Για την "Ατζέντα 2000" συζήτησε χτες ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ με πρωθυπουργό, υπουργό γεωργίας, εκπρόσωπο της ΝΔ, εμποροβιομήχανους και ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ. Χαρακτήρισε τις συζητήσεις εποικοδομητικές και έστειλε τελεσίγραφο προς τους Ελληνες αγρότες!
Καταιγίδα αντιαγροτικών μέτρων και βίαιου ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών θα φέρει η "Ατζέντα 2000" ή αλλιώς "πακέτο Σαντέρ". Σε αυτό συνηγορούν οι προθέσεις των επιτελείων των Βρυξελλών και οι καταστροφικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο Γεωργία της "Ατζέντας 2000".
Στα πλαίσια αυτά ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Φρανς Φίσλερ ήρθε χτες στη χώρα μας για να φέρει τελεσίγραφο και να σβήσει και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις, ότι κάτι μπορεί να κερδηθεί σε όφελος των Ελλήνων αγροτών. Αυτό προκύπτει από διαδοχικές συναντήσεις που είχε χτες ο Επίτροπος με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα,τον υπεύθυνο Γεωργίας της ΝΔ Σ. Τσιτουρίδη,τις διοικήσεις των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και εκπροσώπους των βιομηχάνων - εμπόρων γεωργικών προϊόντων, αλλά και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια.
Ο επίτροπος δήλωσε ότι είχε εποικοδομητικές συναντήσεις με όλους, ενώ διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων με τους εμποροβιομήχανους. Οσο για τα αιτήματα και τις προτάσεις που τέθηκαν από ελληνικής πλευράς, η απάντησή του στην καλύτερη περίπτωση ήταν "θα δούμε". Είπε ότι είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται μέσω της "Ατζέντας 2000", χωρίς βεβαίως να ξακαθαρίσει σε όφελος ποιων. Ανέφερε, επίσης, προκλητικά ότι η Ελλάδα έχει πλήρως επωφεληθεί από την Κοινή Γεωργική Πολιτική, ειδικότερα μετά τη μεταρρύθμιση του 1992. Μόνο, όμως, που οι Ελληνες αγρότες έχουν διαφορετική άποψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των θέσεων του Φίσλερ είναι η απάντησή του σε σχετική ερώτηση, ότι δε γίνεται να αυξηθεί η ποσόστωση στο γάλα για τη χώρα μας, γιατί τότε θα πρέπει να μειωθεί η ποσόστωση κάποιας άλλης χώρας και αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση της ισορροπίας στον τομέα του γάλακτος στην ΕΕ! Επίσης, είπε πως οι αποφάσεις για την "Ατζέντα 2000" θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στο Λουξεμβούργο και οι προτάσεις για τα προϊόντα θα είναι έτοιμες μέχρι το Μάρτη του 1998.
Τα όσα διαμήνυσε χτες ο Επίτροπος Γεωργίας στην κυβέρνηση, η οποία δέχεται τη συζήτηση για την "Ατζέντα 2000" και θα ψηφίσει τελικά τις καταστροφικές αυτές προτάσεις, - όπως άλλωστε έκανε σε παρόμοιες περιπτώσεις και στο παρελθόν - προκάλεσαν την υποκριτική αναδίπλωση του υπουργού Γεωργίας. Ο Στ. Τζουμάκας, βλέποντας ότι δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο από τους αγρότες, εξέδωσε χτες μετά τη συνάντηση με τον Φίσλερ, μια δημαγωγική ανακοίνωση, με την οποία"διαπιστώνει" σωρεία προβλημάτων, αλλά επιχειρεί να πείσει ότι δε θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. "Διαπιστώνει" ότι η ύπαιθρος πληρώνει το βαρύ αντίτιμο των επιλογών του παρελθόντος, ομολογεί ότι υπάρχει απώλεια εισοδήματος των παραγωγών, που δεν καλύπτεται από τις όποιες αντισταθμίσεις, καθώς και ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στη στήριξη της ελληνική γεωργίας. Αναφέρει, επίσης, ότι επιδίωξη της Κομισιόν είναι να ενισχύσει τις βόρειες χώρες σε βάρος των νοτίων. Ακόμα, ενώ τονίζει ότι ο περιορισμός των πόρων της Κοινότητας θα έχει αρνητική επίπτωση στην ελληνική γεωργίας και θα οδηγήσει σε γενικότερες ανισορροπίες, επισημαίνει ότι υπάρχει αδυναμία, αυτή η έλλειψη πόρων να αντισταθμιστεί με τη διάθεση εθνικών πόρων από πλευράς ελληνικού προϋπολογισμού, επικαλούμενος το πρόγραμμα "σύγκλισης" και τα κριτήρια συμμετοχής στην ΟΝΕ.
Ομως, κατά τα άλλα, ο υπουργός Γεωργίας δέχεται ότι πρέπει να αναμορφωθεί η ΚΑΠ, ενόψει της διεύρυνσης της ΕΕ προς Ανατολάς και της καλύτερης προσαρμογής στα όσα θα επιβάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, από το 2000 και μετά.
Ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης χτες και οι υποτακτικές διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, οι οποίες δε στέκονται στην ουσία του προβλήματος, αλλά προχωρούν σε επιμέρους προτάσεις και διαπιστώσεις, χωρίς να δίνουν αγωνιστική διέξοδο στους αγρότες.
Ολέθριες είναι οι προτάσεις της "Ατζέντας 2000" για τους Ελληνες αγρότες και πιο γενικά για τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα. Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στη γεωργία, προτείνεται η δραστική μείωση των θεσμικών τιμών σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα, η θεαματική μείωση της κοινοτικής στήριξης και η αλλαγή στον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων σε βάρος των αγροτών των μεσογειακών χωρών. Το δρόμο αυτό άλλωστε άνοιξαν οι δυσμενείς αναθεωρήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, στο βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά και το ρύζι. Το χειρότερο είναι ότι η "Ατζέντα 2000" συνδυάζεται με την ειλημμένη απόφαση των επιτελείων των Βρυξελλών γιαμείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας από το 22% στο 8%, πράγμα που σημαίνει μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.
Ολα αυτά γίνονται στα πλαίσια της εξοικονόμησης πόρων, ενόψει της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την ερχόμενη δεκαετία και της προσαρμογής στο νέο καθεστώς της Παγκόσμιας Αγοράς Εμπορίου (πρώην ΓΚΑΤΤ) από το 2000 και μετά, που απαιτεί μείωση των ενισχύσεων στα αγροτικά προϊόντα και πλήρη απελευθέρωση της παγκόσμιας αγοράς, στην οποία εντάσσονται και οι γεωργικές συναλλαγές. Ειδικότερα στο θέμα της διεύρυνσης, ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν πόροι από την "ίδια πίτα" που μοιράζεται για τους "15", ως προενταξιακή ενίσχυση στα νέα κράτη - μέλη. Υπολογίζεται ότι τα ποσά που θα δοθούν από το 1999 μέχρι το 2006 στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, θα φτάσουν τα 3,5 δισ. ECU (περίπου 1,2 τρισ. δραχμές). Εκτός από αυτό όμως επιχειρείται η αναδιανομή των κοινοτικών πόρων σε όφελος των βορείων χωρών.
Αντισταθμιστικά προς τις μειώσεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια σειρά δράσεων και ενισχύσεων, οι οποίες όμως αφορούν κυρίωςτις πλούσιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και ελάχιστα το φτωχό Νότο. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, στο κείμενο "Ατζέντα 2000", θα προβλέπονται ενισχύσεις και προγράμματα για την ανάπτυξη της υπαίθρου και την ενίσχυση των υποδομών, στις περιφέρειες της ΕΕ. Αυτό βέβαια γίνεται για να απορροφηθούν κατά κάποιο τρόπο οι κραδασμοί από το επερχόμενο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Ακόμα προβλέπεται να δίνεται η δυνατότητα χορήγησης κρατικών (εθνικών) ενισχύσεων, που δε θα έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου. Με βάση τη "φιλοσοφία" αυτή θα καθιερωθεί ένα νέο σύστημα των επιδοτήσεων, που δε θα δίνονται πλέον ανά προϊόν, αλλά θα μετατραπούν σε κατά κεφαλήν επιδοτήσεις (άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις, οι οποίες θα είναι μειωμένες και θα λειτουργούν προς όφελος των μεγαλοαγροτών), ενώ ακόμα για τη χορήγηση των ενισχύσεων θα μπουν αυστηρά χρηματοοικονομικά "πλαφόν".
Στα πλαίσια αυτά στο κεφάλαιο γεωργία της "Ατζέντας 2000" προτείνεται η μείωση των θεσμικών τιμών από 10% έως 30% σε προϊόντα όπως τα σιτηρά, οι ελαιούχοι σπόροι, το βόειο κρέας και το γάλα και η χορήγηση αντισταθμίσεων, που όμως δεν καλύπτουν της απώλεια, από τη μείωση των τιμών. Το χειρότερο όμως είναι ότι μαζί με την "Ατζέντα 2000" θα περάσουν με δυσμενείς συνέπειες, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, για τους Ελληνες αγρότες και οι αναθεωρήσεις της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) για τα καπνά, το λάδι και το κρασί.
Πιο ειδικά, για τα προϊόντα που αναφέρεται η "Ατζέντα 2000" προτείνεται μείωση των θεσμικών τιμών κατά 10% στο γάλα, 20% στα σιτηρά και 30% στο βόειο κρέας. Για το αγελαδινό γάλα επίσης προτείνεται να επεκταθεί το ισχύον καθεστώς των ποσοστώσεων μέχρι το 2006, πράγμα που σημαίνει καταστροφή για τους Ελληνες παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος και συνέχιση των εισαγωγών από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Για τα καπνά, επίσης από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, το πριμ των παραγωγών θα μειωθεί σημαντικά, αφού προβλέπεται να μπει χρηματικό "πλαφόν" στις ενισχύσεις που θα χορηγούνται και το όλο σύστημα ίσως προσαρμοστεί για τους τύπους, στο να δίνεται η επιδότηση ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Για το λάδι, όλα δείχνουν ότι το νέο καθεστώς που θα ισχύσει, θα προβλέπει να δίνεται η επιδότηση ανά δέντρο και όχι στην παραγωγή και να καταργηθεί η τιμή παρέμβασης, πράγμα που θα έχει επίσης ολέθριες συνέπειες για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας μας.
Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα
Νέα δυσμενή μέτρα πήρε η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών και σε όφελος των εκκοκκιστών, με πρόταση μάλιστα της ελληνικής κυβέρνησης! Κι αυτό τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι προωθεί αιτήματα στην Κοινότητα, όπως δηλώνει, για να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η αναθεώρηση του καθεστώτος στο βαμβάκι.
Συγκεκριμένα στις 5/9/97 η ΕΕ ψήφισε τον κανονισμό 1740/97, σύμφωνα με τον οποίο οι εκκοκκιστές, πέραν όλων των άλλων προνομίων που απολάμβαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τη νέα περίοδο θα εισπράξουν σημαντικό μέρος (μερικά δισεκατομμύρια) από τα χρήματα που επιστρέφονται στους βαμβακοπαραγωγούς τον Αύγουστο - Σεπτέμβρη (επιστροφή της συνυπευθυνότητας). Με βάση το νέο κανονισμό, οι εκκοκκιστές θα έχουν:
Σχολιάζοντας αυτές τις αλλαγές, ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε στο "Ρ":
"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μεγάλων κινητοποιήσεων των αγροτών, καθημερινά ακούγαμε τη δικαιολογία από τους υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ: "Τι να κάνουμε τις αποφάσεις της ΕΕ, δεν μπορούμε ούτε να τις αλλάξουμε, ούτε να τις παραβιάσουμε. Για αυτό μην αγωνίζεστε".
Ταμπουρωμένοι πίσω απ' αυτό το ψέμα έπεισαν και κάποιους απλούς ανθρώπους να τα πιστέψουν. Οι ίδιοι βέβαια αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στους μικρομεσαίους αγρότες, όμως όχι μόνον δεν κάνουν κάτι για να αλλάξουν τα πράγματα για το καλό του αγρότη, αλλά αντίθετα στήριξαν την πολιτική που θησαυρίζει τους βιομηχάνους.
Ετσι η κυβέρνηση προχώρησε και έκανε πρόταση στην ΕΕ να αλλάξει ο κανονισμός για το βαμβάκι σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών και υπέρ των εκκοκκιστών! Για τις επιπλέον επιδοτήσεις των εκκοκκιστών η κυβέρνηση δε ζήτησε νέο κονδύλι από την ΕΕ, ούτε η ίδια διέθεσε τέτοιο ποσόν. Το ποσό που θα εισπράξουν οι εκκοκκιστές θα αφαιρεθεί από τους βαμβακοπαραγωγούς".
Αλλη μια κυβερνητική σύσκεψη αποπροσανατολισμού της αγροτιάς γίνεται σήμερα στην Ημαθία, με αφορμή τη σύσκεψη για τα αγροτικά προβλήματα, που θα γίνει σήμερα στην Ημαθία και συγκεκριμένα στην Κοινότητα Νησίου,στην οποία θα συμμετάσχει και κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Γεωργίας.
"Οι λόγοι της επίσκεψης είναι προφανείς: Ο εξωραϊσμός της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, η προσπάθεια για καλλιέργεια κλίματος "αναμονής" θετικών λύσεων για τα καυτά αγροτικά προβλήματα του νομού μας και ο αποπροσανατολισμός της αγροτιάς του νομού, η προσπάθεια να προλάβει η κυβέρνηση τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της, για το επόμενο διάστημα", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ. Και προσθέτει:
"Δεν πρέπει σε κανέναν αγρότη να υπάρχει η αυταπάτη ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο έρχεται για "διάλογο" με στόχο την "επίλυση" των προβλημάτων που υπάρχουν. Για ποιο "διάλογο" μπορούν να μιλούν όταν σέρνουν στα δικαστήρια, σαν κοινούς εγκληματίες, πάνω από 6.000 αγρότες γιατί συμμετείχαν στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις; Για ποια "επίλυση" των προβλημάτων μπορούν να μιλούν όταν ψήφισαν τους καταστροφικούς κανονισμούς της ΕΕ για το ροδάκινο, βαμβάκι, καπνό κ.ά.; Οταν δεν αποζημιώνουν τις παραγωγές από τις θεομηνίες, όταν προχωρούν στη διάλυση των συνεταιρισμών με την προώθηση των ομάδων παραγωγών, όταν αρνούνται τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, όταν ψηφίζουν τον αντιασφαλιστικό νόμο περί ΟΓΑ κ.ά.; Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει στη ραγδαία επιδείνωση της θέσης των χιλιάδων αγροτών και του νομού μας και τελικά στον αφανισμό τους".
"Για τους αγρότες της περιοχής δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από το μαζικό ενωτικό αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα και από την πάλη για την ανατροπή του σημερινού πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων", καταλήγει η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.
Μόνο με δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις θα αποτραπούν οι ολέθριες προτάσεις της "Ατζέντας 2000" για τη γεωργία
Καίριο πλήγμα θα δεχτούν το λάδι και τα καπνά από την αναθεώρηση της ΚΑΠ στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000"
Νέα δυσμενή μέτρα σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών αποφάσισε η ΕΕ μετά από πρόταση της κυβέρνησης!
Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι της Ενωσης Συνεταιρισμών Καρδίτσας
Συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι της Ενωσης Συνεταιρισμών Καρδίτσας, απαιτώντας να σταματήσουν οι απολύσεις, στις οποίες προχωρεί το ΔΣ της Ενωσης, με πρόσχημα τη δήθεν "εξυγίανση" της οργάνωσης. Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας,έξω από τη Νομαρχία Καρδίτσας - εκείνη την ώρα βρισκόταν εκεί ο Ελληνας επίτροπος στην ΕΕ, Χρ. Παπουτσής - ενώ το σωματείο τους έχει αποφασίσει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Η διοίκηση της Ενωσης έχει ήδη προχωρήσει στις 4 πρώτες απολύσεις, ενώ αποφάσισε να προσλάβει ιδιωτική εταιρία σε ρόλο μάνατζμεν. Μια απόφαση που - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - αποσκοπεί στη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της οργάνωσης και στο ξεπούλημά τους σε ιδιώτες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ενωση Συνεταιρισμών είναι, ίσως, η μόνη επιχείρηση στην Καρδίτσα που απασχολεί 220 εργαζόμενους και γύρω της κινείται σοβαρό μερίδιο της οικονομικής δραστηριότητας του νομού. Η συρρίκνωσή της θα οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας και, ταυτόχρονα, θα επιφέρει νέο πλήγμα στους αγρότες, που βρίσκουν αποκούμπι στην Ενωση για να διαφυλάξουν το εισόδημά τους.
Η διοίκηση της Ενωσης, ακολουθώντας την κυβερνητική πολιτική συρρίκνωσης των συνεταιρισμών και ανοίγματος του δρόμου στην ασυδοσία της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", προσέλαβε την "εξυγιαντική εταιρία", κατά παράβαση απόφασης που προέβλεπε πρόσληψη γενικού διευθυντή. Μάλιστα, ενώ τα μέλη των παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ εμφανίζονται να κόπτονται για περικοπή εξόδων της οργάνωσης - έτσι προσπαθούν να δικαιολογήσουν και τις απολύσεις - αποφάσισαν να "προικίσουν" με δεκάδες εκατομμύρια δραχμές την ιδιωτική εταιρία, για να προχωρήσει στη δήθεν "εξυγίανση".