Το Νομικό Συμβούλιο του κράτους απάντησε αρνητικά για τη μονιμοποίησή τους
Το Νομικό Συμβούλιο του κράτους βάζει φρένο στη μονιμοποίηση των 174 συμβασιούχων που εργάζονταν στα Ταμεία Εθνικής Οδοποιίας και τώρα πια το θέμα τους μπορεί να λυθεί μόνο με κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση. Χτες, με απόφασή του έδωσε αρνητική απάντηση στο ερώτημα του υπουργείου Εσωτερικών για το αν πρέπει να προσμετράται στην προϋπηρεσία των εν λόγω εργαζόμενων -και γενικότερα- ο χρόνος που απασχολήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις (ασφαλιστικά μέτρα). Η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου έχει αρνητική επίπτωση για χιλιάδες ακόμα συμβασιούχους.
Οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους αποφάσισαν κατά πλειοψηφία ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας του άρθρου 17 του Ν. 2839/2000 στο οποίο προβλέπεται ότι το διάστημα που εργάζεται κάποιος σε υπηρεσίες του Δημοσίου με εκτέλεση προσωρινής διαταγής δικαστηρίου, με ασφαλιστικά μέτρα ή με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, δεν προσμετριέται στο χρόνο προϋπηρεσίας του. Οι συμβασιούχοι βρίσκονται πλέον στο έλεος των κυβερνητικών αποφάσεων, παρόλο που έχουν εργαστεί 5 και 7 χρόνια στην εν λόγω υπηρεσία -πολλοί μάλιστα έχουν φτάσει και τα 10 χρόνια- και είναι κοινώς παραδεκτό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Από το υπουργείο Εσωτερικών δηλωνόταν χτες ότι η προκήρυξη για πρόσληψη 300 εργαζομένων στα ΤΕΟ θα γίνει έτσι που να καλύψει και τους 174. Αυτό, βέβαια, απέχει από την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση -πριν την έκδοση του εκτελεστικού νόμου του νέου Συντάγματος- βάσει της οποίας θα μονιμοποιούνται με απόλυτη διαφάνεια όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αν δε γίνει κάτι τέτοιο, χιλιάδες συμβασιούχοι μένουν στο έλεος της κυβέρνησης ενόψει μάλιστα και των επικείμενων δημοτικών εκλογών. Οι συμβασιούχοι των ΤΕΟ δέχτηκαν την απόφαση ανάβοντας φωτιές έξω από το χώρο της κατάληψης, όπου και παραμένουν. Η κατάσταση ήταν τεταμένη χτες το βράδυ καθώς εμφανίστηκαν στην πίσω πλευρά του κτιρίου δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Στο πλευρό τους στάθηκαν χτες ο Πλάτων Καραντάνης εκ μέρους του ΚΚΕ και από το ΠΑΜΕ οι συνδικαλιστές Γ. Λαζόγκας, Κ. Πατουλιάς και Γ. Σταυρόπουλος που δήλωσαν στο «Ρ», ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο και η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να τους απατά και να τους κοροϊδεύει. Πρέπει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση να λυθεί το ζήτημα.
Τη χρησιμοποίηση ιδιωτικής εταιρίας που θα «αξιολογήσει» τους εργαζόμενους στο δήμο και στις δημοτικές επιχειρήσεις, από τον δήμαρχο Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμα, καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ανω Λιοσίων, Καματερού, Φυλής, Θρακομακεδόνων, Πετρούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία αυτή έχει αρχίσει ήδη το έργο της στις δημοτικές επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται περίπου 2.000 εργαζόμενοι!
Το σωματείο καταγγέλλει επιπλέον την έλλειψη πληροφόρησης για τη συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία, αλλά και τις προθέσεις που υποκρύπτει η χρησιμοποίησή της. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει, σχετικά με τις επιδιώξεις του δημάρχου: «Μήπως έχει σκοπό να ιδιωτικοποιήσει τις οργανωμένες υπηρεσίες του δήμου; Αν κάτι τέτοιο πάει να κάνει πρέπει να γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν δυναμικά και θα εξαντλήσουν όλα τα μέσα για να μείνει ο δήμος στην υπηρεσία των δημοτών και όχι στα συμφέροντα του κεφαλαίου που έχουν εισβάλει στο δήμο».
Επισημαίνει ακόμη ότι η εταιρία αυτή δεν μπορεί να έχει καμία αρμοδιότητα στις υπηρεσίες του δήμου και τονίζει: «Ο δήμαρχος Παπαδήμας, πιστός υπηρέτης των επιλογών της ΕΕ, κυβέρνησης και κεφαλαίου, είναι ο πρώτος που πάει να εφαρμόσει αυτή την πολιτική με αποτέλεσμα διάφορες ιδιωτικές εταιρίες να λυμαίνονται το δήμο.
Το περίφημο "πάντρεμα" δήμου, εταιριών, μόνο τραγικές συνέπειες θα έχει για τους δημότες και τους εργαζόμενους. Εχει δημιουργήσει δήμο τέρας και όλα αυτά στην προσπάθειά του να είναι στην πρώτη γραμμή η πολιτική ομηρία των εργαζομένων, για το πέρασμα των επιλογών του, να ιδιωτικοποιήσει το δήμο χωρίς αντιδράσεις».
Τέλος, καλούνται όλα τα στελέχη των υπηρεσιών του δήμου «να αρνηθούν αποφασιστικά κάθε συζήτηση ή επαφή με αυτή την "εταιρία" και θα τους αντιμετωπίσουμε ανάλογα αν τολμήσουν να έρθουν για όποια επαφή ή συνεργασία». Καλεί επίσης κάθε αρμόδιο πολιτικό και συνδικαλιστικό φορέα να πάρει θέση.
Μόνοι τους θα κατέβουν μεθαύριο Πέμπτη σε 24ωρη απεργία οι δημοσιογράφοι της Αθήνας. Ενώ συνεχίζεται η συζήτηση με τα συνεργαζόμενα σωματεία των άλλων ειδικοτήτων του Τύπου (τυπογράφοι, λιθογράφοι, άλλο προσωπικό) για κοινή κάθοδο, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να γίνει τελικά την Πέμπτη η απεργία, με την πλειοψηφία της διοίκησης να επικαλείται την επικαιρότητα που έχουν πάρει ελέω «Καρατζαφέρη» τα ζητήματα «ποιότητας της ενημέρωσης» μέσα από τα ΜΜΕ των μεγαλοεκδοτών και εργολάβων. Η απεργία αφορά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και στη διεκδίκηση νέων ικανοποιητικών Συμβάσεων Εργασίας. Θα γίνει μόνο από τους δημοσιογράφους των εφημερίδων, της ΕΡΤ και των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της Αθήνας και όχι τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο χώρο των συνεργαζομένων σωματείων, καθώς στα τελευταία δε δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος για την ανάλογη προετοιμασία.
Η απεργία είχε αποφασιστεί από την ΕΣΗΕΑ την προηγούμενη Τετάρτη, 30 του Γενάρη, και προτάθηκε στις άλλες Ενώσεις Εργαζομένων στο χώρο την επόμενη μέρα. Σε σύσκεψη οι εκπρόσωποι όλων των Ενώσεων τάχθηκαν υπέρ του κοινού ενιαίου και συντονισμένου αγώνα, με τις εύλογες προϋποθέσεις της ύπαρξης ενός ελάχιστου κοινού διεκδικητικού πλαισίου και της δέσμευσης όλων των Ενώσεων, πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων όλων των κλάδων. Σημείωσαν δε πως ο χρόνος της μιας βδομάδας δεν είναι αρκετός για την αναγκαία προετοιμασία της.
Στις συσκέψεις που ακολούθησαν τις αμέσως επόμενες μέρες διαμορφώθηκε ένα κατ' αρχήν κοινό πλαίσιο στόχων και έγινε η πρόταση να οριστεί η Πέμπτη, 14 του Φλεβάρη, ως η μέρα κήρυξης αυτής της κοινής για όλους πρώτης απεργιακής κινητοποίησης. Ομως από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υπήρξε εμμονή στην πραγματοποίηση της απεργίας μεθαύριο Πέμπτη, 7 του μηνός. Μπροστά στον κίνδυνο να ναυαγήσει τελικά η προσπάθεια για κοινό αγώνα, υιοθετήθηκε από όλους τελικά η πρόταση, να προχωρήσει μεν η ΕΣΗΕΑ στην κήρυξη της απεργίας για μεθαύριο, αλλά ταυτόχρονα να συνεχιστούν οι διαδικασίες για την κήρυξη της κοινής απεργιακής κινητοποίησης.
Η στάση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» ήταν σταθερά υπέρ του αγωνιστικού συντονισμού όλων των Ενώσεων με βάση το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο να περιλαμβάνει απαραιτήτως και το Ασφαλιστικό. Πρότεινε δε η απεργία αυτή να μετατεθεί για την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι Ενώσεις. Στη συνεδρίαση του ΔΣ χτες το μεσημέρι και στην επίμονη πρόταση της πλειοψηφίας να απεργήσουν μόνον οι δημοσιογράφοι αυτή την Πέμπτη, χωρίς να καθορίζεται και η συνέχεια, η αντιπρόταση του εκπροσώπου της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» ήταν να ψηφιστεί αυτή η απεργία, «πακέτο» με την κοινή απεργιακή κινητοποίηση με τις άλλες Ενώσεις. Τελικά μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το ΔΣ αποφάσισε να αποδεχτεί να συμφωνήσει στο ελάχιστο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, όπως και στη δέσμευση απέναντι στις άλλες Ενώσεις. Ομως παρόλο που η χτεσινή πρωινή σύσκεψη των Ενώσεων είχε αποφασίσει η νέα συνάντηση για τις τελικές αποφάσεις να γίνει αύριο Τετάρτη, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τη μεταφέρει για την ερχόμενη Παρασκευή.
Πρωτοπορεί μαθαίνουμε ο δήμαρχος Ειρηνάκης στο Μπραχάμι στην εφαρμογή των πλέον αντιδραστικών ρυθμίσεων σε βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα. Ετσι, παρά το γεγονός ότι η συνέλευση των εργαζομένων την προηγούμενη βδομάδα απέρριψε την πρόταση της δημοτικής αρχής για συνεχή δουλιά επί 20ήμερο (!) με αντάλλαγμα ορισμένα ρεπό, αφού θα έχουν πέσει από τα πόδια τους, η ρύθμιση επιβλήθηκε με το ζόρι. Ηδη οι βάρδιες στην καθαριότητα δείχνουν πως κάθε εργαζόμενος θα δουλεύει επί 20 συνεχείς μέρες χωρίς διακοπή! Στόχος, λένε, της δημοτικής αρχής είναι να επιβάλει την 7ήμερη λειτουργία του τομέα καθαριότητας. Αυτό μπορούσε να γίνει με πολλούς τρόπους. Η διοίκηση επέλεξε αυτόν που ταιριάζει στα ευρω-οράματα ορισμένων για «συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Πέρα από το παράνομο του πράγματος με βάση τα σημερινά ισχύοντα, μήπως κάτι περισσότερο πρέπει να κάνουν κι όσοι είναι χρεωμένοι να εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στο χώρο; Και να μην κάνουν γαργάρα το γεγονός ότι αυτός που ανέλαβε να προωθήσει τη ρύθμιση είναι ο πρώην πρόεδρος του σωματείου και σημερινός τμηματάρχης του δήμου.
H ενωμένη και αποφασιστική δράση του συνδικαλιστικού κινήματος και των ίδιων των εργαζομένων στο εργοτάξιο της κοινοπραξίας ΤΕΓΚ, που κατασκευάζει το τμήμα της Εγνατίας Οδού Πολύμυλου-Λευκόπετρας στο Νομό Κοζάνης, χτες το πρωί, υποχρέωσε την εργοδοσία να ανακαλέσει προσωρινά την ξαφνική απόλυση του τοπογράφου Ανέστη Ταρπάγκου. Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης, του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης με δεκάδες οικοδόμους από την Κοζάνη μαζί με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο απέκλεισαν την είσοδο και έξοδο του εργοταξίου και ενημέρωσαν τους υπεύθυνους της κοινοπραξίας ότι δεν πρόκειται να πάει κανείς για δουλιά αν η εργοδοσία δεν ανακαλέσει την απόλυση και συζητήσει για μια σειρά από σοβαρά αιτήματα. Ο Α. Ταρπάγκος απολύθηκε γιατί είχε δημοσιεύσει κείμενο-καταγγελία για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια της Εγνατίας. Μάλιστα, η απόλυση ανακοινώθηκε όταν, με βάση τα στοιχεία που είχε δώσει ο τοπογράφος, κατατέθηκε Επερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ.