ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
«Σκάνε» από κερδοφορία, επιτίθενται στα εργασιακά δικαιώματα για να τη θωρακίσουν

Μία στις τρεις παραγγελίες που έγιναν παγκοσμίως τον Απρίλη ανήκει σε ναυτιλιακές εταιρείες «ελληνικών συμφερόντων», ενώ μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2017, υπολογίζεται ότι οι Ελληνες εφοπλιστές έδωσαν 2,36 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορά και ναυπήγηση πλοίων! Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που παρουσιάζονται τις μέρες αυτές, ενδεικτικά της απίστευτης κερδοφορίας που απολαμβάνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Την ίδια ώρα, ακριβώς για να «θωρακίσουν» και να επεκτείνουν παραπέρα την ήδη απίστευτη κερδοφορία τους, οι εφοπλιστές ετοιμάζουν από κοινού με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νέα έφοδο στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών προκειμένου να εξασφαλίσουν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της «Golden Destiny», που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη στο ναυτιλιακό Τύπο, «τον Απρίλιο του 2017 έγιναν συνολικά 33 παραγγελίες νέων πλοίων εκ των οποίων οι 10 ήταν από την Ελλάδα και οι 5 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ άλλες τέσσερις ήταν από τη Νορβηγία».

Αναφέρεται ακόμα πως «ειδικά σε ό,τι αφορά τις 10 ελληνικές παραγγελίες, ο αριθμός είναι ίδιος με αυτόν του Μαρτίου, όταν και πάλι είχαν γίνει 10 νέες παραγγελίες από Ελληνες εφοπλιστές, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 καταγράφεται μία αύξηση της τάξεως του 500%, αφού τότε είχαν γίνει μόλις δύο νέες παραγγελίες από Ελληνες εφοπλιστές».

Οσον αφορά τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου για αγορές και ναυπηγήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου «Intermodal», οι Ελληνες εφοπλιστές «κρατούν τα σκήπτρα επενδύοντας συνολικά 2,36 δισ. δολ.». Συγκεκριμένα, οι Ελληνες εφοπλιστές στο τετράμηνο αυτό αγόρασαν 115 πλοία αξίας 1,379 δισ. δολαρίων. Στο ίδιο διάστημα προχώρησαν στην παραγγελία 36 πλοίων, αξίας 981 εκατ. δολαρίων, όταν πέρσι το αντίστοιχο διάστημα οι παραγγελίες ήταν μόλις 14, αξίας 500 εκατ. δολαρίων.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ, προαναγγέλλει νέα προνόμια στους εφοπλιστές και νέο χτύπημα στους ναυτεργάτες. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση προβλέπει τη συγκρότηση διυπουργικής ομάδας εργασίας με συμμετοχή των υπουργείων Ναυτιλίας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών, η οποία θα παραδώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα στοχεύει: «Στην προσέλκυση εμπορικών πλοίων στην ελληνική σημαία και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Στην αύξηση των ελληνικών πληρωμάτων», για τα οποία η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών έχει θέσει ως προϋπόθεση τη δραστική μείωση των μισθών, την κατάργηση των ΣΣΕ και των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Μάλιστα, σε διευκρινιστικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, σχετικά με τις αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ, αναφέρει ότι «στα μέσα του μηνός έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την επίτροπο Ανταγωνισμού, για να στηριχτεί η Ελληνική Ναυτιλία, η Ποντοπόρος Ναυτιλία, στο ύψιστο δυνατό πολιτικό επίπεδο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Προσθέτει ακόμα πως «με παράλληλες προσπάθειες επιχειρείται η κατάργηση των γραφειοκρατικών και λοιπών προβλημάτων που κρατούσαν τα ελληνόκτητα πλοία μακριά από την ελληνική σημαία» και πως «στόχος είναι ο Πειραιάς να γίνει έδρα όλο και περισσότερων ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων»...

ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ - ΙΟΝΙΟΥ
Σε πρώτο πλάνο οι μπίζνες σε Μεταφορές, Ενέργεια, Τουρισμό

Για Ελλάδα «σταθεροποιητικό παράγοντα στα Βαλκάνια», που στηρίζει τις περιφερειακές συνεργασίες μεταξύ χωρών της ΕΕ αλλά και χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτήν, έκανε λόγο ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη λήξη των εργασιών, χτες, της υπουργικής Συνόδου για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής - Ιονίου (EUSAIR) και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής - Ιονίου (ΠΑΙ) που πραγματοποιείται στα Γιάννινα.

Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης να υπηρετήσει τους στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση, βάζοντας πλάτη σε σχέδια της ΕΕ, όπως το να επιτύχει, μέσω των τέτοιων Μακροπεριφερειών, στενότερη συνεργασία των κρατών - μελών της με άλλα κράτη σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να «τρέξουν» ταχύτερα σχέδια του κεφαλαίου.

Αλλωστε, ο Γ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει πολιτικές που ενισχύουν τους τέσσερις πυλώνες της Στρατηγικής και, ειδικότερα, τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τις Μεταφορές και την Ενέργεια, την Ποιότητα του Περιβάλλοντος και τον Βιώσιμο Τουρισμό. Πεδία όπου ντόπιοι και ξένοι όμιλοι μυρίζονται μπόλικο «ψητό».

Εξάλλου, ακριβώς στο πλαίσιο προώθησης σχεδίων υλοποίησης δικτύων διαμετακόμισης και άλλων που θα ευνοήσουν τις μπίζνες, στην υιοθετηθείσα Διακήρυξη των Ιωαννίνων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι οκτώ χώρες που μετέχουν στη Σύνοδο συμφώνησαν ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα, όπως ο αυτοκινητόδρομος από την Τεργέστη μέχρι την Πάτρα, και άλλες δράσεις, όπως η ασφάλεια στις θαλάσσιες μεταφορές και η μεταφορά Ενέργειας.

Στη Σύνοδο μετέχουν οι οκτώ συνεργαζόμενες χώρες EUSAIR/ΠΑΙ, δηλαδή Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία, οι οποίες εκπροσωπούνται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τους αρμόδιους υπουργούς για τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Φόρουμ ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοση της προεδρίας EUSAIR/ΠΑΙ στην Ιταλία.

ΕΛΛΗΝΟ - ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Αναζητώντας «επενδυτικές ευκαιρίες»

Ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα το 4ο Ελληνο - Κινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, άλλη μια προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να διευρύνει τις επιχειρηματικές συμφωνίες σε μια σειρά τομείς, καθώς βασικές ενότητες είναι: Τουρισμός, Κρουαζιέρα, Τεχνολογία, Ναυτιλία, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ενέργεια.

Το Συνέδριο διοργανώνουν το «Business Confucius Institute» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνο-Κινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο. Επισήμως, σκοπός του είναι να διευκολύνει την ανάπτυξη «συνεργιών» μεταξύ των επιχειρηματιών των 2 χωρών. Σε αυτό το φόντο λέγεται ότι εκπρόσωποι επιχειρήσεων και οργανισμών από την Κίνα θα αναζητήσουν «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα, ενώ ελληνικές επιχειρήσεις «θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις εμπορικές και επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, ώστε να επεκταθούν στη συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας».

Στο ίδιο φόντο, Ελληνες επιχειρηματίες εγκατεστημένοι στην Κίνα ενημερώνουν τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο για την «εμπειρία» τους, τις «ευκαιρίες», τις «ιδιαιτερότητες», τις «προκλήσεις» και τις «τεράστιες προοπτικές» που διανοίγονται στην κινεζική αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με «απαραίτητη προϋπόθεση» την «εξωστρέφεια» και τη «μεθοδική προετοιμασία».

Από πλευράς κυβέρνησης, χτες, ο γγ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γ. Τζιάλλας, μιλώντας στο Συνέδριο, αναφέρθηκε στην «ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προορισμού για επενδύσεις, και στις εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας που ανοίγονται στον τουριστικό τομέα». Τόνισε ότι η Ελλάδα «αποτελεί πόλο έλξης για τους Κινέζους ταξιδιώτες». «Τα επόμενα χρόνια αναμένεται», όπως ανέφερε, «ακόμη πιο δυναμική αύξηση των αφίξεων, που επιδιώκεται μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο προώθησης και προβολής του ελληνικού τουρισμού στην Κίνα, ανάπτυξης διμερών τουριστικών συνεργασιών, προσέλκυσης νέων τουριστικών επενδύσεων και δημιουργίας των συνθηκών για την ενίσχυση της απευθείας συνδεσιμότητας». Ο Γ. Τζιάλλας αναφέρθηκε επίσης «στο έντονο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί τον τελευταίο καιρό από κινεζικούς ομίλους για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα», εκτιμώντας τη «σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας» και τις «επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική τουριστική αγορά».

ΔΕΙΚΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Αύξηση κατά 8,7% σε ετήσια βάση

Αύξηση 8,7% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής το Μάρτη, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2016, έναντι μείωσης 3,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 με το 2015. Επίσης, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Γενάρης - Μάρτης 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους, παρουσίασε αύξηση 8,9%. Ο Γενικός Δείκτης τον Μάρτη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φλεβάρη, παρουσίασε μείωση κατά 2%.

Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση 8,9% που εμφανίζει ο μέσος δείκτης το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, προήλθε από την αύξηση κατά 11,6% του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων, κατά 5,5% του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών, κατά 22,4% του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού και κατά 1,1% του Δείκτη Παραγωγής Νερού.

«Με τη σκέψη στην πατρίδα»

Θεατρική παράσταση για την πολιτική προσφυγιά από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στη Θεσσαλονίκη

Το θεατρικό έργο της Ιωάννας Στεφανίδου «Με τη σκέψη στην πατρίδα» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «Πολιτική Σκηνή» της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΚΘΒΕ - Εθνικής Αμύνης 2), στη Θεσσαλονίκη. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Ελένης Μακίσογλου. Το έργο «Με τη σκέψη στην πατρίδα» ακολουθεί τη ζωή των πολιτικών προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα με την υποχώρηση του ΔΣΕ το 1949, βρίσκοντας καταφύγιο στις σοσιαλιστικές χώρες, μέχρι τον επαναπατρισμό τους και την προσπάθεια να ριζώσουν και πάλι στην πατρίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ