"Κλειστά" προτίμησε για ακόμη μια φορά να κρατήσει τα χαρτιά της κυβέρνησης, για το μέλλον της Ιονικής - Τράπεζας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. "Η απόφαση για την Ιονική - είπε χτες ο Γ. Παπαντωνίου - θα ληφθεί από την κυβέρνηση", σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι παραμένουν ακόμη ανοιχτά τα ενδεχόμενα τόσο της πώλησης της Τράπεζας όσο και της συγχώνευσής της με την Εμπορική. Αξιοπερίεργη ήταν και η τοποθέτησή του σε ό,τι αφορά το μέλλον της Εμπορικής, για την οποία υποστήριξε ότι "ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα ιδιωτικοποίησής της". Πρόκειται για δηλώσεις που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους, καθώς ο ίδιος υπουργός είχε δηλώσει μετά την υποτίμηση της δραχμής ότι μελετάται το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, ενώ πριν από ένα εικοσαήμερο περίπου, πληροφορίες διοχετευμένες από το περιβάλλον του, μιλούσαν για οριστική απόφαση πώλησης της Ιονικής κατά τα πρότυπα της Μακεδονίας - Θράκης. Αλλωστε, από το κυβερνητικό περιβάλλον και από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ξεκίνησαν και όλες οι "φήμες" για επικείμενη πώληση και της Εμπορικής Τράπεζας.
Λίγο νωρίτερα, από τις υπουργικές δηλώσεις, είχε προηγηθεί συνάντηση του Γ. Παπαντωνίου με το προεδρείο της ΟΤΟΕ και των συλλόγων υπαλλήλων Εμπορικής και Ιονικής Τράπεζας. Στη διάρκεια της συνάντησης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, ο υπουργός αφού άκουσε τις θέσεις των συλλόγων για το μέλλον της Ιονικής, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας και να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν από τη συνδικαλιστική αντιπροσωπεία, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα προχωρήσει συγχώνευση του ομίλου της Εμπορικής ή σε πώληση της Ιονικής. Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται ανακόλουθη η κυβέρνηση, γιατί ενώ είχε δεσμευτεί διά υπουργού Εθνικής Οικονομίας ότι η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα πορίσματα των μελετών της "Monitor" (η οποία προκρίνει τη συγχώνευση ως καλύτερη δυνατή λύση) τώρα υπαναχωρεί.
Σήμερα η ΟΤΟΕ συγκαλεί την Εκτελεστική Γραμματεία προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις αποτροπής της πώλησης της Ιονικής και διάλυσης του ομίλου της Εμπορικής, ενώ αύριο στα γραφεία της ΟΤΟΕ πραγματοποιείται σύσκεψη με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ για συντονισμό των εργαζόμενων γύρω από τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων και των εργασιακών σχέσεων.
Ζητούν από την κυβέρνηση να απαγορεύσει με νόμο τις πωλήσεις κάτω του κόστους, επειδή απειλούνται από αλυσίδες πολυεθνικών, ενώ με την ίδια τακτική οι ίδιοι εκτόπισαν τους μπακάληδες
Στο καθεστώς της "ελεύθερης αγοράς", "το μεγάλο ψάρι θα τρώει πάντα το μικρό". Αυτή είναι η ουσία του θέματος, που έχουν φέρει στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ, οι οποίοι ζητούν να απαγορευτεί με νόμο η πώληση προϊόντων κάτω του τιμολογιακού κόστους.
Στην πραγματικότητα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) ζητάει να έχει και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο. Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες Σούπερ Μάρκετ θέλουν να διασφαλίσουν για τον εαυτό τους την τακτική που εφαρμόζουν δεκαετίες τώρα, δηλαδή να αγοράζουν σε χαμηλότερη τιμή (πραγματική τιμή κτήσης) απ' ό,τι εμφανίζεται στα τιμολόγια που εκδίδονται και να διαμορφώνουν τη λιανική τιμή πάνω από την τιμολογιακή, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους τους.
Για παράδειγμα, ένα προϊόν που στο τιμολόγιο εμφανίζεται να έχει χονδρική τιμή 100 δρχ., μπορεί το σούπερ μάρκετ στην πραγματικότητα να το έχει αγοράσει 85 δρχ., αλλά στη λιανική το ποσοστό κέρδους του σούπερ μάρκετ δε θα προστεθεί στις 85 δρχ. που είναι η πραγματική τιμή κτήσης, αφού αυτό δεν εμφανίζεται επίσημα πουθενά, αλλά στην τιμολογιακή τιμή που είναι πλασματική, αποδίδοντας πολύ μεγαλύτερο κέρδος στο σούπερ μάρκετ. Από την άλλη οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ θέλουν να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους έναντι των ξένων πολυεθνικών αλυσίδων που εισρέουν στην ελληνική αγορά η μια μετά την άλλη. Στα πλαίσια αυτά, ζητούν από την κυβέρνηση να απαγορεύσει με νόμο την πώληση εμπορευμάτων σε τιμές κάτω του κόστους.
Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζεται σε ρόλο "Πόντιου Πιλάτου", παραδεχόμενη μεν ότι πράγματι η τιμή τιμολογίου είναι πλασματική, πράγμα το οποίο είναι σε βάρος των καταναλωτών. Την ίδια στιγμή, όμως, χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης δήλωνε ότι η διαμόρφωση του κόστους δεν είναι θέμα δικό του ή του κράτους να το διερευνήσει, αλλά της δικαιοσύνης, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της "ελεύθερης αγοράς", παραπέμποντας στη δικαιοσύνη όποιον πιστεύει ότι κάποια επιχείρηση πουλάει κάτω από την τιμή κόστους. Ακόμα, πάντως, υποστήριξε ο ίδιος, το υπουργείο "διερευνά πόσο προστατεύεται ο καταναλωτής" από τα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά, προσθέτοντας ότι "η θέση του υπουργείου είναι αταλάντευτη" σε ό,τι αφορά τον "ανταγωνισμό".
Ανακοινώθηκε η παραίτηση του προέδρου του Χρηματιστηρίου
Αν κανείς πιστέψει ως σωστά τα όσα έλεγαν τις προηγούμενες μέρες οι γνωρίζοντες περί του Χρηματιστηρίου, τότε χτες θα έπρεπε να σημειωθεί κατακόρυφη άνοδος στις τιμές των μετοχών. Ο δείκτης όμως έκλεισε με απώλειες 0,71%, παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή στην αρχή της συνεδρίασης το ταμπλό έδειξε άνοδο περίπου 4%. Με δεδομένο μάλιστα ότι στην προ της συνεδρίασης διαπραγμάτευση εμφανίστηκαν να υπάρχουν πλήθος αγοραστών στα ανώτατα όρια των τιμών, εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι οι "θεσμικοί επενδυτές" έκαναν και πάλι "παιχνίδι", ενδεχόμενα μπροστά στην προοπτική πραγματικής αύξησης των τιμών στις μετοχές.
Χτες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε την παραίτηση του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών Εμμ. Ξανθάκη και την αντικατάστασή του από τον μέχρι σήμερα διοικητή της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης Σπ. Κουνιάκη.Ο υπουργός είπε ότι η παραίτηση έγινε για προσωπικούς λόγους.
Στο μεταξύ, κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν οι τιμές των περισσότερων μετοχικών τίτλων κατά τον Απρίλη 1998, με συνέπεια να παρατηρηθεί ισχυρή άνοδος και 12 ρεκόρ του γενικού δείκτη. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.786 μονάδες στο τέλος του μήνα και σημείωσε άνοδο κατά 916 μονάδες ή 31,92% έναντι του τέλους του προηγούμενου μήνα κατά τον οποίο είχε ανέλθει στις 2.870 μονάδες. Παράλληλα, σημαντική αύξηση εμφάνισε και η αξία των συναλλαγών που έφτασε τα 1.702.229 εκατ. δρχ. (προσωρινά στοιχεία) έναντι 1.107.431 εκατ. δρχ. του προηγούμενου μήνα.
Με ακόμη πιο δυσμενείς όρους - αυξημένα επιτόκια - δανείστηκε χτες το υπουργείο Οικονομικών, που υποχρεώθηκε να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των τραπεζιτών και να πληρώσει αυξημένο επιτόκιο στις δημοπρασίες κρατικών τίτλων.
Οπως ανακοινώθηκε, επίσημα:
Το υπουργείο έκανε αποδεκτές προσφορές ύψους 70 δισ. δραχμών για τα έντοκα τρίμηνης διάρκειας και 50 δισ. δραχμών για τα εξάμηνης διάρκειας.
Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Μπ. Αγγουράκη για την Εμπορική και Ιονική
Το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Ομίλου της Ιονικής - Εμπορικής, στην οποία αντιδρούν οι εργαζόμενοι φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης.Ο βουλευτής του Κόμματος ρωτά μεταξύ άλλων τον αρμόδιο υπουργό με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα του Ομίλου και με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και την εργασία των υπαλλήλων. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: "Με τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής αποκαλύφτηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης για την τύχη του Ομίλου Εμπορικής - Ιονικής.
Επειδή οι εργαζόμενοι στις τράπεζες Ιονική - Εμπορική βρίσκονται με απόφαση της ΟΤΟΕ σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με στόχο την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και επειδή με τα καθημερινά δημοσιεύματα απαξιώνεται η Τράπεζα ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο υπουργός:
"Σε ποια εφημερίδα έχει... έδρα της σπείρα οικονομικών συντακτών, που παίζει παιχνίδια στο Χρηματιστήριο με... πληροφορίες που διαδίδουν και εκβιάζουν εισηγμένες εταιρίες στη Σοφοκλέους";
Η παραπάνω ερώτηση - με τη μορφή "κουίζ" - δημοσιεύτηκε στο προχτεσινό "Παρών", χωρίς να δίνεται απάντηση. Αλήθεια, σε ποια;