ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2025
Σελ. /28
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αναζήτηση και δημιουργία στο Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ

Οπως κάθε χρόνο, οι μηχανές προετοιμασίας της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ και της Μαθητικής Επιτροπής της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής είναι «στο φουλ» για να είναι και φέτος το Μαθητικό Στέκι στο 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο Πάρκο Τρίτση, το σημείο συνάντησης, συζήτησης, δημιουργίας και ψυχαγωγίας για τους μαθητές.

Στόχος είναι το Στέκι, που αποτελεί αναπόσπαστο σημείο στο Φεστιβάλ, για τέσσερις μέρες, στις 24, 25, 26 και 27 Σεπτέμβρη, να αποτελέσει ακόμα μια χρονιά το σημαντικό ραντεβού χιλιάδων μαθητών από κάθε γωνιά της Αττικής λίγο μετά το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, μαθητών και μαθητριών πανέτοιμων για ανάπτυξη αγωνιστικής δραστηριότητας μέσα και έξω από τα σχολεία τους όλο τον χρόνο. Οι μαθητές, ειδικά τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, θα είναι πανέτοιμοι να δώσουν τη μάχη για «σχολείο δημιουργικό - όχι κέντρο εξεταστικό».

Το Μαθητικό Στέκι με το πρόγραμμα και τις δραστηριότητές του θα συμβάλει καθοριστικά στην επαφή και γνωριμία χιλιάδων μαθητών με την ΚΝΕ, αλλά και στην αγωνιστική προετοιμασία για τη νέα χρονιά!

Είμαστε μαζί σου και είσαι ένας από εμάς! Γνώρισε την ΚΝΕ!

Για άλλη μια χρονιά φέτος, με περιεχόμενο τις παραπάνω λέξεις, θα λειτουργήσουν τα Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας και Γνώσης, τα οποία «εξελίσσονται» σε χώρο γνωριμίας με τις Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ από όλη την Αττική.

Ομάδες μαθητών από όλη την Αττική, μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ, αναλαμβάνουν την προετοιμασία και την παρουσίαση των πρότζεκτ τους. Φέτος θα προετοιμάσουν και θα παρουσιάσουν θέματα εμπνευσμένα από τον ίδιο τον χαρακτήρα και την ταυτότητα της ΚΝΕ, για να «συστήνονται» στους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Με αυτόν τον τρόπο, κάθε παρέα μαθητών θα έχει τη δική της συμβολή στη δημιουργία του πολυχώρου του Μαθητικού Στεκιού του Φεστιβάλ, στο πρόγραμμα των εργαστηρίων, από το απόγευμα μέχρι και το βράδυ και των τεσσάρων ημερών.

Οι τίτλοι των εργαστηρίων είναι «Μαθαίνουμε και διαδίδουμε την αλήθεια», «Δρούμε συλλογικά κόντρα στο άδικο», «Ζούμε πραγματικά, έχουμε αξίες και ιδανικά», «Θα νικήσουμε», και μέσα από ό,τι προετοιμαστεί, κάθε επισκέπτης και επισκέπτρια θα μπορεί να μάθει και να συζητήσει γύρω από το τι σημαίνει να είναι κανείς μέλος της ΚΝΕ σήμερα.

Ιδιαίτερο εργαστήρι θα είναι αυτό με τίτλο «ΕΠΑΛ αλλιώς», όπου θα στηθούν πρωτότυπα εργαστήρια από διάφορες ειδικότητες, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρξει σύγχρονη και αναβαθμισμένη Επαγγελματική Εκπαίδευση και καλώντας τους ΕΠΑΛίτες σε αγωνιστική διεκδίκηση τη νέα χρονιά, κόντρα στην υποβάθμιση, στις συγχωνεύσεις, στα κενά στα σχολεία τους.

Σε έναν κόσμο που φλέγεται, οι λαοί και η νεολαία θα βγούμε νικητές!

Σφραγίδα στο Στέκι θα βάλει και η ψηφιακή διαδραστική έκθεση ειδικά διαμορφωμένη για μαθητές.

Οι πολεμικές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, η γενοκτονία στην Παλαιστίνη, η πολεμική προετοιμασία και στην οικονομία, ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, αλλά και η άμεση εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟ - ΕΕ, σίγουρα δεν αφήνουν αδιάφορους ούτε τους μαθητές.

Ανησυχούν, προβληματίζονται, ψάχνουν απαντήσεις: Για ποιον λόγο γίνονται πόλεμοι σήμερα; Θα γίνει Γ' Παγκόσμιος; Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Μήπως όλα αυτά είναι μακριά από τη χώρα μας και δεν μας πιάνουν; Η χώρα μας πώς μπλέκεται; Η ΕΕ; Το ΝΑΤΟ μας προστατεύει; Υπάρχει οριστικό τέλος στους πολέμους, στην προσφυγιά, στη δυστυχία;

Η έκθεση θα αποτελείται κατά βάση από διαδραστικές οθόνες, τάμπλετ και οπτικοακουστικό υλικό, βίντεο, ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια και γραφικά, μέσα από τα οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε μερικά από τα παραπάνω ερωτήματα. Και, κυρίως, να ανακαλύψουν ότι σήμερα η δράση που αναπτύσσουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, τόσο αυτοτελώς όσο και μέσα από το κίνημα, είναι εγγύηση για να τα καταφέρουμε τελικά να βγούμε νικητές και να φτιάξουμε την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά, χωρίς δηλαδή το καπιταλιστικό κέρδος να μας κυβερνά: Τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα είναι διαμορφωμένος και ο χώρος «Πάμε Γυμνάσιο», με δραστηριότητες για τους μαθητές Γυμνασίου αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά των ομάδων του «κόκκινου Αερόστατου».

Η πρόσφατη νέα έκδοση «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η Αντιφασιστική Νίκη των λαών», αφού ήδη συντρόφευσε τη μαθητική δραστηριότητα στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, τώρα έρχεται να γίνει βάση για ένα πολύμορφο παιχνίδι ερωτήσεων και γρίφων έτσι ώστε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου να μάθουν την αλήθεια και να εμπνευστούν από την Ιστορία του ΚΚΕ, του ελληνικού λαού, αλλά και την εποποιία της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού!

Πλούσιο το πρόγραμμα της Μαθητικής Σκηνής

Πέρα από το πλήθος καλλιτεχνών και συγκροτημάτων, φέτος στη Μαθητική Σκηνή, την Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με μέλη της ΚΝΕ με θέμα την πραγματική ελευθερία, η οποία βρίσκεται στην οργανωμένη ζωή.

Η συζήτηση θα αφορά την ανάγκη ισχυροποίησης της ΚΝΕ, του οργανωμένου αγώνα για να αλλάξουμε τον κόσμο, κόντρα και σε διάφορα πρότυπα, δήθεν αντισυστημικά, που όμως αναπτύσσει το ίδιο το σύστημα για τη νέα γενιά μέσα από πολλά κανάλια και τελικά την οδηγούν στην απογοήτευση.

Ταυτόχρονα, η Μαθητική Σκηνή θα φιλοξενήσει μαθητικά μουσικά και καλλιτεχνικά σχήματα που έχουν την ανάγκη να εκφράσουν την τέχνη τους, αλλά αυτή τους η επιθυμία βρίσκει εμπόδιο στα υπέρογκα ποσά που χρειάζεται να διαθέσει μια οικογένεια προκειμένου τα παιδιά της να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους. Ηδη από τα Μαθητικά Φεστιβάλ που προηγήθηκαν, με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητικών συγκροτημάτων, αναδεικνύεται αυτή η ανάγκη.

ΛΑΣΙΘΙ ΚΡΗΤΗΣ
4η Κατασκήνωση ΚΚΕ - ΚΝΕ στο Κουτσουνάρι

Με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία πλήθους νεολαίας πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της 4ης Κατασκήνωσης ΚΚΕ - ΚΝΕ στο Κουτσουνάρι στις 25 - 26 - 27 Ιουλίου.

Η πρώτη μέρα Παρασκευή, σημαδεύτηκε από το 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Ιεράπετρα με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό, ανοίγουμε το δρόμο στο νέο. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο!».

Το Φεστιβάλ μπαίνει στην νέα πεντηκονταετία του, παραμένοντας νέο, ζωντανό, επίκαιρο, γιατί αντανακλά τις αγωνίες, τις ελπίδες και τα όνειρα της νέας γενιάς, καλώντας το λαό και την πόλη για να ανατραπεί το «παλιό», το σημερινό σύστημα των πολέμων, της αδικίας, της εκμετάλλευσης, να ανοίξει ο δρόμος στο «νέο», την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Την αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε η πολιτική συγκέντρωση με τον Κώστα Θεοδωρόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ολοκληρώθηκε με δυναμική συναυλία από «το Σφάλμα» και Raibo να δίνουν τον παλμό και να ξεσηκώνουν τον κόσμο.

Στον χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Τη δεύτερη μέρα στον χώρο της Κατασκήνωσης πραγματοποιήθηκε βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Αλήθειες και Ψέματα για τον Καπιταλισμό» με ομιλητή τον Ορφέα Δρακούλη, μέλος του ΓΠ Κρήτης της ΚΝΕ, και αφιερώθηκε στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ. Οπως τονίστηκε, υπάρχει υπεύθυνος και αυτός είναι η ιμπεριαλιστική πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, και τους κράτους - δολοφόνου που σπέρνουν τον όλεθρο στην Παλαιστίνη και στη Μέση Ανατολή για τη μοιρασιά των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, των σφαιρών επιρροής. Αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους, ολόκληρες οικογένειες να αφήσουν τον τόπο τους, να διασχίσουν τα πελάγη μέσα σε βάρκες αντιμετωπίζοντας κινδύνους! Γι' αυτό και στρέφουμε την οργή και την αγανάκτησή μας απέναντι στους πραγματικούς ενόχους, που είναι η πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, του ΝΑΤΟ και του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ που εξυπηρετεί τις ανάγκες των αστικών τάξεων με στόχο τα κέρδη των λίγων χωρίς να λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή, τις ανάγκες και τα όνειρα που έχουν οι λαοί!

Ακολούθησε λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους Γιάννη Δασενάκη και Μανώλη Κανάρη, ενώ το κλείσιμο της βραδιάς επιφύλασσε beach party στην παραλία της κατασκήνωσης.

Την τρίτη μέρα, κατά την αναχώρηση των κατασκηνωτών, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποίησαν συμβολική κίνηση αλληλεγγύης στον λαό της περιοχής που βίωσε στο πετσί του την εγκληματική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, που αφήνει απροστάτευτα δάση, περιουσίες και τη ζωή του λαού μας, καθώς για μια ακόμη χρονιά παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες που και τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών.

Στη Θάσο τις επόμενες μέρες

Στο νησί της Θάσου, οι εκδηλώσεις του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κορυφωθούν την Κυριακή 10 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στα Λιμενάρια στις αποθήκες των Μεταλλείων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από τη «Λαϊκή Βάρδια» και λαϊκό γλέντι με την Χρύσα Παπαδοπούλου, τον Οδυσσέα Μαυρομάτη και τον Αλέξανδρο Μαρουλάκη.

Ακόμα, στο νησί της Θάσου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις:

Την Παρασκευή 1η Αυγούστου στις 8 μ.μ. στην πλατεία της Καλλιράχης. Θα γίνει πολιτική ομιλία και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι από «Τα Καρντάσια».

Την Τρίτη 5 Αυγούστου στις 8 μ.μ. στην αυλή της Κοινότητας Θεολόγου, όπου το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από τον Αντώνη Τζιρίτα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του ΣΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, και λαϊκό γλέντι από τη «Ρεμπέτικη Παρέα Θάσου».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ