ΒΟΝΝΗ.-
Η Γερμανία και κυρίως αυτοί που διοικούν τη Γερμανία μπορούν "πλέον να αναπνεύσουν με ανακούφιση". Τα γερμανικά μέσα πανηγυρίζουν, τα οικονομικά ιδρύματα εγκρίνουν και τώρα πια ο δρόμος για τη νέα χιλιετία είναι ανοιχτός για τον "κοκκινοπράσινο" κυβερνητικό συνασπισμό.
Ενας κόσμος πιο "ονειρικός" θα αρχίσει να δημιουργείται στη Γερμανία με την παραίτηση Λαφοντέν. Η παραίτηση ενός μόνο ανθρώπου "προσφέρει καινούριες ευκαιρίες στην κυβέρνηση, που δεν τις είχε ονειρευτεί" - όπως τονίζει η γερμανική "Μπιλντ". Και όλα αυτά γιατί; Γιατί ο "πιο επικίνδυνος άνθρωπος της Ευρώπης", όπως τον είχε χαρακτηρίσει η βρετανική "Sun", αναχωρεί και παίρνει μαζί του και όλες αυτές τις απόψεις περί "αριστερής δημοσιονομικής πολιτικής", ανοίγοντας το δρόμο για μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές και σταθερότερη οικονομική πολιτική, που "δε θα μας καθιστά γελοίους πλέον σε διεθνείς κύκλους", συνηγορεί η "Μπιλντ". Εξάλλου, οι αντιδράσεις τόσο από τις χώρες που αποτελούν κατ' εξοχήν συμμάχους - Ιαπωνία, Βρετανία - αλλά και από τους ισχυρούς οικονομικούς κύκλους χαρακτηρίζονται "πολύ θετικές".
Επί της ουσίας το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί ήταν η φορολογική πολιτική που προτιθόταν τουλάχιστον στις διακηρύξεις ο Λαφοντέν να εφαρμόσει, μια φορολογική πολιτική που - πρωτάκουστο - μπορεί να έθετε σε κίνδυνο κάποια από τα υπερκέρδη των γερμανικών βιομηχανιών και κυρίως αυτών που δρουν στον τομέα της ενέργειας. Αυτό είχε προκαλέσει και τη μήνι των βιομηχάνων που ειδοποίησαν τον Σρέντερ να πάρει θέση. Ο Σρέντερ ανέκρουσε πρύμνα, με αποτέλεσμα να έρθει η σύγκρουση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη. Την επομένη υπήρξαν "οι αναγκαίες διαρροές" στον Τύπο για επιπρόσθετες πιέσεις και το "Διαζύγιο αλά γερμανικά" - όπως το χαρακτήρισε η χτεσινή "Λιμπερασιόν" - επήλθε φυσιολογικά... Η γαλλική εφημερίδα συνέχισε στην ανάλυσή της ότι η άμεση αντίδραση του καγκελάριου Σρέντερ, που τόνισε ότι η παραίτηση αυτή δε θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης, δεν μπορεί να κρύψει την αποτυχία μιας κυβέρνησης που πριν από έξι μόλις μήνες ανέλαβε την εξουσία σε κλίμα γενικής ευφορίας. Αλλά θα τονίσει ότι αυτό που απειλείται είναι η ισορροπία του συνασπισμού, αφού ο Οσκαρ Λαφοντέν αποτελούσε τον "φύλακα" της σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας απέναντι στον πραγματισμό του Σρέντερ. Ο "Οσκαρ" ενσάρκωνε μια πολιτική κουλτούρα που έχει βαθιές ρίζες στη γερμανική σοσιαλδημοκρατία, αλλά είναι εποχή που πλέον ακόμα και οι αυταπάτες είναι επικίνδυνες, αφού φτιάχνουν συλλογική συνείδηση. Απειλούσε τουλάχιστον στα λόγια ότι θα κάνει "τους πλούσιους να πληρώσουν" και τελευταία δεν απέκλειε τη συνεργασία ακόμη και με το μικρό κομμουνιστικό κόμμα της Γερμανίας. Η αποχώρηση του Λαφοντέν απαλλάσσει τον καγκελάριο από έναν ενοχλητικό συνεργάτη...
Οσο για το τυπικό μέρος, δηλαδή την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών, τη θέση θα λάβει ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Εσσης, Χανς Αϊχελ.Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Ιδιαίτερης μεταχείρισης έτυχε και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βιμ Ντούιζενμπεργκ,που συνηθίζει να το παίζει "Πόντιος Πιλάτος". Ο Ντούιζενμπεργκ συνεχάρη (!) τη Γερμανία για την επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών Χανς Αϊχελ, τον οποίο "γνωρίζει πολύ καλά".
Αμέσως μετά την παραίτηση του Λαφοντέν και από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος οι περιφερειακοί "βαρόνοι" του κυβερνώντος έσπευσαν να κάνουν έκκληση στον Σρέντερ να αναλάβει και την προεδρία του κόμματος, για να καταφέρει επιτέλους να έχει την απαραίτητη συγκέντρωση της δύναμης που είναι αναγκαία για να λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις, για να μπορέσει να γίνει επιτέλους η υπέρβαση των προβλημάτων. Ολες αυτές οι "εκκλήσεις" φυσικά βρήκαν κατάλληλο παραλήπτη και οπωσδήποτε πρόθυμο να "αναλάβει τις ευθύνες του". Το απόγευμα της χτεσινής μέρας ο καγκελάριος Σρέντερ ανακοίνωσε προς ανακούφιση όλων την πρόθεσή του να αναλάβει και την προεδρία του κόμματος, όπως δήλωσε ο υπ' αριθμόν δύο στην ηγεσία του SPD Γιοχάνες Ράου.Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ανάδειξη του Σρέντερ στην κομματική ηγεσία έτυχε ευρείας αποδοχής από την κεντρική επιτροπή του κόμματος, αλλά η τυπική ανάδειξή του θα γίνει στη Σύνοδο του κόμματος στις 12 Απρίλη. Συνεπώς όλη η ανακατωσούρα και ο πανικός που "φάνηκε ότι δημιουργήθηκε" τις προηγούμενες μέρες, με τις απειλές και τις πιέσεις προς Σρέντερ, λειτούργησε πιθανά ως "τσεκάρισμα" του Γερμανού καγκελάριου για τις προθέσεις του και τις ενέργειές του, αλλά και τη θέλησή του να "ξεκαθαρίσει" το τοπίο.
ΜΟΣΧΑ.-
Ο πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ δήλωσε χτες ότι η Ρωσία πρέπει να συνάψει συμφωνία με το ΔΝΤ για την αναχρηματοδότηση των χρεών της και να εξασφαλίσει πιστώσεις από μέρους της Παγκόσμιας Τράπεζας και να αναδιαπραγματευτεί και άλλα χρέη της. "Το βασικό είναι ότι χωρίς συμφωνία με το ΔΝΤ δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις σχέσεις μας με την Παγκόσμια Τράπεζα και να ολοκληρώσουμε την αναδιαπραγμάτευση των χρεών μας με τη λέσχη των πιστωτών από το Λονδίνο και το Παρίσι", είπε ο Πριμακόφ, μιλώντας σε αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών. Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή τις συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ρωσικής κυβέρνησης που άρχισαν στη Μόσχα. Σημειώνεται ότι η Ρωσία αδυνατεί να καταβάλει φέτος το ποσόν των 17,5 δισ. δολαρίων. Οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι νέες αυτές συνομιλίες εμπνέουν κάποια αισιοδοξία.
Πυρκαγιά ξέσπασε χτες σε νοσοκομειακό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Το νοσοκομειακό πλοίο "Σβιρ" ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μούρμανσκ, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε από μια καμπίνα του σκάφους.