ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απροστάτευτη η δημόσια υγεία

Το περιστατικό με τη μόλυνση από σαλμονέλα των Γερμανών αθλητών έφερε στην επιφάνεια τη γύμνια των αρμόδιων υπηρεσιών

«Μεμονωμένο συμβάν», οι συνθήκες του οποίου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, χαρακτήρισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με ανακοινώσεις της το περασμένο Σάββατο, την επιδημία γαστρεντερίτιδας που οφείλεται σε μόλυνση από σαλμονέλα, των μελών της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας Εφήβων της Γερμανίας που διέμεναν σε ξενοδοχείο στη Νέα Μάκρη.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 2 Αυγούστου, 62 από τα 80 μέλη της γερμανικής αποστολής που συμμετείχαν στη δοκιμαστική διοργάνωση, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) ενημερώθηκε για το γεγονός τη Δευτέρα 4 Αυγούστου και ξεκίνησε επιδημιολογική διερεύνηση, απ' την οποία προέκυψε ότι πρόκειται για επιδημία γαστρεντερίτιδας πιθανότατα από σαλμονέλα.

Ο εργαστηριακός και επιδημιολογικός έλεγχος συνεχίζεται, αλλά, - μετά και το σάλο που ξεσηκώθηκε από τα τοπικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης - ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής διέταξε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του εστιατορίου του ξενοδοχείου, ενώ ο υπουργός Υγείας επικοινώνησε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τον οποίο συμφώνησε να του στείλει τα διαθέσιμα στοιχεία.

Το συγκεκριμένο γεγονός φέρνει στην επιφάνεια την απουσία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας Υγείας, με ευθύνη της κυβέρνησης. Κύρια γιατί οι Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών είναι απογυμνωμένες από προσωπικό και ιδίως από γιατρούς και Επόπτες Δημόσιας Υγείας, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατη η άσκηση του κρίσιμου ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν. Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης - αφού επικοινώνησε με την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου - ζήτησε να εξιχνιαστούν τα αίτια του περιστατικού και να αποδοθούν ευθύνες...

Από την πλευρά της, η «Αθήνα 2004», διά στόματος του εντεταλμένου συμβούλου Μ. Σίμιτσεκ, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του θέματος. Ο σύμβουλος της εταιρίας σημείωσε ακόμα ότι «παρ' όλο που το συγκεκριμένο συμβάν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεμονωμένο, η Πολιτεία και η ΑΘΗΝΑ 2004 θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο γεγονός και να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες».

Οπως προκύπτει, τέλος, από τις ανακοινώσεις του υπουργείου, στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, είχε γίνει έλεγχος από τη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής στις 23 και 30 Ιούλη 2003. Στον πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκαν 13 σημεία προβλημάτων στο εστιατόριο. Γι' αυτά, αναφέρεται, έγινε γραπτή σύσταση διόρθωσης, αλλά μόνο ορισμένα είχαν διορθωθεί μέχρι τις 30 Ιούλη.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ «ΑΤΛΑΝΤΙΣ»
Υποπτη σιγή για το δυστύχημα

Υποπτη σιγή, σχετικά με τις συνθήκες που προκάλεσαν το θάνατο του 44χρονου ναυτεργάτη Δημήτρη Καραγεωργίου πάνω στο κρουαζιερόπλοιο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» το μεσημέρι της Παρασκευής στο λιμάνι του Αθινιού στη Σαντορίνη, κρατάει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Τέσσερις μέρες μετά το περιστατικό, κανένα στοιχείο δε δίνεται σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος και την πορεία των ερευνών.

Ο ναυτεργάτης υπέστη δηλητηρίαση στην καμπίνα του από διοξείδιο του άνθρακα που διέρρευσε από το σύστημα πυρόσβεσης του πλοίου, με αποτέλεσμα να εκπνεύσει λίγη ώρα αργότερα στο Κέντρο Υγείας Σαντορίνης. Αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν και άλλα 19 από τα 55 μέλη του πληρώματος, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να νοσηλευτούν. Ευτυχώς, οι 1.071 επιβάτες την ώρα του δυστυχήματος είχαν αποβιβαστεί για περιήγηση στη Σαντορίνη. Η διαρροή ξεκίνησε από χώρο δίπλα στο μηχανοστάσιο και το φονικό αέριο πέρασε στον παρακείμενο χώρο ενδιαίτησης του πληρώματος.

Κλιμάκιο αποτελούμενο από τρεις αξιωματικούς της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων και ένα χημικό μηχανικό εντεταλμένο από την εισαγγελία Νάξου έκανε έρευνες στο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» το οποίο παρέμενε δεμένο στο λιμάνι της Σαντορίνης μέχρι την Κυριακή, οπότε και απέπλευσε για το Ηράκλειο. Το πόρισμα αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ στο χτεσινό Τύπο γράφτηκε η εκδοχή της δολιοφθοράς ως αιτία του ατυχήματος, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται περισσότερες πληροφορίες.

Το «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» ναυπηγήθηκε το 1967, αλλά παρά την παλαιότητά του μεταφέρει καθημερινά χιλιάδες επιβάτες. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε η διαρροή παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστες, προκύπτουν όμως μια σειρά από ερωτήματα που επαναφέρουν στην επιφάνεια το ζήτημα της ασφάλειας επιβατών και ναυτεργατών στα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Το σύστημα πυρόσβεσης με διοξείδιο του άνθρακα χρησιμεύει για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς στο μηχανοστάσιο και τα μαγειρεία του πλοίου. Ο χώρος, ωστόσο, αποθήκευσης των φιαλών που τροφοδοτούν το σύστημα με διοξείδιο του άνθρακα βρίσκονται δίπλα στους χώρους όπου διαμένει το πλήρωμα του πλοίου, σε μικρή απόσταση από το μηχανοστάσιο. Σε τι κατάσταση βρίσκονταν το σύστημα πυρόσβεσης: Πότε συντηρήθηκε τελευταία φορά; Ελέγχθηκε πρόσφατα και σε ποια κατάσταση βρέθηκε; Ανακατασκευάστηκε στα 35 χρόνια που ταξιδεύει το πλοίο;

Το περιστατικό με το κρουαζιερόπλοιο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε μεγαλύτερη τραγωδία αν την ώρα της διαρροής πάνω στο πλοίο βρίσκονταν και οι 1.071 επιβάτες. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσε τις συνήθεις διαβεβαιώσεις ότι θα διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος, το πιθανότερο είναι να συγκαλυφτούν για μια ακόμη φορά οι ευθύνες. Το πρόσφατο πόρισμα, άλλωστε, για το «ΣΑΜΙΝΑ» αποτελεί δεδικασμένο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Απλήρωτοι οι ναυτεργάτες του «Εγνατία ΙΙΙ»

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν το «ΕΓΝΑΤΙΑ ΙΙΙ» να φύγει σήμερα από το λιμάνι της Πάτρας, αν η πλοιοκτήτρια εταιρία δεν τακτοποιήσει τις οικονομικές και ασφαλιστικές της υποχρεώσεις προς το πλήρωμα, δηλώνουν οι ναυτεργάτες και τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Η πλοιοκτήτρια εταιρία ΕΛΜΕΣ χρωστάει στο πλήρωμα δεδουλευμένα τριών μηνών και πάνω, ενώ παρά τις διαβεβαιώσεις της δεν έχει ακόμα καταβάλει τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές της στο ΝΑΤ.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τους ναυτεργάτες, αφού το τελευταίο διάστημα η πλοιοκτήτρια εταιρία έχει δεσμευτεί πάμπολλες φορές για την καταβολή των οφειλών της, αλλά δεν το έκανε. Μπροστά στον κατάφωρο εμπαιγμό και κάτω από την πίεση ναυτεργατών και σωματείων, προειδοποίηση για δυναμική κινητοποίηση των ναυτεργατών είχε απευθύνει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με έγγραφό της προς την εταιρία στις 5 Αυγούστου.

Οι λεονταρισμοί της ΠΝΟ δε φαίνεται να ανησύχησαν την πλοιοκτήτρια εταιρία και έτσι χτες τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με έγγραφό τους προς την εταιρία ξεκαθάρισαν την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών να μην αφήσουν το καράβι να αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα για την Ιταλία, αν δεν καταβάλονταν τα δεδουλευμένα στο πλήρωμα και δεν τακτοποιούνταν οι οικονομικές εκκρεμότητες προς το ΝΑΤ.

Επικίνδυνη προχειρότητα

Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της δημόσιας Υγείας, συνολικά αλλά και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οπότε οι ανάγκες θα είναι αυξημένες, αναδείχτηκαν με αφορμή το περιστατικό με τη γερμανική αποστολή κωπηλασίας, που το υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε ως «μεμονωμένο συμβάν».

Η πραγματικότητα είναι βέβαια ότι το συγκεκριμένο «μεμονωμένο συμβάν» μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και μάλιστα και σε μεγαλύτερη έκταση, αφού η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι για τους γνωρίζοντες μια πικρή ιστορία.

Ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής κατέθεσε στη Βουλή, στα μέσα Ιούνη, νομοσχέδιο για την «Οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της δημόσιας Υγείας και άλλες διατάξεις».

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η δημόσια υγεία παραμένει μόνο κατ' όνομα, καθώς δεν εντάσσεται στην αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. Στους φορείς και τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας «εντάσσονται όλοι οι οργανισμοί, ανεξάρτητα απ' τη νομική τους φύση, που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας και έχουν ως καταστατική αρμοδιότητα την προσφορά υπηρεσιών που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της υγείας και του προσδόκιμου επιβίωσης όλου του πληθυσμού της χώρας», αλλά και οι σχετικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Απ' την εισηγητική έκθεση προκύπτει η γύμνια των υπηρεσιών δημόσιας υγείας: Από τις 55 Νομαρχιακές Διευθύνσεις Υγιεινής οι 28 δε διαθέτουν γιατρό Δημόσιας Υγείας και εξυπηρετούνται από αποσπασμένους γιατρούς του ΕΣΥ ή αγροτικούς γιατρούς. Στην πλειονότητα των 27 νομών υπάρχει μόνο ένας γιατρός δημόσιας υγείας και σε ελάχιστες περιπτώσεις περισσότεροι του ενός. Σε όλη τη χώρα υπηρετούν μόλις 266 επόπτες δημόσιας υγείας.

Κι ενώ διαπιστώνεται αυτή η γύμνια, οι νέες θέσεις που θεσμοθετούνται είναι μόλις 105 - έναντι 165 που είχε το νομοσχέδιο του Απρίλη. Πρόκειται δηλαδή για μείωση 36,3%.

Μ' αυτά τα δεδομένα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβούν στο μέλλον και άλλα τέτοια ή και μεγαλύτερης έκτασης «μεμονωμένα συμβάντα»...


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ