αναζητούν από το Ισραήλ καθοδήγηση σχετικά με το πώς να εξασφαλίσουν τα σύνορά τους και να πολεμήσουν την ισλαμική τρομοκρατία». Ο Γκράνοτ, μιλώντας σχετικά στην ισραηλινή εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ», ανέφερε δύο κριτήρια αναθέρμανσης των σχέσεων του Ισραήλ με χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής: α) Ο εκδημοκρατισμός, η σταθεροποίηση και η οικονομική ανάπτυξη που διαδραματίζεται σε χώρες όπως η Γκάνα, η Μποτσουάνα, η Αιθιοπία, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Τόγκο και η Ρουάντα, που ενδιαφέρονται «για την ισραηλινή τεχνογνωσία και επενδύσεις σε ενέργεια, γεωργία, υγεία και υποδομές». β) Το δεύτερο κριτήριο σχετίζεται με τις υποτιθέμενες «αλλαγές» σε βορειοαφρικανικές χώρες της λεγόμενης «Αραβικής άνοιξης», όπως η Λιβύη.
Σε άλλο σημείο ο Ισραηλινός διπλωματικός αξιωματούχος σημείωσε, με αφορμή την περιοδεία του Αγιαλον, ότι χώρες στο Κέρας της Αφρικής όπως η Ερυθραία, η Σομαλία και το Τζιμπουτί είναι «ιδιαιτέρως σημαντικές» για το Τελ Αβίβ «όχι μόνον γιατί από κει πετούν προς ανατολάς τα ισραηλινά αεροπλάνα και περνούν τα ισραηλινά πλοία προκειμένου να εξέλθουν της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά και γιατί η περιοχή μετατρέπεται σε χώρο όπου το Ιράν αναζητεί επιρροή».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΙΝΣΚ.--
Ενα «πολύ ξεκάθαρο μήνυμα» θα στείλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Λευκορωσία σε ό,τι αφορά τη διπλωματική ένταση που επικρατεί ανάμεσα στο Μινσκ και τη Στοκχόλμη λίγες εβδομάδες αφότου σουηδικό αεροσκάφος έριξε από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας λούτρινα αρκουδάκια που μετέφεραν μηνύματα για «ελευθερία της έκφρασης» και «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάκληση όλου του προσωπικού της πρεσβείας της Λευκορωσίας στη Σουηδία, ενώ προηγούμενα η Σουηδία είχε απελάσει δύο διπλωμάτες και είχε αρνηθεί να δεχθεί το νέο πρεσβευτή στη χώρα. Το Μινσκ, στη συνέχεια, ζήτησε από τη Σουηδία να κλείσει έως τις 30 Αυγούστου την πρεσβεία της στο Μινσκ, λίγες μόλις ημέρες μετά την απέλαση του Σουηδού πρέσβη Στέφαν Ερικσον, κατηγορώντας τον ότι «είχε επαφές με αντιπολιτευόμενες ομάδες και ότι κατέστρεψε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».
Ευρωπαίος διπλωμάτης υποστήριξε την Παρασκευή πως η διπλωματική ένταση που επικρατεί δεν αφορά μόνο τη Σουηδία και τη Λευκορωσία, αλλά επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις της ΕΕ με τη Λευκορωσία. Τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε, όλοι οι πρεσβευτές της Λευκορωσίας θα λάβουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα όπου θα εκφράζεται η πλήρης αλληλεγγύη με τη Σουηδία. Δεν υπήρξε ωστόσο ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων που θα λάβει η ΕΕ. Την Παρασκευή το πρακτορείο «Ρία Νόβοστι» είχε μεταδώσει πως διπλωματική πηγή της ΕΕ, κρατώντας την ανωνυμία της, σημείωσε πως πιθανά να ανακληθούν όλοι οι πρεσβευτές της Λευκορωσίας από τις χώρες της ΕΕ.
Η διένεξη αυτή είναι η πιο πρόσφατη που σημειώνεται ανάμεσα στη Λευκορωσία και στις χώρες της Δύσης, ιδιαίτερα την ΕΕ, που έχει επιβάλει κυρώσεις κατά του Προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης».