Συζητιέται αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου που ανοίγει τις πόρτες στην κατάργηση της μονιμότητας και στην αύξηση των συμβασιούχων
Ευθύ χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία αποτελεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου που απασχολούνται στο δημόσιο. Το σχέδιο νόμου φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας διοίκησης» και θα παρουσιαστεί αύριο στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Στο πρώτο κεφάλαιο προβλέπεται η βαθμολογική εξέλιξη των συμβασιούχων αορίστου χρόνου και η ένταξή τους στη διοικητική ιεραρχία, όπως ακριβώς προβλέπεται και για τους μόνιμους υπαλλήλους. Αντί, δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους, το οποίο θα διασφάλιζε πλήρως το δικαίωμά τους στην εργασία και αυτονόητα και την πλήρη διοικητική εξέλιξή τους, ανοίγει τις πόρτες για να γενικευτούν και στο δημόσιο οι επισφαλείς εργασιακές σχέσεις ομηρίας.
Οι ίδιοι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιηθούν και ως «δούρειος ίππος» για το χτύπημα των δικαιωμάτων των μονίμων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εσωτερικών «ο συνολικός αριθμός του προσωπικού αυτού υπερβαίνει σήμερα τις 80.000 και πρόκειται να διευρυνθεί περαιτέρω, αφού θα προστεθούν και όσοι προσλαμβάνονται με την ίδια έννομη σχέση». Από εδώ φαίνεται καθαρά η πρόθεση της κυβέρνησης όχι μόνο να αναπαραγάγει αλλά και να μεγαλώσει, ακόμα περισσότερο, το στρατό των συμβασιούχων. Δηλαδή, εργαζομένων με λιγότερα δικαιώματα από τους μόνιμους και άρα πιο ευάλωτους στις πιέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, ώστε η Δημόσια Διοίκηση να εξυπηρετεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.
Σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο δημόσιο επισημαίνουν ότι το σχέδιο νόμου «υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου, τη διαβόητη ανταγωνιστικότητα» και σε άλλο σημείο τονίζουν: «την πρώτη ευθύνη για όλα αυτά την έχουν οι ηγεσίες των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, ψήφισαν τη συνταγματική διάταξη να υπάρχουν συμβασιούχοι στο δημόσιο, αλλά να μην έχουν το δικαίωμα της μονιμοποίησής τους». Επίσης, οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν τις ευθύνες των ηγεσιών στις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) που στην Ομοσπονδία των συμβασιούχων στο δημόσιο «πρότειναν και επικροτούν μια τέτοια εξέλιξη».
Καταλήγοντας οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν έμπρακτα την κυβέρνηση αλλά και τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, οι οποίες στην ΑΔΕΔΥ συναινούν σε αυτές τις πολιτικές. Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ διεκδικώντας την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου, την κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρη, σταθερή και μόνιμη, με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους τους εργαζόμενους.
Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων
Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, χωρίς καμιά καθυστέρηση |
Την ώρα που επιταχύνεται η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και μαζί με την Υγεία και Πρόνοια παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο ως νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης, οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν στην προώθηση της κοινής δράσης όλων όσοι πλήττονται από την ένταση της αντεργατικής - αντιλαϊκής - αντιασφαλιστικής επίθεσης, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων, λαϊκών αναγκών. «Η κοινή δράση είναι αναγκαία γιατί κοινός είναι και ο αντίπαλος, το μεγάλο κεφάλαιο και η πολιτική που το υπηρετεί, όπως εκφράζεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν πεδίο επιχειρηματικότητας το χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης. Μεταφέρονται κεφάλαια από αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για να βγάλουν περισσότερα κέρδη αυτές που εμπλέκονται», σημειώνει στον «Ρ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας Π. Γαλανόπουλος, σχετικά με τη συμμετοχή των σωματείων των ΕΒΕ στη σύσκεψη.
«Οι περικοπές στην Υγεία και στην Ασφάλιση είναι γενικές. Πρόκειται για μια ενιαία πολιτική που εφαρμόζεται και για τους εργαζόμενους και για τους αυτοαπασχολούμενους. Με τα νέα μέτρα αναμένονται νέες περικοπές, καθώς θα μπαίνουν όρια στις δαπάνες υγείας για κάθε ασφαλισμένο. Εμείς αντιμετωπίζουμε ήδη μια μεγάλη υποβάθμιση στις παροχές και στην περίθαλψη, δεν έχουμε καν οδοντιατρική κάλυψη. Οι συνταξιούχοι μας καλύπτονται από την υποδομή του ΙΚΑ και είναι άμεση η επίδραση των νέων μέτρων. Με το Ταμείο μας υπερχρεωμένο - ακόμη και οι συντάξεις καλύπτονται με το "σταγονόμετρο" από την κυβέρνηση - αναγκαζόμαστε να στρεφόμαστε στην ιδιωτική ασφάλιση με μεγάλο κόστος, όπως και στην ιδιωτική περίθαλψη. Την ίδια ώρα, υποβαθμίζεται γενικότερα το δημόσιο σύστημα Υγείας. Πρέπει να αντιδράσουμε», καταλήγει.
Στις 10.30 π.μ., έξω από το υπουργείο Απασχόλησης
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, στις 10.30 π.μ., πραγματοποιεί σήμερα το ΠΑΜΕ μπροστά στο διαγραφόμενο κίνδυνο καρατόμησης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).
Το ΠΑΜΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του: «Ο αποχαρακτηρισμός και η οριστική κατάργηση της πλειοψηφίας των ΒΑΕ είναι ενταγμένα στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για συνολικότερα χτυπήματα στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πριν, για λογαριασμό του κεφαλαίου προσπαθούν να υλοποιήσουν αυτόν το στόχο. Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους σε γενικό ξεσηκωμό για την υπεράσπιση των ΒΑΕ».
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πρόσφατα ανήγγειλε ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο για την αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ. Ενώ μόλις πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι θα εντάξει σχετικό άρθρο σε νομοσχέδιο. Παρόλο που αυτό δεν έγινε, το περιεχόμενο του άρθρου δείχνει καθαρά την πρόθεση της κυβέρνησης, που είναι το πετσόκομμα των ΒΑΕ, με βάση το γνωστό, πια, πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη.