ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2025
Σελ. /32
Λάρισα, μια πόλη ολόκληρη σε αγωνιστικό αναβρασμό...

RIZOSPASTIS

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει να βρίσκεται στη Λάρισα, μεταφέροντας τον παλμό του συγκλονιστικού αγώνα που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, που «βαστάνε γερά», που αυξάνονται και πληθύνονται καθημερινά στα μπλόκα του αγώνα, παλεύοντας για δίκαια αιτήματά τους.

Σε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης συνομιλήσαμε με κατοίκους, με ανθρώπους όλων των ηλικιών, του μόχθου και της βιοπάλης, νεολαίων, που εξέφρασαν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα του μαχόμενου αγροτικού κόσμου.

* * *

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο να ανοίξει η συζήτηση, καθώς όπου και να σταθεί κανείς αυτό που ακούει να συζητιέται είναι η «εικόνα» από τα μπλόκα.

Στις καφετέριες, στους δρόμους, στις παρέες...

Μια πόλη ολόκληρη σε αγωνιστικό αναβρασμό...

Ξεκινώντας το οδοιπορικό μας, μόλις στα πέντε βήματα τρεις άνθρωποι μέσης ηλικίας συζητούν: «Είναι στο μπλόκο, μιλήσαμε και χθες...». Σταματάμε και μιλάμε μαζί τους. «Ο ξάδερφός μου είναι αγρότης, είναι στο μπλόκο στη Νίκαια», λέει ο ένας.

«Θα πάμε κι εμείς μία απ' αυτές τις μέρες να τον βρούμε», συμπληρώνει η γυναίκα που στέκεται δίπλα του.

«Θέλουνε να την ξεκληρίσουνε την αγροτιά, αλλά δεν θα τους περάσει», συμπληρώνει ο τρίτος. «Ολοι εκεί μαζί τους θα είμαστε».

* * *

«Κοιτάξτε, εμάς εδώ στα χωριά μας ο περισσότερος κόσμος από τον πρωτογενή τομέα ζει, και αυτός και η οικογένειά του... Τόσα χρόνια τους έχουνε γονατίσει, και τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους, και όλους μας εδώ που τα λέμε δηλαδή», μας λέει ο Λευτέρης, που μόλις σχόλασε από τη δουλειά του και όπως μας λέει είναι ιδιωτικός υπάλληλος.

«Είμαστε μαζί τους, μαζί με τους αγρότες μας», καταλήγει.

* * *

Μια παρέα νέων παιδιών, φοιτητές, πίνουν τον καφέ τους. «Καλά το κάνουν οι αγρότες και στήνουν μπλόκα», λένε.

«Και τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν;».

Μιλώντας με τους φοιτητές, η συζήτηση φτάνει στην είδηση της αναβολής της Συνόδου των Πρυτάνεων που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Δεκέμβρη στον Βόλο, λόγω των μπλόκων. «Δεν το είχαμε πάρει πρέφα, κοίτα να δεις», λένε τα παιδιά, αφού διαβάσουμε μαζί τη σχετική είδηση στο «902.gr».

«Εμείς οι φοιτητές έχουμε κι αυτό το πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε τώρα. Εμείς τους φταίξαμε, και κοιτάνε να μας διαγράψουνε», λέει ο ένας. «Οπως τους φταίξανε οι αγρότες φίλε, που λέγαμε και πριν και κοιτάνε να τους γονατίσουν», λέει ο άλλος.

«Παιδιά, πιστεύετε πως ο αγώνας των φοιτητών ενάντια στις διαγραφές, για σπουδές με αξία, όπως και ο αγώνας των αγροτών για να ζουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους, είναι δίκαιοι;», το ερώτημα που τους θέτουμε. «Εγώ πιστεύω πως όλοι οι αγώνες που είναι για το καλό των πολλών είναι δίκαιοι αγώνες», απαντά η μια από τις κοπέλες της παρέας.

* * *

Ενα ζευγάρι από το δίπλα τραπέζι, που ακούει τη συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με τα παιδιά, μπαίνει κι αυτό στην κουβέντα.

«Εμείς όλοι τους στηρίζουμε τους αγρότες, έχουν τα χίλια δίκια. Οι καλλιέργειες, μετά τον "Ντάνιελ" ειδικά, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Τώρα θανατώνουν και τα ζώα των κτηνοτρόφων για την ευλογιά. Και αυτοί οι άνθρωποι πώς θα ζήσουν;», λέει ο άνδρας. «Εμείς δεν πήγαμε ακόμα στο μπλόκο, αλλά έχουμε σκοπό να πάμε. Καλά κάνετε κι εσείς που έρχεστε εδώ, να μεταφέρετε τη φωνή μας», συμπληρώνει η γυναίκα.

* * *

Δύο νεαρές μητέρες έχουν βγει βόλτα με τα καρότσια τους. «Εμείς λόγω των παιδιών δεν μπορούμε να πάμε στο μπλόκο, όμως είμαστε μαζί τους. Είναι πολύ σπουδαίο αυτό που κάνουν οι αγρότες μας σε όλη την Ελλάδα, που διεκδικούν. Παντού έχει μπλόκα, και έτσι έπρεπε να γίνει», λένε.

* * *

Σε ένα παγκάκι, αψηφώντας το κρύο που έχει ήδη αρχίσει να πιάνει, κάθεται ένας ηλικιωμένος άνδρας, που βαστώντας το μπαστούνι του ξαποσταίνει όπως μας λέει από τον απογευματινό του περίπατο. «Εμείς εδώ ανέκαθεν όλοι αγρότες ήμασταν. Οι οικογένειές μας, όλοι», λέει. Και όταν τον ρωτάμε αν πιστεύει ότι ο αγώνας των αγροτών θα δικαιωθεί, μας δίνει την καλύτερη απάντηση, με ένα πλατύ χαμόγελο όλο νόημα: «Αμ πώς αλλιώς παιδί μου; Οι αγρότες ξέρουν να ξεσηκώνονται... Μην ξεχνάς, εμείς εδώ είχαμε και ένα Κιλελέρ».


Κ. Πολ.

Και η φωνή της γυναίκας αγρότισσας από τα μπλόκα του αγώνα

Αυτές τις μέρες που η φωτιά του ξεσηκωμού πυρώνει τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος μέσα από τα μπλόκα του αγώνα προβάλλει τα δίκαια αιτήματα του «ως την τελική νίκη», αναδεικνύεται και το μεγαλείο της γυναίκας αγρότισσας, της σκληρά εργαζόμενης γυναίκας της υπαίθρου που ιδρώνει στη γη, μα και αγωνίζεται για το δίκιο της.

Στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, ο «Ριζοσπάστης» κάπου ανάμεσα στο πλήθος κόσμου και στα αμέτρητα τρακτέρ που παραμένουν παρατεταγμένα εκεί, συνάντησε και συνομίλησε με την Βαΐτσα, αγρότισσα από τον Αμπελώνα, που καλλιεργεί αμπέλια, στάρι, κριθάρι και καλαμπόκι και η οποία βρίσκεται στο μπλόκο από την πρώτη μέρα.

«Σαν γυναίκα αγρότισσα, είμαι σε όλα, στις καλλιέργειες, στα ραντίσματα, παντού», αναφέρει και προσθέτει, μεταφέροντας την τεράστια καταπόνηση για την γυναίκα της υπαίθρου: «Η ζωή της γυναίκας αγρότισσας είναι πάρα πολύ δύσκολη. Μες στη μέρα της πρέπει να τα φέρει όλα βόλτα, το σπίτι, τα παιδιά, να τα πάει στο σχολείο και στα φροντιστήρια, να κάνει τις δουλειές, να δουλέψει τα χωράφια...».

Και για τον αγώνα που δίνει, τονίζει:

«Είμαστε εδώ όλο το κομβόι από τον αγροτικό κόσμο για να διεκδικήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε. Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πάρα πολύ δύσκολη και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια. Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τον αγροτικό τομέα», λέει και συνεχίζει περιγράφοντας την «αλυσίδα» από το χτύπημα της αγροτιάς: «Οπως πρέπει να ζήσουμε εμείς, έτσι πρέπει να ζήσουν και οι υπόλοιποι κλάδοι. Ο κόσμος το βλέπει όλο αυτό και για αυτό είναι δίπλα μας και στηρίζει τον αγώνα μας. Αυτό που έχει γίνει φέτος δεν έχει ξαναγίνει».


ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκβιασμοί, κοροϊδία και δηλητήριο «κοινωνικού αυτοματισμού»

Τον «κοινωνικό αυτοματισμό», την καταστολή και τον εμπαιγμό με τα αυτονόητα ψίχουλα συνεχίζει να επιστρατεύει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να εμποδίσει την κλιμάκωση του αγώνα στα μπλόκα.

Στο πλαίσιο αυτό, στην κυριακάτικη ανάρτησή του ο πρωθυπουργός επιχείρησε για άλλη μια φορά να αντιστρέψει την πραγματικότητα που βιώνουν οι αγρότες, παρουσιάζοντας ως «στήριξη» την πολιτική που διαλύει το εισόδημά τους και τους σπρώχνει στον αφανισμό. Αναμάσησε τα περιβόητα δισεκατομμύρια που θα λάβουν οι βιοπαλαιστές, δηλαδή τις υποσχέσεις για τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις που αφορούν χρωστούμενα που δικαιούνται από το 2024.

Ζήτησε ...κατανόηση για τις καθυστερήσεις, επικαλούμενος τη δημιουργία ενός «αξιόπιστου και δικαιότερου συστήματος, που φέρει και τη σφραγίδα της ΕΕ», όταν η σαπίλα από το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ φέρει ακριβώς τη σφραγίδα της ΕΕ και της κυβέρνησης, που φυσικά αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα του αγροτικού κινήματος να είναι συνδεδεμένη η επιδότηση με την πραγματική παραγωγή.

Μίλησε προκλητικά για στήριξη των βιοπαλαιστών «στο μέτρο του δυνατού», την ώρα που οι αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης εξαιτίας της πολιτικής της, ενώ αυτό το «μέτρο του δυνατού» ...πάει περίπατο όταν μοιράζονται τα εκατομμύρια στους εφοπλιστές, π.χ. με το αφορολόγητο πετρέλαιο, το οποίο αρνείται στους αγρότες.

Αναφερόμενος στα μπλόκα ο πρωθυπουργός τα χαρακτήρισε «ακραίες μορφές διαμαρτυρίας, που δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων και δεν βοηθούν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα», επιχειρώντας μάταια να εκβιάσει τους αγρότες που στα μπλόκα κλιμακώνουν την πάλη τους απέναντι στην «ακραία» πολιτική της.

Για άλλη μια φορά ανέφερε τα περί «διαλόγου» και «ανοιχτών πορτών του υπουργείου», ενώ μία μέρα μετά, με κλούβες των ΜΑΤ και δυνάμεις καταστολής, προσπάθησε να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Καρδίτσα (βλ. δίπλα), στο Ηράκλειο κ.α.

Μάλιστα, προκαλώντας τους χιλιάδες βιοπαλαιστές που δίνουν τη μάχη συσπειρωμένοι στους Συλλόγους, στις Ομοσπονδίες και στα μπλόκα τους, στην Πανελλαδική Επιτροπή, ανέφερε ότι αυτό που ζητάει η κυβέρνηση είναι «σοβαρή εκπροσώπηση». Επιχειρώντας δε να προσπεράσει τα δίκαια αιτήματα που μήνες τώρα διατρανώνουν σε κάθε κινητοποίηση οι αγρότες, έκανε λόγο για «μια γενικότερη ασάφεια». Βεβαίως, αμέσως μετά «ξεπέταξε» ένα από τα βασικά αιτήματα, αυτό για τις εξευτελιστικές τιμές που δεν αφήνουν εισόδημα στους αγρότες, λέγοντας ότι «δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα, είναι πανευρωπαϊκό». Οπότε παρέπεμψε «στα πλαίσια των ευρωπαϊκών περιορισμών», επιβεβαιώνοντας ότι με την ΕΕ και την ΚΑΠ προκοπή δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση, και πετώντας στους βιοπαλαιστές τις ευθύνες για τα σκάνδαλα της κυβέρνησής του και της ΕΕ, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να ξανακάνουμε το λάθος που κάναμε σε άλλες εποχές, να τάξουμε και να δώσουμε στους αγρότες χρήματα τα οποία δεν μπορούσαμε στη συνέχεια να δικαιολογήσουμε, και να μας ζητάει η Ευρώπη να τα επιστρέψουμε και με τόκο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ