Αποφασιστική ώθηση στις τελματωμένες ισραηλινο - παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις για τη Χεβρώνα έδωσε η επίσκεψη - αστραπή του Ιορδανού μονάρχη Χουσεϊν στη Λωρίδα της Γάζας και στο Τελ Αβίβ, την Κυριακή. Παρά τους θετικούς οιωνούς, η υπογραφή μιας οριστικής συμφωνίας δε φαινόταν πιθανή για χτες το βράδυ. Την ίδια στιγμή, τα ακροδεξιά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου απειλούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, με απόσυρση της υποστήριξής τους στην περίπτωση που συγκατατεθεί σε απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα.
Γεμάτος αισιοδοξία και ελπίδα για θετική κατάληξη των μαραθώνιων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων για τη Χεβρώνα επέστρεψε στην Ιορδανία ο βασιλιάς Χουσεϊν, την Κυριακή το βράδυ. Ο Ιορδανός μονάρχης είχε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, την Κυριακή το πρωί, και στη συνέχεια συναντήθηκε στο Τελ-Αβίβ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στις δύο συναντήσεις παραβρέθηκε και ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος ανέβαλε την αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας των ύστατων θετικών εξελίξεων.
Αν και το περιεχόμενο των συνομιλιών, που είχε ο βασιλιάς Χουσεϊν δε γνωστοποιήθηκε επισήμως, στενοί συνεργάτες του, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι ο Ιορδανός μονάρχης κόμισε στις δύο πλευρές μια μεσολαβητική πρόταση, η οποία προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και από την ύπαιθρο της Δυτικής Οχθης μέχρι τα μέσα του 1998(και όχι τον Σεπτέμβρη του 1997 όπως προβλέπει η συμφωνία του Οσλο) και την πραγματοποίηση της αποχώρησης αυτής υπό την επίβλεψη και τις εγγυήσεις των ΗΠΑ, αλλά και της Ιορδανίας. Οπως έγινε γνωστό, από ανώτερους Παλαιστινίους αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Σάεμπ Ερακάτ, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, ο Παλαιστίνιος ηγέτης αποδέχτηκε την ιορδανική πρόταση υπό την προϋπόθεση ότι στη συμφωνία για τη Χεβρώνα θα υπάρξει ειδική σαφής συμπλήρωση που θα δεσμεύει το Ισραήλ για τήρηση του χρονοδιαγράμματος απομάκρυνσης των στρατευμάτων του από τη Δυτική Οχθη.
Θετικός ως προς την ιορδανική πρόταση εμφανίστηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον βασιλιά Χουσεϊν. Ο Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπογραφεί η σχετική συμφωνία ακόμα και μέσα στα τρέχοντα εικοσιτετράωρα. Ηδη, από χτες το πρωί, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί διαπραγματευτές επεξεργάζονται υπό το βλέμμα του Ντένις Ρος το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο, όμως, δε φαινόταν πιθανό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι χτες το βράδυ.
Η είδηση της απεμπλοκής των ισραηλινο - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων έγινε δεκτή, με ικανοποίηση, από την αιγυπτιακή ηγεσία. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, που βρίσκεται σε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, εξέφρασε την αισιοδοξία του και κάλεσε τον Αραφάτ να μην υποχωρήσει από τις βασικές του θέσεις.
Τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή τους για τη στάση του Νετανιάχου, όμως, εξέφρασαν πολλοί ακροδεξιοί βουλευτές και βουλευτές θρησκευτικών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λικούντ. Ηδη, εφτά από τα 18 μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου δήλωναν, χτες, ότι δεν πρόκειται να συγκατατεθούν σε συμφωνία για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα. Ανάλογη στάση ανακοίνωσαν ότι θα τηρήσουν και πολλοί βουλευτές της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας στο ισραηλινό Κοινοβούλιο. Τυπικά, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μπορεί να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας χωρίς να έχει την ομόφωνη έγκριση του κυβερνητικού συμβουλίου ούτε και της κοινοβουλευτικής συντηρητικής πλειοψηφίας. Μια τέτοια επιλογή, όμως, θα κάνει ιδιαίτερα δύσκολη τη θέση του στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς οι ακροδεξιοί βουλευτές απειλούν με αποχώρηση από την κυβέρνηση.
Με κινητοποίηση του στρατού προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να λειτουργήσει τις περισσότερες δημόσιες επιχειρήσεις
ΣΕΟΥΛ. -
Κορύφωση, σήμερα, των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Νότια Κορέα, και οι φόβοι εκτράχυνσης της κατάστασης και μιας αιματοχυσίας από την κυβέρνηση του Προέδρου Κιμ Γιουνγκ Σαμ, αυτήν την επίγονο του στρατιωτικού καθεστώτος που πριν σχεδόν δύο δεκαετίες είχε αιματοκυλήσει ανάλογες φοιτητικές διαδηλώσεις, γιγαντώνονται.
Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει περισσότερους από 2.500 στρατιώτες, προκειμένου να εξασφαλίσει τη λειτουργία των κυριότερων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, για την περίπτωση που αυτές επηρεαστούν από την κινητοποίηση των παράνομων εργατικών συνδικάτων της χώρας. Αγνωστος είναι ο αριθμός των δυνάμεων οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την καταστολή της σημερινής διαδήλωσης, την τρίτη βδομάδα των κινητοποιήσεων.
Στο μεταξύ η χτεσινή προσπάθεια του επικεφαλής του κυβερνώντος νοτιοκορεατικού κόμματος, Λι Χονγκ Κου, να επισκεφθεί τους ηγέτες των συνδικάτων στο ναό όπου έχουν εγκαταστήσει το αρχηγείο τους, απέβη μάταιη. Ο Κου κατάφερε να συναντήσει μόνον τον καρδινάλιο Κιμ Σου Χουάν, ο οποίος κατά πληροφορίες τάχθηκε υπέρ του αιτήματος των απεργών να βελτιωθούν οι όροι εργασίας, αν και δήλωσε ότι κατανοεί πως το νομοσχέδιο "έχει στόχο τη βελτίωση της οικονομίας".
Οι εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί δε δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από το αίτημά τους να αποσυρθεί ο νόμος ο οποίος τεκμηριώνει πρωτοφανή δικαιώματα προσλήψεων - απολύσεων για τη βιομηχανία, ενώ διατηρεί το προηγούμενο καθεστώς όσον αφορά τον συνδικαλισμό - δηλαδή, πολύ απλά, τον απαγορεύει.
Κατά αναλυτές, είναι σαφές ότι η νοτιοκορεατική κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει ένα μεικτό μοντέλο, με αναφορές "δυτικού τύπου" όσον αφορά τις δυνατότητες των βιομηχανιών να προσλαμβάνουν, να απολύουν και να παρακάμπτουν τις απεργίες, και αναφορές "ασιατικού τύπου" όσον αφορά το συνδικαλισμό (απαγορεύσεις).
Ομως αυτή η "εξυπηρέτηση" που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη βιομηχανία δείχνει να "σκοντάφτει" στην εργατική κινητοποίηση, ενώ και οι προσπάθειες των νοτιοκορεατικών βιομηχανικών ομίλων να εδραιώσουν τη θέση τους στο διεθνή ανταγωνισμό αποκτώντας δυτική τεχνογνωσία αποτυγχάνουν: χτες, αντιπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου Σιράκ δήλωσε ότι η αγορά της "Thomson Multimedia" από την "Daewoo" ακυρώθηκε οριστικά, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή "λυπηρή" αλλά οριστική.
ΛΙΜΑ.-
Ενταση επικράτησε, χτες το απόγευμα, εξαιτίας τριών ριπών αυτομάτων όπλων έξω από την ιαπωνική πρεσβεία στη Λίμα, όπου οι αντάρτες του αριστερού κινήματος Τουπάκ Αμάρου συνεχίζουν να κρατούν 74 ομήρους. Οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει το κτίριο τέθηκαν αμέσως σε επιφυλακή, όμως, η επέμβασή τους δεν κατέστη αναγκαία, καθώς καμία ασυνήθιστη κίνηση δεν έγινε αντιληπτή από το εσωτερικό του κτιρίου. Οι ριπές ακούστηκαν λίγα λεπτά μετά την έξοδο από την πρεσβεία του Μισέλ Μάινινγκ, εκπροσώπου του Ερυθρού Σταυρού.
Στο μεταξύ, αυξάνονται οι πιέσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης προς τον Περουβιανό Πρόεδρο, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, να προχωρήσει σε απευθείας διάλογο με τους αντάρτες προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πολλοί Ιάπωνες επιχειρηματίες και πολλοί υπάλληλοι και αξιωματούχοι της ιαπωνικής πρεσβείας. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της περουβιανής κυβέρνησης, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε να αρχίσει άμεσα διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Την ίδια στιγμή, απογοήτευση προκαλούσε η αναβολή της συνάντησης του Περουβιανού κυβερνητικού μεσολαβητή, Ντομινίκ Παλέρμο, υπουργού Παιδείας, με τον ηγέτη των ανταρτών του Τουπάκ Αμάρου, Νέστορ Σέρπα. Ο ηγέτης των ανταρτών έστειλε γραπτό μήνυμα στον Παλέρμο, με το οποίο καθιστούσε σαφές ότι εάν δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόταση για την απελευθέρωση των φυλακισμένων συντρόφων του δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει συνάντηση. Ο Παλέρμο απάντησε με μια νέα πρόταση για διεξαγωγή διαλόγου υπό την επιτήρηση μιας "εγγυήτριας επιτροπής" αποτελούμενης από εκπροσώπους της κυβέρνησης, των ανταρτών, του Βατικανού και του Ερυθρού Σταυρού. Οι αντάρτες επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν ζητώντας από τον Παλέρμο να επιτρέψει στις τηλεοπτικές κάμερες να εισέλθουν στην ιαπωνική πρεσβεία και να καταγράψουν την απάντησή τους. Μέχρι χτες το βράδυ, η περουβιανή κυβέρνηση δεν είχε απαντήσει στο αίτημα των ανταρτών.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Αψηφώντας μια κυβερνητική απόφαση για "επανεξέταση" των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών, οι τοπικές εκλογικές επιτροπές της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σερβίας αρνήθηκαν να δεχτούν τη νίκη της αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη, η κυβέρνηση αναγνώρισε τη νίκη του αντιπολιτευόμενου συνδυασμού "Ζαγιέντνο" στη Νις, στον οποίο απέδωσε 37 έδρες έναντι 32 για το κυβερνών κόμμα. Η τοπική επιτροπή, όμως, απέρριψε την Κυριακή αυτό το πόρισμα και απέδωσε 32 έδρες στην αντιπολίτευση, 28 στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, μία στο Ριζοσπαστικό Κόμμα, ενώ για τις 9 υπόλοιπες έδρες διέταξε να γίνει νέα ψηφοφορία.
Από τη μεριά της, η αντιπολίτευση, που υποστηρίζει ότι έχει κερδίσει 41 έδρες, αρνήθηκε να δεχτεί αυτό το αποτέλεσμα και παρουσίασε στον Τύπο φωτοτυπίες παραποιημένων εγγράφων.
Στο μεταξύ, το Σάββατο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ασκώντας πιέσεις στον Σέρβο Πρόεδρο, ανακοίνωσαν το πάγωμα των επίσημων και των εμπορικών τους σχέσεων με το Βελιγράδι. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής, Μπρους Βέντο, δήλωσε ότι η κρίση που συγκλονίζει τη Σερβία τους δύο τελευταίους μήνες "έχει σκιάσει την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον", την οποία ο Μιλόσεβιτς προσυπέγραψε. Επίσης, περίπου 70 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου υπέγραψαν επιστολή που απευθύνεται στον Μιλόσεβιτς και με την οποία του ζητούν να αναγνωρίσει και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου. Η επιστολή αυτή αναμένεται να παραδοθεί στον Σέρβο Πρόεδρο από τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Τζον Κόρνμπλουμ.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η μονοήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Θόδωρου Πάγκαλου, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον υπουργό Εξωτερικών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και τον πατριάρχη των Σέρβων, Παύλο. Κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες ήταν η πολιτική κρίση στη Σερβία και οι τρόποι εκτόνωσής της. Επίσης, συζήτησαν θέματα που αφορούν την επιτυχή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και οι κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών και των κρατών της περιοχής.
Ομάδα περιφρούρησης των Κορεατών εργατών με ξένες εργατικές αντιπροσωπείες
έξω από την εκκλησία, που έχει μετατραπεί σε αρχηγείο της απεργίας