Τουλάχιστον 300, κύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατέβασαν οριστικά τα ρολά τους ή εντάχθηκαν στις διαδικασίες της πτώχευσης μέσα στον Απρίλη. Μέσα στον ίδιο μήνα στο "βουνό" των ακάλυπτων επιταγών και των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών προστέθηκαν άλλα 24,9 δισ. δρχ., από τα οποία τα 6,83 δισ. είναι απλήρωτες συναλλαγματικές και τα 18,1 ακάλυπτες επιταγές. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα τα οποία περιγράφουν ανάγλυφα την κρίση που επικρατεί στην αγορά που τα λαϊκά εισοδήματα δεν μπορούν να συντηρήσουν, μια κρίση που ασφαλώς δεν αφορά τις αλυσίδες των ντόπιων ή πολυεθνικών μεγαλοκαταστημάτων και τα λεγόμενα επώνυμα καταστήματα, αλλά τις μικρές επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων ή όσων απασχολούν μέχρι 2 - 3 άτομα.
Συνολικά μέσα στο τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη τα φέσια στην αγορά ανήλθαν σε 111,2 δισ. δρχ. Από αυτά τα 32 δισ. είναι απλήρωτες συναλλαγματικές και τα 79,2 δισ. ακάλυπτες επιταγές. Στο ίδιο διάστημα οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο οριστικά κηρύσσοντας πτώχευση, ανήλθαν σε 329, ενώ ακόμα 760 υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν επίσημες καταγραφές, με την έννοια ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη μικροί επιχειρηματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους ή τις βιοτεχνίες τους χωρίς να ακολουθήσουν την επίσημη διαδικασία μέσω τραπεζών και δεν προστίθενται στα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Θα πρέπει, επίσης, να υπογραμμιστεί, ότι οι ποσοστιαίες μειώσεις που εμφανίζονται στις πτωχεύσεις μεταξύ Απρίλη '98 και Απρίλη '97 σε καμία περίπτωση δεν είναι για πανηγυρισμούς ούτε σημαίνουν στο ελάχιστο ότι η αγορά πάει καλύτερα. Αντίθετα, καταδεικνύουν αυτό που καταγγέλλει ο εμπορικός και επαγγελματοβιοτεχνικός κόσμος ότι, δηλαδή, η όξυνση της κρίσης έφτασε τα πράγματα σε τέτοιο σημείο που οι επιχειρήσεις χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν και εκ των πραγμάτων και ο αριθμός αυτών που κλείνουν είναι μικρότερος σε σχέση με αυτόν των προηγούμενων ετών.
Επιστολή από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, οι οποίοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν το περιεχόμενο του ΦΕΚ για τις αποδοχές τους
Να ανασκευάσουν την είδηση, που δημοσιεύτηκε στις 3 του Απρίλη στο "Ρ" και η οποία αφορούσε στις αποδοχές τους, επιχειρούν με επιστολή που έστειλαν στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" Μαρ. Κοντονικολής και Αντ. Τσιρίγος αντίστοιχα.
"... αναγράφεται ότι αυτές (σ. σ. οι αποδοχές) προσδιορίστηκαν στο ποσό των 70.000.000 δραχμών, θεωρείται δε ότι η αύξηση των αποδοχών αυτών, η οποία υπολογίζεται σε 311%, δόθηκε από την κυβέρνηση, "προκειμένου να φέρουμε σε πέρας τη βρώμικη δουλειά ως τοποτηρητές της στις ΔΕΚΟ"".
Οι επιστολογράφοι ισχυρίζονται ότι "η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρίας στην από 23/3/98 συνεδρίασή της αποφάσισε όπως οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές του Προέδρου του ΔΣ να ανέρχονται στις 800.000 δρχ. του δε Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας σε 1.100.000 δρχ., ποσά, που, όπως αντιλαμβάνεστε, απέχουν πάρα πολύ από αυτό των 70.000.000 δραχμών που αναγράφονται στο εν λόγω άρθρο σας ως τακτικές αποδοχές". (...)
"Πιστεύουμε ότι το ήθος και η ιστορία της εφημερίδας σας, συνεχίζει η επιστολή, δεν επιτρέπουν την αναγραφή και μάλιστα, ανυπογράφως, χαρακτηρισμών που σπιλώνουν πρόσωπα (να φέρουν σε πέρας βρώμικη δουλειά), όταν η πραγματικότητα, αλλά και η ιστορία μας, στο χώρο αυτό αποδεικνύουν ακριβώς τα αντίθετα".
Αυτά λένε τα δύο στελέχη της εταιρίας στην επιστολή τους, μόνο που τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.
Πρώτον: Ο "Ρ" ως αποδοχές των δύο στελεχών αντέγραψε τα όσα γράφονται στο τεύχος 290 του ΦΕΚ με ημερομηνία 24 Μάρτη 1998, όπου συγκεκριμένα αναφέρεται: "Ορίζουμε ως εκπροσώπους του δημοσίου (... ) τους α. Μαρίνο Κοντονικολή ως πρόεδρο β. Αντώνη Τσιρίγο ως Διευθύνοντα Σύμβουλο. Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της OLYMPIC KATERING ύψους 70.000.000 δρχ. περίπου ετησίως".
Δεύτερον: Είναι γνωστή η... τάση (κόλπο κατά άλλους) οι περί των αποδοχών απαντήσεις, να "μπερδεύονται" με τις όποιες καθαρές αποδοχές. Για το αν οι φερόμενες στην επιστολή ως καθαρές αποδοχές "απέχουν πάρα πολύ" από τα 70 εκ. δρχ. που αναφέρονται στο ΦΕΚ, μάλλον είναι πρόβλημα προς διερεύνηση, που αφορά την εταιρία, το λογιστήριό της και τα συγκεκριμένα στελέχη.
Τρίτο: Αρμοδιότερος να απαντήσει για το σχετικό χάσμα, που επικαλούνται οι επιστολογράφοι (στο βαθμό που υπάρχει μετά την αφαίρεση των νόμιμων κρατήσεων, όπως γίνεται από τις αποδοχές του κάθε αμειβόμενου) είναι ο προϊστάμενός τους υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης, ο οποίος συνυπογράφει την απόφαση του διορισμού τους από κοινού με τον Γ. Παπαντωνίου.
Τέταρτο: Σε ό,τι αφορά το ποσοστό αύξησης των αποδοχών για τις δύο στελεχικές θέσεις, το δημοσίευμα του "Ρ" σημείωνε ακριβώς: "Οταν πριν δυο μήνες ήρθε στη Βουλή το θέμα των αμοιβών των διορισμένων από την κυβέρνηση στελεχών στις ΔΕΚΟ, ο Γ. Παπαντωνίου παρουσίασε πίνακα, σύμφωνα με τον οποίο οι ετήσιες αμοιβές για τις δύο συγκεκριμένες θέσεις, ήταν κάτι λιγότερο από 17.000.000 δραχμές. Τι να πιστέψουμε; Οτι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα το Φλεβάρη, ή ότι, προκειμένου να φέρουν σε πέρας τη "βρώμικη δουλιά" οι τοποτηρητές της στις ΔΕΚΟ, έπρεπε να πάρουν αυξήσεις αποδοχών της τάξης του 311%;". Οπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, το δημοσίευμα του "Ρ" έδινε τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να διαλέξει τη μία ή την άλλη εκδοχή. Η δηλαδή ότι ο Γ. Παπαντωνίου έλεγε ψέματα στη Βουλή για τις συγκεκριμένες αποδοχές, ή ότι - με βάση τις τότε δηλώσεις του και το περιεχόμενο του ΦΕΚ - δόθηκαν αυξήσεις 311%. Το δίλημμα παραμένει και σήμερα...
Πέμπτο: Το ήθος και η ιστορία της εφημερίδας μας, οι αταλάντευτοι αγώνες των κομμουνιστών και του Κόμματός τους, για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της δημόσιας περιουσίας, μας δεσμεύουν και μας υπαγορεύουν να θεωρούμε πολιτικά "βρώμικη δουλιά", την όποια προσπάθεια ξεπουλήματος του κρατικού πλούτου. Για όσους γνωρίζουν, η κυβέρνηση, που, υποτίθεται ότι ακύρωσε τη Νεοδημοκρατική ιδιωτικοποίηση στην ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ, έχει ήδη ανακοινώσει τις προθέσεις της να απαλλαγεί από την εταιρία... Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια - όπως καταλαβαίνει κι ο πλέον αδαής - κινείται και η διορισμένη από αυτήν διοίκηση. Σε αντίθετη περίπτωση, τα μέλη της θα έπαυαν να αποτελούν διοίκηση της ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ...
Στα χρηματιστήρια της Ν. Υόρκης και της Ολλανδίας πρόκειται να εισαχθεί ένα μέρος των μετοχών της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας "ΣΤΕΤ ΕΛΛΑΣ". Η εισαγωγή των μετοχών αναμένεται να γίνει τον προσεχή Ιούνιο. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Τζ. Τσικέζε παρουσίασε το νέο προϊόν της ΤΕΛΕΣΤΕΤ, το Citylines. Οσον αφορά την τοποθέτηση του Στ. Αργυρού, πρώην προέδρου του ΣΕΒ και ευρωβουλευτή της ΝΔ, στη θέση του προέδρου της ΣΤΕΤ, υποστήριξε ότι είναι μια κίνηση που θα ενισχύσει τη θέση της επιχείρησης στην ελληνική αγορά.
Ολοκληρώθηκαν χτες οι διαδικασίες συγκρότησης των τοπικών και κλαδικών επιτροπών της ΔΗΚΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η Συνδιάσκεψη του νομού, στα πλαίσια της οποίας θα αναδειχτεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κίνησης και θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι για την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ, που θα γίνει στις 30 και 31 Μάη στην Αθήνα. Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης θα ξεκινήσουν στις 9.45 το πρωί στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Το διάστημα που προηγήθηκε συγκροτήθηκαν για πρώτη φορά Τοπικές Επιτροπές της ΔΗΚΕΒΕ, στα πλαίσια της ιδιαίτερης σημασίας που δίνει η Κίνηση στο δυνάμωμά της στις συνοικίες, καθώς και ορισμένες κλαδικές επιτροπές, όπως αυτή στο χώρο της ένδυσης. Κατά τη διάρκεια των διαδικασιών συγκρότησης των τοπικών και κλαδικών επιτροπών, αναπτύχθηκε ιδιαίτερος προβληματισμός κύρια γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ, αλλά και τη συνδικαλιστική τακτική και παρέμβαση της παράταξης μπροστά στη λυκοσυμμαχία της ΠΑΣΚΕΒΕ - ΔΑΚΜΕ και της παράταξης του "ΣΥΝ", που έχει οδηγήσει σε πλήρη απραξία το συνδικαλιστικό κίνημα.
Ως ιδιαίτερο πρόβλημα αναδείχτηκε η πτώση του τζίρου, που αποδίδεται, τόσο στη μείωση των εισοδημάτων των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, όσο και στη μετακύληση του καταναλωτικού κοινού προς τα μεγάλα πολυκαταστήματα και έχει ως αποτέλεσμα την ένταση της κρίσης στην αγορά και το κλείσιμο επιχειρήσεων.