Associated Press |
Από την ώρα της καταμέτρησης |
Ενα όνομα επικρατεί από άκρη σε άκρη στην Ευρώπη, αυτό του ηγέτη της κεντροδεξιάς στην Ιταλία, που είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών και αποδεικνύεται ένας «εχθρός» για την «πολιτισμένη Ευρώπη» των Βρυξελλών και όχι μόνο, που εδώ και εβδομάδες έχουν εξαπολύσει έναν απίστευτο πόλεμο εναντίον του. Αραγε, οι Ιταλοί ψηφοφόροι προτίμησαν ως «καταναλωτές» τον καλύτερο πωλητή «πλαστικών ονείρων» ή αποδείχτηκαν πιο ώριμοι από όσους κατήλθαν στον εκλογικό στίβο, προτιμώντας τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι να εφαρμόσει τη «φιλελεύθερη ατζέντα» του, παρά την «κεντρο-αριστερή Ελιά» να εφαρμόσει τη «φιλελεύθερη ατζέντα του Μπερλουσκόνι»;
Η μάχη εξελισσόταν σε θρίλερ, με συνεχείς ανατροπές υπέρ του «Οίκου των Ελευθεριών» ή της «Ελιάς». Πάντως, το αποτέλεσμα έδειξε κεντροδεξιά, με το συνασπισμό του Μπερλουσκόνι να κερδίζει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Το κόμμα του Μπερλουσκόνι, η «Φόρτσα Ιτάλια», με ποσοστό γύρω στο 30%, αναδεικνύεται στο πρώτο κόμμα της Ιταλίας, εξουδετερώνοντας επιπλέον τα πιο εξτρεμιστικά στοιχεία της «Λέγκας του Βορρά» του Ουμπέρτο Μπόσι, αφού ουσιαστικά την απορρόφησε, προσθέτοντας τη μυθική Παδανία στην «περιουσία» του και εξαναγκάζοντας πιθανά τον Μπόσι, σε εθελουσία έξοδο και συνταξιοδότηση.
Πάντως, οι εκλογές αυτές σηματοδότησαν, εκτός από την αλλαγή στη σκυτάλη της εξουσίας, και μία δομική αλλαγή στη διάρθρωση της πολιτικής δύναμης, τουλάχιστον της δεξιάς. Το «Φόρτσα Ιτάλια» δεν είναι η καινούρια χριστιανοδημοκρατία, αφού διαφέρει ριζικά από την παλιά ιταλική χριστιανοδημοκρατία. Οι αναλυτές το κατατάσσουν ως ένα κόμμα πολύ πιο συντηρητικό. Ενα μείγμα από κόμμα προσωπικό και επαγγελματικό, μισό λαϊκό και μισό καθολικό, με έντονο εθνικισμό και με έναν αποτελεσματικό προπαγανδιστικό μηχανισμό.
Από την άλλη, η άνοδος στην εξουσία του Μπερλουσκόνι θα πυροδοτήσει και ριζικές αλλαγές στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, που, για κάποιους αναλυτές, «θα είναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, που μπορεί να αποδειχθεί αιματηρό». Και αυτό γιατί η «Ελιά» κυβέρνησε την Ιταλία στην πιο δύσκολη φάση της πρόσφατης ιστορίας της, αλλά κυβέρνησε ουσιαστικά διαχειριστικά, «χωρίς, όμως, να κάνει τις τομές που χρειαζόταν η ιταλική κοινωνία». Δύο ακόμη σημαντικά στοιχεία αυτών των εκλογών πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το ένα είναι ο διαφαινόμενος καταποντισμός των «Αδεσμεύτων», των κομμάτων, δηλαδή, που επιδίωκαν να εμφανιστούν ως η τρίτη δύναμη, αλλά και η άνοδος της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης», παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες και το «τερατώδες» εκλογικό σύστημα, που ουσιαστικά αφαιρούσαν ψήφους. Ενα ακόμη στοιχείο είναι η υψηλή συμμετοχή στην ψηφοφορία. Πέρα από το θλιβερό θέαμα των τεραστίων ουρών έξω από τα εκλογικά τμήματα, για το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο υπουργός Εσωτερικών, οι εκλογείς αποδεικνύονται καλύτεροι από τους εκλεγμένους. Η μεγάλη συμμετοχή αποδεικνύει ότι οι Ιταλοί εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την πολιτική.
Οσο για την Ευρώπη, με εξαίρεση το ταξίδι - αστραπή στη Ρώμη, την Κυριακή, του ηγέτη του αυστριακού «Κόμματος της Ελευθερίας», Γεργκ Χάιντερ, που πυρπόλησε για λίγο το σκηνικό, καθώς δήλωσε ότι η εκλογή του Μπερλουσκόνι θα είναι «ένα καλό πράγμα για την Ευρώπη» -και απορεί κανείς γιατί δόθηκε τέτοια έμφαση στη δήλωση του Χάιντερ, αφού ήταν ο υπότιτλος του κύριου άρθρου των βρετανικών «Τάιμς» - οι αντιδράσεις ήταν φειδωλές και μουδιασμένες, παρά τον υπόκωφο θόρυβο που τις συνόδευε. Επισήμως, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν επίσημα τη νίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αν και διπλωμάτες επισήμαναν, ωστόσο, πως οι κυβερνήσεις των Δεκαπέντε δεν έχουν άλλη δυνατότητα από το αποδεχτούν τη δημοκρατική επιλογή του λαού της Ιταλίας.
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-
Τα αποτελέσματα που έδωσαν οι κάλπες στις πρόωρες και χαρακτηριζόμενες ως πιο κρίσιμες εκλογές στην πιο προβληματική αυτόνομη περιοχής της Ισπανίας, χρήζουν ευρύτερης ανάλυσης και μάλιστα από κάποια χρονική απόσταση, καθώς θα μπορούσαν όλοι να θεωρηθούν εν μέρει νικητές και ηττημένοι. Με μία εξαίρεση: το «Εουσκάλ Εριταρόκ»-(Euskal Herritarrok-EH), που είδε τη δύναμή του να υποδιπλασιάζεται.
Πολλοί στόχοι όλων των κομμάτων που πήραν μέρος στις εκλογές δεν επιτεύχθηκαν, ενώ το κλίμα που επικράτησε προεκλογικά ήταν μάλλον εκρηκτικό και είχε λάβει περισσότερο τη μορφή δημοψηφίσματος, παρά της αμιγούς προεκλογικής εκστρατείας για την ανανέωση των 75 μελών του τοπικού Κοινοβουλίου.
Καταρχήν, τα σχεδόν 2 εκατομμύρια Βάσκοι που κλήθηκαν να πάρουν θέση με την ψήφο τους, κατόρθωσαν να αντεπεξέλθουν στην «επίθεση» που είχαν υποστεί από το κυβερνών «Λαϊκό Κόμμα» του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που ήθελε πάση θυσία να κερδίσει την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο και κατά συνέπεια να σχηματίσει την κυβέρνηση, «σε συνεργασία πάντα με τους εθνικιστές». Είχε επιδοθεί σε μια προκλητική εκστρατεία δαιμονοποίησης της οργάνωσης των βάσκων Αυτονομιστών, της ΕΤΑ, ενώ ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός έταξε από το βήμα της Βουλής 1 τρισ. πεσέτες -πάνω από 2 τρισ. δραχμές- υπό τη μορφή επενδυτικών προγραμμάτων στους Βάσκους, εάν φυσικά αναδείξουν κυβέρνησης της αρεσκείας της Μαδρίτης. Οι Βάσκοι απλά είπαν «όχι» στην επίδειξη ισχύος από τους «Ισπανούς» και αντέκρουσαν την προσπάθεια των «κεντρικών» και εννοείτε κυρίαρχων ισπανικών πολιτικών δυνάμεων να αναλάβουν την εξουσία στην περιοχή, καθιστώντας έτσι σαφές ότι εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται την Ισπανία, παρ' όλο που διαφωνούν με τη βία που εκδηλώνεται εκ μέρους της ΕΤΑ.
Το εκλογικό Σώμα εξέφρασε την υποστήριξή του στο μετριοπαθές «Εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων» -PNV, που κυβερνά την περιοχή επί 22 χρόνια, αφότου η περιοχή απέκτησε την αυτονομία της, το 1979, και τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, κάποια στιγμή στο μέλλον, φέρνοντάς το και πάλι στην πρώτη θέση, ενώ μαζί με το άλλο εθνικιστικό κόμμα το «Εουσκάλ Αλκαρτασούνα» αποσπούν 33 από τις 75 συνολικά έδρες.
Το «Λαϊκό Κόμμα» παρά τις «επενδύσεις» και την αποδέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, Χαϊμέ Μαγιόρ Ορέχα από τις κυβερνητικές υποχρεώσεις του, προκειμένου να επικεντρώσει την προσοχή του στην προεκλογική εκστρατεία στη χώρα των Βάσκων, απέσπασε 19 έδρες. Το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» - (PSE) απέσπασε 13 έδρες, ενώ το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ υπέστη σημαντική ήττα, το Euskal Herritarrok θα έχει στο τοπικό κοινοβούλιο μόλις 7 έδρες, ενώ στο προηγούμενο είχε 11, αφού το ποσοστό του περιορίστηκε στο 10%. «Αναγνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν είναι καλά», παραδέχτηκε ο ηγέτης του ΕΗ, Αρντάλδο Οτέχι, ο οποίος στο παρελθόν έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στην ΕΤΑ. Ομως, υποστήριξε ότι πρόκειται για αποτέλεσμα «μιας εκστρατείας φόβου» των ισπανικών κομμάτων που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία των Βάσκων. Τέλος, η «Ενωμένη Αριστερά» κατέλαβε την τελευταία θέση με 3 έδρες, συμπληρώνοντας τις τελευταίες θέσεις στο Κοινοβούλιο.
Από χτες ήδη έχουν αρχίσει οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ηγέτη του PNV, Χαβιέ Αραγιούθ, για το σχηματισμός κυβέρνησης, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι τα βασκικά κόμματα μάλλον θα συνεργαστούν με το «Σοσιαλιστικό Κόμμα».
ΡΩΜΗ.-
Τις πρώτες πρωινές ώρες, με την έκδοση των πρώτων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων, ήταν ένας «θρίαμβος για τον ηγέτη» του Κεντροδεξιού Συνασπισμού «Οίκο των Ελευθεριών», Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Γύρω στο ξημέρωμα η κατάσταση ανατράπηκε και εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ, αφού ο κεντροαριστερός συνασπισμός της «Ελιάς», όχι μόνο ανένηψε αλλά έδειχνε να παίρνει κεφάλι. Τελικά μόνο χτες, ολοκληρώθηκε η εικόνα που δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στον Κεντροδεξιό Συνασπισμό.
Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα: Στη Γερουσία έχουν κριθεί 305 από τις 315 έδρες, όπου ο «Οίκος των Ελευθεριών» καταλαμβάνει τις 174 και η «Ελιά» 120. Τις υπόλοιπες 11 καταλαμβάνουν τα ανεξάρτητα κόμματα και κυρίως η «Κομμουνιστική Επανίδρυση» που συγκεντρώνει πανιταλικά ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, «Ιταλία των Αξιών» το κόμμα του Ντι Πιέτρο 3,4% η «Ευρωπαϊκή Δημοκρατία» 3,2%, η «Λίστα Μπονίνο» 2% κ.ά.
Ανάλογο και το σκηνικό στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου κρίνονται 630 έδρες, όπου ήδη έχουν κριθεί οι 457 εκ των οποίων οι 273 στον «Οίκο των Ελευθεριών», οι 175 στην «Ελιά» και 9 τα ανεξάρτητα κόμματα. Στη Βουλή δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις για τα μικρά κόμματα που πρέπει με την απλή αναλογική και το 25% των ψήφων να συμπληρώσουν το όριο των 4%. Τα αποτελέσματα είναι κεντροδεξιά 45%, κεντροαριστερά 39% και «Κομμουνιστική Επανίδρυση» 5%.
Επιπλέον, σε πάρα πολλές περιοχές διεξάγονταν ταυτόχρονα διοικητικές και δημοτικές εκλογές που αύξησαν τα ψηφοδέλτια και φυσικά το χρόνο επιλογής για τους ψηφοφόρους. Σε αυτή την περίπτωση οι Ιταλοί προτίμησαν την κεντροαριστερά, αφού προηγείται στη Ρώμη και στη Νάπολη, ενώ η Κεντροδεξιά διατηρεί τον έλεγχο του Μιλάνου και προηγείται στο Τορίνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χτες σε 1.300 πόλεις της Ιταλίας ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές.
Συγχαρητήριο μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Γραμματέα της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» για τα αποτελέσματα των εκλογών
Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απέστειλε χτες συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Γραμματέα της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης», Φάουστο Μπερτινότι, για το αποτέλεσμα του κόμματος στις ιταλικές εκλογές, το οποίο έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Φάουστο Μπερτινότι,
Δεχτείτε τα θερμά συγχαρητήρια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το καλό αποτέλεσμα του κόμματός σας, στις εκλογές της 13 Μάη. Στις δύσκολες συνθήκες μίας μεγάλης πόλωσης και πολλαπλών εκβιασμών, τα μέλη και στελέχη του κόμματός σας κατάφεραν να σταθεροποιήσουν και να αυξήσουν την εκλογική επιρροή και τους δεσμούς με τους εργαζόμενους της Ιταλίας.
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους αγώνες σας για τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και στο ΝΑΤΟ».