ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Συμφώνησε η πλευρά των αυτονομιστών...
  • Ο Γιακούμπ Κρασνίσκι και όχι ο Αντέμ Ντεμάτσι δήλωσε χτες πως οι αυτονομιστές αντάρτες θα μεταβούν για συνομιλίες στο Ραμπονιγιέ της Γαλλίας, τηρώντας παράλληλα ενστάσεις για την ατζέντα διαπραγματεύσεων...
  • Οι ΗΠΑ επεξεργάζονται προκαταβολικά σχέδιο για τη χρησιμοποίηση Αμερικανών στρατιωτών σε ρόλο "κυανόκρανων" στο Κοσσυφοπέδιο, σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Θετική απάντηση στην πρόσκληση των συνομιλιών στη γαλλική πόλη Ραμπονιγιέ έδωσε χτες εκπρόσωπος των αυτονομιστών Αλβανών στο Κόσσοβο, ενώ την ίδια ώρα ο Αντέμ Ντεμάτσι, γνωστό "πολιτικό" στέλεχος των αυτονομιστών, εισηγούνταν το αντίθετο. Και οι Σέρβοι; Οι Σέρβοι κρατούν τα μέλη της "Ομάδας Επαφής" σε... αγωνία, επαναλαμβάνοντας πως θα δώσουν την τελική τους απάντηση αύριο (Πέμπτη), οπότε θα συνεδριάσει το Κοινοβούλιο.

Ο άνθρωπος που είπε "ναι" στην πρόσκληση των συνομιλιών το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Ραμπονιγιέ ήταν ο Γιακούμπ Κρασνίσκι,εκπρόσωπος του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου". Σε δήλωση που έκανε ο Κρασνίσκι σε Αλβανούς δημοσιογράφους στο κεντρικό Κόσσοβο υποστήριξε πως οι αντάρτες θα μεταβούν στο Ραμπονιγιέ, τηρώντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις, αλλά και ενστάσεις γύρω από την ατζέντα συνομιλιών.Μάλιστα, η αλβανόφωνη εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε",επικαλούμενη δηλώσεις του Κρασνίσκι, υποστήριξε σε χτεσινό της ρεπορτάζ πως οι αντάρτες προτείνουν τη μετατροπή του Κοσσόβου σε διεθνές προτεκτοράτο για μια περίοδο τριών ετών και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ στη διάρκεια αυτής της περιόδου διαπραγματευτές θα εξετάζουν σχέδιο για το τελικό καθεστώς διοίκησης της περιοχής. Σύμφωνα, πάντα, με το ίδιο δημοσίευμα, οι αντάρτες ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά την πάροδο των τριών ετών, προκειμένου να "αποφασίσει ο λαός για το μέλλον της περιοχής του"...

Πάντως, αξίζει, να σημειωθεί πως αντίθετα με τις δηλώσεις Κρασνίσκι, ο γνωστός πολιτικός εκπρόσωπος των αυτονομιστών, Αντέμ Ντεμάτσι, είχε εισηγηθεί να μη σταλεί αντιπροσωπεία των ανταρτών στο Ραμπονιγιέ.

Εάν, τελικώς, οι χτεσινές δηλώσεις Κρασνίσκι είναι αληθείς και απηχούν την επίσημη θέση των ανταρτών, τότε πρόκειται για την πρώτη φορά που οι αυτονομιστές υιοθετούν το παλιό αίτημα (διεθνές προτεκτοράτο) του ηγέτη του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Εάν, και όντως, αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε πρόκειται για αποτέλεσμα που προήλθε κατόπιν σκληρών πιέσεων Αμερικανών και Ευρωπαίων απεσταλμένων...

Το επικρατέστερο σενάριο σχετικά με το σχέδιο που προτείνουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι απεσταλμένοι στην περιοχή και θα τεθεί στο τραπέζι συνομιλιών του Ραμπονιγιέ προβλέπει την παροχή καθεστώτος μεγαλύτερης αυτονομίας για μία περίοδο τριών ετών. Το τι θα συμβεί μετά, λέγεται πως θα αποφασιστεί από πολιτικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου. Εάν, πάντως, δεν υπάρξει κάποιο άμεσο αποτέλεσμα από την ενδεχόμενη συνάντηση στο Ραμπονιγιέ της Γαλλίας έως τις 19 Φλεβάρη, τότε το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο υποστηρίζει πως θα υλοποιήσει τις απειλές του για τη λήψη στρατιωτικής δράσης.

Και ενώ οι Κοσσοβάροι Αλβανοί υποστηρίζουν πως και χτες συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί χωριών στις περιοχές Ντρένιτσα και Ποντούγιεβο από τις σερβικές δυνάμεις, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε πως οι μάχες των τελευταίων δύο μηνών έχουν οδηγήσει στο δρόμο της προσφυγιάς πάνω από 45.000 άτομα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Κλίντον συζητεί προκαταβολικά με τα μέλη του Κογκρέσου την πιθανή χρήση χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στο ρόλο των παρατηρητών μιας ενδεχόμενης "ειρηνευτικής" συμφωνίας στο Κόσσοβο.

Πριν ακόμη αρχίσουν οι συνομιλίες στο Ραμπονιγιέ, η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο υπουργός Αμυνας, Γουίλιαμ Κοέν και ο προεδρικός σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας, Σάντι Μπέργκερ, άρχισαν τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τα μέλη του Κογκρέσου. Χτες, μάλιστα, άφησαν την εντύπωση πως η κυβέρνηση Κλίντον είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει Αμερικανούς στρατιώτες στο ρόλο "ειρηνευτικών δυνάμεων"... τύπου Βοσνίας.

Ο Κοέν, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κόσσοβο θα μπορούσε να οδηγήσει σε "μεγάλη ανάφλεξη" και ότι απαιτείται "οι ΗΠΑ να παίξουν ένα μεγαλύτερο ρόλο απ' ό,τι στο παρελθόν"...

Αμεση σύγκληση Συμβουλίου Ασφαλείας ζητεί το Βελιγράδι

Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε χτες με επείγουσα επιστολή του προς το σώμα των Ηνωμένων Εθνών ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για παραβίαση της Χάρτας του Οργανισμού, επειδή προέβη σε απειλές για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας.

Ο Γιοβάνοβιτς στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Καναδό Ρόμπερτ Φόουλερ, αναφέρει ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ αποτελεί "μια ανοιχτή και σαφέστατη απειλή άσκησης πιέσεων κατά της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας (Σερβία - Μαυροβούνιο) ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών".

Στην επιστολή προστίθεται ως επιχείρημα ότι το άρθρο 53 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ορίζει σαφώς ότι καμία στρατιωτική ενέργεια, που ενδέχεται να διευθετήσει περιφερειακά προβλήματα, δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Στην ειδική αυτή περίπτωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν εξουσιοδότησε το ΝΑΤΟ να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας", υποστηρίζει ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως οι απειλές του ΝΑΤΟ υπονομεύουν σαφώς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας...

Δυτικοί διπλωμάτες πάντως από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών θεωρούν ότι το Συμβούλιο δε θα δώσει συνέχεια στην επιστολή του Βελιγραδίου. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι το Συμβούλιο ενδέχεται να εξετάσει το αίτημα του Βελιγραδίου σήμερα, με την ευκαιρία της παρουσίασης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, έκθεσης σχετικής με το Κοσσυφοπέδιο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Προειδοποιούν" δυναμικά οι μεταλλεργάτες

ΒΟΝΝΗ.-

Νέες προειδοποιητικές απεργίες πραγματοποίησαν, χτες, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη νέα συλλογική σύμβαση του κλάδου, ανάμεσα στους εργοδότες και στους εκπροσώπους της Ενωσης Μεταλλεργατών, χωρίς, όμως, να διαφαίνεται κάποια ιδιαίτερη πρόοδος. Στο θέμα παρενέβη και ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ζητώντας και από τις δύο πλευρές να δείξουν "κατανόηση και σεβασμό και να πετύχουν συμβιβασμό" δείχνοντας εμφανώς ανήσυχος, καθώς η κατάληξη των συνομιλιών και των κινητοποιήσεων των Γερμανών Μεταλλεργατών, που είναι και το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας με 3,4 εκατομμύρια μέλη, αποτελεί βαρόμετρο για τις διεκδικήσεις και τη στάση που θα κρατήσουν όλοι οι άλλοι εργασιακοί κλάδοι.

Παρέλυσαν, χτες, το παράρτημα της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" στο κρατίδιο της Εσσης, όταν 8.000 εργάτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και το κεντρικό παράρτημα της αυτοκινητοβιομηχανίας "Daimler - Chrysler" στη Στουτγκάρδη, όπου 2.000 εργάτες αποχώρησαν από τη βάρδιά τους. Παράλληλα, περισσότεροι από 30.000 μεταλλεργάτες πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας στο κρατίδιο Βόρειου Ρήνου - Βεστφαλίας συμμετέχοντας και αυτοί στις (ανά κρατίδιο) αλυσιδωτές, προειδοποιητικές διαδηλώσεις και απεργίες που πραγματοποιούν τα μέλη της Ενωσης Μεταλλεργατών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονταν σε τρία διαφορετικά κρατίδια οι συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ενωσης και της εργοδοσίας, χωρίς να διαφαίνεται κάποια σημαντική πρόοδος, αν και οι διαπραγματευτές των εργοδοτών άφησαν να εννοηθεί ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν νέα πρόταση στους Μεταλλεργάτες. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωσης Μεταλλεργατών, Κλάους Ζβίνκελ,τόνιζε ότι "δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση εκ μέρους των εργατών, οι οποίοι έχουν κουραστεί από τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας περί μειωμένων μισθών που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ανεργίας".Ο Ζβίνκελ υπογράμμισε ότι οι παλιότερες συλλογικές συμβάσεις ήταν χαμηλές για αυτόν ακριβώς το λόγο, αλλά τελικά η ανεργία αυξήθηκε, όπως και τα κέρδη των επιχειρήσεων. "Δεν είμαστε χαζοί, το έργο το έχουμε ξαναδεί και αν δεν υπάρξει κάποια λογική προσφορά από τους εργοδότες μέχρι τις 11 Φλεβάρη, τότε όλη η βιομηχανία θα παραλύσει".

Στις διαπραγματεύσεις παρενέβη, χτες, και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος, εμφανώς ανήσυχος, ζήτησε και από τις δύο πλευρές να καταβάλλουν "ειλικρινείς προσπάθειες, οι οποίες θα καταλήξουν σε μια συμφωνία κατανόησης, που θα σέβεται τις ευρύτερες δυνατές οικονομικές συνθήκες". Ο Σρέντερ, που δέχτηκε τα πυρά της εργοδοσίας και "έγκριτων οικονομολόγων" επειδή θεωρήθηκε ότι άφησε περιθώρια στους εργαζομένους να πιστέψουν πως μπορούν να πετύχουν μισθολογικές αυξήσεις, παρενέβη για πρώτη φορά στις συνομιλίες. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Γερμανός καγκελάριος προσπαθεί να σώσει το πολυσυζητημένο σχέδιό του "Συμμαχία για δουλειές", που προβλέπει τη συνεργασία εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης στη βάση ορισμένων κοινών θέσεων, για την καταπολέμηση της ανεργίας, που έχει φθάσει στο 10,9%.

ΓΑΛΛΙΑ
Πρώτη τραπεζική συγχώνευση

ΠΑΡΙΣΙ.-

Τη συγχώνευσή τους ανακοίνωσαν, προχτές, οι γαλλικές τράπεζες Societe Generale και Paribas, οι οποίες θα δημιουργήσουν τον τέταρτο, σε μέγεθος, τραπεζικό οργανισμό στην Ευρώπη και θα ονομαστεί SG Paribas. Η γνωστοποίηση της συγχώνευσης έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη τόσο από τους Γάλλους οικονομικούς αναλυτές όσο και από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, είχε αφήσει να διαρρεύσουν οι προθέσεις της για πώληση μέρους των μετοχών της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais.

Εναντι 15,1 δισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ (δηλαδή 17,13 δισεκατομμύρια δολάρια) ο τραπεζικός οργανισμός της Societe Generale αγόρασε την επενδυτική τράπεζα Paribas, προχωρώντας στην πρώτη συγχώνευση γαλλικών τραπεζών. Η ανακοίνωση της αγοράς προκάλεσε τις ευνοϊκές αντιδράσεις των Γάλλων οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Γαλλία έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους γείτονές της όσον αφορά στη διαδικασία ενοποίησης των τραπεζών της, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται από την κυκλοφορία του ΕΥΡΩ σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και από την κατάλυση των διεθνών εμπορικών φραγμών. Αντίθετα με τη Γαλλία, στη Σουηδία, στο Βέλγιο, στην Ιταλία και στην Ισπανία έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί συγχωνεύσεις τραπεζών, εδώ και αρκετούς μήνες.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησής του για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Ντομινίκ Στράους Καν, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτού του είδους οι κινήσεις θα ενισχύσουν την οικονομική δύναμη της Γαλλίας και θα την ενισχύσουν στα πλαίσια του σκληρού ανταγωνισμού που επικρατεί στη διεθνή αγορά.Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη χρονιά, το 1998, ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρος για την Societe Generale, η οποία αγόρασε την ιαπωνική Yamaichi International Capital Management Co., την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Cowen & Co. και ένα σημαντικό μέρος των μετοχών της Asia Credit.

"Προειδοποιητική απεργία" γράφει το πανώ των μεταλλοεργατών

"Προειδοποιητική απεργία", γράφει το πανό των μεταλλεργατών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ