Ερώτηση για την Ευρωπαϊκή Οδηγία που υπονομεύει έμπρακτα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
Eurokinissi |
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζεται να αναγνωρίζει δήθεν «αναγκαιότητα της επίτευξης του στόχου για 80% κάλυψη των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις» και να επικαλείται μάλιστα την Οδηγία 2022/2041 «για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ». Συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια έχει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας κ.ά., αλλά και τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, που επιχειρούν να παρουσιάσουν ότι ο ν. 5163/2024 της κυβέρνησης δεν εφαρμόζει δήθεν «το ευρωπαϊκό κεκτημένο» της Οδηγίας.
Πρόκειται για προκλητική προσπάθεια να εμφανιστεί η ΕΕ με «φιλεργατικό προσωπείο», ενώ κυριαρχεί η εργασιακή ζούγκλα με βάση τους αντεργατικούς νόμους και κατευθύνσεις που από κοινού επεξεργάζονται και εφαρμόζουν η ΕΕ και όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ ενσωματώνει πιστά την Οδηγία η οποία αναγορεύει σε ευρωενωσιακό «κεκτημένο» να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός με κυβερνητική απόφαση και όχι από Συλλογικές Συμβάσεις, όπως ισχύει στα 21 από τα 27 κράτη - μέλη, ενώ σε 14 από αυτά είναι κάτω από 1.000 ευρώ, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Η Οδηγία, που παρουσιάζεται ψευδεπίγραφα ως μέσο «ενίσχυσης της συλλογικής διαπραγμάτευσης», δεν θεσπίζει καμία υποχρέωση κατάρτισης ΣΣΕ, ούτε για τα κράτη - μέλη ούτε για τους εργοδότες. Η μόνη «υποχρέωση» που θέτει είναι να καταστρώνουν οι κυβερνήσεις «σχέδια δράσης», δηλαδή σχέδια «στα χαρτιά», χωρίς καμία δέσμευση. Αλλωστε η Οδηγία ορίζει ρητά ότι «καμία διάταξη της παρούσας Οδηγίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι επιβάλλει υποχρέωση (...) σε κανένα κράτος - μέλος να καταστήσει καθολικά εφαρμόσιμη κάθε Συλλογική Σύμβαση».
Με την Οδηγία σε πλήρη ισχύ, η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα λιγότερο από το 25% των εργαζομένων καλύπτονται από ΣΣΕ. Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση, που με βάση τις κατευθύνσεις της Οδηγίας και τον ν. 5163/2024 τον προσάρμοσε στα 880 ευρώ μεικτά, δηλαδή «αύξηση» μόλις 1,1 ευρώ τη μέρα, η οποία έχει ήδη εξανεμιστεί από τις υπέρογκες αυξήσεις σε τρόφιμα, Ενέργεια, ενοίκια και είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται στα εξής:
-- Στο γεγονός ότι ο ν. 5163/2024 της κυβέρνησης, που ενσωματώνει πλήρως την Οδηγία 2022/2041, οδήγησε σε κατώτατους μισθούς φτώχειας και ταυτόχρονα ενίσχυσε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τον οργανωμένο σχεδιασμό της μεγάλης εργοδοσίας να αρνείται την υπογραφή ΣΣΕ ή να αποφεύγει τη δέσμευσή της από υπάρχουσες ΣΣΕ, με διάφορες μεθοδεύσεις (όπως π.χ. η άρνηση συγκρότησης εργοδοτικών οργανώσεων ή ένταξής τους σε εργοδοτικές οργανώσεις κ.ά.).
-- Στο γεγονός ότι «η κάλυψη του 80% των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις», που επιδιώκει δήθεν η Οδηγία, δεν αποτελεί δεσμευτικό στόχο, αφού δεν κατοχυρώνει την υποχρεωτική καθολικότητα των ΣΣΕ, δεν υποχρεώνει τους εργοδότες να υπογράφουν και να εφαρμόζουν ΣΣΕ, δεν παρέχει κανέναν μηχανισμό ελέγχου ή κυρώσεων για όσες χώρες ή επιχειρήσεις παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως μεταξύ άλλων οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες.
Καθαρίστρια ξενοδοχείου μεταφέρθηκε στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
Συγκεκριμένα, εφιαλτικές στιγμές έζησαν δεκάδες εργαζόμενοι, όταν περίπου στις 3.50 μ.μ. φωτιά εκδηλώθηκε στο κατάστημα «ZARA Home» της Πάτρας, στον κεντρικό πεζόδρομο της οδού Αγίου Νικολάου. Το κατάστημα του συγκεκριμένου ομίλου βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με ξενοδοχείο, έχοντας κοινό ακάλυπτο χώρο, με τους πυκνούς καπνούς να εξαπλώνονται, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία, όπως ήταν φυσικό, τόσο τους εργαζόμενους στο εμπορικό κατάστημα, όσο και σε αυτούς του ξενοδοχείου και των γύρω καταστημάτων.
Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα, ενώ εκτός των εργαζομένων του «ΖΑRΑ Home» και τους πελάτες του που άμεσα απομακρύνθηκαν, το ίδιο συνέβη και με τους εργαζόμενους και τους ενοίκους (ανάμεσά τους 43 μαθητές γυμνασίου των Φιλιατρών), του ξενοδοχείου «Galaxy», ενώ ο πυκνός καπνός κάλυπτε σχεδόν όλο το κέντρο.
Από τους καπνούς, λόγω και των εύφλεκτων υλικών που καίγονταν, μια γυναίκα, εργαζόμενη στην καθαριότητα του ξενοδοχείου, χρειάστηκε να μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», εφόσον αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα.
Στο σημείο έσπευσε άμεσα αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα. Οπως αναφέρθηκε και από μαρτυρίες, παρά τη φωτιά, οι διπλανές επιχειρήσεις με το κατάστημα συνέχιζαν να δουλεύουν κανονικά παρά την κατάσταση που επικρατούσε σε μικρή απόσταση μέτρων απ' αυτές!
Τα γεγονότα καταγγέλθηκαν από την Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, γενική γραμματέα του ΕΚΠ και πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών, κάνοντας λόγο για απουσία μέτρων ασφαλείας για ακόμη μία φορά στους χώρους δουλειάς. Θύμισε ότι στο κατάστημα ρούχων της ίδιας εταιρείας είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο ασανσέρ πριν μερικούς μήνες, ενώ επεσήμανε ότι σε πολλούς χώρους εργασίας, εκτός των προβληματικών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων απουσιάζουν ακόμη και τα ρελέ ασφαλείας.
Παράλληλα, κατήγγειλε την εργοδοσία των γύρω από το φλεγόμενο κατάστημα επιχειρήσεων, για το γεγονός ότι δεν σταμάτησαν τη λειτουργία, αντίθετα και παρά τις εκκλήσεις κρατούσαν το προσωπικό στα πόστα του, απαντώντας «περιμένετε και θα δούμε».
«Είναι εγκληματικό, δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι», τόνισε, σημειώνοντας ότι το Συνδικάτο δεν θα ανεχθεί να είναι οι εργαζόμενοι εκτεθειμένοι σε κινδύνους στους χώρους δουλειάς τους. Κάλεσε παράλληλα να διαλευκανθούν οι αιτίες του τελευταίου συμβάντος, αλλά και να πραγματοποιούνται έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας και υγείας στους χώρους δουλειάς.
Συνεχίζει τις παρεμβάσεις για την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης εργαζόμενου από την αλυσίδα KFC το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Μετά την κινητοποίηση στο κατάστημα στο εμπορικό κέντρο «Athens Metro Mall», όπου δούλευε ο εργαζόμενος, το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία και στο μαγαζί της εταιρείας στο Χαλάνδρι.
«Το μεγάλο πρόβλημα της εταιρείας είναι ότι ο εργαζόμενος απεργούσε, διεκδικούσε και αναδείκνυε τα προβλήματα», κατήγγειλε το Συνδικάτο. Οπως επισημαίνει, ο εργαζόμενος βρέθηκε στο στόχαστρο όταν διεκδίκησε να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μπει φρένο στην εντατικοποίηση και στις καθημερινές απλήρωτες υπερωρίες, ενώ την εργοδοσία είχε «ενοχλήσει» και η συμμετοχή του στις απεργίες του προηγούμενου διαστήματος (28/2 και 9/4).
Το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργεί υποστελεχωμένο, «με τους εργαζόμενους να είναι σε όλα τα πόστα ταυτόχρονα, χωρίς διάλειμμα, με τη δικαιολογία ότι υπάρχει πολλή δουλειά». Οι εργαζόμενοι «αναγκαστικά μένουν πέραν του ωραρίου τους για να ολοκληρώσουν τις εργασίες», ωστόσο «δεν πληρώνονται τις υπερωρίες που δικαιούνται», αφού «χτυπούν» την ψηφιακή κάρτα εργασίας την ώρα που θα έπρεπε να σχολάνε και συνεχίζουν να δουλεύουν. Τέλος, τα μέτρα προστασίας είναι ανύπαρκτα, καθώς σε όλα τα καταστήματα η εταιρεία «παρέχει απλά ένα μπλουζάκι και ...κοινόχρηστα παπούτσια, τα οποία δεν είναι και κατάλληλα για την πολύωρη ορθοστασία».
«Τα κέρδη τους βγαίνουν πάνω στα καμένα μας χέρια, πάνω στις δικές μας πλάτες, που όσο πιο πολύ τις πατάνε τόσο περισσότερο γεμίζουν οι τσέπες των αφεντικών!», σχολιάζει το Συνδικάτο και σχεδιάζει ανάλογες κινητοποιήσεις και σε άλλα καταστήματα KFC. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις γραμμές του και να δώσουν συνέχεια στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, με συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς.
Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τη Δευτέρα 5 Μάη, στις 3.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Wyndham. Το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (3 μ.μ. έως 7 μ.μ.) προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στη Γενική Συνέλευση.